^
A
A
A

A haj szerkezete

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A haj keratinos filiform bőrt tartalmaz, vastagsága 0,005-0,6 mm, hosszúsága több milliméter és másfél méter. A haj hossza és vastagsága számos tényezőtől függ: a faj és a szex, az életkor, a hely stb.

A hajhagymák mindenhol megtalálhatók az emberi test felszínén, kivéve néhány anatómiai régiót. Tehát nincs szőr a tenyéren és a talpon, és oldalsó tenyéri felszínén az ujjak a vörös határán ajkak, makk, a klitorisz, szeméremajkak ajkak és a belső felületén a nagyajkak.

Különböző hajatípusokat rendelhet, attól függően, hogy hol helyezkednek el, hossza, vastagsága, pigmentációs foka, valamint az agyi anyag jelenléte vagy hiánya. Ami a haj típusba vagy fajba történő elosztását illeti, egyetlen osztályozás még nem létezik. Az orosz bőrgyógyászati és morfológiai iskolában három típus különböztethető meg: hosszú, hörgős és ágyú.

Hosszú - ez egy vastag, hosszú, pigmentált haj, amely a fejbőrt, a pubic területet, a pubertás után a hónalj üregeit borítja. A férfiakban a hosszú szakáll a szakálla, a bajusz és a bőr más részein nő.

A tüskés haja vastag és pigmentált is, de a hosszútávtól eltérően sokkal rövidebb. Az ilyen típusú szőrös szemöldökök, szempillák, a külső hallójáratban és az orrüreg küszöbén találhatók. Mint a hosszú, és a hólyagos haj, van egy agy anyag.

Pushkovye - ez a legszélesebb, vékony, rövid, színtelen haj, amely szinte a bőr minden területét lefedi. A nyugat-európai és az amerikai bőrgyógyászati iskolák egy kissé eltérő hajszálra tapadnak: két fő típus különböztethető meg: pisztoly és terminál. A Puskin haj puha, agyi anyag nélkül, ritkán pigmentált és ritkán eléri a 2 cm-t. A kapszulát durvább, hosszabb, gyakran pigmentált és agyi anyag jellemzi. Azt jelzik, hogy nagyszámú közbülső típus létezik. Ismeretes, hogy a különböző típusú hajok ugyanazon szőrtüszőn keresztül növekedhetnek az élet során számos exogén és endogén tényező hatása alatt. Ha az előkészítő időszakban a kapcsot csak a fejbőr, a szemöldök és a szempilla korlátozza, akkor a pubertás után bővül a lokalizáció, ami a nemi hormonok aktivitásának köszönhető. Az androgének hatása a pubertás időszakában, valamint különböző endokrin betegségekkel, a kutya haját hosszú hajra lehet átalakítani. Különösen hangsúlyos érzékenység androgének jellemezve vellus hajat a területen a felső ajak, áll, mellbimbó areolas és emlőmirigyek amely található a középső hasi részét a köldök alatt.

A hormonális hatások mellett a végső haj kialakulását alkotmányos és faji tényezők is befolyásolják, amelyek genetikailag meghatározottak.

A hajszín a melanocyták aktivitásától függ, és két pigmentből áll: sárga-vörös pheomelanin és fekete-barna eumelanin. Bioszintézisük a genetikai hajlam és az endokrin rendszer hatására történik. A hajszín színváltozata a két pigment kombinációjától függ. Így a fekete haj több eumelint tartalmaz, és könnyű hajban feomelanin. A vörös haj a fehér bőrűeknél csak a pheomelanint tartalmaz. A világos-barna haj színét különálló expresszivitású gén határozza meg.

A haj szerkezetét is genetikailag meghatározzák, és nagyban függ a versenytől. A leginkább észlelhető különbségek a versenyeken a fejbőrön vannak. Így a mongoloid fajot durva, egyenes haj jellemzi; a Negroid esetében - durva, jelentősen krimpelt (spirálos és "gyapjas"), a Caucasoid számára - puha, enyhén hullámos hullámos haj. Ezeknek a hajatípusoknak más alakjuk van a vágásnál.

