^

Arctisztítás savakkal: hialuron, szalicil, tej

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A kozmetikusok szerint manapság szinte nincs normál bőr. A szárazra vagy a magas zsírtartalomra való hajlam dominál. A bőr állapotának normalizálása képesek az eljárásokra, beleértve az savak savakkal történő tisztítását. Mindkét nemre vonatkozik, minden korosztályra és bőrtípusra. A nőket azonban leginkább érdekli.

Az eljárás indikációi

A speciális mirigyek folyamatosan választanak el zsírt - hogy megóvják a bőrt a kiszáradástól és a káros külső tényezőktől, hogy a bőr lágy és rugalmas legyen. A felszínen ezt a titkot elkeverik az epidermisz holt skálai. Általában a zsír az optimális térfogatban ürül ki, és a sejtek megújulása függetlenül történik. Megsértések esetén a légúti pórusok eltömődnek ezzel a keverékkel.

 • Feszültségek hatására szezonális ingadozások, cirkadián és hormonális rendellenességek, túlfáradás, működési zavarok fordulnak elő: a faggyú több termel, a megújulás pedig lelassul. [1]

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a follikuláris hám hiperproliferációja és károsodott keratinizációja a faggyúmirigyek hiperaktivitásával és a Propionibacterium acnes (P. Acnes) kolonizációjával eldugult pórusok kialakulásához vezet, amelyet különféle fokú gyulladások kísérhetnek. [2] Van is egy vélemény, hogy a pattanásokra hajlamos bőr állandó szubklinikai gyulladásban van, amely különböző súlyossági fokokra alakulhat ki, ha az előzőekben említett egy vagy több patomechanizmust egymásra helyezik. [3] Pattanásos betegekben a gátfunkció és a bőr integritásának változásáról is beszámoltak.[4]

A szaruhártya savas pH-ja szükséges a bőr természetes gátrendszerének optimális működéséhez. A bőr pH-jának változása, és ennek következtében az akadálymentesség hajlamosítja a bőrt gyulladásos és fertőző dermatózisokra, ideértve az acne vulgarist is. [5]

A mirigyek eldugulnak, megnőnek, és dugók képződnek bennük, tetején fekete pontokkal koronázva - oxidált lipid szekréció. A bőr nem képes megtisztítani magát tőlük. A bőr tartalmának eltávolítása nem segít kozmetikumokban. Ez lesz a szalonos arctisztító eljárás fő indikációja - savakkal vagy más módon.

Az irodalomban szereplő bizonyítékok megmutatják a bőr felületének pattanással történő savanyításának előnyeit. A tanulmányok kimutatták, hogy a pH csökkentése csökkenti a TH2 gyulladásos reakcióját és felgyorsítja a gátfunkció helyreállítását, ezáltal megakadályozza az epidermális hiperproliferációt.[6], [7]

Ha a savakat rendszeresen alkalmazták az arc tisztításához a pattanások megjelenése előtt, a bőrirritáció, valamint a gyulladás és pattanások tünetei és jelei alacsonyabbak voltak, mint az alkáli szappanokban. [8]A bőr felületének savanyodása jelentheti a pattanások által érintett pattanásgátlók számának csökkentését. [9]A tanulmányok kimutatták, hogy a savas szerek rendszeres használata csökkenti a bőr felületének pH-ját és a propionibaktériumok mennyiségét a semleges gyógyszerekhez képest.[10], [11]

Ez a mi segítségünk a bőrnek. És 30 év elteltével a takarítás, az otthoni vagy a szalon elősegíti a proaktív fellépést - késlelteti a ráncok kialakulását és az elmaszodást, és amennyire csak lehetséges, csökkenti a bőr turgorját.

A kozmetikai savak célja a bőr felső rétegének simítása, a szennyeződések, az elhalt sejtek és a felesleges zsír eltávolítása. A szalonokban gyümölcsöt (almasav, citrom, citrom), szalicilsavat, olajsavat, glikolsavat, tejsavat és retinolsavat használnak.

A tisztítás előkészítésekor ajánlatos gyümölcs savápoló termékeket használni. A savhámlás utáni rehabilitációs időszakban is szükségük lesz rájuk.

Készítmény

Ha a kozmetikus azt javasolta, hogy az arcot savakkal tisztítsák, akkor alapos felkészítéssel kell kezdeni - függetlenül attól, hogy a szalonban vagy otthon. A különbség az, hogy egy kozmetikai intézményben ezt szakember fogja megtenni, és ha maga csinálja, akkor a készítményeket személyesen kell elvégeznie.

Minden ember bőrének állapotát a kémiai hámozás előtt kötelezően értékelni kell. A kezelõ dermatológusnak ki kell értékelnie a beteget a lehetséges indikációk alapján, meg kell találnia az ellenjavallatait, részletesen meg kell vitatnia az eljárást, és ki kell értékelnie a beteg elvárásait és az eredmények elvárásait. Meg kell vitatni az eljárás lehetséges kockázatait, valamint a korlátozásokat. A beteg bőrtípusát Fitzpatrick osztályozása szerint kell értékelni. A fénykárosodás szintjét a Glogau osztályozás alapján is ki kell értékelni. A kémiai hámozás előtt minden betegnél részletes kórtörténetot és bőrvizsgálatot kell végezni. A takarítandó területeket le kell fényképezni, és a teljes arcról és az elölről kell látni. A tájékozott beleegyezését alá kell írni a hámozási eljárás előtt.

