^
A
A
A

Ideiglenes hajhullás

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az orvosi statisztikák problémája az, hogy a kórházakról és a poliklinikákról szerzett számadatokon működik, minden orvosra hagyva, anélkül, hogy az orvosra utalna. Ezért időről időre nagyszabású vizsgálatokra van szükség az "egészséges" emberek között, azaz azok között, akik jelenleg nem kórházban, hanem otthon vagy a munkahelyen vannak. Például a kopaszságra vonatkozó statisztikák azt mutatják, hogy a kopasz emberek szinte 95% -a szenved androgén alopéciától, míg más típusú alopecia kb. 5%. Ezt a számot a L'Oréal 10.000 véletlenszerűen kiválasztott ember által végzett legutóbbi tanulmánya után kellett megkérdőjelezni.

A tanulmány eredményei alapján kiderült, hogy a férfiak 40% -a és a nők csak 1% -a szenved el igaz progresszív alopecia miatt. A nők 60 százaléka azonban félelmet szenved a hajukért és a kopaszodás miatt. Szinte mindegyikük szenved az átmeneti hajhullás okozta stressz, hormonális és szezonális ingadozások a szervezetben, a belső betegségek, és még a gombák károsodása a haj. Ezért a kopaszodással kapcsolatos panaszok vizsgálatakor először is meg kell értenünk, hogy a hajhullás átmeneti jelenség. Ha az oka megszűnik, a hajhullás megáll és a növekedés visszaáll.

Az átmeneti megszállottság formái

Attól függően, hogy a hajciklus melyik szakaszában fordul elő hajhullás, az ideiglenes alopecia két formáját azonosítják: telogen effluvium és anagen effluvium.

A telogen effluvium a telogen szakaszban a hajhullás. Különböző stresszekben fordul elő - fizikai és érzelmi. Gyakran hajhullás által kiváltott éles fogyás, műtét, válás, a munkahely elvesztése, a kudarc a szerelem és a többiek. A stressz vezet az a tény, hogy a szőrtüszők, ami kell a növekedési szakaszban elég hosszú ideig, bemegy a katagén fázis, és innen a telogenhez.

Ezután egyszerre dobják el a hajat, majd belépnek egy új életciklusba. Időtartama normális lehet, vagy ha a hatás megismétlődik, lerövidülhet. A telogen effluvium által okozott hajhullás 3-4, néha 5-6 hónappal a stressz után következik be, így nehéz az emberek stressz és hajhullás társulni. Általános szabályként a haj kezd elestek keményen és véletlenszerűen a fej alatt, és nem feltétlenül észrevehető hajhosszúságú. Azonban a nők nagyon idegesek, látva, hogy mennyi hajat veszítenek minden nap. Ez további stressz forrása lehet, és a folyamat késik. Nem szabad elfelejteni, hogy a nők általában hajlamosak a telogen effluviumra. Előfordulhat, hogy a telogen effluvium első pillantásra feltételezhető a páciensnél, aki ideges, érzékeny és érzelmes.

A telogen effluvium különleges típusa a hajhullás a gyermek születése vagy az abortusz után. A terhesség alatt a szőrtüszők nem lépnek be a katagénbe, és a gyermek születése előtt maradnak az anagenben. Gyakran előfordul, hogy a nők megjegyzik, hogy a terhesség alatt a hajuk vastagabbak és bujabbak. A születés után azonban a hormonok véget érnek, és a tüszők jelentős része végül nyugodni fog. Ezért a szülés utáni 3 hónap elteltével a hajszálak nagymértékű veszteséget okoznak. Feszültségek, krónikus állapotok és vérszegénység súlyosbítja.

A hormonális fogamzásgátlók eltörlése egyes esetekben telogen effluviumhoz vezet. Sok orális fogamzásgátló hormonális hátteret teremt a szervezetben, hasonlóan ahhoz, ami a terhesség alatt jelentkezik. Amikor a tabletták leállnak, a tüszők leállítják a növekedést, és nyugalmi állapotba kerülnek. A hormonális fogamzásgátlók eltörlése által okozott hajhullás általában kicsi, és ritkán észrevehető hajhullást vált ki.