Hair áll egy rúd, fölé nyúlik a bőr, és a gyökér, található a szőrtüsző. Minden tüsző egy epiteliális hengeres formáció (egyfajta „betüremkedése”) emlékeztető állománysűrűség és elmerül mélyen a bőrben és a hypodermis. Szőrtüsző kötőszöveti enmeshed haj táska, amely a belső és külső rétegek. A belső réteg szálak vannak elrendezve körkörösen, és a külső - hosszirányban. A felszín közelében a bőr meghosszabbítását képezi a szőrtüsző, az úgynevezett tölcsér. A tölcsér tüsző a faggyúmirigy légcsatorna áramlások (minden területen a bőr), és apocrin verejtékmirigy (a hónalj, a mellbimbó areolas mirigyek a mell, végbél körüli, perigenitalno et al.). Végén a kiterjesztés egy tüsző - hajhagyma, amely növekszik a kötőszövet papilla nagyszámú vérerek szállító ereje a hajhagyma. Hámsejtek izzók kambiális biztosító elemek a haj növekedését. Ők aktívan osztódó és változó, differenciálódáshoz és (helyzetétől függően a burában) sejtek különböző típusú, hogy vannak kitéve keratinizáció és részt vesznek a kialakulását különböző részei a haj, valamint a belső hajgyökérhüveiybői. A tüsző melanociták vannak jelen, amelyek hozzájárulnak a pigmentáció a haj és idegvégződéseket.

A haj agytartalmát az izzó központi részének sejtjei alkotják. Ez áll a gyengén pigmentált, vakuolizált sejtek hazudik, mint rouleaux és a citoplazma-tartalmú granulátumot oxyphilous trihogialina - prekurzor horny anyag. Az agyi anyag sejtjei csak a faggyúmirigyek szintjén keratinizálódnak.

A haj kortikális anyagát a hajhagyma középső része alkotja. Az agyi anyag körül helyezkedik el, és lapos orsó alakú sejtekből áll, amelyek gyorsan szarvasodnak, és kemény keratinnal töltik fel.

A haj nyakkendőjét az izzó középső részének külső pereme alkotja; körülveszi a kortikális anyagot, és sejtekből áll, amelyek szilárd keratin tartalmú kancsalákká alakulnak. A burkolólapok egymást átfedő burkolattal vannak ellátva. A kancsók sűrű zárása biztosítja a haj felületének természetes fényét, és megakadályozza a túlzott nedvesedést vagy a nedvesség elvesztését. A pelyhek sűrű lezárását a kettős lipid közbenső rétegek biztosítják, közöttük hidrofil anyagok, különösen ceramidok.

A belső epitélium hüvelyét az izzó peremrésze alkotja, és körülveszi a haj gyökerét a faggyúmirigyek csatornáinak szintjéig, ahol eltűnik. Három rétegből áll, amelyek csak az izzó közelében jól láthatóak, és nagyobbak lesznek egyetlen réteges sarokba (belülről kifelé):

  • a belső epitélium hüvelyének nyakkendője - a hajhéjakéhoz hasonlóan, mérete lágy keratinot tartalmaz. A lefelé irányított éleik irányítják őket, és a hajhéjakkal együtt szőttek;
  • A belső (szemcsés) Huxley réteget - az izzó közelében - olyan trichohalii-granulátumokat tartalmazó sejtek alkotják, amelyek felfelé történő elmozdulás esetén puha keratin töltetnek és lebomlanak;
  • a külső (sápadt) Henle-réteget egy lágy keratinos töltetű, könnyű köbös sejtek alkotják, és szétesik.

A külső epithel hüvely az epidermisz folytatása a tüszőben. A faggyúmirigy szintjén elveszíti a szarurétegeket, és 1-2 rétegre vékonyodik.

A hajat felemelő izom simaizomsejtekből áll; egyik végén egy hajzsákba van beágyazva, a másik pedig a dermis papilláris rétegébe. Az izomot az idegrendszer rostjai idegesítik.

A kipirult haj nagyon fontos a tapintható érzékenység kialakulásában, olyanfajta "érzékeny végekként", amelyek irritálják a haj emelését. Amikor levágják, a ferdén fekvő haj közeledik a függőleges helyzethez, és az izomrögzítés területén lévő bőr visszahúzódik. Ennek eredményeként egy aláhúzott follikuláris mintázat jelenik meg. Ez a jelenség a pilomotoros reflex alapja, amely az autonóm innerváció állapotát jellemzi. A más helyeken található hajok is számos speciális funkciót látnak el. Így például az orrüreg küszöbén lévő haj stimulálásával a tüsszentés lép fel, és amikor a szempillák ki vannak téve, a szemhéj bezáródik.

trusted-source[1], [2]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.