A bőrgyógyászok többféle módszert alkalmaznak a hámlás előkészítésére. Különböző kombinációkat, köztük a tretinoin, az α-hidroxi savak, a hidrokinon, a kojic sav és az alacsony aktivitású szteroidok helyi alkalmazását használják a bőr tisztítására a hámozás előtt. A betegeket figyelmeztetni kell a dohányzás elkerülésére, a napsugárzás minimalizálására és széles spektrumú fényvédő krémek alkalmazására. A hámlás előkészítésének módjai különböznek a gyakori pattanások, fénykárosodások és hiperpigmentációk, beleértve a melasma és a gyulladás utáni hiperpigmentációt.[12]

A hámozási eljárás előtt 2–4 héttel helyi és szisztémás kezeléseket lehet felírni az akne vulgarisban szenvedő betegek számára. A helyi antibiotikumok naponta használhatók, és a hámozás előtt 1-2 nappal abba lehet hagyni. Széles spektrumú fényvédő krémeket (ultraibolya A és ultraibolya B) kell gyakran használni. 

A bőrt előre elkészítik - körülbelül egy nappal a fő eljárás előtt. Éjjel egy bozótot használnak a felület hatékony tisztításához. Az olvasási keveréket is jobb a főzés előtt főzni, hogy ne pazarolja a percekben számított költséges eljárási időt.

 • Megfelelő előkészítés esetén az öntisztítás nem veszélyes. Közvetlenül a manipuláció előtt az arcot meg kell törölni enyhe szerrel - tejjel vagy szérummal. A szemhéjak, a szemöldök, az ajkak kozmetikai vazelinnel védik az égéstől.

A munkakeveréket azonnal megtörlés után alkalmazzuk, meghallgatva az érzéseidet. Tűréshatáron belül kell lenniük: enyhe bizsergés, viszketés. Hét-nyolc perc elteltével távolítsa el a masszát meleg vízzel.

Különféle ajánlások vannak az eljárások gyakoriságára vonatkozóan. És ez érthető, mert minden ember bőrét egyedi jellemzők különbözik meg, amelyektől ezen ajánlások függnek. Kor, állapot, típus, nem, éghajlat, környezeti hatások - ezek a fő tényezők, amelyek meghatározzák az ülések számát és gyakoriságát. A bőrt 10-től 30-ig minden 30 napig meg kell tisztítani.

Technika arctisztító savak

A kezelõ orvosnak képesített bőrgyógyásznak kell lennie, aki megfelelõ képzésben részesült a kémiai hámlás területén a posztgraduális dermatológiai képzés során. 

Azoknak, akik független savakkal történő arctisztítást akarnak végezni, tudniuk kell az ellenjavallatokról. Tehát semmilyen eljárást nem lehet végrehajtani, ha az arc gyulladásos, vagy a bőr megfertőződött vagy megsérült. A fennmaradó időben a siker kulcsa a helyesen kiválasztott személyzet és az egymás után végrehajtott műveletek.

A technika egyszerű. A lényeg az, hogy figyelembe vegyék a bőr típusát. Például száraz és normál állapotban megfelelő az alfa-hidroxisavakkal (AHA-savakkal) készített recept:

 • Vegyünk 2 liter. Citromlé és nádcukor, öntsünk egy kis joghurtot az oldatba. Ez a maszk sok citromsavat, glikolsavat és tejsavat tartalmaz.

Az 1990-es évek közepén az alfa-hidroxisavak (ANA) öregedésgátló hatásait felismerte a kozmetikai ipar, ami az AAG-tartalmú öregedésgátló termékek elterjedéséhez vezetett. [13]Az AHA-k olyan hidrofil szerves savak egy csoportja, amelyek karbonsavcsoportot tartalmaznak egy szomszédos hidroxilcsoporttal az alfa-helyzetben. [14]A leggyakrabban használt AHA-k a glikolsav és a tejsav, bár az almasav, a citromsav, a piruvsav, a borkősav és mások hasonló funkcióval bírnak.[15]

Az AHA savak pontos működési mechanizmusa még nem ismert, de a legszélesebb körben elfogadott elmélet az, hogy az AHA kelát útján távolítja el a kalciumionokat az epidermális sejtek adhézióiból. Ez az intercelluláris adhézió gyengüléséhez vezet, amelynek hámlasztó hatása van, az elhalt és száraz sejtek hámlásához vezet. [16]A csökkent kalciumszint hozzájárul a sejtek további növekedéséhez, miközben lelassítja a sejtek differenciálódását, csökkentve ezzel a ráncok megjelenését és a fiatalabb bőrkibomlást. Az AHA-k fokozhatják a kollagén és hialuronsav gének expresszióját a dermisben és az epidermiszben, ami viszont javítja a bőr turgorját és a hidratációt. 

Körülbelül nyolc percig az arcán tartják. és öblítse le. Ezután azonnal hidratáljuk egy krémmel, amelyet ezt követően rendszeresen használnak, és egész hónapig védettek az ultraibolya sugárzástól.

A zsíros bőr mindig problematikus. Ezenkívül BHA-savak használatát is megköveteli. 