A telogen effluvium egy speciális fajtája a hajhullás a tüsző átültetése után. A follikulusok új helyre kerülnek, stresszhelyzetbe kerülnek, és megállítják a növekedést. A transzplantációt követő 3 hónap elteltével a megkedvelt beteg látja, hogy új hajja hirtelen esik ki. Nincs aggodalomra okot adó ok, mert egy rövid pihenés után a tüszők normál növekedési ciklust kezdnek, és a haj újra megjelenik.

Az androgén alopéciától eltérően telogen effluviummal a szőrtüszők nem torzulnak. Amint a hajhullás, amely a testben van, befejeződik, a haj kezd növekedni. Ha további támogatást nyújtanak, akkor erősebbé és egészségesebbé válnak, mint korábban. Itt fontos szerepet játszik a páciens érzelmi állapota, amelynél a hajhullás új stressz. A kezelés tehát az ilyen típusú hajhullás tartalmazza a hajnövekedés serkentésére és javítása érdekében szerkezetét, valamint a pszichológiai hatása a beteg, növeli a bizalmat a kezelés sikerét, önbizalom és helyreállítása az érzelmi egyensúlyt. Elmondható, hogy a telogen effluviumban szenvedő nők az első jelöltek a kozmetikai szalonban a kopaszság kezelésére.

Amikor a telogen effluvium különösen hatékony hardver-kozmetikai módszerek - nem csak kedvező feltételeket teremtenek az új haj növekedéséhez, hanem nagy bizalmat is élveznek a betegekben (lásd a fizioterápiás módszereket a hajhullás elleni küzdelemben). Nagyon hatékony masszázs vákuumtechnikával, javítva a mikrocirkulációt a tüszők területén. A jó eredményeket a szőrtüszők elektrosztimulációja biztosítja - elektrotrichogenezis. Annak érdekében, hogy a haj növekedjen, tápanyagokat kell biztosítani. Számos olyan kompozíció van, amely javítja a szerkezetet és felgyorsítja a haj növekedését. Azonban, mint általában a kozmetikumokkal kapcsolatban, felmerül a probléma, hogy ezeknek az anyagoknak a haj gyökeréhez jutnak. Az elektroforézis és az elektro-korporáció segíteni fog ebben az esetben.

Az anagen effluvium hirtelen hajhullás, melyet kémiai anyagok vagy sugárzás okoz. Ellentétben a telogen effluvium hajjal esik ki, nem belép telogen. A hirtelen hajhullást általában 1-3 héttel a vegyi anyagok vagy sugárterhelés után figyelhetjük meg. Ez a rosszindulatú daganatok kezelésénél történik, amelyet besugárzás vagy citosztatikus szerek alkalmazásával végzik. A hajhullás oka arzént vagy talliumot mérgezhet. A malignus tumorok kemoterápiája esetén a haj 90% -a kifogy, egészen a kopaszságig.

Mi okoz ideiglenes alopecia

A hajhullást bizonyos betegségek okozhatják. Ebben az esetben szüksége van egy szakember segítségére, aki előírja az alapbetegség kezelését. A hajhullás máj- és gyomorbetegségekhez vezethet, valamint:

  • Másodlagos szifilisz - hajhullás történik külön területeken. Általában a kopaszság ilyen területei hasonlítanak a lepkéknek a gyapjúszöveten nyomon követett nyomaira. A diagnózis alapja az anamnézis és a vérvizsgálat.
  • A szkleroderma olyan betegség, amelyben túlzott kollagén termelés következik be, ami a bőr megvastagodásához és megvastagodásához vezet. A hajhagymákat összezavarják, vérellátása zavart okoz, ezért megfigyelhető a hajhullás.
  • A gyűrűhéja egy fertőző betegség, amelyet egy adott gomba okoz.

A gyűrűköpenyes szőr elszakad a gyökérnél, mintha valaki levágta volna a fejét. A zuzmót gyorsan fel kell ismerni, és inkább a pácienst kell elküldeni, és meg kell magyarázni neki, hogy hol foglalkozik egy ilyen betegséggel.

Nem mindig forduló foltok a kopaszságról szólnak a gyűrűféregről, másodlagos szifiliszről vagy más betegségről. Ezek lehetnek a fókusz alopecia tünetei, amelyeket a következő szakaszban tárgyalunk.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.