^
A
A
A

A bariatric műtét fejlődésének története

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Bariatric műtét - az elhízás sebészeti (sebészeti) kezelésének módszerei. A bariatric műtét kialakulása a 20. Század eleji 50-es években kezdődött. A következő 40 évben több mint 50 különböző típusú sebészeti beavatkozást javasoltak az elhízás kezelésére. A mai napig a sebészi kezelés négy fő módszere van:

  • a bélszívó felület területének csökkentésére irányuló műveletek (tolatási műveletek - in-line tolatás). A bél az emberi szervezetbe belépő tápanyagok felszívódásának helye. A bél hossza csökkenésével, amelyen keresztül az áthaladás történik vagy az élelmiszer áthaladása csökkenti a bél hatékony funkcionális felületét, csökkenti a tápanyagok felszívódását és kevesebbet lép be a vérbe.
  • a gyomor szívó felületének csökkentésére irányuló műveletek - gastroshuntirovanie. A művelet mechanizmusa ugyanaz. Csak kapcsolja ki a felszívódás folyamatát nem a bél, hanem a gyomor. Ez megváltoztatja a gyomor formáját.
  • a gyomormérgség jelentős csökkenését célzó műveletek - gastro-restriction. Ezekkel a műveletekkel megváltozik a gyomorméret, ami a méretének csökkenéséhez vezet. Ismeretes, hogy a telítettség érzete különösen a gyomor receptorainak impulzusából alakul ki, amelyeket a gyomorba belépő élelmiszerek mechanikai ingerlésével aktiválnak. Így a gyomor méretének csökkentése, a jóllakottság érzése gyorsabban alakul ki, és ennek következtében a beteg kevesebb ételt fogyaszt.
  • kombinált beavatkozások, kombinálva a korlátozó és a sönt műveleteket.
 • Shunt műveletek

Az első nyomtatott munka e témában 1954-ben jelent meg, amikor AJ Kremen kiadta az inno-shunt eredményeit. "Eyuno" latinul jejunum, és "ileo" - iliac. A shunt szó kapcsolódásként fordul elő. A vékonybél helyszínének első reszekcióját a svéd V. Herricsson sebész 1952-ben végezte. J. Pajn elkezdte kikapcsolni az egész vékonybelet és a vastagbél jobb felét az élelmiszer átadásából a gyors és jelentős fogyás miatt. Ebben az esetben a kereszteződésekben a vékonybél és a kapcsolat létrehozása a vastagbél, az étel nem terjed az egész felületen a vékonybél, de csak egy nagyon kis részét, és nem ázott, beleesik a vastagbélben. Tökéletesítése ezt a technikát 1969-ben és J. Payn godu L. De Wind művelet eyunoshuntirovaniya javasolt, amely abból állt, hogy anastomosing kezdeti 35 cm a jejunum 10 cm-re a végétől az ileum.

A 70 év alatt ez a művelet a legelterjedtebb, és viszonylag kisebb komplikációkhoz kapcsolódott. Így az ilyen műveletek végrehajtásakor csak a vékonybél 18 cm-e marad, amelyben a szokásos emésztési folyamat marad. A posztoperatív szövődmények gyakoriságának csökkentése céljából epe-intubációt fejlesztettek ki, vagy létrejött a kapcsolat a sönt és az epehólyag kezdeti szakasza között.

Jelenleg az ileum különböző hosszaival végzett különböző módosítások alkalmazandók, amelyeket a testtömeg, a nem, az életkor, a bárium belégzési sebességének függvényében határozunk meg a bélben.

 • Bypass műtét a gyomorban

A mai napig több mint 10 fő módosítása van a gyomor működéséről. A gyomor minden művelete megváltoztatja a gyomor méretét és alakját. A cél a létrehozása egy kis tartály a felső részén a gyomorban, amely befogadja a kis mennyiségű élelmiszer-és vezet a gyomor kiürülésének lelassítása kis kamrai mesterségesen létrehozott a vékonybélben vagy a gyomorban. Az ilyen műveletek először E. Mason és D. Jto által kezdtek el. JF Alden 1977-ben egyszerűsítette a műtétet, ami azt sugallja, hogy a gyomrot a hardveres varrat nélkül vágják le.

