^
A
A
A

Globulin kötő nemi hormonok

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Kötő globulin nemi hormon egy szérum glikoprotein, amely kötődik az nemi szteroidok (tesztoszteron, ösztradiol, progeszteron, stb) Szabályozza azok biológiai aktivitása.

A globulin főleg a májban képződik, az ösztrogén stimulálódik, és a tesztoszteron elnyomja az ISA * kOТ / kGGGG * 100 szabad androgének indexének kiszámítására szolgáló szintézis-képletét, ahol:

  • ISA - a szabad androgének indexe
  • A kOT a teljes tesztoszteron koncentrációja
  • kGGGG - a globulin kötő nemi hormonok koncentrációja

A szabad androgének indexe 70-100% -ban fiatal férfiakban. Ha a szabad androgének indexe 50% -ra csökken, általában az androgénhiány jelei mutatkoznak. Ha az SHBG koncentrációja csökken, a szabad tesztoszteron és a szabad ösztradiol aránya nő, bár mindkét hormon koncentrációjának abszolút növekedése van. Ha az SHBG koncentrációja nő, akkor a szabad tesztoszteron és a szabad ösztradiol aránya csökken. Ez azt jelenti, hogy az SHBG koncentrációjának növekedése az ösztrogének hatásának fokozása. A kor előrehaladtával növekszik váladék a globulin, amely megköti a nemi hormonok, ami azt eredményezheti, férfiak estrogenon erősítő hatása (gynecomastia, zsír újraelosztása női típus), és tartja a teljes tesztoszteron szint a szokásos teljesítményét, miközben csökkenti a szintjét szabad tesztoszteron.

A globulin kötő nemi hormonok vérében lévő koncentrációt befolyásoló tényezők
Az SHBG koncentrációját növelő tényezők Az SHBG koncentrációját csökkentő tényezők
ösztrogének Androgeny
pajzsmirigy-túlműködés Glyukokortikoidы
A máj cirrózisa inzulin
májgyulladás Gipotireoz
kor Nem elegendő az élelmiszer
  A fehérveszteséghez kapcsolódó helyzetek
  elhízottság
  prolaktin
  Növekedési hormon
  Nephrotikus szindróma
  Malyadsorbtsiya

Elméletileg az összes nem aromás AAS az SHBG koncentrációjának csökkenését eredményezi a vérplazmában. A gyakorlatban az SHBG legjelentősebb csökkenése az orális stanozolol esetében fordul elő. Az aromás AAS sokkal nehezebb: mindkettő csökkentheti, - ösztradiolvá alakulását vagy egyszerűen egy ösztrogén aktivitást mutathat - a globulin kötő nemi hormonok szintjének növelésére.

Az SHBG koncentrációjának nagyon éles csökkenése a vérplazmában ugyanazt a negatív eredményt eredményezheti, mint éles növekedés. Ha a második esetben is csökken a szabad tesztoszteron szint és a változások az arány a tesztoszteron / ösztradiol az utóbbi javára, az első tesztoszteron összeomolhat leszállítás előtt az izomsejtek - globulin nemi hormonok, mégis elvégzi a közlekedési funkcióval.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.