^
A
A
A

Fizioterápia kozmetikában

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Gyógytorna (physiatry, fizikoterápia, gyógytorna, fizikai gyógyszer), - a területen az orvostudomány amely tanulmányozza a hatása az emberi test természetes vagy mesterségesen előállított (előzetes) fizikai tényezők és használja őket, hogy megőrizzék, helyreállítása és fokozza az emberi egészségre.

A fizikai tudományokkal és technológiával való szoros kapcsolatnak köszönhetően a modern fizikoterápia hatalmas számú alkalmazási móddal rendelkezik, amelyek fizikai, fiziológiai és terápiás jellegűek. Alkalmazásuk folyamatosan bővül, és ma nehéz megnevezni egy olyan betegséget, amelyben a fizikai módszerek nem használhatók a betegek javára.

Az a lehetőség, fizikoterápiás berendezések jelentősen bővült a nyújtott szolgáltatások köre az egészségügyi központok, klinikák és szépségszalonok. Jól fogott, és gyakran használják a „hardver kozmetológiai”, így például a rendelkezés kis fizikoterápiás szolgáltatások a fizikai tényezők befolyásolják, az orvosok kozmetikusok bőr- és nemi betegségek, és (vagy) gyógytornászok A jelenlegi szabályozási keret írnak fizikoterápia (itt a „hardver kozmetológiai” formában) tudja az orvos-bőrgyógyász, de hogy végezzen egy ilyen kinevezés csak egy szakember igazolást rehabilitáció és az egészségügyi infrastruktúra (az orvos vagy az egészségügyi ce tra). Sajnos, nincs dátum kozmetológiai önálló szakterület, valamint az a tény, hogy a legtöbb orvos dolgozik ezen a területen, - a szakemberek a bőrgyógyászat, nincs szükség különleges ismereteket a módszerek fizikai hatása az emberi test nem csak hiányához vezet az eredmény után külön eljárások és tanfolyam hatások, valamint súlyos hibák és szövődmények.

Az új betegek vonzására való törekvés, a szolgáltatások széles skálájának bővítése a kozmetológusoktól a legmodernebb technikai fejlesztések és a modern berendezések legújabb technológiáinak használatát követeli meg. Kétségtelen, hogy az összetett és drága berendezések használata növeli a hatás hatékonyságát, de növeli a high-tech eljárások felelősségét. Ezért a kozmetikai berendezések használatának alapvető biztonsági követelményeit egyértelműen és kifogástalanul teljesíteni kell.

Ez a következő szempontokra vonatkozik:

 1. a berendezések helyes használata;
 2. a fizioterápiás berendezéseken végzett munkavégzéshez szükséges biztonsági óvintézkedések betartása;
 3. az eljárási jegyzőkönyvek betartása;
 4. a fizioterápia megfelelő kinevezése, figyelembe véve a meglévő javallatokat és ellenjavallatokat.

Örömteli, hogy a protokollok működik, a technika segítségével a berendezés, a klinikai vizsgálatok, a hatás a hardver hatások szakemberek folyamatosan információt kapnak a gyártóktól, elég hiteles és lenyűgöző. A kozmetikumok és a betegek elégedettek az eredményekkel az elvégzett eljárások és a tanfolyam expozíciója után a modern technológiák és berendezések segítségével. Különösen nagyra értékelte a hatását „lifting” eredményeként követően azonnal az eljárás miatt, és megfelelő és mély érreakció nedvesítése felhámot és bőrt, és a „halasztott emelő”, amelynek célja a minőségi és mennyiségi legyen minden struktúrák a célterületen.

Annak érdekében, hogy a kozmetológiai eszközök fizioterápiás eszközei hatékonyak és biztonságosak legyenek annak érdekében, hogy ne okozzanak kárt a beteg egészségére, világos elképzelésre van szükség:

 • Milyen állapotban van a fizioterápiás kezelés kijelölésekor a beteg;
 • Milyen fizikai tényezők alkalmazhatók a beteg kezelésére;
 • hogyan kell alkalmazni őket;
 • Milyen ellenjavallatok léteznek ilyen típusú hatások esetén: »hogyan kombinálódnak a fizikai tényezők (ha két vagy több fizikai tényezőt alkalmaznak);
 • hogyan kapcsolódnak össze más eljárásokkal (kozmetikai, testmozgás stb.);
 • milyen kellemetlen érzések történnek az eljárás és a tanfolyam során;
 • Milyen lehetséges szövődmények és hogyan lehet ezeket elkerülni?
 • mi a komplikációk elsősegély-algoritmusa.

