^
A
A
A

Haj növekedési fázisok

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az emberi szőr áthalad a fejlődés három fázisán, amely simán változik egymástól: anagen (növekedési fázis), catagen (regresszív változások fázisa) és telogén (pihenő fázis). Az egyes fázisok időtartama függ az egész komplexum jellemzőitől: lokalizáció, hajhossz, nem, életkor, faj és determinisztikus genetikai jellemzők. Az Anagen 2-5 évig tart, ennek a fázisnak az átlagos időtartama 1000 nap, de még nem is finom tudományos megfigyeléseken alapul. A Katagen - ez a folyamat viszonylag kevés időt vesz igénybe - a fejbőrön lévő szálak 2-3 hétig tartanak. A telogén időtartam körülbelül 100 nap.

Az anagén fázist a tüsző hosszabbítása, a papilla aktivációja, az izzó cserélő elemei és melanocitái, valamint a belső hüvely növekedése és a haj gyökerei jellemzik. Az izzó áttörő sejtjeinek proliferációja és differenciálódása lehetetlen, anélkül, hogy stimulálná a haj papillusának hatását. Különböző kutatók kísérleteket végeztek a papilla átültetésére emlősökben. Kiderült, hogy a papilla transzplantációja még a nem tipikus helyeken (ujjhegyek, nyálkahártyák stb.) Is előidézi a haj növekedését.

Katagén fázis jellemzi megszűnése kambiális Division izzó sejtek, a eltűnése folyamatok melanociták, egy megvastagodása a terminális része a haj alkotnak egy „hajhagyma”, megsemmisítése és lerövidítése a belső hüvely a tüsző. A katagén fázisok esetében az apoptózis folyamatok jellemzőek, egy biológiai mechanizmus, amely normál körülmények között és a gyulladásos folyamatok hiányában jellemzi a sejthalált.

Telogén fázisban azzal jellemezve, hogy a bura van kialakítva a katagén szőrtüsző megmarad a rövidített, és a proliferációját és differenciálódását hámsejtek megszűnik. A hajhullás csak az anagen kezdetén jelentkezik. Ezt a jelenséget aktív biológiai folyamatként jellemzik, amely képes anagén fázist indítani. Általában, az azonosított változásokat antigén expresszióját epiteliális sejtek a szőrtüsző bekövetkező változások párhuzamosan a mátrix a haj papilla, jelezheti a kölcsönhatás a különböző dermális és epidermális tényezők fázisa során a haj növekedését.

A fejbőr bőrstruktúrájának jellemzői.

A fejbőr bőrének számos jellemzője van, ami miatt a dermatozisok ebben a lokalizációban sajátos módon járnak el. Ennek a zónának a szerkezetének sajátosságait figyelembe kell venni számos betegség diagnosztizálásakor, a külső terápia különböző formáinak és eszközeinek kinevezésével, valamint számos kozmetikai eljárással.

Általában a fejbőr normális szerkezetű, és három rétegből áll: bőrfelület, dermis és szubkután zsír.

Az egyik jellemzője a hám területén a fejbőr számos függelékek - a szőrtüszők és a kapcsolódó faggyúmirigyek. Felnőtteknél a fejét több mint 100.000 tüsző körülbelül 2 millió elérhető az a test felületén. A nagy számú faggyúmirigyek vezet az a tény, hogy a fejbőr egyik olyan terület, amely érinti a seborrhea. Figyelembe véve a nagy mennyiségű haj, nem adható itt, az ilyen dózisformák, mint a por, tésztát és a tészta, amelynek az összetételében közömbös porok. Mivel a nagyszámú szőrtüszők és faggyúmirigyek nem mutatja a használatát tartalmazó kenőcsök vazelin, a naftalin és a kátrány, ami okozhat eltömődés a szájukat a szőrtüszők, tüszős hyperkeratosis és ezzel provokálni a fejlesztési folliculitis. A legelőnyösebb formája sampon tartják, oldatok (víz és alkohol) alapján a hidrofil krém, gél, aeroszol.

Ami a bőr függelékei, hangsúlyozni kell, hogy a haj növekedését ki van téve a széles spektrumú endokrin hatások jelenléte miatt a receptorok a sejt elemek hormonok, mint például a tesztoszteron (lásd. „Androgén alopecia” szakasz).

A faggyúmirigyek a fejbőr izoláltuk titkos amely szokás szerint a trigliceridek (60%), zsírsav-észterek és zsíralkoholok, amelyek szénlánc hosszúsága (20-25%) és a szkvalént (15%), az anyag jellemző csak a személy. A faggyú kiválasztódik a faggyúmirigyek keveredik a lipideket izoláljuk epidermotsitov - koleszterin és észterei, és a gliceridek. Elvileg a készítményben a faggyú és a faggyú mennyisége (400-900 / cm 2 ) a fejbőr és a homlok azonosak. A különbség a szekréció sebességében van. A kiválasztás sebességét a fejbőrön jelentősen alatta maradt magyarázza a teljességet a faggyúmirigy „tartály” 80% a haj gyökere.