A β-hidroxi-savak (βHA-k) olyan karbonsavak, amelyeknek egy hidroxilcsoportja kapcsolódik a karboxilcsoport β-helyzetéhez. A málna és a citromsav képviselik ezt a kategóriát. A citromsavat széles körben használják a helyi készítményekben antioxidánsként, és az öregedésgátló tulajdonságai jól ismertek. [17]

Tisztítás céljából az aszpirint citromlében oldják fel, 10 perc elteltével egy szénsavas vízzel megnedvesített szivaccsal távolítják el az arcáról. A maszk kiszáradja a pattanásokat, csökkenti a zsírtermelést, eltávolítja a felhalmozódott szennyeződéseket. Ez egy nagyon hatékony kezelés pattanásokra és a pattanásokra hajlamos bőrre. [18]

Ha minden helyesen történik, és egyes komedonok még mindig nem evakuálódnak, hagyja őket egy darabig - a következő alkalommal. Ez azt jelenti, hogy nem teljesen érett. Amikor ezeket a pontokat megnyomják, a tartalom a bőrrétegbe esik, ezt követően meggyulladva és csúnya hegesedést hagyva.

Arctisztítás savakkal otthon

A savak megtalálhatók a különféle termékekben: édes-savanyú tej, paradicsom, citrom, áfonya, szőlő, egyéb zöldségek és gyümölcsök. Az arc savakkal történő tisztításához leggyakrabban gyümölcsleveket, például citromot használnak. A folyadékot csak fel kell használni az arcra, és 10 perc múlva le kell mosni.

Az eljárás teljesen biztonságos, és célja az elhalt elemek eltávolítása, a pórusok megnyitása és tartalmuk evakuálása. Az arc megtisztítása savakkal otthon elvégezhető, és ez sokkal kevesebbbe kerül, mint egy kozmetikusnál. Fontos részlet: kevésbé koncentrált oldatokat használnak otthon, összehasonlítva a belső terekkel. Ennek célja az égési sérülések és más balesetek elkerülése esetleges hiba esetén.

 • A zsíros bőr esetén kétségtelenül igénybe veheti az intenzív expozíciót. Ha a bőr finom és vékony, vagy a gyulladás gócai vannak érintettek, akkor finoman kell cselekednie, vagy mégis forduljon szakemberekhez.

A tisztítás gőzöléssel kezdődik. Otthon hagyományosan ezt teszik: fedett fejüket forró víz felett tartják, 10 perc múlva törülközővel nedvesítik meg az arcukat. A víz helyett hasznos fű infúziót venni. A mosáshoz zuhanyozhat géllel.

A sav hámozásának hatékony anyaga a szalicilsav - az egyik béta-hidroxisav. Mélyen behatol a pórusokba, gyulladáscsökkentő, zsírt oldó, lerakódó elemként működik. A nemkívánatos reakció elkerülése érdekében idő előtt tesztet kell végezni a bőr érzékeny területén. Ha egy nap elteltével a reakció nem következik be, elkezdheti megtisztítani az arcát.

 • Az eljárás megkezdése előtt meg kell védeni a nyálkahártyákat és az érzékeny területeket vazelinnel (kenje meg a szemöldökét, szemhéját, orrát, ajkait).

A meglágyítható lágyított bőrt szalicil-alkohollal töröljük le, és kezeljük a mitesszerek, fehérek, zsíros dugókkal. Ha szükséges, használhat tűt. A lelkiismeretes komedonok csak a következő ülésig érjenek hozzá.

Agresszív eljárás után fontos a bőr megfelelő gondozása: lágy készítményekkel mossa le, naponta kétszer-háromszor nedvesítse meg és kerülje a napfényt. Ha pigmentáció vagy fertőzés jelei jelentkeznek, ez jelzi a képzett segítség szükségességét.

Arctisztítás acetil-szalicilsavval

A szalicilsavat több mint 2000 éve használják különböző bőrbetegségek kezelésére. A szalicilsav azon képessége, hogy kiszorítja a szaruhártyát, jó hámlasztó szerré teszi. Különösen a szalicilsav komedolitikus tulajdonsága teszi hasznos hámlasztó kezelést pattanásos betegek számára. Keratolitikus szernek tekintik, és egy desmolitikus szer szerepében, mivel képes sejtes vegyületeket pusztítani, nem pedig megsemmisíteni vagy lizálni az intercelluláris keratin szálakat. [19]

Az acetil-szalicilsav kémiai szempontból 2-hidroxi-benzoesav vagy ortohidrobenzoesav. A szalicilátok forrásai a fűzfa kéreg, az édes nyír- és a körtelevél. Ugyanakkor mesterségesen is szintetizálható, a mindennapi életben aszpirinnek nevezik. [20]. 

A szalicilsav az α-hidroxisavakkal (mint például a glikolsavval) szemben zsírban oldódó szer, ezért keveredik az epidermális lipidekkel és a szőrtüszők faggyú lipidjeivel, csökkenti a zsírkiválasztást pattanásos betegekben.

Arctisztítást acetil-szalicilsavval a következő esetekben alkalmaznak:

 • A gyulladásra hajlamos, különböző intenzitású pattanások.
 • Megnövekedett érzékenység a hőmérséklet-ingadozásokra és a sminkre.
 • Olajos, tompa, egészségtelen fényű, megnagyobbodott pórusokkal.
 • A hervadás jeleivel a kontúr megváltozása.

