^
A
A
A

Immunmodulátorok kozmetikumokban

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Általában az immunmodulátorok olyan anyagok, amelyek terápiás dózisokban fokozzák vagy visszaállítják az immunrendszer különböző részeinek funkcióit. Anyagok, amelyek gátolják a konkrét lépéseket az immunválasz, az úgynevezett immun-nosupressorami, és azokat, amelyek irányított, „pont” hatása, befolyásolja a váladék a humorális faktorok specifikus vagy funkció specifikus sejtek - immunocorrectors. Nyilvánvaló, hogy eddig egyetlen immunotróp gyógyszer sem olyan szelektív hatással rendelkezik, hogy immunkoordinátornak nevezhető.

Jelenleg az antibiotikum-terápiával kombinált immunmodulátorokat jelenleg a krónikus lassú gyulladásos és fertőző betegségek kezelésére alkalmazzák. Az immunmodulátorok monoterápiaként alkalmazhatók a súlyos betegségek után fellépő gyorsulás felgyorsítása érdekében, megelőző célként az őszi-téli időszakban, ha gyakori légúti fertőzések fordulnak elő az anamnézisben. Az allergiás és autoimmun betegségek, valamint a szövetek és szervek transzplantációjának kezelésére immunszuppresszorokat, például citosztatikumokat vagy glükokortikoidokat használnak.

A fertőző betegségek kezelésére szolgáló immunmodulátorok használata nagyon érdekes, de a bőrre. Mennyire hatékonyak az immunmodulátorok a kozmetikában? Használhatok kozmetikai termékeket a bőr immunrendszerének funkcionális aktivitásának növelésére? Szigorúan szólva lehetetlen. Meghatározás szerint a kozmetikumok úgy lettek tervezve, hogy díszítik, tisztítják és védik a bőrt, de nincs joga megzavarni a fiziológiáját. Azonban a közelmúltban megjelent egy hatalmas osztályú kozmetikai termékek, úgynevezett cosmeceutics, amelyeket kifejezetten befolyásolja a bőrsejtek, és amelyek ennek megfelelően befolyásolhatják a fiziológiáját. Ezért, mielőtt a kozmetológiai immunmodulátorokra "igen" vagy "nem" szólna, meg kell érteni, hogy mi számíthat a valóságban, mi a cselekvésük mechanizmusa és hogy van-e kockázata a használatukban.

Védelem és akadály

A bőr olyan tökéletes akadály, hogy a kórokozók a felszínén nem okoznak ártalmat a testnek. A problémák csak akkor kezdődnek, amikor a bőr akadályrendszerét károsítják, a patogén a szarurétegen keresztül hatol be, és az immunrendszer sejtjei össze vannak kötve a pusztulással. A kórokozó az immunrendszer sejtjeinek megsemmisítése valamivel rosszabb, mint a gátrendszer működése, és gyakran kóros folyamatok és szövetkárosodás kialakulásához vezet.

A bőrt összehasonlíthatjuk a nemkívánatos bevándorlók útjait gátló akadályokkal, jobb erőket határoznak meg a határok megerősítésére, de nem tudnának elég hatékony rendszert biztosítani azoknak, akik még mindig behatolhatnak az országba. Ezért, amint a bűnüldöző szervek tájékoztatást kapnak az illegális bevándorlókról, az első dolog, amit tesznek, elküldi a csapatot a jogsértés megtalálásához és felszámolásához. A riasztást felkeltő járőr funkciói a szabálysértők megjelenésekor a Langerhans-sejtek bőrén játszódnak le, amelyek a kozmetikai immunmodulációs hatás leggyakoribb célpontjai.

A túlnyomó többsége immun-modulátorok használt kozmetikumok, tárgya makrofág aktivátorok (Langerhans-sejtek közeli rokonai szöveti makrofágok, mivel ezek is előfordulhat a monociták). Bár az immunmodulátorok között számos olyan anyag van, amelyek hatással vannak a limfocitákra, nem használják kozmetikumokban. Egyrészt azért, mert szinte mindegyik tartozik a kábítószerek, másrészt azért, mert a limfociták a felhám kissé (főleg a T-sejt-memória, amely információt tárol az antigének, melyek behatoltak a bőrön keresztül). Azonban, mivel az összes a sejtek az immunrendszer szorosan kapcsolódnak, makrofág aktiváció nem befolyásolja más sejtek - limfociták, neutrofilek, bazofilek. Az immunrendszer olyan, mint egy web, amely minden mozdulatlanná válik, függetlenül attól, hogy a légy bekerül.