Az expozíció az elektromos áram, ultrahang, szívó és rezgés, a hatás a magas és alacsony hőmérséklet, fény sokféleségét - mind jól ismert és régóta tanulmányozott fizikai tényezők hatása az emberi szervezetben. Természetesen, a technológiai fejlődés változásokat okoz technológiák és módszerek azok használatát, és vázolja: új műszaki megoldások különböző hatások - egy hatékonyabb módon, a legkevesebb kellemetlen vagy fájdalmas érzés, és természetesen, hogy biztosítsa a maximális biztonságot a használat.

A hardveres kozmetikában leggyakrabban alkalmazott módszerek általánosított osztályozása, a fizikai hatás tényezője

A fizikai hatások tényezői

A hardveres kozmetikában alkalmazott módszerek

Elektromos áram

Állandó;

Elektroforézis

Desincrustation

Elektrolízis

Mikroáram-terápia

Változó, impulzus

Nyirokmasszázs

Miostimupyatsiya

Lipolízis

Darsonvalization

Biorezonancia terápia

Mágneses mező

Mágnes

Mechanikai tényezők

AFT

Presoterapiya

Vibroterapiâ

Brossazh

Mikroşlifovka

Egy mesterségesen megváltozott környezet hatása

Vákuum expozíció

A terápiás fizikai tényezők komplex alkalmazása

A szakirodalmi és reklámszakirodalomban gyakran a használt módszer neve kereskedelmi jellegű, és szabadalmaztatott elnevezéssel rendelkezik, amely nem hordoz információt arról, hogy milyen fizikai tényezőket használnak a berendezés működésében. Ez természetesen bizonyos és néha veszélyes zavarokat idéz elő e technológiák alkalmazásában, különösen kombinált kezelési módok esetén. Ebben az összefüggésben meg kell oldani a fizikai tényezők komplex, kombinált és kombinált használatának fogalmát.

A kombinált kezelés egy olyan hatás, amely során több fizikai módszert rendelnek egy bizonyos időszakon belül - egymás után vagy különböző napokon természetesen a kezelés során. Ez egy hagyományos módja a fizioterápiás eljárásoknak egy poliklinikai komplexbe és egy szanatórium-és-spa kezelésbe történő felvételére.

A fizioterápiás módszerek együttes alkalmazása, ha 2 vagy 3 fizikai tényező egyidejűleg működik, és ugyanazon testhelyzetre egyetlen eljárás formájában kerülnek alkalmazásra. Ezek közé tartozik az egyidejű használatát kétféle elektromos energia (például a gép Futura Pro, Ultraton, UK), a mechanikai rezgés és vákuum (Key Modul, LPG Systems, Franciaország), ultrahangos kezelés és az elektromos áram, és más kombinációk.

A kettős fizikai tényezők testtömegének egy műveletének kombinációja a racionális szelekció elvein alapul. A mai napig ez az egyik legígéretesebb és legkeresettebb irányzat a hardver-kozmetikai módszerek fejlesztésében. Leggyakrabban, amikor a fizioterápiát kombinálják, egyirányú szinergista cselekvési tényezőket alkalmaznak, amelyek hasonló hatását egymással összeadják vagy erősítik. Ilyen kombináció például a nyirokcsapás hatása és a kollagén termelés stimulációs hatása, amelyet mechanikai felmelegedések egyidejű alkalmazásával és vibrációval állítanak elő különböző arányokban.

Számos fizikai tényező együttes hatásának eredménye egy eljárás beadásakor a terápiás hatás növelése kisebb dózisok beadásával. Így során galvanizálásánál, vagy ezek kombinációja a sár és a párhuzamos AC lipolitikus eljárások nagy hatásfok érhető el kisebb sár hőmérséklet az első esetben, és a kis galvánáramot erő - a második.

