^
A
A
A

A magas vérnyomás a szennyezett levegő belélegzésével alakulhat ki

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 27.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

21 October 2018, 09:00

A szennyezett levegő belélegzése egy terhes nőknél arra vezethet, hogy a jövőben a gyermeknek magas vérnyomása lesz. A tudósok szerint ez a veszély a terhesség harmadik trimeszterében fennáll. Érveléseiket és javaslataikat a közelmúltban közölték az Amerikai Kardiológiai Egyesülethez tartozó szakemberek.

A szennyezett levegő fő összetételét a finoman eloszlatott apró, 2,5 mikronnál kisebb átmérőjű szemcsék alkotják. Az ilyen részecskék az autók kipufogógázaiban vannak jelen, és olajtermékek, szén és bioüzemanyagok égetése során is keletkeznek. Korábban a tudósok már bizonyították, hogy a finoman eloszlatott keverék behatol a keringési rendszerbe, ezáltal különféle zavart okoz az emberi szervezetben. Például a szakmailag erősen szennyezett levegő hosszabb belélegzése növeli a felnőttek és a gyermekek magas vérnyomásának kialakulásának kockázatát. Ráadásul a rossz ökológia egésze az a tényező, amely az első helyen foglal helyet számos betegség és korai halálozás kialakulásának okán. Miután a közelmúltban tanulmányban a kutatók azt mondta még, és hogy a gyermek, miközben az anyaméhben is veszélyben van: a belégzés a jövendőbeli anya szennyezett levegő növeli a magas vérnyomás a gyermek - a jövőben.

A tanulmányt közel 1300 anya és gyermeke részvételével végezték. A tudósok folyamatosan monitorozták a vérnyomást jelző mutatókat a gyermekeknél, három évtől és 9 évig. A szisztolés vérnyomást emelkedettnek tekintettük, ha az egyéni korcsoporton belüli legmagasabb számok 10% -a között volt. Az elemzés során a szakemberek figyelt egyéb tényezőket, amelyek elméletileg hatással van a vérnyomásra - például a gyermek testsúlyától és a rossz szokások anya. Azt találták, hogy azok a gyermekek, akik a terhesség alatt, a nők magas légszennyezés több mint 60% -kal nagyobb valószínűséggel vérnyomás problémák, szemben élők ökológiailag tiszta régiókat. Ugyanakkor ez a hatás nem függött a gyermek testének súlyától. Emellett a tudósok észrevették, hogy a magas vérnyomás kialakulását csak a piszkos levegő belégzése érinti a terhesség ideje alatt, de nem a tervezés szakaszában.

A szakértők megjegyzik, hogy a kapott információ egy másik megerősítés a belélegzett levegő minőségének fontosságáról. A légkörben nagyszámú részecskék növelik a patológiák kockázatát. Ezenkívül a részecskék képesek leküzdeni a placenta védelmét, és negatív hatással lehetnek a csecsemő fejlődésére. Érdekes, hogy a határkoncentráció, regisztrált a kísérlet során, az érték 11,8 mikrogramm per köbméter: Ez a szám még valamivel alacsonyabb, mint a becsült EPA nemzeti standard (a maximális koncentráció 12 MKG).

Az információ megtalálható az American Heart Association honlapján.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.