^
A
A
A

Az influenza elleni védőoltás alkalmazható a koronavírus -szövődmények megelőzésére

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 22.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

27 September 2021, 09:00

A szezonális influenza elleni védőoltás megvédheti az embert a COVID-19 veszélyes szövődményeitől . Ezt állították a tudósok az Európai Klinikai Mikrobiológiai és Fertőzések Kongresszusa során.

A lakosság egyetemes koronavírus elleni védőoltása még mindig az egyik sürgető globális probléma. A legtöbb ország várhatóan csak 2023 -ig közelíti meg a viszonylag stabil oltást a területén. Eközben számos következetes tanulmány azt mutatja, hogy a hagyományos influenza elleni vakcina relatív védelmet nyújthat a covid szövődményekkel szemben, és hozzájárulhat a fertőzés terjedésének elleni küzdelemhez.

Az amerikai Miami Egyetem Miller Orvostudományi Főiskola képviselői elemezték az amerikai, brit, német, olasz, izraeli és szingapúri klinikák több tízezer betegével kapcsolatos információkat. A vizsgálat résztvevőit veszélyeztetette a súlyos koronavírus -fertőzés kialakulása. A fő kockázati tényezők az életkor, a rossz szokások jelenléte és egyéb egészségügyi problémák (cukorbetegség, elhízás, krónikus légzőszervi betegségek stb.) Voltak.

A résztvevőket feltételesen két csoportra osztották. Az első csoportot körülbelül másfél-hat hónappal koronavírus-fertőzés előtt oltották influenza elleni gyógyszerrel. A résztvevők második csoportja is megbetegedett a COVID-19-gyel, de korábban nem oltották be az influenza ellen. A szakértők tanulmányozták a betegség szövődményeinek előfordulását. Így figyelembe vették a szeptikus szövődményekkel, cerebrovaszkuláris balesetekkel, vénás trombózissal, tüdőembóliával, akut légzési elégtelenséggel, distressz -szindrómával, arthralgiával, veseelégtelenséggel, tüdőgyulladással stb. Járó komplex fertőzési folyamatokat is. Fekvőbeteg osztályok, valamint 4 hónapon belüli halálesetek pozitív teszt után a koronavírus -fertőzés kórokozójára.

A tanulmány kimutatta, hogy azok a résztvevők, akik nem kaptak influenza elleni védőoltást , 20% -kal nagyobb valószínűséggel részesültek intenzív osztályon. Ezenkívül gyakrabban alakultak ki szeptikus szövődmények (legfeljebb 45%), cerebrovascularis balesetek (legfeljebb 58%), vénás trombózis (akár 40%).

A tudósok egyelőre nem tudják pontosan megmondani, hogy az influenza elleni oltás hogyan minimalizálja a koronavírus -fertőzés szövődményeinek kialakulását. Az egyik elmélet szerint a vakcinázás után egy veleszületett immunvédelem aktiválódik, amely nem specifikus, sőt ellenállhat egy olyan kórokozónak, mint a SARS-CoV-2. Lehetséges, hogy a tanulmány eredményei felhasználhatók azon országok polgárainak védelmének biztosítására, amelyek még nem tudják megvásárolni a koronavírus elleni oltásokat a szükséges mennyiségben.

Az Európai Klinikai Mikrobiológiai és Fertőző Betegségek Kongresszusa oldalain  közölt információk

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.