A kombinált fizioterápia egy eljárás során két fizikai tényezőt alkalmaznak, amelyek közül az egyik a fő vagy a vezető. Javítja a válaszreakciót, vagy növeli a szövet, a rendszer vagy az egész szervezet érzékenységét egy másik tényező hatására. Az eljárás hatékonysága és biztonságossága a helyesen kiválasztott adagtól, elsősorban a vezető tényezőtől függ. Meg kell jegyezni, hogy a testhőmérséklet enyhe emelkedése az izmok erősítésére, az izmok lazítására, valamint a mély struktúrák hatékonyabb és fájdalommentes vizsgálatára. Ennek a kombinációnak a vezető fizikai tényezője a hőhatás, így a "magas" hőmérsékletek használata az egész szervezet túlmelegedéséhez vezet, az áram azonnali befolyásolásával lehetetlen a myostimulációs hatás elérése és a páciens általános állapotának romlása.

A testhőmérséklet enyhe helyi növekedése 20-30% -kal növeli az alacsony frekvenciájú elektromos áram (az infravörös sugárzás és az elektrodipolízis kombinált alkalmazása) által kiváltott lipolitikus folyamatok sebességét. Ebben az esetben is a vezető tényező a hőt, mint a túlmelegedés szövet a célterületen eredményezhet nemcsak a helyi mellékhatásokat (szöveti hipoxia csökkenti sebességét zsírbontó folyamatokat), hanem egy nagy általános terhelést a szív- és érrendszerre. Az ilyen eljárások során a szövetek helyi hőmérsékletének növekedése nem haladhatja meg a 2-4 ° C-ot, ami lehetővé teszi a hatékony politikai befolyás elérését anélkül, hogy kellemetlen érzéseket és túlterhelést okozna a szív- és érrendszerben.

Amikor a kombinált fizikai kezelés lehet használni ellenkező tényezők - antagonista - akció, leggyakrabban csökkentésére vagy enyhítésére ezen vagy más reakciók (általában káros) felmerülő a szervezetben hatása alatt tényező. Egyidejű beadása a galvánáramot, és szinuszosan modulált áram jelentősen gyengíti az inger és a fájdalom az elektródák alatt múlása állandó áram, amely segít megakadályozni elektromos égés, és nem csökkenti a terápiás dózis a jelenlegi visszajelzést.

Így a különböző fizikai faktorok egymással való helyes megválasztása és tudományosan érvényes kombinációja, illetve a gyógyszerekkel való fizikai terápiás szerek fokozzák a kezelés hatékonyságát, és a fizioterápiás eljárások nem kívánt reakcióinak hiányához vezetnek.

A gyakorlatban gyakran szükség van annak a ténynek a kielégítésére, hogy számos eljárás után, a kezelés közepén és különösen a kezelés végén a fizikai tényezők adaptálódnak, így az eljárás hatása fokozatosan csökken és elenyésző lesz. Ennek egy példája az aktuális effektusok állandó folyamatokkal, amelyek az eljárás során nem változtak, és amelyek csak az első 6-7 eljárásban érvényesek. A jövőben a faktor hatására történő adaptáció alakul ki, és az eljárás terápiás hatása csökken.

Egy kombinált módszerrel, amely két vagy több fizikai tényező egyidejű fellépése miatt a szervezet számára erősebb inger, az adaptációs folyamat kevésbé hangsúlyos, a befolyás ereje nem gyengül hosszú idő alatt.

E tekintetben a kombinált módszerek terápiás hatékonysága általában magasabb, mint a monoterápia hatékonysága. Ez csak a kezelés azonnali eredményére vonatkozik, de a hosszú távú eredményekre is vonatkozik. Nyilvánvaló, hogy a kombinált eljárások következményeinek hosszadalmas időtartamára van szükség, ami biztosítja a terápiás hatás időtartamát a tanfolyam alkalmazása után

Ezenkívül az egyesített módszerek lehetőségei lehetővé teszik a napi alkalmazott technikák számának csökkentését, így nagy időt takarítanak meg mind a beteg, mind a személyzet számára. Ebben az esetben a terápiás hatás rövidebb idő alatt érhető el, és hosszú ideig fennáll.

