^
A
A
A

Biológiai bőröregedés: a bőröregedés típusai

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A bőr kronológiai öregedése

Vannak változások mind az epidermisz, mind a dermális struktúrákban. Különösen, a megjelölt számának csökkenése az epidermális sejtek sorok zavarok keratinociták differenciálódását, keratinociták méretének növekedése, a változás az arány a ceramid vagy más, nagyon specializált bőrlipideket biztosító ce barrier tulajdonságait, beleértve a vízvisszatartást a bőr. A kisimítás a bazális membrán régiójában megfigyelhető. Az öregedő dermisben a kollagén és az elasztin fehérjék fibroblasztok szintézisének csökkenését jegyzik fel. Ez azért van, mert ezek a fehérjék elsősorban dermális anyag szintetizált kollagén és elasztikus rostok, amely turgor (tónus), és a bőr rugalmasságát. Ezenkívül figyelembe csökkentése fontos összetevői a bázikus hatóanyag a kötőszövet, amely visszatartja a vizet a bőr (glycosoaminoglycanes, kondroitin-szulfátok, stb), betegségei a bőr mikrokeringés.

Ennek eredményeként ezek a morfológiai változások észrevehető klinikai tüneteit kronológiai öregedés: elvékonyodása, szárazság, ráncok (sekély és mélyebb) és a csökkent a bőr turgorát, gravitációs ptosis a lágy szövetek, az arc. A felsorolt tünetek elsődlegesek vagy kötelezőek; (másodlagos) is előfordulhat. Ezek közé tartozik a duzzanat és pépes arc, különösen a periorbitális területre, nagy pórusú a bőr, erythema arc, teleangiectasia, seborrhoeás keratózis, xanthelasma.

A bőrfoltok jeleinek megjelenési fázisát a következőképpen lehet ábrázolni.

Szemkörnyezet:

 • a szemek sarkában lévő finom, felületes ráncok hálózatának 20-25 éves korában való megjelenése;
 • az úgynevezett "varjúlábak" 30-35 éves megjelenésével, amelyek a sugárirányú hajtások a szemek sarkában vannak;
 • a felső és az alsó szemhéj bőrének állapotában bekövetkezett változás: a felső szemhéjon lévő túlnyúló hajtások megjelenése, a szint lecsökkentése a szemhéjak vizuálisan érzékelhetőek a szemrés szűkületeként, valamint az alsó szemhéjban lévő szkakuláris képződmények (nem a belső szervek kórtana miatt); a felső és az alsó szemhéj ptosisát a szemhéjak zsíros "héna" képződése kísérte, azaz az intraorbitális zsír duzzanatát.

Homlok bőrterület:

 • a homlokon hosszirányú hajtások ("gondolkodás ráncok") kialakulása;
 • a keresztirányú hajtások megjelenése az orr tartományában ("koncentrációs ráncok").

A száj körül területe:

 • a nasolabális ráncok elmélyítése;
 • a száj sarkainak kihagyása;
 • a felsõ ajak fölött kis keresztirányú hajtások kialakulása ("hullámosság").

Az arc, a nyak és a fül területe:

 • a turgor csökkenése, a bőr és az izomtónus rugalmassága az arcon és a nyakon, ami megváltoztatja az ovális vonalat az arcban, elhagyja a zsíros csomót;
 • a szarvasmarhafélék és az anteroposteri területeken fellépő hajtások megjelenése, a perem alakjának megváltozása a lebenyek megdagadása miatt.

Menopausális bőröregedés

Az öregedés fejlesztésében fontos szerepet tölt be az endokrin szférában élettani korral összefüggő változások, különösen azok, amelyek egy nő testében fordulnak elő. A menopauza megjelenése után az öregedési folyamatok felgyorsulnak. Az ösztradiol termelésének szintje csökken a petefészkekben, ami a menstruáció, a forró blöff, a vérnyomás emelkedése, az oszteoporózis és egyéb változások megszüntetését eredményezi. Az ösztrogén hiánya jelentősen befolyásolja a bőr különböző struktúráit. Ismeretes, hogy az átlagos ösztradiolszint a vérplazmában a normál menstruációs ciklus alatt körülbelül 100 pg / ml, és a menopauza kezdetén élesen 25 pg / ml-re csökken. Ez az ösztradiol koncentrációjának éles csökkenése magyarázza a menopauzális bőröregedés jeleinek gyors megjelenését. Ugyanakkor az ösztron extra-petefészek szintézise a szubkután zsírszövetben fordul elő androsztén-diolból az aromatizálásával. Ezért a petefészek működésének megszűnésekor ez a hormon a domináns ösztrogén, ami jelentős védőhatást gyakorol a bőrre, különösen a túlzott testsúlyú nők esetében.