Az immunmodulátorok típusai

  • Tejsavó, melatonin és más immunmodulátorok

A poliszacharidok - makrofág aktivátorok mellett más immunmodulátorokat is alkalmaznak a kozmetikában. Legtöbbjük olyan anyagok, amelyek immunmoduláló aktivitását in vitro kísérletekben vagy állatoknál kimutatták, de klinikai vizsgálatokban még nem vizsgálták. A kozmetikumokban használják őket, mivel ártalmatlanságuk nem okoz kétséget, vagy már régóta használják kozmetikai összetevőként, és immunmoduláción kívül más hasznos tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek az anyagok közé tartoznak a tejsavó, a bromelain, a karnozin, a melatonin és néhány más. Legtöbbjük felgyorsítja a sebek gyógyulását és gyulladáscsökkentő hatása van.

  • Whey Whey

A tejsavószert a kozmetikumokban már idők óta használják, ezért biztonsága bizonyítható. A biológiai aktivitás elsősorban a tejsavóproteinek alacsony molekulatömegű frakciója, amely aminosavakat, növekedési faktorokat és immunglobulinokat tartalmaz. Kimutatták, hogy in vitro körülmények között a tejsavófehérjék kis molekulatömegű frakciója serkenti az emberi és az állati lymphocyta tenyészet felosztását, ami azt jelzi, hogy immunmoduláló hatással bír. A tejsavóban glutáthion - az egyik fő antioxidáns enzim - szintéziséhez szükséges aminosav glutamilcisztein található. A kísérletek azt mutatják, hogy a glutamil-cisztein javítja a sejtek működését az immunrendszerben, növelve a fertőzések elleni küzdelmet. Feltételezhető, hogy ez annak köszönhető, hogy a glutation megóvja az immunrendszer sejtjeit az oxidatív stressztől.

  • melatonin

A melatonin az agyalapi mirigy által termelt hormon. A melatoninszintézis sebessége attól függ, hogy mennyi fény van a nap retináján a nap folyamán.

Ő várhatóan fontos szerepet játszanak a szabályozásában alvás és ébrenlét, befolyásolja a hangulatot (úgy gondoljuk, hogy a hiányzó melatonin az őszi-téli időszakban vezet a fejlődés a szezonális affektív zavar). Ezenkívül ez a kis lipofil (zsírban oldódó) molekula kiemelkedő antioxidáns tulajdonságokat mutat. A lipophilicitás és a kis méret miatt a melatonin könnyedén behatol a szérum corneum sejtmembránjaiba és lipidszerkezeteibe, megvédve őket a peroxidációtól. A közelmúltban a melatonin a kutatók számára nagy jelentőséggel bír, mint endokrin immunmodulátor, és az idegrendszer és az immunrendszer közötti fő kapcsolatot játssza.

  • karnozin

A karozin egy dipeptid, amely az aminosav hisztidint tartalmaz. Sok szövetben található, elsősorban az izomban. A karnozin erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek felhívták a figyelmet a kozmetikumok és az élelmiszer-adalékanyagok gyártóira. Ezenkívül a karnozin neurotranszmitter (az idegrendszer impulzusát adó), számos enzim aktivitását befolyásolja és nehézfémionokat köti össze, csökkentve ezzel a toxikus hatásukat. A közelmúltban aktívan tanulmányozták a karnozin immunmoduláló és sebgyógyító tulajdonságait.

  • bromelain

A bromelain az ananászkivonat enzimatikus frakciója, amely számos proteináz enzimet tartalmaz - a fehérjéket oldó enzimeket. Ennek következtében a kozmetikumban (enzim peeling) alkalmazott lágy exfoliáló szerként használják. Nem kevésbé népszerű élelmiszer-adalékanyagok a bromelainen alapulnak. Gyulladáscsökkentő, fibrinolitikus, vérnyomáscsökkentő hatásúak. A bromelain mellékhatásait nem derítették ki. A bromelain használják alternatív gyógyászatban kezelésére torokfájás, bronchitis, sinusitis, thrombophlebitis, valamint amelyek javítják a gyógyszerek felszívódását, mint például antibiotikumok. Az elmúlt években, úgy találta, hogy a bromelain fokozza a citotoxikus hatását monociták tumorsejtekkel szemben, az interleu-kin IL-2p \ IL-6, IL-8, TNF. A topikális alkalmazással a bromelain felgyorsítja a sebek tisztítását és gyorsítja a gyógyulást.

  • Sejt- és szövetpreparátumok

A kozmetikai vállalatok mint immunmodulátorok közelében használják a szöveti kivonatokat és a sejtkészítményeket (a timusz kivonatait, az embrionális szöveteket). A citokinek - a szabályozó molekulák forrásaként szolgálnak, amelyek befolyásolják az immunrendszer működését (a módszer azon a hipotézisen alapul, hogy a bőr az általa kínált biológiailag aktív anyagokból áll, amire szüksége van).

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.