^
A
A
A

A nemi félelem

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A szexuális félelem (genofóbia vagy koitofobia) egy teljesen független állapot, és következésképpen fájdalmas egy személy számára, bár ez érthető a pszichológia és az orvostudomány szempontjából. A közelmúltban egyre gyakoribbá válik a fóbia, és olyan betegek körében, akik a bátorság érzésének leküzdésével segítséget nyújtanak a szakembereknek, nincs egyértelmű szexuális terjesztés.

trusted-source[1], [2], [3]

A szexuális félelem okai

A nemi vagy genofóbia félelem mind a nők, mind a férfiak számára jellemző. És annak ellenére, hogy fő okai pszichológiai tényezők, a nők és a férfiak félelme az intimitás előtt (és néha a szexi beszélgetés fóbia is) különbözik a gyökerétől.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8]

A nemi félelem a nőkben

A szexuális félelem fő oka az emberiség gyönyörű felében a hagyományos rituálé lett, amelyet nemzedékről nemzedékre adtak át, és számos indokolatlan mítoszgal borították el. Minden lány, aki elérte a pubertás korát, súlyos fájdalmat vár az első szexuális aktus során. Ennek következtében, miután nem tudott lazulni, az első szex valóban kivételesen fájdalmas érzést nyújt neki. Ezt követően a nő összezavarja a kényelmetlenséget, és miután megtapasztalja a következő alkalommal, úgy dönt, hogy megállítja az intim kapcsolatokat, sőt a szexről is beszél.

Számos egyéb ok is adódik a genofóbia kialakulásában a nőknél:

 • Súlyos első nemi kapcsolat vagy szex egy kevéssé tapasztalt partnerrel.
 • Gyermekkorban szexuális vagy fizikai bántalmazás, zaklatás.
 • Hansexuális oktatási módszerek, amikor a szexet a szülők írják le, mint valami piszkos és szégyenletes; hogy a szexuális partner legyen az első és egyetlen ember.
 • A szexuális következmények következtében való félelem: szexuális úton terjedő betegségek vagy nem kívánt terhesség.
 • Elfogadás és ellenségesség az egyén testéhez képest.
 • Gyakran a szexuális félelem a gyermekkori traumával jár, például az apa családból való visszavonása. Ebben az esetben, már felnőttkorban, a nők nem tudják megalapozni a megfelelő kapcsolattartási modellt a férfiakkal, vagy egyszerűen félnek az árulástól.
 • Problémák a női nemi szervekkel, amelyek fájdalmat okoznak minden egyes nemi kapcsolatban.

trusted-source[9], [10], [11], [12]

A nemi félelem a férfiakban

Azon nőktől eltérően, akik a fizikai problémákkal szembesülnek, a genofóbia a férfiaknál mindig pszichológiai okokból merül fel:

 • Az anya nem hivatalos nevelése, melynek következménye az a félelem, hogy teljesen felszívódik.
 • A szexuális kudarcoktól való félelem, ami a méltóság megvetését és megalázását eredményezi.
 • Alacsony önbecsülés ("Ez a lány túl jó / szép / okos számomra", "Nem tudom kielégíteni").
 • A múltban felmerült nemi hibák.
 • Egy bizonyos nő elutasítása vagy attól való félelem, hogy nyitott és őszinte az ellenkező nemű képviselők egészének képviselői.
 • A vér félelme - az ember attól tart, hogy szexel a menstruációs ciklus alatt.

De van egy közös ok a szexuális félelem másik neméhez képest - szexuális együttlét a szűzasszonnyal. Egy lány számára mindig félelmet jelent az erőszakhoz hasonló erőszakos fájdalomtól, és egy fiatalembertől - attól való félelem, hogy a partner kiszámíthatatlan reakciója a cselekedeteinek.

Gyakran okoz félelem szex kapcsolatos fóbiák: félelem a személyes kapcsolat (haphephobia), félelem a szexuális zaklatás (agraphobia), a félelem, a másik nem (Heterophobia), stb

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

A szexuális félelem megnyilvánulása

Érdekes tény, hogy a szexuális félelem különböző formában manifesztálódik, és nem mindig észrevehető a szabad szemmel:

 • Az intim kapcsolatok teljes megtagadása és beszélgetésük megemlítése (ez a viselkedés erotophobia).
 • A véletlenszerű szex a szexuális félelem megnyilvánulása, és intimofóbia. Ebben az esetben a gyermekkorban vagy serdülőkorban sérült személy attól tart, hogy felfedezi önmagát egy szexuális partnernek, és hosszú távú bizalmat hoz létre vele. Mindazonáltal, ő ellenőrizhetetlen vágy a szex.

Hogyan lehet leküzdeni a szexi félelmet?

A szexuális félelem végleges leküzdése érdekében egyértelműen meg kell határozni a genofóbia kiváltó okait.

Az első nemi félelem

Nem számít, mennyire triviális a pszichológusok és a rokonok utasításai, a genofóbia fejlődésének elkerülése érdekében a generációk tapasztalatát követni kell:

 • Csak akkor jöjjenek létre intim kapcsolatba, ha mindkét fél mentálisan felkészült az első nemre.
 • Ne hagyja figyelmen kívül a csendes izgalmas légkört és az előzetes simogatásokat, de ne szexuális együttlét előtt szüntesse meg az alkoholtartalmú italokat.
 • A nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek figyelmen kívül hagyásával kapcsolatos gondolatok elkerülése érdekében használjon fogamzásgátlókat. 
 1. Ha hirtelen szexuális félelem jelentkezik az egyik partnerben, megpróbálhatja megoldani a problémát. Bizalmas beszélgetések és a genofóbia okainak tisztázása kötelező; Ezenkívül a félelmet közös probléma, nem pedig egyik partner problémája.
 2. Annak érdekében, hogy megszabaduljon a félelem szex, szakértők azt javasolják, ivás közösülés előtt kis mennyiségű alkohol vagy enyhe nyugtató (tabletta macskagyökér, Leonurus, gyógyteák menta vagy citromfű - a nők esetében).
 3. Abban az esetben, ha a szexuális félelem súlyos pszichológiai traumával (erőszak, komplexek, kísérő fóbiák) társul, szükség van szakemberek - pszichiáter, pszichoterapeuta, pszichológus - segítségére. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy gyakorlatilag lehetetlen legyőzni a betegséget anélkül, hogy képzett segítséget kapna.
 4. Különös figyelmet kell fordítani az egészségükre, a nőkre, akiknek a szexuális félelem fájdalomhoz kapcsolódik a nemi közösülés során. Sürgősen vizsgálni kell a nőgyógyászon, és meg kell találni a kellemetlen érzés valódi okát. 

Félelem a szex - a jelenség annyira természetellenes, hogy nem szükséges a polcra egy kampányt, hogy egy szakember, ahogy furcsa első ránézésre, a fóbia nem csak elrontani a szép szerves intim része az életed, hanem alakulhat visszafordíthatatlan következményekkel járhat a mentális egészségre.

trusted-source[21]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.