^
A
A
A

Mennyire engedelmeskedünk szeretteinknek?

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 04.09.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

15 March 2021, 09:00

Van egy vélemény, hogy szeretteinkkel és barátainkkal engedékenyebben viselkedünk, mint idegenekkel. De a tudósok bebizonyították, hogy a valóságban minden nem így van.

Komolyabban elítéljük saját barátainkat. Ha a bűnös személy közeli barát vagy rokon, akkor sokkal súlyosabban reagálunk a problémára - mindenesetre ezt állítják a kutatók.

A társadalmi kapcsolatok nagyrészt kölcsönös tevékenységeken alapulnak. A szigorú, énközpontú embereket kevésbé tartják sikeresnek, mint a csapatban dolgozni tudókat, mert hiányzik a szükséges baráti támogatás. A normális kapcsolatok fenntartásához másokkal sok ember bizonyos mértékig bizonyítja bűntudatát és megbánását, miután elkövetett egy hibát - például bocsánatkérést alkalmaznak, a vegetatív reakciók észrevehetővé válnak (az arc kivörösödése, fokozott izzadás, könnyezés), stb.), ami a belső tapasztalatok és félelmek jelenlétét jelzi.

A Portsmouth-i Egyetem szakértői Dr. Jules-Danier vezetésével kutatást végeztek arról, hogy a barátság hogyan befolyásolja a bűntudatot.

Kezdetben két önkéntest hívtak meg, akik barátok voltak: egy bizonyos probléma megoldására kérték őket, amiért később jutalmat kapnak. Aztán a barátoknak azt mondták, hogy egyikük rossz munkát végzett, így a jutalmuk alacsonyabb lesz, de egyenlően kell megosztaniuk maguk között. Ennek eredményeként a barát, aki állítólag rosszul oldotta meg a problémát, várhatóan bűnösnek érezte magát a veszteségért, és javasolta, hogy partnere vegyen több pénzt magának - engesztelésként.

A későbbi kísérletek megerősítették, hogy minél nagyobb a bűntudat érzése, annál inkább a barát megpróbálta engesztelni.

"Az eredmény pozitív társadalmi reakciót jelez a bűntudat miatt" - összegezték a tudósok. "Ez a viselkedés azt bizonyítja, hogy az illető kész beismerni tévedését, és mondani akar cselekedeteinek akaratlan természetéről."

Ezt követően a kutatók felhívták a figyelmet más résztvevők viselkedésére, akik barátaik "bűntudatával" szembesültek. Kiderült, hogy minél szorosabb a kapcsolat, annál erősebb a csalódottságuk, és kevesebb pénzt adnak a „bűnös” partnernek.

"Egy ilyen következtetés ellentmond annak az uralkodó véleménynek, miszerint az emberek engedékenyebbek a szeretteikkel szemben, ha bűnösök és bűnbánók" - vélik a szakértők. Természetesen a kapott eredményeket alaposan át kell gondolni: valószínű, hogy figyelembe kell venni az emberek egyéni tulajdonságait, amelyeket a kutatás során nem vettek figyelembe.

A kísérlet eredményeit a Royal Society Open Science oldalán mutatjuk be

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.