Az aszpirin felvétele az arcokat savakkal tisztító keverékek receptjeibe nemcsak kozmetikai, hanem terápiás tulajdonságokat is ad nekik. A bőr minden feleslegét megtisztítják és fertőtlenítik, ezáltal minimalizálva a fertőzés kockázatát (gyulladt pattanások és egyéb gócok esetén). Az acetil-szalicilsav alapú maszkok normalizálják a zsír kiválasztódását, meghúzzák a pórusokat, simítják a felületet.

 • Az aszpirin tisztítása megakadályozza a haj beáramlását, aktiválja az anyagcserét, hatékonyan és olcsón kezeli a pattanásokat és a komedonokat, ha önmagában használják. Egyéb hatóanyagok hozzáadása lehetővé teszi a gyógyszer felhasználását különféle bőrtípusokhoz.

Fontos a recept és az eljárás betartása. A zsíros és a problémás bőr számára készült keverékek rendkívül agresszívak. Az egyik recept azt javasolja, hogy dörzsöljen be 6 tablettát, és keverje össze a kapott port citromlével. Vigyen fel homogén masszát az egész arcra vagy a problémás felületekre 15 percig, mossa le szivaccsal. Az intenzív tisztítás után a bőr intenzív nyugtatást igényel. Megfelelő gyógynövényes kompresszor vagy jég.

Normál és száraz bőr esetén aktívan lágyítani kell (őrölt zabliszt, természetes olajok, méz). Minden esetben feltétlenül használjon tiszta szennyeződéseket és kiegészítő alkotóelemeket.

Arctisztítás acetil-szalicilsavval és mézzel

Az arc acetil-szalicilsavval és mézzel történő tisztításának módja alkalmas az önmegvalósításra. Az eredmény mély behatolás, táplálkozás és nedvességtelítettség. A méz savval történő arctisztítása kettős hatással rendelkezik:

 • Hámlasztja a felesleges sejteket.
 • Hidratálja, helyreállítja és optimalizálja a faggyúmirigyek szekrécióját.

További összetevőket lehet bevezetni az aszpirin-méz keverékbe, figyelembe véve a bőrtípust, amely fokozza a hatást: olajok, gyümölcslevek, kefir, tengeri só, kozmetikai agyag.

Egyszerű receptek:

 • 4 tabletta, összekeverve egy teáskanál vízzel és néhány csepp mézzel;
 • 3 zúzott tabletta, összekeverve 0,5 teáskanállal. Víz, azonos mennyiségű jojobaolaj és egy teljes kanál méz; álljon vastag homogén állapotba, hogy a tömeg ne terjedjen az arcon. Körülbelül 20 percig áztassa, óvatosan, finoman mozgatva távolítsa el.

A túlzott expozíció kiszáradást és fokozott hámlást okozhat. A legjobb, ha a manipulációt este végezzük, hogy ne megyünk ki a napon, amíg a bőr helyre nem áll. Nyugtató maszkok, tápláló készítmények azok, amire a bőrnek szüksége van az arc savakkal történő tisztítása után.

A szalicilátok hatékonyak pórusok, zsíros vagy öregedő bőr jelenlétében. Nem ajánlott a terhesség és a szoptatás ideje alatt alkalmazni, valamint a vegyszerek ezen kategóriájával szembeni túlérzékenység esetén. Sérülés esetén, beleértve a kisebb sérüléseket is, meg kell várni a gyógyulást.

A szalicilsav hámlásának mellékhatásai

 • Elhúzódó eritéma
 • Intenzív hámlás
 • Kéreg kialakulása
 • szárazság
 • Pigmentáris dyschromia
 • Szisztémás toxicitás, szalicilizmus
 • Gipoglikemiya
 • Kontakt szenzibilizáció

Az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerészeti Igazgatósága a szalicilsavat C kategóriába sorolja. [21]Az acetilszalicilsav héja nem javasolt terhesség alatt, mivel szerkezete szorosan kapcsolódik az aszpirin szerkezetéhez. Az aszpirin terhesség alatt történő felhasználása vetéléshez, születési rendellenességekhez, vérzési szövődményekhez és szalicizmushoz kapcsolódik. Másrészt az α-hidroxi-savakkal történő hámozást B kategóriának nevezik, és terhesség alatt biztonságosan használhatóak.

Arctisztítás gyümölcssavakkal

A bőr fiatalításának és megújításának tartós hatású nagyszerű módja az arcának gyümölcssavakkal történő megtisztítása. Ez egy gyengéd, atraumatikus peeling, azonban nem ajánlott egyedül csinálni, mert egy hiba drága lehet. Az arc savakkal történő száraz tisztítása 35 év után a nők számára javasolt, hogy megszüntessék a keratinizációt és az életkor foltjait, megújítsák és ragyogják a dermust, helyreállítsák a lipid egyensúlyt és küzdenek a pattanásokkal.

Tisztításhoz használjon természetes vagy szintetikus savakat. 

Az alfa-hidroxisavak (AHA) közé tartoznak a glikolsav (GA), a citromsav (CA), az almasav (MA), a borkősav (TA) és a tejsav (LA), amelyek mind természetesen előforduló szerves savak, amelyek számos élelmiszerben és tejtermékben megtalálhatók cukrokat.

