^

Mi a poligámia?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A "poligámia" kifejezés a görög πολύς - "számos" és γάμος - "házasság" kifejezésből származik, amely a fordításban "sok házasságot" jelent. A poligámia tehát azt jelenti, hogy a házasság két vagy több partnerrel köthető meg. A poligámia a monogámia ellentétes koncepciója, ha a házasság csak egy partnerből áll.

Mi a poligámia?

Történeti tények a többnejűségről

A poligámia, mint egy nagyon ősi szokás, amelyet sok ember gyakorol a világ különböző részein. Poligámat ma gyakorolják Amerikában, Melanézia, Afrika. Az iszlám és a buddhizmus azok a vallások, amelyek elfogadják a poligám házasságokat. Az egyetlen módosítással: a férjnek teljes mértékben felelősnek kell lennie minden olyan feleségért, aki férjhez ment hozzá. A poligámia nem életmód az egész nép számára semmilyen vallásban, azóta kétszer annyi nőnek kell lennie, mint a férfiaknak.

A kereszténység, ellentétben az iszlámmal és az iszlámmal, nem fogadja a poligám házasságokat, bár sok keresztény szentet feleségeket és ágyasokat tulajdonított. Ami az ősi pátriárkákat illeti, Salamon királynak 700 felesége és 300 ágyasa volt. A haremban lévő feleségeknek volt a szolgálati idejük - a szokások olyanok, hogy az idősebb feleség irányította a többi feleséget. Ugyanez vonatkozik a házasságokra is. Az első házasságon nagyszerű esküvést játszottak, és a későbbi házasságok nem jártak külön ünnepekkel.

Poligám okai

A lányok és a fiúk átlagosan 49:51 vagy 51:49 arányban születnek. Történelmileg, a nők háborúja miatt az évszázadok során, többet, mint a férfiak. Különösen csökkentette a férfiak számát az ókorban és a középkorban - állandó háborúk miatt.

Ha a társadalom nem túl civilizált, akkor a poligámia jutalmazza az erőset. Ez azt jelenti, hogy a legjobb nők többsége nem jut el nagyon sok emberhez. De ezek a férfiak - alfa hímek - a legerősebbek, egészségesek és agresszívek a nemzetségben. Ha emlékszel a történelmi tényekre, a Százéves háború idején még a keresztényeknek is lehetett több felesége, mert sok embert öltek meg, és folytatni kellett a családot.

trusted-source[1], [2], [3]

A poligámiaról

A "poligámia" kifejezés gyakran összetéveszti az embereket, és megértik a "bigamy" kifejezés jelentését, ahol egy személy két különböző, de különálló házasságot vehet fel. A poligámia azonban több házastársat jelent, akik ugyanabban a házban élnek.

Poligám létezik főként a három különböző formában: poligámia, csoportos házasság, polyandria.

A poligámia az, amikor egy férfinak több felesége is lehet egyszerre. Polyandry - ezt a kifejezést használják ugyanazt, azzal a különbséggel, hogy a többnejűségben egy nő több férjhez is férhet egyszerre

Csoportos házasság - olyan család, ahol több férj és feleség van.

A poligámnak két formája van: poligráfia és poligány. A poliandria pontosan ugyanaz, mint a poligámia, kivéve, hogy a nőkre vonatkozik. Így ez azt jelenti, hogy egy nőnek több férje is van egyszerre.

A Polygyny a poligám házasság egyik formája, amikor egy férfi egyszerre több nővel házasodik meg, de ezeket a házasságokat külön díszítik.

Az iszlám képviselői egyszerre férhetnek hozzá 4 nőhöz, vagyis sokoldalú gyakorláshoz. De Oroszországban és Ukrajnában - nem, csak monogám házasság megengedett.

trusted-source[4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.