^
A
A
A

A nemi identitás zavarai

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A személy nemét a megtermékenyüléskor határozzák meg, amikor a spermiumot és a petesejtet kombinálják. Ettől kezdve a férfi vagy nő fejlődését befolyásolja a születés előtti és a posztnatális tényezők komplex összefüggése.

A szexuális identitást úgy definiáljuk, mint a férfi vagy a női nemhez való önérzetet, amely nem mindig felel meg a nemnek. A nemi szerep olyan viselkedés, amelyet az egyén a férfiakkal vagy nőkkel azonosít. A szexuális szerep a szülők, kortársak és a társadalom által kapott verbális és nem verbális útmutatáson alapul, ahogyan a fiúk és lányok, vagy a férfiak és a nők viselkednek.

Az élet első két-három évében a gyermek környezete érzéseit egy bizonyos nemhez való tartozásán alapul. Fiúként nevelkedve a gyermek általában fiúnak tartja magát, és megfelelően viselkedik (nemi szerep), még akkor is, ha "biológiailag" a nőkre utal. Abban az esetben, ha egy gyermek születik mindkét nem nemi jellegével (hermafrodita), ugyanez történik.

Számtalan elmélet magyarázza számos tényező hatását, amelyek részt vesznek a nemi identitás kialakításában. Nagyon fontos a hormonok termelése a szülés előtti fejlődés során. Általánosságban mindenki egyetért azzal, hogy számos olyan érzékszervi, biokémiai és pszichológiai tényező van, amelyek eddig nem vizsgázták, beleértve a szülők gyermekkel való kezelésének jellegét a fejlődés korai szakaszában. De a magyarázatok egyike sem kimerítő. A fiúk és a lányok összetévesztésének csak korlátozott hatása van a jövőbeli szexuális identitásukra. Nem feltétlenül szükséges, hogy a nemi identitás kiválasztása attól függ, hogy mi a fiú gyermekekkel játszik babákkal, és a lány inkább a technikai játékokat részesíti előnyben.

Miután határozottan megállapította a gyermek nemi identitását, általában nem változik az egész következő életben. Ha például egy lány nő, és fiúként nő fel, ő rendszerint, és később fiúnak tekinti magát, annak ellenére, hogy a nők nyilvánvaló jeleit fejleszti. Csak néha lehetséges megoldani a felmerülő szexuális identitás problémáját, a biológiai szexuális viselkedésminták ösztönzésével. Bizonyos esetekben az anatómiai rendellenességek sebészeti beavatkozással orvosolhatók.

Figyelembe kell venni, hogy egy személy nemi identitását nemcsak a mások iránti erotikus attrakció határozza meg. Ez attól is függ, hogy az ember úgy érzi-e, hogy azonosul a nővel, vagy a nő úgy érzi, azonosítható az emberrel.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

A szexuális identitás zavarai gyermekkorban

Ezek a rendellenességek olyan gyermekekre utalnak, akik a másik nemhez tartozónak érzik magukat. A szexuális szerepben rejlő ismétlődő és határozott magatartás felismeri, hogy megfelelnek azoknak a fiúknak vagy lányoknak, akiket magukra gondolnak. A ritka betegségek okai nem egyértelműek.

Van egy hipotézis, hogy ez a rendellenesség a szülőktől függ, ösztönözve a gyermek viselkedését, ami jellemzőbb az ellenkező neműségnél. Például az egyik szülõ, aki meg akarta akarta hagyni a lányát, a lány elvesztette a várt lány helyén született fiút, és elmondja neki, mennyire vonzó és szimpatikus.

A kezelés kezdetén ajánlott, hogy segítsen az ilyen gyermeknek, hogy barátaikkal barátkozzon meg velük azonos neműekhez tartozó más gyermekekkel, megvédve őket a nevetségektől és az egymás közötti visszaéléstől. A viselkedési terápia oly módon módosítja az ellenkező nemű viselkedésmódot, hogy az elfogadható legyen. A megoldatlan szellemi konfliktusok és problémák feldolgozását célzó pszichodinamikus terápia a transzszexualitás megnyilvánulásához kapcsolódó családokban folyik.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Transszexualitás

A szexuális identitás zavarai, amelyeket transzszexualitásnak neveznek, vonzzák a tömegmédia figyelmét, bár valójában nagyon ritkák. 1985 előtt csak 30 ezer ilyen esetet rögzítettek világszerte. A transzszexualitás magában foglalja a szexuális azonosítást, amely ellentétes a személy anatómiai nemével. Ezekben az esetekben az ember meg van győződve arról, hogy valójában nő, és fordítva. A legtöbb transzszexuális személyiség személyes történetében áttűnés eseteivel és a viselkedés más viselkedési mintáival találkozott, amelyek ellentmondanak a nemüknek. Az ilyen diagnózis érdekében egyértelműen meg kell erősíteni, hogy ez a helyzet sokáig tart (általában gyermekkorától), nem változik, és nagy meggyőződéssel jár.

Ezeket az eseteket általában azonosítják, amikor a transzvesztiták a nemükben, általában műtéten keresztül keresik a változást. Az orvosnak figyelembe kell vennie, hogy a páciens gyermekkorában érzelmi problémákat okozhat, ami a nemi identitás válságához vezetett. Talán ez a válság beavatkozás nélkül leküzdhető.

Minden olyan személy számára, aki a nemükben való operatív változásra törekszik, pszichoterápiát írnak elő. Célja, hogy tisztázza a páciens beállítottságát egy visszafordíthatatlan működésre és arra törekszik, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a sebészi beavatkozás vágya megfoghatatlan és az önkéntes meggyőződés eredménye. A terápia segítheti a pácienst a műtét után új szexuális szerepet betölteni.

A szexuális változás sikert eredményezhet, amikor a páciens a kiválasztott szexuális szerepben él több évig a műtét előtt. Tehát egy férfi, aki nő akar lenni, kiküszöbölheti a nem kívánt hajakat, kozmetikumokat és női ruhákat viselhet. Egy nő elrejtheti a mellét és öltözködik, mint egy férfi. Ugyanakkor mindkét nemnek lehetősége van arra, hogy megerősítse annak a szexnek a tartozását, amelyet maguk választottak.

Körülbelül 6 hónappal a műtét előtt megkezdődik a hormonterápia, amely elősegíti a zsírszövet és haj újraelosztását, valamint a nemi szervek és egyéb szervek módosítását. Végül a döntés születik az első műtét elvégzéséről. A nemi változás hosszú folyamat, gyakran több műveletet igényel. Amikor egy nő a körülmények nyomása alatt emberré alakul át, rendszerint az emlőmirigyek eltávolítása, valamint a méh és gyakran a műtéti művelet a pénisz felépítéséhez. Amikor egy férfi nővé válik, a pénisz és a herék eltávolításra kerülnek, és műtétet végeznek a műszempilla és a hüvely felépítéséhez.

Még évekig tartó felkészülés után sem garantálható, hogy a műtét kielégítő eredményeket hoz. A pszichoterápia gyakran a műtét után több évig tart.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.