A kombinált befolyásoló tényezők használata szempontjából fontos dolog az, hogy figyelembe kell venni a kezelés során alkalmazott összes fizikai módszer ellenjavallatait, ami biztosítja a szükséges biztonságot és a szövődmények hiányát

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Ellenjavallatok a fizikai tényezők befolyásolásához

Bármilyen fizikai tényező kijelölése során figyelembe kell venni a beteg egészségi állapotát, életkorát, nemét, jelzéseit és ellenjavallatait, az egyéni jellemzőket és a függőségeket.

A hatásterület és a testre gyakorolt hatás szerint az ellenjavallatok általánosak és helyiek. A legtöbb ellenjavallatok során felszabaduló közös eljárásokat, függetlenül eljárva tényező, mert a hatás végre nagy területen (2 vagy több zóna, így a hát és a hátsó felülete a lábak, kezek, és a mellkas) fut reakció minden test rendszereket ( kardiovaszkuláris, légúti, excretory, ideges, endocrine, stb.). A helyi ellenjavallatok az eljárási területen lévő szövetek állapotára korlátozódnak, és az esetleges negatív szegmentális válasz a létrejövő irritációra.

Elektroterápiás módszerek végrehajtása során a legtöbb ellenjavallatot, az egyéb fizikai tényezőkhöz képest, elosztják. Ez magában foglalja a elektroterápiás technikákat alapuló hatása a nagy elektromos áramok és alacsony feszültségű, elektromos, mágneses és elektromágneses mezők. Fiziko-kémiai jellege az intézkedés a fenti tényezők is aktív mozgása a szövetben és az intersticiális folyadék elektromosan töltött részecskék (ionok, elektronok, poláris molekulákat) felhalmozódó a membránok a töltött részecskék és hasonlók. D., amely növeli a hő- és vibrációs (specifikus) hatások nemcsak az ütközőzónában, hanem a szervezet szintjén is.

A kontraindikációk abszolút és relatív csoportokra oszthatók. Az abszolút ellenjavallatok 100% -os tiltást jelentenek bármilyen expozíció teljesítéséhez, és figyelembe veszik a beteg életkorát, a betegség fázisát, az állapot súlyosságát és a nozoióegységeket.

A relatív ellenjavallatok (általános és helyi) figyelembe veszik:

 • expozíció területe és területe (általános vagy helyi: az általános expozíciós módszer alkalmazásának korlátozása nem korlátozhatja a helyi terápia alkalmazását);
 • az expozíciós módszer (például az elektromos áram használata a legtöbb ellenjavallattal és bizonyos körülmények között az elektroterápiával szembeni ellenjavallatok nem tiltják más fizikai tényezők kinevezését);
 • Felületének állapotát a lágy szövetek az érintett területen, és a környező területek (azaz például lágy szöveti sérülés, vagy a korai posztoperatív időszakban, ellenjavallatok a jelenlegi eljárások a szakterületen, és a rezgés-célú vákuum terápia látható az első napon);
 • használt kontakt és (vagy) kozmetikumok.