E két művelet során anasztomózist végeztünk a mesterségesen létrehozott gyomortartály és a jejunum nagy görbülete között. Ugyanakkor gyakori szövődmény volt a gastritis és a nyelőcsőgyulladás (gyomor és nyelőcső gyulladása). Ennek a szövõdménynek a megelõzésére WO Griffen a gyomornedv mögötti Rou grillezést javasolt. Torress JC 1983-ban kezdett létrehozni a gatroteroanastomosist a gyomor kis görbület és a vékonybél távoli osztálya között. Így a gyomorra korlátozó mûtétet a bélben való abszorpció csökkenésével egészítették ki.

Ezzel a módszerrel, mint szövődményekkel, a vér fehérje szintjének csökkenése és az ödéma következtében kialakult. A lazac PA 1988-ban javasolta a vertikális gasztroplasztikát és a disztális gastroshuntingot kombinálni. Meg kell jegyeznünk, hogy a gasztroshunktúránál kevesebb súlyos szövődmény van, mint az ejshnoshunting után.

1991-ben javasolt kiviteli alak gastroshuntirovaniya néven gyomorzsák alakítási művelet Phoebe, időbeli szuperpozíció gastrostomán, hogy a szerzők szerint, csökkenti előfordulásának mechanikai hiba összeeresztési terület az anastomosis fekély kialakulása és növekedésének elkerülése érdekében a testtömeg a posztoperatív időszakban.

 • Műanyag műveletek a gyomorban

A gyomor mentén különböző műveletek mellett lehetőség van a gyomor plasztikai műtétre (gasztroplasztika), amely két csoportra osztható: vízszintes és függőleges.

Az első horizontális gastroplasztikát 1971-ben végezte E. Mason. A gyomrot keresztbe húzta a kis görbületből, és keskeny csatornát alakított ki a nagy görbület mentén. A műtét sikertelennek bizonyult, mivel a kamra térfogata nagy volt, és a posztoperatív időszakban a gyomor falának húzása az élelmiszer nyomása alatt megnőtt. A szójabab nem erősödött meg, ami az átmérőjének növekedéséhez is vezetett. A posztoperatív időszakban a betegek gyorsan leálltak a testsúlycsökkenésen.

Később, CA Gomez megváltozott 1981-ben, mely inraoperatsionnoe mérése térfogata a gyomor tasak és a létrehozását 11 mm találkozásánál a nagyobb görbület, amely erősíti a körkörös nem felszívódó szero - izmos varratokat. Azonban gyakran a posztoperatív időszakban, ezeket a hézagokat lesz az oka a szűkület, és azok későbbi kitörés növekedéséhez vezetett az anastomosis, kisebb mértékben a kamrai mérete és visszaállítja az eredeti súlyát.

Az anastomosis kiterjedésének megakadályozása érdekében a JH Linner 1985 óta megerõsítette a kisméretû kamrát a szilikon körkörös kötéssel. E. Mason megjegyezte, hogy a gyomor kis görbületű falainak az izmos réteg kisebb vastagsága van, ezért kevésbé hajlamosak a nyújtásra. Ebben a tekintetben azt javasolta, hogy egy kis kamrát hozzanak létre egy kis függőleges irányú görbület mentén. A művelet lényege a gyomor egy kis része a szubkardiális régióban, amely keskeny nyíláson keresztül kommunikál a gyomor többi részével. Annak érdekében, hogy megakadályozza a kisméretű kamrák kifolyásának megnövelését, 5 cm-es polipropilén szalaggal megerősítették ezt a műveletet Vertical Banded Gastroplasty (VBG) néven. Ez a művelet kevesebb rendszerszintű szövődményekkel jár együtt.

Van egy másik módja egy kis kamrának kialakítására, amelyet polipropilén szalagon készítenek, amelyet 1981-ben kezdett el LH Wilkinson és OA Pelosso. 1982-ben Kolle és Bo kínál erre a célra felhasználásra ftorlavsanovy érprotézisekkel, hogy előnyös képest egy szintetikus szalag, t. Hogy. Létrehozása egyenletes nyomást a gyomor falán, és megakadályozza a nyomás fekély vagy gyomorfal perforáció. A gyomor két részének levese 10-15 mm, és a gyomorszondán képződik. Kezdetben a vízszintes kötés sokkal rosszabb volt, mint a vertikális gyomor-bélés. Azonban, miután a javulás ezt a technikát 1985-ben, sávozás kapott szélesebb körben történő alkalmazása a gyakorlatban bariatric sebészek. A Hallberg és a LI Kuzmak állítható szilikon kötéseket kínál.

