^

Fehérje

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A protein (fehérje) - amely fontos összetevője az izomszövetnek, a polipeptidek csoportjából származó szerves anyag, amely magában foglalja a lánc aminosavakat, az egyik fő táplálkozási összetevő. Nem titok, hogy a fehérje nagyon fontos az izomnövekedéshez szükséges tápanyaghoz, amely számos fontos funkciót lát el, az izomszövet kialakulásán túl aktív szerepet játszik a szervezetben lévő létfontosságú folyamatokban. A legfontosabb fehérjeforrások a tej-, hal-, hús- és gabonatermékek.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Mik a fehérje funkciói?

 • Katalitikus - növeli az energia metabolizmusának és metabolizmusának sebességét a szervezetben.
 • Szállítás - biztosítja az anyagok összekapcsolását és szállítását egyik testről a másikra.
 • Védő - a szervezet által termelt antitest fehérjék segítségével történik. Ők felelősek a szükséges összetevők fúziójáért és a káros anyagok semlegesítéséért, amelyek a szervezetben különböző kedvezőtlen tényezők következtében felhalmozódnak.
 • Contractile - az aktin és a miozin izomösszehúzódását biztosítja.
 • Strukturális - a sejt szerkezetének alapja, a fehérjék részt vesznek a sejtmembránok kialakításában és a sejtekben kialakuló formációkban.
 • Hormonális - az anyagcserét szabályozó fehérjék segítségével történik.
 • Táplálkozási - tartalék vagy tápláló fehérjék segítségével történik.

Mennyire táplálják a szervezet fehérjéket, az egészség állapotát, a fizikai aktivitást és a kisgyermekeket - és a mentális fejlődést. A szervezet fehérjehiánya következtében májbetegségek alakulhatnak ki, a belső szekréciós szervek működése, valamint a test védelme megzavarható. Az elfogyasztott élelmiszerek optimális fehérjetartalma javítja az agykéreg szabályozási funkcióját, növeli a központi idegrendszer hangját.

A fehérje típusai

 • A tejsavófehérje - széles körben elterjedt, megfizethető és emészthető fehérje, javítja a szervezet védekező képességét, ami a megnövekedett energiatranszporthoz szükséges. A tejsavófehérjét tartalmazó kiegészítők gyakran tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat. A tejsavófehérje képes növelni a kalcium felszívódását, valamint a bél mikroflóra állapotát. Ha ezt a fehérjét kell figyelembe venni, annak tulajdonságait nem csak könnyű megemészteni, hanem gyorsan eltávolítani a szervezetből. Ezért egy ilyen fehérjét gyakrabban kell fogyasztani, mint másoknak, hogy biztosítsák a fehérje időben történő feltöltését a szervezetben.
 • A kis zsírtartalmú tejfehérje növelheti a test ellenállását, pozitív hatással van az izmok helyreállítására és felépítésére, amelyet az átlagos asszimilációs arány jellemez. Néhány összetevője a tejsavóprotein (körülbelül húsz százalék) és a kazein (nyolcvan százalék), valamint a tejelő szénhidrátok. A tejfehérje pozitív hatással van a súlykorrekcióra, fel lehet használni a túlsúly megszabadulására, valamint az izomzat kimerültségének megóvására. Jól alkalmazkodik az aktív életmódot vezető emberekhez, valamint sportolóknak is.
 • A szójafehérje kiküszöbölheti a túlzottan aktív terhelések negatív hatásait, felgyorsítja az izomnövekedés folyamatát, megnöveli az erejét. A szójafehérjét az étrend egyik legértékesebb fehérje típusának tartják, ennek köszönhetően megakadályozhatja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, módosíthatja a testtömegét, megerősítheti a csontokat. A növényi szójafehérje aminosavat (például lizint és glutamint) tartalmaz harmincöt százalékkal többet a többi fehérje esetében. A szójafehérje a tejfehérje egyedi intoleranciájára is utal. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a férfiaknál az ilyen típusú fehérjék állandó folyamatos használatával zavart okozhatnak az endokrin rendszerben.
 • A tojásfehérje - viszonylag magas bioaktivitással rendelkezik, annak ellenére, hogy gyakran nem külön termék formájában található meg. Érinti az anabolikus hormonok kiválasztódási folyamatait, kéntartalmú savakból áll, szénhidrátot nem tartalmaz.
 • Kazein - hosszú időt hagy az izomszövet sérülékenységének fenntartására, katabolikus tulajdonságokkal rendelkezik.

Kiegyensúlyozott és aktív erő a test szükséges sportolók, továbbá magában foglalja a speciális adalékanyagok, amelynek van sok. Különösen fontos szerepet ebben az esetben az adott fehérje adalék, ami viszont vannak osztva két típusa van: kiegészítés tiszta fehérje (elősegíti az izmok regenerálódását eredményeképpen kárt edzés után) és kreatin (használt, hogy az izomépítés, melyeket túlnyomó sportsmenami- szakemberek). Ha sportolni, hogy megtalálja a megfelelő az Ön számára a fehérje, akkor jobb, ha szakorvoshoz, aki kiválasztja a megfelelő gyógyszer és írja elő a megfelelő adagolást.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.