Ellenjavallatok az expozíció összes fizikai tényezőjére

 1. Általános, abszolút:
  • rosszindulatú daganatok;
  • megbetegedések a kardiovaszkuláris rendszer dekompenzáció lépésben (akut gyulladásos folyamatok szívizom, a szívbelhártya, szívburok, szívbetegségek, szívinfarktus az akut stádiumban, gyakori rohamok angina pectoris, akut szívelégtelenség);
  • III. Fázisú hipertónia;
  • Súlyos agyi szklerózis:
  • szisztémás vérbetegségek;
  • vérzés vagy hajlam;
  • legyengülés;
  • a beteg általános súlyos állapota;
  • láz (testhőmérséklet 38 ° C felett);
  • mentális betegség (epilepszia, hisztéria, pszichózis);
  • a III. Fokozatú varicose vein;
  • a phlebitis aktív tünetei;
  • súlyos vaszkuláris szklerózis, mely hajlamos a trombózisra és a vérzésre;
  • károsodott vese-, máj- és pajzsmirigyműködés;
  • 2 hétnél rövidebb röntgenterápiás kezelés után;
  • a tüdő és a vesék tuberkulózisának aktív formája.
 2. Általános, Relatív:
  • gipotoniya;
  • vegetatív vaszkuláris dystonia;
  • diuretikumok szedése;
  • gipoglikemiya;
  • menstruáció;
  • terhesség.
 3. Helyi, abszolút:
  • a bőr integritásának megsértése az érintett területen;
  • bőrbetegségek az eljárás súlyosbodásának fokában;
  • gyulladásos és gombás bőrelváltozások;
  • kövek a vesékben, az epehólyagban és a májcsatornákban (megfelelő kivetítések esetén).

Az egyéni kezelési módszerek kijelölésére vonatkozó további ellenjavallatok:

Ellenjavallatok párolgáskor:

 1. Általános információk:
  • hipertóniás betegség;
  • IBS;
  • angina pectoris;
  • asztma, allergiás nátha.
 2. helyi:
  • rosacea, kuperoz;
  • több telangiectasias.

Ellenjavallatok orosz:

 1. Általános információk:
  • a bőr integritásának megsértése;
  • vérzési rendellenesség
 2. helyi:
  • érzékeny bőr;
  • kuperoz, rozacea;
  • az erek törékenysége;
  • Atonikus, gyengített, "fáradt" bőr;
  • krónikus dermatózisok az akut szakaszban

Ellenjavallatok a fertőtlenítéshez:

 1. Általános információk:
  • terhesség
  • aktív thrombophlebitis;
  • fémprotézisek;
  • a bőr integritásának megsértése;
  • intolerancia az elektromos áramra;
  • endokrin.
 2. helyi:
  • érzékeny bőr;
  • dehidratált bőr;
  • kuperoz, rozacea.

Ellenjavallatok az ultrahang hámláshoz:

 1. Általános információk:
  • súlyos hypotensio
 2. helyi:
  • fémprotézisek;
  • a bőr integritásának megsértése;
  • érzékeny bőr (egyéni intolerancia).

Ellenjavallatok a porszívózáshoz (peeling):

 1. Általános információk:
  • vérzési rendellenesség.
 2. helyi:
  • a bőr integritásának megsértése;
  • érzékeny bőr;
  • kuperoz, rozacea,
  • az erek törékenysége;
  • Atonikus, gyengült, "fáradt" bőr:
  • finomrétegű öregedés;
  • photoaging.

Ellenjavallatok mikroáramú terápiához, mikroáramú fertőtlenítéshez és biorezonancia terápiához:

 1. Általános, Relatív:
  • pacemakere van;
  • terhesség
  • intolerancia az elektromos áramra.
 2. Helyi, relatív:
  • a fogak érzékenysége (az arckozmetikai eljárásokkal);
  • krónikus dermatózisok a súlyosbodás szakaszában.

Ellenjavallatok a galvanizáláshoz (elektroforézis), pulzáló és váltakozó áramok (myostimulation, electrolysis, electrolyphodrenage, ridolysis):

 1. Általános információk:
  • pacemaker jelenléte;
  • egyéni intolerancia az áramhoz;
  • a hatóanyag egyéni intoleranciája;
  • terhesség
  • magas vérnyomás;
  • generalizált ekcéma;
  • aktív thrombophlebitis.
 2. helyi:
  • a fogak érzékenysége (az arckifejezéseknél;
  • fogászati ciszták (az arc területén végzett eljárások végrehajtása során);
  • a pajzsmirigy betegségei (arcra, nyakra, dekoltázsra);
  • sinusitis, frontalitis a súlyosbodás szakaszában (a folyamat során az arc területén);
  • arany és platina megerősítés (az arckozmetikai eljárásoknál);
  • súlyos bőrirritáció az eljárás után;
  • a fémszerkezetek jelenléte az eljárás területén (nagy csapok, lemezek, fogsorok stb.);
  • akut intraartikuláris elváltozások;
  • herpetikus fertőzés akut formája;
  • krónikus dermatózis a súlyosbodás fokában (neurodermatitis, pikkelysömör stb.);
  • vizelet és kolelitiaza (ha a has és a hát alsó része van kitéve);
  • a bőr integritásának megsértése;
  • akut gyulladásos gyulladásos folyamatok.

