^
A
A
A

A hideg ember nehezebb koncentrálni

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

20 December 2018, 09:00

A mentális és érzelmi állapot elnyomása az ARVI-ban és a hidegben az immunrendszer által az agyközpontokba küldött kémiai jelenségek okozta.

Mindenki tudja, hogy a kellemetlen állapot, bármilyen hideg - valójában sok van szó, nem annyira a köhögés vagy hideg, mint egy meredek csökkenése tevékenység formájában apátia, fáradtság, koncentrálóképesség hiánya. Próbáld meg elmagyarázni ezt a helyzetet a "betegség elveszi az összes erőt" kifejezés értelmét. Végül is nemcsak a fizikai lehetőségek tűnnek el: a szellemi tevékenység bonyolulttá válik, az érzelmek kiegyensúlyozottak, a psziché elnyomódik.

Valószínűleg a betegség hatással van az agyi aktivitásra? Vagy az immunrendszer működésének oka?

Dr. Thomas Blank és csapata számos olyan vizsgálatot folytatott rágcsálókkal, akik nem hosszú távú vírusfertőzésben szenvednek. Mivel a tudósok megpróbálták felmérni az egerek viselkedését és mentális tulajdonságait, speciális vizsgálatokat indítottak el: a beteg állatokat víztartályba helyezték, amelyből nehéz volt egyedül kijutni. Mit láttak a kutatók?

Az egészséges rágcsálók folyamatosan megismételték a kijutást a tartályból. A beteg egér hamar befejezte a harcot, és energiájukat csak azért fektette le, hogy felfüggeszti a földet és ne fulladjon.
 A tudósok szerint a fertőző folyamatok megjelenésével az állatok immunitása ösztönözte a béta-interferon, egy specifikus vírusellenes szer termelését. Ez az anyag képes érintkezésbe kerülni a vér-agy gátat alkotó sejtes receptorokkal. A receptoradatok letiltásával az egerek jobban ellenálltak a betegséghez társuló apátia állapotnak.

Ha figyelembe vesszük a helyzetet a molekuláris sejtszinten tudjuk leírni az alábbiak szerint: a bevezetése fertőzés immunvédelem stimulált béta-interferont, hat érrendszeri receptorokkal és aktiváló termékeket immunoproteins CXCL10. Ez a fehérje a citokinek csoportjába tartozik, és gyengíti a hippocampus idegsejtjeinek tulajdonságait. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy vannak más változatai az immunválaszt, amelyben az interferon antivirális tulajdonságokkal nincs szükség - például jön a gyulladás okozta mikrobák. Nyilvánvalóan itt működnek minden olyan mechanizmus, amely apátia, álmosság és hatékonysági veszteséget okoz.

Az evolúció szempontjából a helyzet egyértelmű: a pszichológiai letargia energiamegtakarításhoz vezet, mivel az energia szükséges a beteg számára a betegség leküzdéséhez. Azonban a tudósok szeretnék megtanulni, hogyan kell kezelni az immunrendszer jelek provokálni fejlesztése „megfázás depresszió” -, mert ma az emberek, így nincs szükség, hogy megőrizze az energia, mint volt százezer évvel ezelőtt.

Emellett a depresszió hasonló okai vannak az onkológiában és az autoimmun betegségben szenvedő betegekben is, ezért a probléma megoldása más hasonló kérdések megválaszolásához is segíthet.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.