A bőrben lévő ösztrogének biológiai "célpontjai": bazális keratinociták, fibroblasztok, melanociták, adipociták. Már felhalmozott széleskörű információt a változások a bőr, a Dermo-epidermális kapcsolat, a bőrben, a bőr alatti zsírsejtek, valamint a mélyen fekvő izmokat. Az epidermiszben kimutatták a bazális keratinociták proliferációjának lassulását, ami végső soron atrófiához vezet. Az integrin és a CD44 expressziójának csökkenése jelentõs szerepet játszott a keratinociták tapadásában és differenciálódásában. Az epidermis elvékonyodása és a keratinociták differenciálódásának megszegése a bőr gátló tulajdonságainak megsértését és a traineepidermi vízveszteség növekedését eredményezi. Az epidermisz klinikailag leírt változásait a bőr elvékonyodása, szárazsága, felületi ráncai fejezték ki; a stratum corneum optikai tulajdonságai szintén megváltoznak, ami homályos lesz és sárgás színt kap. A menopauza betegei gyakran regisztrálják a bőr diffúz xerózisát, esetleg xerotikus ekcéma kialakulását. A száraz bőr és a keratinizáció zavara lehet a palmar-plantar keratoderma (Haxsthausen-szindróma) kialakulásának oka. A bőr gátló tulajdonságainak megszakítása szintén a bőr érzékenységét eredményezi; vannak utalások a különböző allergének epidermisére gyakorolt fokozott permeabilitására és az allergiás dermatitisz növekedésére ebben a korcsoportban.

Ami a dermo-epidermális érintkezést illeti, a perimenopauzális periódusban megfigyelték a VII. Típusú kollagén tartalmának csökkenését a horgonyszálaknál. Ezek a változások a tápanyagok tápanyagellátását és az alapmembrán vonalának simaságát okozzák, ami szintén hozzájárul a bőr felületes rétegeinek atrófiájának kialakulásához.

A dermisz megjegyezte csökkenése a száma és mérete a fibroblasztok, valamint csökkenti azok szintetikus aktivitását, elsősorban a termelés vonatkozásában a kollagén és elasztin fehérjék. Napjainkban ismert, hogy a kollagén és az elasztikus rostok mennyisége, valamint a kollagén és az elasztin sűrűsége csökken a korral. Meg kell jegyezni, hogy a menopauza első 5 évében a kollagén legfeljebb 30% -a elvész. A rugalmas rostok degenerációjának gyorsulását rögzítjük. Vannak arra utaló jelek is, hogy csökken a kollagén molekulák oldékonysága és megváltozik a mechanikai tulajdonságaik. Emellett az életkorral kapcsolatos változások közé tartozik a dermisszálak gyorsított megsemmisítése. Az eredmények azt mutatják, hogy minden férfi 40 év után elveszti legfeljebb 1% a szálak egy év, és a menopauza idején, ez az arány növekszik, hogy 2. Ezen túlmenően, minőségi változások is előfordulnak részeként glikozoaminoglikanov (GAG), a csúcs az ezeket a változásokat rögzítik, hogy 50 éves , ami gyakran a menopauza korának felel meg. Is hangsúlyozzák, hogy a tartalmat honroitinsulfata (MS) csökken 50 év, különösen a papilláris bőrben, valamint a glu6ine ráncok.

Összegezve komplex bőrön változások során menopauzát, arra lehet következtetni, hogy ezek vezetnek sérti a bőr rugalmasságát turgorát és a jelenség a felület az első, majd a mély ráncokat.

Jelenleg fontos szerepet kialakulását mély ráncok és a deformáció az arc kontúrjait a perimenopauzális időszak visszavonása nem csak változásokat a felhám és irha, de bőr alatti zsírszövetben és az arc izmait. Az arc szubkután zsírjának térfogata és eloszlása megváltozik. Bizonyított, hogy az adipociták fiziológiai atrófiája van. Megemlítették az adipociták peroxiszomális aktivitásának csökkenését, ami jelentős zavarokat okoz a lakosság szabályozásában, valamint csökkenti a zsírok felhalmozódásának képességét.