A citromsav, almasav és tejsav fontos szerepet játszanak a Krebs-ciklusban és a sejtfermentációs folyamatban. A citrom- és almasavsavak legtöbb kutatása a sejtek metabolizmusára és az adenozin-5'-trifoszfát (ATP) előállítására összpontosít. Egy 1971-es áttekintő cikkben Decker ismertette az epidermisz energiametabolizmusának természetét és szabályozását [22]. Az almasav és a citromsav sok gyümölcsben és magjában, például kakaó hüvelyben, szőlőben és szederben gazdag [23]. Bár számos tanulmány megvizsgálta a gyümölcskivonatok vegyületeit, kevés vizsgálta a tiszta MA és CA biológiai funkcióit. 1997-ben az amerikai FDA kimutatta, hogy az almasav és a citromsav „általánosságban biztonságosnak minősül”, mint az élelmiszer-adalékanyagok, amelyeket ízjavítóként, aromákként, adjuvánsként és pH-szabályozásként használnak (USA FDA 1997). Azóta a CA-t és az MA-t használják pH-szabályozó és hidratáló szerként (hidratáló szerek) a kozmetikai készítményekben [24]. A klinikai vizsgálatokban azonban az almasav irritáló hatású volt. 

Korábbi tanulmányokban Okano et al. és Hussein et al. Leírták azokat a mechanizmusokat, amelyek révén a glikolos kilosta lelassíthatja a bőr fotoagingét: növeli az epidermisz vastagságát, aktiválja a fibroblasztokat és növeli a dermális kollagént. A kollagénrostok sűrűségének és vastagságának növekedése annak következménye, hogy a glikolsav képes felgyorsítani a kollagén fibroblasztok általi szintézisét, fokozva a glikozaminoglikánok és a kollagén rostok szintézisét. [25]. [26]

A citromsav és a tejsavak különböző szerepet játszanak a bőr sejtjeiben. Az egyik tanulmány kimutatta, hogy a citromsav indukálja az I. Kollagén és a II. Prokollagén szaporodását, míg a glikolsav javítja az epidermiszt és a dermust, ezáltal megerősítve az AHA hasznosságát a fotósérült bőr megújításában [27]. Ezenkívül a citromsav 20% koncentrációban növelheti az epidermisz vastagságát és a glikozaminoglikánok mennyiségét a nap által káros bőrben. Azt is felfedezték, hogy növeli a bőr megújulásának sebességét, [28]és kezeli a napkárosult bőrt. 

A kozmetikus eljárás a következő:

 • felméri az epidermisz állapotát, előírja a manipuláció folyamatát;
 • savot vagy savak keverékét veszi fel;
 • allergiás tesztet végez;
 • reakció hiányában speciális gyógyszerrel megtisztítja az arcot;
 • egy bizonyos ideig alkalmazza a kompozíciót;
 • eltávolítja ezt a vegyületet;
 • ajánlásokat ad a további gondozásra.

Pozitív eredmények fordulnak elő egy szakember által előírt ülés után (átlagosan 4-6 eljárás bizonyos időközönként). A kurzust ajánlott évente megismételni, minimális napenergiával rendelkező szezon kiválasztása mellett. A cserzés nem ajánlott sem a kezelések előtt, sem közvetlenül után.

A tisztítás utáni első hónapokban korlátozott a tevékenységek, például a fürdőbe megy, szolárium és kozmetikai eljárások. A bőrt meg kell védeni az időjárástól, az ultraibolya sugárzástól, a mechanikai stressztől, az alkoholtartalmú kozmetikumoktól. Az étrendre korlátozások vonatkoznak: a sózott és fűszeres ételeket néhány hétig kizárják.

Szalicilsav arctisztító

A szalicilsav az egyik legjobb gyógyszer pattanások kezelésére, pattanások utáni enyhítésére, valamint számos orvosi és kozmetikai eljárásra a bőrön. Oldódik a zsírokban, behatol a pórusokba és megtisztítja azokat. Összetevője számos kenőcsnek, testápolónak, hámlanak és otthoni maszknak. Az arctisztítás szalicilsavval hasznos, mert az anyagnak legalább hármas hatása van:

 • antibakteriális;
 • rétegesen;
 • gyulladáscsökkentő.

Elősegítheti és csökkentheti az UV-indukálta bőrdaganatok számát. [29]

A pattanyák szalicilsavval történő tőzsdén kívüli kezelése 0,05% és 5% közötti koncentrációt tartalmaz. Magasabb koncentrációk a szalicilsav és a kémiai héjak számára vannak fenntartva. A szalicilsav által biztosított „fiziológiás” lerakódás simábbá teszi a bőr textúráját és megjelenését, és illúzióhoz vezethet a csökkentett pórusméretért. Sajnos az alacsonyabb szalicilsav-koncentráció csak mérsékelt desmolitikus aktivitást biztosíthat, ami minimális terápiás hatást eredményez. [30]

A vegyi anyag számos problémát kiküszöböl: papulák és pustulák, foltok és egyéb pigmentáció, komedonok és megnövekedett zsírtartalom. Glikolsavval kombinálva a szalicilsav képes teljes mértékben megtisztítani a pattanások arcát, ha a helyzet nem megy végbe, ahol komplex kezelésre van szükség.