A fejbőrön lévő szubkután zsírszövet rosszul fejlett. Közvetlenül alatta vannak a koponyaboltozat izmok jellemzi egy speciális szerkezet. Majdnem az egész borítja vékony koponyatető epicranius amelynek kiterjedt ín része képez az ín vagy sisakot nadcherepiogo fascia, és az izom, van osztva három egyedi izom has (frontális, occipitalis és oldalirányú). Ez lazán kapcsolódik a csonthártya a koponyacsontok, supracranial aponeurosissal szorosan olvasztott a bőr, a fej, így lehet mozgatni vele hatása alatt csökkenti a frontális és occipitalis hasa. Ha a fascia kapcsolódik supracranial nyakszirti has izmait, ami csökkenti az elülső has felvonja a szemöldökét felfelé, így egy ívet, és alkot egy cross-ránc a homlokán. Ez az összefüggés a koponyaboltozat izmok és mimikai izmokat magyarázható, hogy a klasszikus masszázs a fejbőr masszázs szokás kezdeni a homlok és szemöldök.

Perfúziós fejbőr történik a hátsó (occipitalis, posterior fül artériába) és a terminál ágak (felületes verőér, parietális, frontális és maxillaris artériák) a külső nyaki artériát. Ezek között artériák anastomosisokból szám szerepel hajók vérellátását biztosító belső és középfül, a dura mater, a szerv a látás és egyéb építmények közvetlen közelében található a fejbőrt. A vénás kiáramlást a külső és belső jugularis vénák rendszere végzi, amelyek szintén kiáramlást nyújtanak a közeli létfontosságú szervekből és struktúrákból.

A fejbőr bőrét közvetlenül áteresztő artériák eltérnek a bőr alatti bőrfelszíntől párhuzamosan elhelyezkedő plexusban. Kanyargós tanfolyamuk van, és ágakat nyújnak a szőrtüszők, a verejték és a faggyúmirigyek számára. A hálóréteg jelenleg számos artériás-vénás anastomosisokból, a hajszálerek kicsik, azokat előnyösen társított szőrtüszőket és a mirigyeket. Felszíni kapilláris hálózatot, amelynek elengedhetetlen a diéta az epidermisz és a hőszabályozás, alatt található a bőr, a kapilláris plexus körül a szőrtüszők, verejték és faggyúmirigyek.

A nyirokmasszázs végzik a nyirokerek útján a nyakszirti, mastoid, fültőmirigy, arc, állkapocs alatti, submental nyirokcsomók. Ezért a fejbőrön fellépő gyulladásos és neoplasztikus folyamatok esetén a felsorolt területeken kimutathatók a megnagyobbodott nyirokcsomók. Megsértése lnmfootgoka lymphostasis és fejlesztés területén a fejbőr az összenyomás vagy elzáródása nyirokerek lehet malignus tumorok (például könnymirigy, szerv a látás, optikai chiasm, és mások.). Status lymphostasis vezet zavar a mikrokeringést a bőrben, és az azt követő megsemmisítése elasztikus rostok, ami viszont azt eredményezi, hogy a fejlesztési hangsúly aszeptikus gyulladást és a szekunder fibrózis, amely klinikailag nyilvánul formájában dermatoskleroza. Ennek a folyamatnak az eredménye a sclerodermszerű gócok kialakulása a fejbőr és az arc bőrén.

A fejbőr bőrének innervációjában mind a szenzoros, mind a motoros rostok részt vesznek. Fejbőr különböző agyidegek beidegző (1. ága a háromosztatú ideg, arcideg), valamint spinalis gyökerei az első, második és harmadik mellkasi csigolyák, amely képződik a nagy és kis occipitalis idegeket. Ezenkívül a vagus ideg is részt vesz a beidegzésben. Ezek a jellemzők minden esetben figyelembe kell venni végrehajtása során a különböző eljárások, ezen a helyen, mint a manipuláció vezethet hatással a autonom és szenzoros központja az agy érintett biztosító táplálkozási funkciók, mint a fejbőr és a bőr.

Azt is hangsúlyozni kell, hogy a fejbőr egy olyan terület, amely ki van téve a napsugárzás, különösen a hajhullás. Ennek következménye egy hatalmas hatással a fejbőr ultraibolya sugarak és B egy egyszerű dermatitis és a különböző Fotoreakció. Ismétlődő csekély hatással ez a zóna okoz nemcsak a fejlesztési photoreactions de lupus erythematosus, prekancerózus állapotok és rendellenességek (krónikus aktinikus dermatitisz, aktinikus keratózis, stb), bazális sejtes karcinóma, laphámsejtes bőrrák, melanoma preferenciálisan lokalizálódik a bőr a homlokán, parietális és temporális területeken.

Összefoglalva, emlékeztetni kell arra, hogy a fejbőr területén is folyamatos alkalmazása a különböző kozmetikai termékek (festék oldat dauer, haj samponok, szappanok, festékek, habok, gélek, hajformázó, és mások.). Ennek az a következménye lenne az allergiás dermatitis okozta expozíció opcionális (kémiai) stimulusok, amely a következő gyógyszerek. Az allergén és az ultraibolya sugár együttes hatásával fotodermitisz is lehetséges. Egyes esetekben, nem tartása szabályok a használata a különböző festékek vagy komponensek számára perm (tömény savak, bázisok, ammónia stb). Ingerlő irritáló folyadékok (piros paprika tinktúra, stb) előfordulhatnak obligát impakt faktorok a fejbőrön, és előfordulása egy egyszerű dermatitis. Ezen felül, ha használja comedogenic készítmények hajápolás veszélyben vannak a pattanások a határon szőrnövekedés (az úgynevezett «hajzselé akne») miatt elzáródása a szája a szőrtüszők és a későbbi fejlődését follikuláris hyperkeratosis.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.