^

Egészség

Vért adományozott

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 09.08.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A meglehetősen hosszú ideig fennmaradt donor vért venni a leghatékonyabb és legsokoldalúbb eszköz kezelésére vérzéses vérszegénység, keringő vérmennyiség, rendellenességek a különböző eredetű fehérje-anyagcsere, stb Az adományozó vért széles körben használták a Nagy Honvédő Háború idején, mivel ez volt az egyetlen hatékony orvosság a katonai trauma - akut vérvesztés kezelésében. Idővel, ahogy a teremtés és végrehajtása rendkívül hatékony a klinikai gyakorlatban PM hemodinamikai, reológiai vérszegénység elleni fellépés és vérzéscsillapító, valamint eszközök, hatékony javító fehérje és víz-só csere nagymértékben korlátozta a donor vért. Jelenleg vérátömlesztést kell végezni összhangban az általános elveket a vér kezeiőrész: transzfúzió végzik szigorúan a bizonyítékokat, és azokat az összetevőit a vérben, ami hiányzik a beteg testébe.

trusted-source[1]

Donorvér: a terápia helye

Annak ellenére, hogy az ésszerű promóciós komponens génterápia, a használata a teljes vér saját, jóllehet kevés bizonyíték: masszív vérveszteség kifejezett tüneteit hipovolémiás sokk és vérszegény hipoxia, csökkenése a BCC (vörös vérsejtek és a plazma), masszív cseretranszfúzió (hemolitikus betegsége az újszülött, akut hemolízis, toxémia , a krónikus veseelégtelenség), különösen a katonai területen, katasztrófák, ha nem tud azonnal megszerezni elegendő mennyiségű vér komponenseket. Békeidőben, különösen elektív műtét esetén jelzéseket transzfúzió szükséges szigorúan tartsák be a koncepció komponens hemotherapy - átömleszt csak a szükséges vérkomponensek.

A vérátömlesztés szubsztitúciós hatásának időtartama nagymértékben függ a szervezet kezdeti állapotától. Lázzal, magas égési elégtelenséggel, kiterjedt sebészeti beavatkozásokkal, szepszisszel, hemolízissel és véralvadási rendellenességekkel csökkent. A transzfúzió és a következő 2-3 nappal azután, hogy vért okok térfogat hatás csak akkor, ha a hangerőt a vértranszfúzió legfeljebb 20- 30% BCC és nem mikrokeringési változásokat. A vértranszfúzió, amely meghaladja a BCC 30-50% -át, a vérkeringés romlásához, a hemodinamika stabilitás zavarához, a vér patológiás lerakódásához vezet.

Az autotranszfúzió módszerét minden esetben alkalmazni kell, ha a vérkomponensek transzfúziója bizonyítja a vérveszteség kompenzálását, és ebben a betegben nincs ellenjavallat a vér exfúziójára.

Az autotranszfúziónak a homológ vér használatához képest kifejezettebb hatása a következő pontokra csökkenthető:

 • nagyobb csere (anémiás anémiás) hatás;
 • gyorsabb a műtét utáni vér visszanyerése a hemopoétis stimuláció következtében egy második preoperatív vérellátással;
 • a transzfúzió immunszuppresszív hatásának hiánya;
 • gazdasági hatás - a donor homológ vére tartalma megmarad.

Javasoljuk, hogy tartsanak be két alapvető szabályt, amikor a vérátömlesztés kérdését döntik el az autograftált betegek esetében:

 • Jobb, ha nem alkalmazzuk a műtét előtti autograftot (vagy annak komponenseit), mint hogy bizonyíték nélkül átadjuk a betegnek;
 • ha szükséges, nagy mennyiségű vérkomponens vérátömlesztését elsősorban autológ vért kell önteni.

Az utolsó vérzsinórt legalább 3-4 nappal a műtét előtt kell elvégezni.

Javasoljuk, hogy a beteg autodonorstvu alatt két fő kifejezések: a kompenzált funkciója szervek (szív-és érrendszeri, tüdő-, metabolikus, hematopoietikus) és a kizárási az akut generalizált fertőzés, különösen a bacteriaemia / szepszis.

Autocraft konzerv, szűrve. Ha a készítményt követő 2-3. Napot meghaladó időtartamú vérátömlesztés vagy auto-erythrocytás massza szükséges, javasolt a vér szűrése leuco szűrőkön keresztül. Eltávolítása leukociták megelőzésére izosensibilizatsii hogy leukocita antigének gemotransmessivnyh vírusfertőzések (cytomegalovirus - CMV), anafilaxiás allergiás reakció okozta leykoreaginami. A leykofiltratsii legoptimálisabb a használata rendszerek vér gyűjtése, amely több összekapcsolt konténerek beépített szűrőn (zárt rendszer).

A preoperatív hemodilúciót - a BCC egy részét a beteg vérexpúzióját követően - vérpótló helyettesíti a hematokrit szintje 32-35%. Az összegyűjtött donor vér a perioperatív vérzés kompenzálására szolgál.