 • A szalicil tisztítás független felhasználásra is rendelkezésre áll. Emlékeztetni kell azonban arra, hogy az arca savakkal történő tisztítása - ideértve a fent említettet is - nem javasolt terhes nők és nagyon száraz, folyamatosan pelyhes bőrű nők számára. A mellékhatások más esetekben is előfordulhatnak: hyperemia, viszketés, allergia, égési sérülések.

Az eljárást problematikus, zsíros típusú bőrrel végzik. Ebben az esetben a bőrpír is lehetséges, de gyorsan eltűnik, sima, egészséges színű és megtisztított felületet hagyva. Az eljárás a következő:

 1. Távolítsa el a sminkmaradványokat, a port és az egyéb szennyeződéseket.
 2. Vigyen fel lágyítószert.
 3. Alaposan törölje le egy fertőtlenítőszerrel.
 4. Óvatosan ossza el a tömeget a problémás területeken.
 5. Az utasításoknak megfelelő táplálás.
 6. Mossa le hideg vízzel.
 7. Fedje le arcát kozmetikai termékkel, lehetőleg aloé alapon.

A problémamentes helyreállítás érdekében a következő napoknak meg kell védeni az arcát a napfénytől és az agresszív külső tényezőktől. A szalicilsav héja hatékony és biztonságos kezelés a pattanásokra. [31]

Hialuronsav arctisztító

A hialuronsav a kozmetikusok kedvenc anyaga. A hialuronsav arctisztítása csak az egyik népszerű összetevőt tartalmazó eljárás. A hatékonyság azzal magyarázható, hogy az emberi test bőrének és kötőszövetének szerkezeti alkotóeleme. A hialuron hámlásának kettős hatása van, mivel nemcsak eltávolítja az elhalt epidermiszt, hanem intenzíven táplálja az új sejteket is.

A hialuronsav (HA; más néven hialuronát vagy hialuronán) nagy molekulatömegű, negatív töltésű (polianionos) poliszacharid, és természetesen jelen van a gerincesek szinte minden szövetében és folyadékában, beleértve a bőr extracelluláris mátrixát. A mátrix összetevőivel és a sejtekkel való komplex kölcsönhatása miatt a HA sokoldalú szerepet játszik a bőrben, mind fizikai-kémiai, mind biológiai tulajdonságai miatt. A hialuronsav jól ismert kiváló vízmegtartó képességéről. [32]Ezenkívül támogatja az extracelluláris mátrixszövetet, szabályozza a bőr rugalmasságát, részt vesz a sejtek migrációjában és differenciálódásában a sebgyógyulás és gyulladás során, és antioxidánsként is szolgálhat, korlátozva a reaktív oxigénfajok mozgását. Végül a hialuronsavat helyi rendszerként alkalmazzák a gyógyszerek bőrre juttatására.[33]

Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a szérum hialuronsavval végzett mikro lézerhámlás sikeresen alkalmazható a bőr megfiatalítására. [34]

A hialuronsav fenntartja az optimális víz egyensúlyt a bőr vastagságában. De sajnos az életkorral a test nem képes megbirkózni bizonyos funkciókkal, beleértve a természetes anyag képződését. Emiatt a bőr „kiszárad”, pelyhesedik és ráncosodnak.

 • Az arc savakkal történő tisztításán kívül a külső készítmények receptúrájába kerül, otthoni maszkokban használják és „szépség-injekciókhoz” használják. Segítségével növekszik a száradási folyamatokkal és a külső tényezőkkel szembeni ellenállás.

Az eljárásnak van néhány olyan tulajdonsága, amelyet figyelembe kell venni, ha maga a manipulációt végzi el:

 • A tisztításhoz először meg kell tisztítani a felületet. Ez javítja a hatóanyagok penetrációját és fokozza az öregedésgátló hatást.
 • A reakció elkerülése érdekében végezzen allergiás tesztet.
 • A szalonokban tiszta savat alkalmaznak. Otthon biztonságos kész drogot használnak az alapján.
 • Az eljárást ősszel vagy télen ajánlott elvégezni, hogy a nap sugarai ne okozzanak égést, hiperpigmentációt vagy egyéb komplikációkat.

Eljárás Eljárás:

 1. Hígítsuk a poros savat a gyógyszertárból forralt vízben viszkózus állagig.
 2. Vigyen fel egy tiszta, száraz felületre. Buborékok megerősítik a hatóanyag hatását.
 3. Ezután mossa le a termék maradványait, a meghámozott sejteket és a szennyeződést meleg vízzel.
 4. Végezze el az eljárást mosógél, tonik és hidratáló és tápláló hatású krémmel.

Az eljárás sokszínűségéről szakemberrel kell megállapodni. Rendszeres használat esetén eltűnnek a kis ráncok, szárazság, pattanások, széles pórusok. A hang emelkedik, az arc ovális szintje kiegyenlítődik.

Az arc tisztítása tejsavval

A szervezetben a tejsav képződik a glükóz - a fő energiaforrás - lebontása során. Sok ez az anyag bizonyos termékekben - erjesztett, erjesztett, erjesztett. A tisztított tejsavat gyógyszertárakban kapják, a kozmetikai készítmények receptúrájába. Az arc tisztításához tejsavat használnak kozmetikai és gyógyászati tulajdonságai miatt.

