^
A
A
A

Mi a hasfalfal (abdominoplasztika)?

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

  • történet

Az izom-fasciális réteg megnyújtásának és az elülső hasfal bőrének gyengeségének fő oka a terhesség. A fennmaradt némi változások eltérhet lekerekített kiálló az alhasi kiterjedt diastasis közötti egyenes izmok együtt közös Űrlapbővítmények és „szoknya”. Az idő és a testsúly jelentős ingadozása tovább csökkenti a bőr tónusát és növeli a tüneteket.

Súlyos kontúrkövetés esetén csak a műtét jelentősen javíthatja a helyzetet.

A XX. Század elején. Abdominoplasztika végzett csak formájában kimetszés bőrredő az alhasi (pannikulektomiya). Pannikulektomiya le először 1899-ben Kelly G. & állt kimetszését tömege 7450 gramm, méretei 9 x 0 1 március cm és 7 cm vastag. Ezt követően, különböző technikákat műanyagok hasfal elülső fejlesztettek. E módszerek közül sok csak történelmi jelentőségű. Mások olyan elemeket tartalmaznak, amelyek később képezték a modern abdominoplasztika alapját.

  • Anterior anatómia abdominális fal

Hasfal elülső rendelkezik egy gyémánt alakú, és határolja a kardnyúlvány és a felső széle a bordaív, hasi ferde izmok, és a szélén a csípő csontok alatti lágyéktáji ínszalag. Az elülső hasfal kontúrjai a nemtől, az életkortól és a testsúlytól függően változnak. Körvonal tartományban változhat egy visszahúzott a astenikov egy kis dudor a hypersthenics és csökkent bőrredő elhízás.

A köldök az elülső hasfal felismerhető legfontosabb pontja. A xiphoid folyamat és a csont köldök összekötő vonal közepén helyezkedik el. A köldök lokalizálása viszonylag állandó: a derékvonal és az elülső felső laikus gerinc összekötő vonal között.

  • A lágy szövetek felületi rétege

A hasi bőr elegendően mozgékony, kivéve a köldök feletti középvonal mentén elhelyezkedő helyet. A köldök szintjétől lefelé húzódó felületi fólia két jól meghatározott lemezre oszlik. Egyikük - felületes - a szubkután zsírszövet felületes rétegéhez kötődik, és az elülső hasfal felszíni edeteire helyezkedik el. A felületi fészek mély levele aponeurotikus jellegű, alul pedig a lágyékos (puarth) ínszalaggal olvad össze. A szubkután zsírréteg növekedésével ez a levél annyira tömörödik, hogy néha a külső ferde hasi izom aponeurozisára is alkalmas.

Az anterolaterális hasi részek szubkután zsírszövetében különbözik, hogy számos kötőszöveti hidat tartalmaz. Különböző síkokban helyezkednek el, és a zsírszöveteket különböző hosszúságú és vastagságú szegmensekbe, rétegekbe és rétegekbe osztják.

Ezekkel a zónákkal ellentétben a felületi fóliát nem fejezik ki a has fehér vonal mentén és a köldök régiójában. De nagyon számos kötőszöveti híd, elérve a bőr a aponeurosissal a fehér vonal és a köldökzsinór gyűrű, ami a bőr alatti szövet a jobb és bal fele a hasfal gyakran osztva ezt a szálas septum szinte az egész has. Ennek megfelelően a fehér vonal és a köldök feletti bőr kevésbé mozgékony.

  • Izom-aponeurotikus réteg

Az elülső hasfal erõs aponeurotikus rétege több rétegbõl áll. A rugalmas övhöz hasonlóan a hasüreg tartalmát is lefedi, és hangja segít fenntartani a normál intraabdominalis nyomást. Az elülső hasfal oldali izom-fasciális rendszere négy páros izomzatból és aponeurotikus dilatációjából áll. A külső ferde, belső ferde és keresztirányú izmok laterális izmok, amelyek mediálisan egy aponeurosisra konvergálnak. Az utóbbi levelei erős hüvelyeket képeznek a függőlegesen elhelyezkedő rectus hasi izmok számára. Ezek a hüvelyek, amelyek metszi egymást, fehér hastáncot alkotnak.

A rectus izmok felületén piramis izmok találhatók, amelyek háromszög alakúak és kis méretűek. Kezdnek a csontos csontokból, és a fehér vonalba szövik. A köldök és a pubis közötti távolság közepén az egyenes izmok aponeurosisának hátsó szélét úgynevezett íves vonallal végzik. Az alábbiakban meglehetősen erős transzverzális fóliák fedik le a keresztirányú izmok mély felületét.

Általában izmos aponeurotic réteg a hasfal lehet tekinteni, mint egy komplex, amely a három izomcsoportok, amely a közös ín linea alba. A nyújtást ellensúlyozza a rectus abdominis izmok összehúzódása.

  • Az érfal idegi ellátása az elülső hasfalhoz

Az elülső hasfal vérellátását és beidegzését részletesen a II. Részben tárgyaljuk. Ebben a fejezetben feleslegessé válnak az elülső hasfal plasztikájának működéséhez.

Az elülső hasfal középső zónájának vérellátását a felső és alsó mély epigasztrikus artériák alkotják. A felső epigasztrikus artéria a rectus hasi izom hüvelyének mély lapján fekszik, ami a mellkasi artéria folytatásaként keletkezik. Az alsó epigasztrikus artériával leereszkedik és anasztomózissá válik, ami a külső iliac artéria ága. Az alsó mély epigasztrikus artéria proximálisan megjelenik a hüvelyi ínszalagtól, és a köldök elé hajlítva áll elő. A keresztirányú fóliát áthatja, és a rectus elülső hüvelyébe belép a félvezető vonalba.

Perednenaruzhnye osztályok a hasfal elülső a vérellátás a oldalsó ágak a bordaközi hat és négy ágyéki artériák és mély borítékot csípőartériába. Ezek artériák vannak bordaközi, iliohipo-gasztrikus és ilioinguinal ideg, beszivárog a laterális rectus izmok a hüvely és a szabadon anasztomózisok a gyomortáji rendszerrel.

Így a szokásos vérellátás a fő forrásai a felszíni szövetek a hasfal elülső irányítja a perifériáról a központ (köldök), és az ellenkező irányban (a köldök zóna radiális irányban) miatti kifejezett perforáló köldökzsinór artériák. A műtét után, a mozgósítása dermális zsírtartalmú csappantyú egy nagy terület a vérellátás van ellátva a perifériáról a központba.

Nyirokrendszer. Nyirokerek vannak osztva elvezetését nadpupochnuyu része, hogy menjen be a mell területe hónalji nyirokcsomó, elvezetését a területet, és a köldök alatt a kiáramlási felületet a lágyéki nyirokcsomók. Máj nyirokerek közlik keresztül egy kör alakú köteg a nyirokerek a hasfal elülső.

Beidegzés. Az elülső hasfal beidegzését a The-u és Li oldalsó és elülső ágai biztosítják. Az oldalsó ágak a szubkután zsírszövetbe kerülnek a középső axilláris vonal mentén, hajlítanak és a legtöbb műveletben maradnak. Az elülső ágak belépnek a közvetlen izmok szövetébe, rendszerint az abdominoplasztika során károsodnak.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.