^

A felső ajak epilálása

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Vannak bizonyos női szépségű kánonok - karcsú alak, hosszú lábak, szabályos arcvonások, sima és finom bőr, jó arcszín, de nincs helyük a női antennáknak, különösen a sötéteknek, amelyek egyértelműen kiemelkednek a felső ajak felett. Olyan tényezők miatt jelennek meg, mint az öröklődés, a hormonális egyensúlyhiány, az endokrin rendszer működési zavarai, a hormonális gyógyszerek és a fogamzásgátlók. A nem kívánt növényzet leborotválása csak súlyosbítja a problémát, amely után a haj még vastagabbá válik. Megfelelőbb módszer a felső ajak epilálása.

Az eljárás indikációi

Aki hosszú ideig meg akar szabadulni az antennáktól, igénybe veheti az epilációs eljárást. A szőrtelenítéstől eltérően, amikor csak a haj látható részét távolítják el, ez a módszer a szőrtüszők megsemmisítésével jár. Bár nem szünteti meg tartósan a problémát, mivel csak a meglévő szőrszálak szerkezetét roncsolja, lehetővé teszi, hogy hosszú időre megfeledkezzen róla. [1]

Készítmény

Különböző módszerek léteznek a felső ajak epilálásához. A választottól függően az előkészítést elvégzik vagy sem. Tehát lézeres szőreltávolítással 2 héttel az eljárás előtt nem lehet napozni a tengerparton és felkeresni a szoláriumot. Ne szedjen fluorokinolokat és tetraciklin antibiotikumokat azonos mennyiségben. Ne használjon alkohol alapú testápolókat és tonikokat 3 nappal az eljárás előtt és után. Előestéjén gondosan borotválja le az érintett területet lézerrel.

Ki kapcsolódni?

Technika felső ajak epilálás

A felső ajak epilálása mind szépségszalonban, mind otthon elvégezhető. Sokkal kellemesebb, ha egy kozmetikus ügyesen epilátort használva "varázsol" rád, az összes szabálynak és az egészségügyi előírásoknak megfelelően. De másrészt drágán fizetnie kell érte.

A felső ajak lézeres szőrtelenítését megelőzi a fenti előkészítés. Az eljárás fájdalmas érzéseket okozhat, ezért speciális krémeket alkalmaznak a fájdalomcsillapításra. Időtartama rövid. [2]

Az eszköz, amelynek segítségével a szőrtüszőt elpusztítják, érzékelővel van felszerelve, amely a tüszőanyagokra - melaninra és karotinra - irányított energianyalábot bocsát ki. A haj növekedése nélkülük lehetetlen. A világos, szürke és vékony vellus szőr nem távolítható el.

Még modernebb és hatékonyabb módszer az Elos felső ajak szőrtelenítése. Ez az eljárás a fotoepilációra vonatkozik, és egyesíti a rádiófrekvenciát és a fénysugárzást. Először a fényenergia felmelegíti a tüszőt, majd a nagyfrekvenciás áram elpusztítja. Az aktív hajgyökerek elpusztulnak, újak eltávolításához bizonyos idő elteltével az Eloshoz kell folyamodni, amelyet a kozmetikus határoz meg. [3]

Hány eljárásra van szüksége?

A kozmetológusok megfigyelései szerint a haj körülbelül 80% -a már nem nő epilálás után. Ehhez legalább 5-6, vagy akár mind a 10 alkalomra lesz szükség, havi időközönként. [4]

A felső ajak epilálása otthon

Vannak olyan módszerek az antennák eltávolítására, amelyek nemcsak szalonokban, hanem otthon is elvégezhetők. Ide tartozik a cukor és viasz szőrtelenítés. Ezek meglehetősen fájdalmas módszerek a nem kívánt szőr megszabadulására, kevésbé hatékonyak, mint az előzőek, de pénzt és időt takarítanak meg.

Tehát a felső ajak gyantázását hideg és forró viasz segítségével egyaránt végezzük. Az első esetben speciális, a piacon kapható csíkokat használnak: kissé felmelegítik, néhány percig ragasztják és rántással letépik (az antennákat nem szükséges előzetesen leborotválni). A másodikban forró viaszt visznek fel az ajak feletti hajterületre, hagyják megkeményedni és hirtelen eltávolítani.

 

Ellenjavallatok az eljáráshoz

Az epilálást nem hajtják végre, ha az epidermisz károsodik: kiütés, bőrpír. A lézer ellenjavallt cukorbetegségben szenvedőknél, krónikus patológiák súlyosbodásával, a test védelmi funkcióinak gyengülésével.

Az eljárás utáni következmények

Mint minden arcbőr, az ajak felett is, gyengéd és sérülékeny. Ezért a szőrtelenítési eljárás kevés kárt okozhat benne, irritációt okozhat, égési sérüléseket okozhat a forró viaszból, különösen fizikai eltávolítás esetén.

Komplikációk az eljárás után

Súlyosabb szövődmények következtek be a lézeres eljárásból a megfelelő szakmaiság és a készülék helytelen használata (a sugárzási paraméterek helytelen megválasztása) hiányában. Az ilyen helytelen megközelítés eredménye égési sérülések, allergiás megnyilvánulások, a herpesz súlyosbodása, folliculitis (a szőrtüsző gyulladása), krónikus neuropátiás arcfájdalom. [5] Későbbi időszakban hegek maradhatnak, megjelenhet pigmentáció és fokozódhat a haj növekedése (hipertrichózis).

Az eljárás után gondoskodni

A nemkívánatos következmények elkerülése érdekében kapcsolatba kell lépnie tapasztalt szakemberrel egy jó hírű intézményben, valamint be kell tartania az ellátás és a rehabilitáció összes szabályát az eljárás után.

Több napig nem látogathatja a fürdőt, szaunát, szoláriumot, medencét, ne legyen közvetlen napsugárzás hatása alatt. Jégkockákat alkalmaznak a felső ajakra, még jobb, ha lefagyasztják őket a gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatású gyógynövényes főzetekből. Természetes illóolajokat használhat a bőr puhítására, az irritáció kiküszöbölésére és a szokásos napi ápolószerek használatára.

Vélemények

Számos reklámtrükk ellenére a felső ajak szőrtelenítése nem létezik örökké. Ezt bizonyítják azok a nők véleményei, akik számos technikát kipróbáltak magukon. A hardver szalon eljárásai mellett állnak, mivel a pozitív eredmény tovább tart.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.