A magnetoterápia ellenjavallatai:

 1. Általános információk:
  • egyéni túlérzékenység a faktorral szemben;
  • iszkémiás szívbetegség;
  • stressz III FC stenocardia;
  • súlyos hipotenzió;
  • thrombophlebitis az aktív fázisban;
  • a vetélés veszélye;
  • pacemaker jelenléte
 2. helyi:
  • a fémes szerkezetek a befolyás területén (nagy tüskék, lemezek, fogsorok stb.);
  • krónikus dermatózisok a súlyosbodás szakaszában.

Ellenjavallatok az ultrahang terápiához:

 1. Általános információk:
  • Abszolút: korai terhesség, bénulás, az ekcéma akut szakasza, thrombophlebitis, akut fertőző betegségek;
  • relatív: vegetatív-érrendszeri dystonia, hypotensio.
 2. helyi
  • fémtárgyak az érintett területen (nagy csapok, fémszerkezetek, lemezek, protézisek stb.);
  • ha dolgozik az arcon: arcidegbénulás, trigeminális neuralgia és a szemmozgató idegek, sinusitis és sinusitis az akut stádiumban, a korai időszakban, miután egy mély kémiai hámlasztás és dermabrázió, arany és platina megerősítése;
  • krónikus dermatózis a súlyosbodás fokában;
  • a testen végzett munka során: méhen belüli spirál, kövek a vesékben, epehólyag és májcsatornák (megfelelő kivetítések esetén), akut thrombophlebitis az expozíció területén

A vákuumterápia ellenjavallatai:

 1. Általános információk:
  • Abszolút: késői terhesség;
  • relatív: mellkasi és szenilis kor, súlyos fizikai megterhelés utáni állapot.
 2. helyi:
  • időszak után mély hámlasztás, arany és platina erősítő, azzal egyidejűleg tanfolyamok mezo- és ozonotherapy kifejezett petyhüdt bőr graft (különösen a nyak) kifejezett vaszkuláris háló (couperose) több teleangíektázia utáni plasztikai sebészet;
  • krónikus dermatózis a súlyosbodás fokában;
  • posztoperatív ödéma.

Ellenjavallatok a vibrációs működéshez:

 1. Általános információk:
  • cholelithiasis és urolithiasis gyakori fájdalomcsillapításokkal.
 2. helyi:
  • intraartikuláris törések a hemartrózissal és a korai periódusban (2 hét);
  • nem jelzett csonttöredékek;
  • pacemaker (amikor a mesterséges pacemakertől 50 cm-nél kisebb távolságra van kitéve);
  • Terhesség II-III trimeszter az eljárás során a derék és a has térségében;
  • egyidejű vezetés a meso- és az ozonoterápia tanfolyamokkal;
  • a töltőanyagok és a Botox bevezetési eljárásának elvégzése után;
  • krónikus dermatózisok a súlyosbodás szakaszában.

Ellenjavallatok az ultraibolya sugárzáshoz:

 1. Általános információk:
  • súlyos károsodott funkciójú máj és vesék betegségei;
  • pajzsmirigy-túlműködés;
  • fokozott érzékenység az UFO-hoz;
  • szisztémás urticaria az anamnézisben;
  • claustrophobia és más mentális betegségek;
  • az UFO-k érzékenyítőinek vétele;
  • hyperpigmentáció az anamnézisben;
  • a herpesz gyakori exacerbációja az anamnézisben;
  • szisztémás lupus erythematosus;
  • jóindulatú formációkat, amelyek hajlamosak a gyors növekedésre
 2. helyi:
  • a mediális és mély hámlás után fennálló állapot, az elvégzést követő fél évig;
  • herpetikus fertőzés akut formája;
  • kiterjedt couperose;
  • hypertrichosis;
  • száraz, dehidratált bőr;
  • az öregedés jelei

