^
A
A
A

Kozmetikai összetevők: Védők

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Ahhoz, hogy a bőr jobban nézett ki, hogy nem szükséges, hogy aktívan beavatkozni a belső élet - néha elég, hogy megóvja a külső tényezők, amelyek megakadályozhatják az életben. Ilyen tényezők: piszok, UV sugarak, ionizáló sugárzás, fagy és szél, mikroorganizmusok, káros vegyi anyagok. Ezek hatására mind a közvetlen bőrkárosodás (például szilárd részecskék homok karcolás a bőr, feltételeinek megteremtése penetráció fertőzés felületaktív megzavarják az epidermális lipidek és hideg szél szárított bőr, stb) és a közvetett (például, aktiválja azt magába foglaló eljárások szabadon gyökök vagy immunválasz).

A bőr védelme a káros tényezők hatásaitól:

  • Filmképző anyagok - kitozán, hialuronsav, aloe-gél, kollagén, szintetikus és félszintetikus polimerek, amelyek a bőrfelületen megjelenő felületen vékony, átlátszó bevonatot képeznek. Egy ilyen film megakadályozza a bőr belégzését és megszabadulását a toxinoktól, de megóvja a kisebb sérüléstől, piszoktól és mikroorganizmusoktól. Minden filmképző anyag jól megőrzi a nedvességet, így hidratálják a bőrt és megvédik a kiszáradástól.
  • Antioxidánsok - védi a bőrt a szabad gyököktől.
  • Antimikrobiális szerek - baktériumölő anyagokat tartalmaznak, amelyek nem mérgezőek a bőrsejtekre. Olyan anyagokat használnak, mint a triklozán, ha a bőrön lévő mikrobiális terhelés nő (amikor a kertben dolgozik, természetben, kórházakban stb.). Más esetekben aszeptikus hatású növényi kivonatokat alkalmaznak. Az állatok és a madarak zsíroinak népi módszere a bõrnek a súlyos fagy elleni védelmére. Az állati zsírok speciális téli krémekbe kerülnek.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.