Intraoperatív hemodilúció - a vér exfúzió közvetlenül a műtőben egy kezdeti érzéstelenítés után, a plazmahelyettesítők legalább 30% -os hematokritszint-visszatérítésével (kivételes esetben 21-22% -ig).

Cavitary autológ vért, konzerv, szűrjük reinfúziójához (intraoperatív autotranszfúziós, reinfusion autológ vér) a leghatékonyabb, ha a cél vérveszteség lehet több, mint 20% a BCC. A BCC 25-30% -át meghaladó vérveszteséggel a reinfúziót kombinálni kell az autohemotranszfúzió egyéb módszereivel.

A posztoperatív autotranszfúzió a betegnek a legközelebbi posztoperatív időszakban történő elvezetéséből izolált vér visszatérése. A vér reinfúzióhoz való biztonságos (vörösvérsejtek mosása nélkül) hemolízis, amely nem haladja meg a 2,5 g / l (250 mg /%) szabad hemoglobint. Összpontosítva szintű szabad hemoglobin (ne haladja meg a 2,5 g / l) száma határozza meg A mosás eljárások - 1, 2 vagy 3 alkalommal, amíg egy színtelen felülúszót kapunk. A Cell Saver készülékekben a mosást automatikusan elvégezzük egy forgócsengőben élettani megoldással.

Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy változatlan körülmények között megfelelő vérátömlesztés mind a jelzések használata a vér és az autológ vér célszerűbb és orvosilag indokolt és racionális gazdasági szempontból használata gemokomponentov vér. Transzfúzió teljes vér megőrzött általános kórház, különösen elektív műtét betegek, figyelembe kell venni ennek eredményeként a gyenge teljesítmény és a vérátömlesztés szervizzel.

trusted-source[2], [3], [4], [5]

A donor vérének fiziológiai tulajdonságai

Az egész konzervdonorvér nem egyenletes polidiszperz folyadék, felfüggesztett alakú elemekkel. A konzervdobozos vér egy darabja (összesen 510 ml térfogat), általában 63 ml tartósítószert és körülbelül 450 ml donorvért tartalmaz. Vérsûrûség 1.056-1.066 férfiaknál és 1.051-1.060 nõknél. Az egész konzervvér hematokritje 0,36-0,44 l / l (36-44%). A leggyakrabban használt hemokonserváció vérének stabilizálására, amelyet donorvér vagy heparin fiziológiás oldatban történő beszerzésére használnak, 5 ml / l-es sebességgel.

Felnőtt betegeknél egy térfogat - 450-500 ml teljes vér emeli a hemoglobint körülbelül 10 g / l-ig vagy a hematokritet körülbelül 0,03-0,04 l / l-re (3-4%).

Sajnos, sem az ismert gemokonservantov nem menti teljesen az összes tulajdonságai és funkciói vér :. Oxigén-transzportáló, hemosztatikus, védő immunológiai, tápanyag szállítás, részvétel a víz és elektrolit és sav-bázis cseréje, megszüntetése metabolikus termékek, stb Tehát, például, , a vörösvérsejtek képesek oxigént szállítani 5-35 napig (az alkalmazott tartósítószertől függően). Amikor a vér transzfúzió, hogy 24 órás tárolás szinte minden eritrociták azonnal részt vesz a munka, amely az oxigén testszövetek és tartósított vérátömlesztés hosszú tárolási idő (10 nap vagy több), ez a funkció in vivo eritrocita helyreállított csak 16-18 óra. A konzervvérben a tárolás utolsó napján az eritrociták 70-80% -a életképes marad. Ennek eredményeként a kumulatív változások akár 25% -át a celluláris elemeinek felhalmozott vértranszfúzió után letétbe és elkülönítik a mikroerezetben, ami annak az akut vérveszteség és a vérszegénység nem praktikus. Több fontos biológiailag aktív faktorok szempontjából a vérplazmában, amely szabályozása hemosztázis :. VII, VIII, IX, stb, elveszítik aktivitásukat a tárolt vér néhány óra alatt. A vérlemezkék és a leukociták egy része meghal és szétesik. Jelenleg vért 6 órán feldolgozott komponensek - vörösvértestek, a plazma, a vérlemezkék és a fehérvérsejtek és a tárolt szigorúan meghatározott feltételeket minden egyes összetevő: plazma - -30 ° C-on, a vörösvértestek - 4-8 ° C-on, a vérlemezkék - amikor 22 ° C állandó keverés mellett, fehérvérsejteket ajánlott azonnal felhasználni (további részleteket lásd a fejezet vonatkozó részében).

Farmakokinetikája

Odnogruppnoy donor vörösvérsejtek után vértranszfúzió a recipiens funkciót néhány nap és néhány hét, ami nagyban meghatározza a feltételeket tárolására eritrociták és a megfelelő tartósítószer. Az autoeritocitákat nem rakják le és keringenek az érrendszerben 1,5-2-szer hosszabb ideig, mint az adományozott vérsejtek.