A szalagnak van egy üreges belső része, amely egy szilikon csővel van összekötve az injektáló tartállyal az elülső hasfal területén. Ily módon, amikor a folyékony töltet belsejében a lepel csökken az átmérője a kilépő a gyomorzsák, amely lehetővé teszi, hogy befolyásolják a sebességet A gyomor kiürülését, az élelmiszerek és ennek következtében, az arány a súlycsökkentés a posztoperatív időszakban. Ennek a műveletnek az előnye az alacsony traumatizmus, az élelmiszerek természetes áthaladásának megőrzése az emésztőrendszeren keresztül, valamint a purulenta-septikus szövődmények jelentéktelen gyakorisága. Ezenkívül a művelet reverzibilis, és szükség esetén mindig növelheti a teljesítményt a mandzsetta átmérőjének növelésével.

 • Kombinált beavatkozások

Külön célszerű kiválasztani ebben a csoportban a műtéti beavatkozások epe bypass javasolt Skopinaro N. 1976. A lényege az eljárás a reszekció 2/3 a gyomor, a kereszteződésekben a parttól 20 - 25 cm-re, az ínszalag Treytsa éhbélben, ami egy anasztomózis között a gyomor Stump és disztális kereszt-jejunális anasztomózis a proximális része a bél egy kereszt-iliaca típusú „vége - a oldalán „a parttól 50 cm-re a ileocekális szög (konfluencia ileum a vak). Ebben az esetben, az epe és a hasnyál szerepelnek az emésztési folyamatot csak szinten az ileum.

Az utóbbi években gyakran használt változók tét epe bypass - „nyombélfekély kapcsoló” ( „OFF 12 - nyombélfekély”), amelyben a vékonybélben nem anasztomizálnak a csonkot a gyomor, és egy masszív 12 - nyombélben. Ezzel elkerülhető a fejlesztési gyomorfekély gatsrointestinalnyh és csökkenhet a vérszegénység, csontritkulás, hasmenés. Epe-hasnyálmirigy bypass műtét lehet kombinálni hosszanti gyomor reszekció.

A biliopancreatikus bypassot laparoszkóposan lehet végrehajtani. Az ilyen típusú kezelésnél a súlycsökkentés a 12 éves megfigyelés során a testtömeg felének 78% -a. A művelet nem korlátozza az embereket az élelmiszerben és nem szabályozott hiperfágia kezelésére alkalmazható, például a Wili-Prader szindrómájában.

 • Laparoszkópos vízszintes gasztroplasztika

Ennek a műveletnek a változata a gyomorhurkolás, melyet endovidzsebészeti hozzáféréssel végzünk. Az állítható szilikon mandzsetta felszerelésével 25 ml-nél nem nagyobb térfogatú kamrát alakítanak ki, ahol korlátozott az élelmiszerbevitel. Mint említettük, lehetséges az anasztomózis átmérőjének beállítása a gyomor két részében a szubkután szövetbe beültetett injektálható tartályon keresztül.

A korai szakaszában az ezen intézkedés végrehajtásának a gyakorlatban, ott vannak a következő komplikációk: a bővítés a gyomorzsák, az elmozdulás a gyomorgyűrű, szűkület anastomosis a korai időszakban eredményeként ödéma. 1995-ben godu M. Belachew ezt a módosított technika, és azt javasolta, a következő elvek: a kezdeti térfogatnak a gyomorzsák nem haladhatja meg a 15 ml-es, posterior boncolás kell végezni felett csomagolótasakot üreget, ahol a hátsó fal van rögzítve. Ez lehetővé teszi, hogy ne használjon varratokat a gyomor hátára. Az elülső fal teljesen rögzítve van a gyomorszalag felett, 4 ízülettel. Az anasztomózis stenosisának megelőzése érdekében az ödéma és a kötés elmozdulása következtében az utóbbit maximális belső átmérőjének helyzetébe építik be.

Az intervenciót 4-5 trokár hozzáféréssel végzik. A művelet lényege az alagút létrehozása a kis omentum üregének felett elhelyezkedő retroasztrális térben. A referenciapont egy 25 ml-es léggömb alsó határa, amely megerősödik a gyomorszondán, és a gyomor szív pépének szintjén áll. A művelet időtartama átlagosan 52 - 75 perc.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.