Ellenjavallatok az infravörös sugárzáshoz:

 1. Általános információk:
  • IHD, stressz angina.
  • terhesség.
  • fotooftalmiya.
 2. helyi:
  • kiterjedt couperose;
  • akut gyulladásos gyulladásos folyamatok

Ellenjavallatok a fényterápiában:

 1. abszolút:
  • keloid hegek az anamnézisben;
  • a bőr integritásának megsértése;
  • Friss cserzés, beleértve a mesterséges (szoláriumot is), az eljárásokat 3-4 hét után végzik;
  • az izotretinoin (Accutane) bevétele az elmúlt 6 hónapban;
  • 2-7 héttel a fényelzárást elősegítő gyógyszerek szedése;
  • epilepszia.
 2. relatív:
  • az életkor 18 évnél kevesebb (a szülők írásos hozzájárulása);
  • terhesség
  • fokozott fényérzékenység;
  • szőrtelenítés a szemöldökökön;
  • epilálás a tetoválás területén;
  • hyperpigmentáció vagy hipopigmentáció anamnézissel;

Ellenjavallatok a krioterápiához

Helyi krioterápia:

 1. Általános relatív ellenjavallatok:
  • a hideg faktorral szembeni túlérzékenység;
  • a páciens negatív hozzáállása ehhez a kezeléshez.
 2. Helyi viszonylagos ellenjavallatok:
  • kiterjedt couperose;
  • jelenlét az artériás vasculitis vagy a fő hajók tromboembólia területén (endarteritis, Raynaud-kór).

Általános krioterápia:

 1. Általános információk:
  1. abszolút ellenjavallatok.
   • a belső szervek és rendszerek betegségeinek akut dekompenzált állapotai;
   • vasculitis artériás vagy thromboembolia major hajók;
   • akut szívinfarktus és a szívinfarktus utáni rehabilitáció ideje;
   • hipertóniás betegség II. (Vérnyomás> 180/100);
   • hemorrhagiás diatézis;
   • szívelégtelenség II.
   • vérbetegségek;
   • egyéni hideg intolerancia;
   • a beteg pszichoemotikus felkészültsége és negatív hozzáállása a kezeléshez;
   • klaustrofobiya;
  2. relatív ellenjavallatok:
   • lokális fertőzés krónikus, gyakran ismétlődő fókuszai (tonsillitis, pharyngitis, adnexitis, endometritis, tüdőgyulladás stb.);
   • kiterjedt couperose;
   • krónikus dermatózisok az akut szakaszban

Ellenjavallatok az oxigénterápiához:

 1. Általános információk:
  • keringési elégtelenség II.
  • hipertóniás betegség I és II;
  • a légzőrendszer akut és krónikus gyulladásos betegségei (hörghurut, mellhártyagyulladás).
 2. helyi:
  • nyílt sebek az eljárás területén;
  • gyulladásos gyulladásos folyamatok a bőrön;
  • az alkalmazott kozmetikai készítményben használt összetevők intoleranciája

Ellenjavallatok az ózonterápiához:

 1. Általános információk:
  • hemofília és a véralvadási rendellenességek (alacsony terápiás koncentrációk esetén az ózon mérsékelten expresszált hipoacoagulációs hatása van);
  • thrombocytopenia;
  • hyperthyreosis.
 2. helyi:
  • egyéni intolerancia (ritkán látható).

Ellenjavallatok a kozmechanikához:

 • a bőr integritásának megsértése;
 • érzékeny bőr;
 • kiterjedt couperose;
 • krónikus dermatózisok a súlyosbodás szakaszában.

Ellenjavallatok a endermológiához:

 • a bőr integritásának megsértése;
 • a szubkután zsír gyulladásos betegségei;
 • tromboflebitis az akut szakaszban.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10]

A fizioterápiás eljárások előírása általános szabályai

A kezelés során fel kell hívni a figyelmet a fizioterápiára jól ismert szabályokra, amelyeket speciális tanulmányok és klinikai tapasztalatok alapján fogalmaznak meg, amelyeket figyelembe kell venni.