Tejsav - alfa-hidroxisav, glikolszerű hatású, nem drága és könnyen hozzáférhető, hámlasztó szerként használható melasma kezelésében,  [35]és  [36]  antiproliferációs hatással rendelkezik a sejtekben. [37]

Az arc savakkal történő tisztítása lehetővé teszi a derma felső rétegének meghámozását és a pórusok megtisztítását. Ideális készítmény érett és öregedő bőrre. A tejsav rendszeres és hozzáértő alkalmazásával önállóan tisztíthat, még nagyon haladó esetekben is.

 • Nem véletlen, hogy a Kleopátra híres fiatalító fürdői nemcsak tejtermékek, hanem savanyútej voltak.

A termék használatával kiküszöbölheti a felesleges zsírokat és pigmenteket, a szárazságot és a pattanásokat, megtisztíthatja és csökkentheti a pórusokat és a striákat, javíthatja a tónusot és simázzák a felületet. Az eljárás elvégezhető otthon vagy megrendelhető a szalonban. Néhány tipp a tejsav arcra történő felhasználására:

 • A napi takarításhoz különféle márkájú kész maszkokat, krémeket, héjakat és cserjéseket árusítanak.
 • Egy otthoni gyógyszertári gyógyszer jobb, mint 40-, nem pedig 80% -os koncentráció. A folyadék allergén és agresszív (nagy koncentrációk és expozíció esetén égési sérülést okozhat).
 • Hatékony otthoni gyógymódok - káposztalé, joghurt.
 • Tekintettel az UV-bőségre, a nyár nem a legjobb idő a manipulációkhoz.
 • Nem ajánlott erős barnulás után és az első hetekben a kabinban végzett bármilyen manipuláció után alkalmazni.
 • Ellenjavallatok - károsodások, gyulladások és egyéb problémák az arcon, valamint cukorbetegség, onkológia, megfázás.

Triklór-ecetsav tisztítószer

Hámozás 10% triklór-ecetsavval (TCA), amelynek koncentrációja növelhető. [38], [39]

Triklór-ecetsav (TCA) 10–40% egy hámlás, amely kiküszöböli a kis ráncokat, elszínezi a bőrt, sima és fiatalabbá teszi. De 10-15% koncentrációban a hámlás nem befolyásolja a mély ráncokat vagy hegeket. Magasabb, 35–40% koncentrációban alkalmazva epidermális nekrózist hajt végre, súlyos szisztémás toxicitás nélkül. A 35–40% -os TCA oldat standard az arc és a kéz közepes hámlásához. Ezeket a koncentrációkat képzett orvosoknak kell használniuk, és különös óvatossággal kell eljárni, mivel ez hiperpigmentációt és hegesedést okozhat.

A peeling során megtisztítja a mélyen eldugult pórusokat, hatékonyan szabályozza és kezelheti a súlyos pattanásokat. 

Előnyei:

 • kiküszöböli a korai öregedés látható jeleit; 
 • jelentősen javítja a bőr textúráját és a bőr elszíneződését, kitűnő láthatóságot biztosítva; 
 • simítja és revitalizálja a bőrt; 
 • kiküszöböli a fényképesedés jeleit sötét és fehér színben. [40]

Ellenjavallatok az eljáráshoz

Az eljárásnak számos ellenjavallata van. Tehát nem javasolt savakkal történő arcmosás, ha:

 • allergia túlérzékenység;
 • az epidermisz károsodása;
 • psoriasis, herpes, rosacea;
 • születési jelek bősége;
 • magas kiszáradás;
 • megfázás
 • diabétesz;
 • Oncology.

Néhány sav, például a tejsav és a gyümölcs, nem használható a fiatal bőrön. A gyümölcsöt szintén nem lehet kombinálni tetraciklin antibiotikumokkal, így bevitelük során ilyen tisztítást nem végeznek.

Az ellenjavallatok körébe tartoznak azok a betegek is, akik aktív bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzésekkel rendelkeznek, hajlamosak keloid képződésre, arc dermatitiszre és fényérzékenyítő gyógyszerek alkalmazására.

Az eljárás utáni következmények

Nagyon piszkos és zsíros bőr esetén 10 naponta meg kell tisztítani. Más esetekben havonta egyszer. Az eljárások pozitív következményei a megkönnyebbülés kiegyenlítése, fiatalítás, a kollagén és elasztin stimulálása. Az arcsavtisztítással megújult sejtek örömmel és hálával fogadják el az ezt követő eljárásokat és gyógyszereket.

 • A smink tökéletesen illeszkedik a friss bőrhöz: a por és az alapozás simává és természetesen takarja az arcot, hosszú ideig megőrizve a dekoratív sminkkészítő erőfeszítéseinek gyümölcsét.

A szakértők azt javasolják, hogy a masszázskezelések között masszázzon maszkokkal - tápláló, hidratáló. Ez javítja a regenerációt és az öntisztítást.

Komplikációk az eljárás után

A hámozás magában foglalja egy bizonyos erősségű kémiai anyag használatát, amely a bőr hámlásához vezet, majd a bőr későbbi helyreállításával, ami a bőr megújulásához vezet. A ritkaság ellenére komplikációk fordulhatnak elő.[41]

A komplikációk osztályozása a hámlás után:

Intraoperatív: [42]

 • Helytelen az anyag adagjának kiválasztása a hámozáshoz

Posztoperatív:

 • Helyi fertőzés.
 • Kontakt dermatitis.
 • Nem megfelelő ellátás a kezelés alatt.

