^
A
A
A

Rossz tettek szaga van

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

05 February 2021, 09:00

Azáltal, hogy erkölcsileg elítéljük mások cselekedeteit, aktiváljuk saját undorító agyközpontjainkat.

„Ez undorító” - mondják az emberek, ha valami elfogadhatatlan, etikátlan, erkölcstelen dologra gondolnak. Ennek során valóban undort éreznek: a tudósok azt találták, hogy más emberek bármilyen elfogadhatatlan cselekedete szó szerint undor érzést vált ki az emberi agyban, hasonlóan ahhoz, mint ami a büdös szagok érzékelésénél jelentkezik. Ezt a genfi egyetem képviselői elmondták: úgy döntöttek, hogy megtudják, hogyan reagál az agy a rossz tettekre - fájdalmasan vagy továbbra is undorral.

A kísérlet kezdetén a résztvevőknek kellemetlen illatot érezhettek, majd enyhe fájdalmat érezhettek enyhe égéstől. Így a tudósoknak sikerült megérteniük az adott személy reakcióját a kellemetlen fizikai érzésekre. Ezt követően a résztvevőket felkérték, hogy olvassák el a híres "troli problémát": leírásának lényege egy ember feláldozásának képessége több ember megmentése érdekében. Ez a dilemma általában ellentmondásos. Egyrészt helytelen azt állítani, hogy egy ember kisebb értékű, mint például öt vagy hat ember. Azonban egy ember elhagyása és több áldozat elvesztése is erkölcstelen, ezért a helyes választ nagyon nehéz kiválasztani, és van ilyen?

A vizsgálat során kiderült, hogy a dilemmával való ismerkedés után a résztvevők a kellemetlen szagok iránti érzékenység növekedését mutatták, a fájdalomérzékenység viszonylagos stabilitásával. Hasonló eredményeket figyeltek meg az agytevékenység indikációira vonatkozóan, amelyeket a mágneses rezonancia képalkotás funkcionális típusának felhasználásával értékeltek . Amint a tudósok megmagyarázzák, a fájdalomérzet és a szaglászó undor érzése hasonló agyi régiókat stimulál, amelyeket az MRI esetében meglehetősen nehéz megkülönböztetni egymástól. A szakértők azonban képesek voltak erre, és az agyi aktivitás mutatói szerint úgy ítélték meg, hogy az undor érzése fokozódott az erkölcsi elítéléssel. Ezért nyugodtan kijelenthetjük a rossz cselekedetekről, hogy rossz szaguk van, de fizikailag nem fájdalmas. Igaz, tisztázni kell, hogy nem nyilvánvaló szagról beszélünk: ez inkább metafora, mert az ember körül mindig egyszerre több illat van, és nem mindegyik kellemes. Az erkölcsi felháborodás után azonban sokkal élesebben kezdjük érezni a nem kívánt aromát.

Az undor és a kérdés erkölcsi oldalának elítélése közötti kapcsolat kialakulása az evolúció elméletével követhető nyomon. A rossz illat az undorral együtt minden veszélyt, esetleges kárt jelez. Bármi, ami rossz szagú lehet, mérgező, beszennyezett, fertőző és eredendően elfogadhatatlan. A szocializáció fejlődésével pedig általánosan elfogadott erkölcsi kritériumok alakultak ki.

Azok, akik meg merik sérteni az erkölcs általános kritériumait, a társadalom egész csoportját veszélyeztetik, ami elítélést vált ki. Ugyanakkor az agy nem újjáépül vagy átalakul, hanem egy régóta fennálló idegi reakciót alkalmaz - mint a szaglási undor.

A tudósok munkáját az oldalon mutatjuk be

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.