 1. Egy komplex eljárás végrehajtása során meg kell különböztetni az alapeljárást a továbbiaktól, amelyeket a teljes hatás fokozására használnak. A további eljárásoknak nem teherhordónak kell lenniük. Az eljárások teljes ideje nem haladhatja meg a 2 órát.
 2. Egy nap két általános eljárást nem írnak elő. Nem kombinálhat olyan egynapos eljárásokat, amelyek a test súlyos általános reakcióját okozzák, és befolyásolják a teljes reakcióképességet, ami fáradtságot okozhat, a hemodinamika jelentős változása. Különös figyelmet kell fordítani az általános célú nyirokmasszázs eljárások: lehetetlen egy nap, és még egy sor kijelölésére 2 közös vízelvezető hatása, ez ebben az esetben szükséges, hogy tartsa egy ivó üzemmódban a teljes időt az eljárás nem haladhatja meg a 40-60 percet.
 3. A leghatékonyabb és legmegfelelőbb egy komplex fizioterápiás kiegészítése a helyi eljárások kezelésére bármely helyi problémák, a hatása a közös hatások erősítő (általános UFO, fürdő, hipertermikus és normális hőmérsékletű pakolások, stb), serkentő (lélek, kontraszt fürdők, és mások. ), a nyugtató (hipotermikus lezárások, általános nyirokelvezetés stb.).
 4. Összeférhető egy nap kezelések ugyanabban reflexzóna (gallér zóna, orrnyálkahártya, Zakharyin-Guesde zóna, zóna sinocarotid et al.) És a projekciós területe a belső elválasztású mirigyek, amelyen keresztül egy aktív hatása van a teljes reaktivitás a szervezet.
 5. Nem alkalmazható, általában az ugyanazon a napon tényezők hasonlóak a fizikai jellemzők hasonló hatásmechanizmusú, hiszen a teljes dózis meghaladhatja az optimális inger, ami a nem megfelelő reakció, és többirányú impakt faktorok (kivéve a különleges hatások).
 6. Egy nap alatt inkompatibilis fizioterápiás eljárások, ha vannak indikációk, különböző napokban írhatók fel.
 7. Az ultraibolya besugárzás az erythema időszakában nem kapcsolódik a termikus eljárásokhoz, az aktuális eljárásokhoz, a masszázshoz és a lézerterápiához. Ezek kompatibilisek a hidropátiás eljárásokkal, nem a jelenlegi nyirokelvezetési hatásokkal.
 8. Az iszapkezelés (piloidoterapiya) nem egyesít minden Hypothermiás kád, zuhanyzó és pakolások, darsonvalization általában, és egy nap alatt - közös fürdővel, termogyógyíttás, a teljes UV-sugárzás.
 9. A hidroterápia és a fényterápia kombinálásakor figyelembe kell venni a hatások hatókörét: a teljes besugárzás megelőzi a vízkezelési eljárásokat, a helyi költséget utána
 10. Ha az aktuális eljárásokat más hatásokkal ötvözzük, mindig először végzik el őket, ha különféle típusú elektroterápiát adnak be, a kezelés teljes időtartama nem haladhatja meg az 1 óra 30 percet. A kijelölését a jelenlegi eljárások épségének megsértése a bőr (tű elektrolipoliz, ridoliz, elektrolízis) expozíció nélkül végezzük kombinálva más kinevezések ugyanazon a napon, vagy a végső.
 11. Ne rendeljen egy nap alatt két olyan eljárást, amelyek súlyos bőrirritációt okoznak.
 12. A menstruáció korai napján tartózkodnia kell az általános fizioterápiás eljárásoktól.

Természetesen a felsorolt szabályok nem feltétlenek, és nem mintha kimerítőek lennének. A tudományos kutatás fejlesztése és a klinikai tapasztalatok további felhalmozódása kiegészíti ezeket az ajánlásokat, és esetleg egyesek felülvizsgálatához vezethet.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.