A szövődmények a fellépés időpontjától függően azonnali vagy késleltetett lehet.

Azonnal (néhány perc vagy óra a hámozás után): [43]

 • Irritáció, égés, viszketés és fájdalom.
 • Maradandó eritéma.
 • Duzzanat.
 • A buborékképződés.

Késleltetett (néhány napra vagy hétre):

 • Fertőzések (bakteriális, herpeszes és Candidal).
 • Hegek, késleltetett gyógyulás, milia és textúra változások.
 • Hiperpigmentáció, hipopigmentáció és határvonalak.
 • A bőrgát elvesztése és a szövetek károsodása.
 • Pattanásos kiütés.
 • Allergiás reakciók, toxicitás és ectropion.

Véletlen:

 • Szem komplikációk.

A szövődmények általában kisebbek és a feketéknél gyakoribbak. Több láthatók a középső és a mély héjában.

Az ülés után barna kéreg alakul ki az arcon, ezért tanácsos manapság otthon maradni. A hiperpigmentáció elkerülése érdekében egy hónapig alkalmazni kell a 30-ból származó szűrőkkel ellátott krémeket és a melanin képződését gátló fehérítő készítményeket.

 • Az eljárás utáni szövődmények a szabályok megsértésével vagy az ellenjavallatok figyelmen kívül hagyásával járnak.

Az eljárás gyakoriságával való visszaélést rosacea okozza. Ha az arcot savakkal tisztítja, az túl hosszú ideig növeli a kiszáradást és a kapcsolódó problémákat.

A kellemetlen következmények elkerülése érdekében szigorúan be kell tartani az utasításokat, vagy meg kell rendelnie az eljárást a szakemberektől, és intenzív manipulációk után helyesen helyre kell állítani a dermát.

A kémiai hámozás egy egyszerű, biztonságos és költséghatékony eljárás. Bár a hámlás szövődményeket okozhat, valószínűtlen. A kémiai hámlás és a vele járó kockázatok alapos ismerete, a betegek megfelelő tanácsadása és kiképzése, valamint az összes alapvető óvintézkedéssel történő hámozás minimalizálja a szövődmények előfordulását. [44]

Az eljárás után gondoskodni

Függetlenül attól, hogy az arcot savakkal tisztítsák - a szalonban vagy otthon, az eljárás utáni ápolás fontos. A kémiai manipuláció a bőrre nehezedő stressz, amelyet sürgősen megnyugtatni kell. Ezt meg lehet tenni egy jó hidratáló vagy tápláló krémmel, amelyet minden reggel és este felvesznek. A mindennapi ápolás során csak finom termékeket kell használnia, és ne felejtse el a napvédelmet. [45]

 • Ezzel az ápolással az arc a legjobb formájában jelenik meg csak egy munkamenet után. A pórusok csökkennek és tiszták, a gyulladás, ha van, lassan eltűnik, a bőr helyreáll és megvilágosodik. A hatást összehasonlítják a lézerkezeléssel elért hatással.

A hámozást követő első 48 órában enyhe hidratálószereket és tisztítószereket kell használni, amíg a hámlás utáni irritáció megszűnik. Meg kell jegyezni, hogy a helyi szteroidok hatékonyan csökkentik a hámozás utáni gyulladást és a gyulladás utáni hiperpigmentációt. 

A savhámlás hatása meghosszabbodhat, ha az első munkamenet után enyhébb tisztítószereket használnak. Például egy peroxid és testpor vagy bármely kozmetikai agy oldatából származó iszap. A természetes alapanyagokból készült házi maszkok szintén ebben az irányban járnak.

A felületi savtisztítást szelídnek és szelídnek tekintik, ezért nem igényel további óvintézkedéseket és fokozott manipuláció utáni intézkedéseket. A bőrben zajló folyamatok mély beavatkozása esetén hosszú helyreállítási periódusra van szükség. Ebben az időben tilos szauna, strand, szolárium, éles hőmérsékleti különbség, belépés egy napsütötte utcába krém nélkül, amelynek SPF-értéke 35 vagy annál nagyobb. A bőrt táplálni kell, és maszkokkal és krémekkel kell megnedvesíteni.

Fontos a vírusellenes gyógyszerekkel a herpes simplex megelőzése.

Vélemények

A legtöbb szerző elismeri a vegytisztítás hatékonyságát, és otthon elvégzi a várt sikert. Különböző termékeket hívnak: a gyümölcsöktől a gyógyszerekig.

Érdekes egy “The Stranger” egy nem szokásos áttekintése, amely bemutatja az arc tisztításának előnyeit a természetes gyümölcsökből. A lényeg az, hogy a friss gyümölcsök savas komponenseinek koncentrációja nem elegendő a hámláshoz. Nem humor nélkül, azt tanácsolja, hogy ne fordítsák a finomságot maszkokra, hanem fogyasztják azt belsőleg. A tisztításhoz véleménye szerint csak egy citrom alkalmas.

A fiatalító almát keresve a nők hatalmas összegeket költenek a csoda alapokra. A kulcsfontosságú reklámszavak: „lassítja az öregedést”, sima ráncok ”,„ megújítja az epidermiszt ”. Ugyanez az eredmény érhető el egyszerű eszközökkel, például savak megtisztításával - otthon vagy a szalonokban. Ez méltó alternatíva a drága márkájú kozmetikumok számára.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.