A háttérben a hipoösztrogenizmus is felerősödött melanogenesis, ami gyakran vezet a megjelenése melasma (májfolt). Az erythema kialakulása az arcon az ösztrogén hatásának hiányára vezethető vissza a felületes érrendszerben. Ez a tény a rosacea - dermatosis kialakulásának oka, ami nagyon jellemző a klimatikus időszakra. A hirtelen drasztikusan csökkent a koncentráció az ösztradiol és a fokozatos csökkenése a termelés progeszteron néhány esetben vezet fokozott androgén hatással van a bőrre, amely eredményezhet hirsutismus, seborrhoea és az akne (pattanás tarda), androgén alopecia. Változások a készítmény a faggyú és az arány a termékek, valamint sérti a barrier tulajdonságait a bőr hajlamosítanak a seborrhoeás dermatitis. A morfológiai és hormonális változások komplexusa a pajzsmirigy, a vörös lapos lichen és a krónikus gyulladásos dermatózis kezdetéhez vezethet a menopauza idején. Ezen túlmenően, a menopauzális bőr hajlamosabb lesz fényöregedési a fényvédő termékek melanin rendszertelenné válik, és gyengült a bőr védelmi rendszer okozta károk ellen ultraibolya sugárzás.

Különböző típusú öregedést is azonosítottunk. A korral összefüggő bőrváltozások jeleinek felmérésekor fontos figyelembe venni az öregedés típusát, mivel a korrekció algoritmusai eltérnek egymástól.

 1. A "fáradt arc" típusa az öregedés legkorábbi szakaszaiban található meg. A bőr turgorának, puffadtságának és arcdózisának csökkenésével jellemezhető, elsősorban a nyirokcsomó csökkenése miatt. Ezzel a típusral az arc arcizmái hangja már változik. A nasolabialis hajtások, a szem és az ajkak sarkainak csökkentése a fáradtság és a kimerültség benyomását kelti.
 2. A finoman ráncos vagy "ráncos arc" főként az epidermisz és a dermis degeneratív-dystrophikus változásait jellemzi. Jellemzően a turgor csökkenése, a bőr rugalmasságának csökkenése, dehidrációja, a gátló tulajdonságok megsértése. Ennek következménye többszörös finom ráncok, maradványos pihentető állapotban, száraz bőrben, tünetek megjelenésével, például nagy pórusú bőrrel.
 3. Deformáló (deformáció) típusú, vagy krupnomorschinisty típusa vagy „deformált arc”, jellemzi károsodott bőr rugalmasságát, csökkent tónusa az izmok az arc, sérti a nyirokkeringés és a vénás pangás megváltoztatja a hang arcizombénulást közé hipertonicitás főbb izmok a felső és az alsó kétharmada az arc és hipotóniás izmok elsősorban az arc közepén. Tehát egy hypertonikus állapotban mm. Depresszió lobii inferioris, procerus, frontalis, depresszió anguli oris és más izmok állapotában hypotonia - mm. . Zigomaticus jelentős et kisebb, orbicularis oculus, nevetőizom, pofaizom, stb kimenetele ennek az, hogy módosítani kell a beállításokat az arc és a nyak: megsértése vonal ovális arc, túlnyúló bőrt a felső és az alsó szemhéj, a megjelenése „kettős” álla kialakulását mély redők és ráncok (arcon ráncok, nyaki-chin redők, ráncok a sarkokban a szája, hogy álla et al.). Jellemző a jól fejlett subcutan zsírszövetre. A háttérben a hang az izmok és a megnövekedett szöveti nyújthatóságot merülnek gravitációs eltolódása a szubkután zsír az arcon a kialakulását a túlnyúlás az arcon és az úgynevezett „sérv” alsó szemhéj, ami a zsír felhalmozódását ezen a területen.
 4. Az öregedés kombinált típusát az első három típus kombinációja jellemzi.
 5. Az öregedés izomtípusát a szubkután zsír mennyiségének csökkenése jellemzi. Az ilyen típusú képviselőknél az arc utánzó izmai eredetileg jól fejlettek és a szubkután zsírbázist rosszul fejezik ki. Jellemző a Közép-Ázsia és a Távol-Kelet lakosai számára. Látva a korral járó változásokat figyeltek meg kifejezett ráncok a sarkoknál a száj, a homlokon, a mély arcon ráncok, simító arc körvonalait.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.