^
A
A
A

Enyhítse a szorongást Botox-szal

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

20 January 2022, 09:00

A botulinum toxin injekciók elősegítik az izmok ellazulását az injekciós területen, és általában megszüntetik a túlzott szorongást és csökkentik a depressziós állapotok kialakulásának kockázatát.

Mit tudunk a Botoxról azon kívül, hogy ezt a speciális gyógyszert a túlzott izzadás megszüntetésére és a ráncok eltüntetésére használják? Eközben a botulinum toxin egy fehérje neurotoxikus anyag, amelyet bakteriális mikroorganizmusok termelnek. A tudósok szerint ez az egyik legmérgezőbb toxin. Megakadályozza a neurotranszmitterek felszabadulását az idegsejtek és a szívizomsejtek közötti szinapszisokban, ami megszakítja az izmok és az idegrendszer közötti kapcsolatot. Ennek ellenére a Botox injekciókat sikeresen alkalmazzák mind a kozmetikusok, mind a neuropatológusok - elsősorban a mimikai ráncok kialakulásában részt vevő egyes izomcsoportok ellazítására, vagy deformáló görcsök állapotában.

A tudósok még mindig tanulmányozzák a gyógyszer használatával kapcsolatos legvalószínűbb mellékhatásokat. Ismertek mellékhatások, mint például a túlzott izomlazulás, gyulladásos reakciók, de ezeknek a jelenségeknek a többsége néhány héten belül magától megszűnik.

Új tanulmányukban a Kaliforniai Egyetem szakértői a botulinum toxin jótékony tulajdonságait kezdték el kutatni. Kísérletsorozatot végeztek, amelynek eredményeit két cikkben tették közzé a Scientific Reports oldalain. A tudósok szerint a neurotoxin csökkenti a depressziós állapot kialakulásának kockázatát, és sikeresen enyhíti a szorongást.

A munka során egy nagy adatbázist elemeztek, amely információkat tartalmaz azokról a betegekről, akik Botox injekciókúrán estek át, és bizonyos mellékhatásokat észleltek. Ezeknek az embereknek az injekciókat az arcba, a nyakba, a végtagokba adták - a görcs enyhítésére. Összehasonlításképpen párhuzamot vontak a betegek második nagy csoportjával, akik hasonló kezelésen estek át, de más gyógyszerekkel. Ennek eredményeként azt találták, hogy a Botox eljárások után a motiválatlan szorongás mértéke körülbelül 25-70%-kal csökkent. A kutatók tisztázzák, hogy a projektmunkában résztvevők között nem volt olyan személy, aki további szorongásoldót vagy antidepresszánst szed.

Mivel az injekciókat a test különböző részein végezték, ugyanakkor szinte minden betegnél megfigyelték a szorongáscsökkentő hatást, nem fér kétség a Botox érintettségéhez. Ezenkívül a görcsök miatt más gyógyszerekkel kezelt résztvevők nem tapasztalták ezt a szorongáscsökkentő hatást. Meg kell érteni, hogy a botulinum toxinnal és az emberi szervezetre gyakorolt hatásával kapcsolatos további kutatásokat nem lehet elkerülni. Nagyon valószínű, hogy hamarosan a gyógymódot aktívan használják pszichotróp gyógyszerként.

A tanulmányról bővebben a TERMÉSZET oldalán olvashat. 

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.