Ellenjavallatok

A fő ellenjavallat transzfúziós donor vér és annak összetevői (kivéve a speciális eseteket, mint például egészségügyi okokból) jelenléte a beteg dekompenzált patológiája főbb szervek és szervrendszerek:

 • akut és szubakut fertőző endokarditis a vérkeringés dekompenzációjával;
 • szívhibák, myocarditis a vérkeringés dekompenzációjának szakaszában;
 • tüdőödéma;
 • a III. Stádiumú hypertoniás betegség, agyi edények súlyos ateroszklerózisával;
 • milliárd eurót és a terjesztett tuberkulózist;
 • a pulmonalis artériák thromboembolia;
 • súlyos májbetegségek;
 • gepatargii;
 • progresszív diffúz glomerulonephritis;
 • a vesék amiloidózisát;
 • nephrosclerosis;
 • vérzés az agyban;
 • az agyi keringés súlyos rendellenességei.

A konzervvér transzfúziójának ellenjavallatainak meghatározásakor abból kell kiindulni, hogy a páciens nem hal meg a regisztrálatlan vérveszteségből, függetlenül a kórtól.

Az autoblood reinfúziójának abszolút ellenjavallatai:

 • a vérzés érintkezése a purulens üregek tartalmával;
 • a hasüreg üreges szervezeteinek károsodása a bél- vagy gyomor-tartalom, a ciszták tartalma stb.
 • maradjon az autóburok a vascularis ágyon kívül több mint 6-12 órán keresztül.

Ellenjavallatok a betegek előtti előkészítéséhez:

 • vérszegénység (hemoglobin 100 g / l alatti, hematokrit <0,3-0,34 l / l);
 • leukocitopénia és trombocitopénia (leukociták <4 x 109 / l, vérlemezkék <150 x 109 / l);
 • hipoproteinémia (60 g / l alatti teljes fehérje, 35 g / l alatti albumin);
 • hipotenzió (vérnyomás 100/60 mm Hg alatt);
 • kardiovaszkuláris dekompenzáció, instabil angina, a közelmúltban átvitt myocardialis infarktus, kamrai ritmuszavar, AV-blokád;
 • sepsis, bakteremia, vírusos betegségek, akut gyulladásos betegségek;
 • a beteg súlyos kimerülése és gyengesége, az adynámia;
 • minden genezis hemolízise;
 • terhesség
 • a menstruáció és az utána következő öt nap;
 • súlyos veseműködési zavar az azotémiával;
 • májkárosodás hyperbilirubinémiával;
 • a koszorúerek és agyi erek érelmeszesedése;
 • a 8 év alatti és 75 év feletti betegek életkora;
 • hemofília;
 • epilepszia;
 • örökletes vérbetegségek (hemoglobinopátia és fermentopátia);
 • metasztázisos rák;
 • trombózis, thrombophlebitis;
 • antikoaguláns terápia;
 • a bronchiális asztma súlyos formája;
 • a máj, a vesék súlyos megsértése;
 • kimutatható megnyilvánulások (tünetek) vagy a betegség szövődményei a nyúl napján.

Az intraoperatív hemodilúció ellenjavallása alapvetően az autoblood előkezelés előtti műtét előtti előírásainak megfelelő ellenjavallatoknak felel meg.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10]

Tolerancia és mellékhatások

A hátrányok vérátömlesztés kell tulajdonítani elsősorban a valós veszély vírusos, bakteriális és parazitás fertőzések, a fertőzés lehetőségét szérum-hepatitisz, szifilisz, AIDS és más vérrel terjedő fertőzések.

Tartós tárolással a konzervdoboz-vér veszteséges értékeket veszít és új, nemkívánatos tulajdonságokat szerez a beteg számára: a káliumtartalom növekedése, az acidózis emelkedése, a pH csökkenése, az oktatás és a mikrobotok száma nő. A donor vér tömeges transzfúziójának egyik súlyos és veszélyes szövődménye a kóros rendellenességek komplexe, amelyet a homológ vér szindrómájának neveznek. Komplikációk léphetnek fel a posztoperatív időszakban. Ezek késleltetett anafilaxiás reakciók, tüdő distressz szindróma, vese- és májelégtelenség, és mások.

A vértranszfúziót transzplantációs kezelésnek kell tekinteni, amelynek minden következménye van - a donor vérének sejt- és plazmaelemeinek esetleges elutasítása. Immunhiányos betegeknél a teljes vér transzfúziója egy veszélyes "graft versus host" reakció kialakulásával teli.

Autonomia esetén súlyos betegeknél is meg kell mérni a véradás kockázatát, összehasonlítva az allogén transzfúzió kockázataival. Az autodonalitást enyhe fejfájás, rövid távú vérnyomáscsökkenés kísérheti, amely nem igényel kezelést; A donorok 0,3% -a tapasztalja a rövid távú eszméletvesztést, és 0,03% -uk görcsrohamok, bradycardia, a szívdobogásig (mint a szinkopóta).

Kölcsönhatás

Az autograft vagy a donor vér kompatibilis más vérkomponensekkel és más gyógyszerekkel.

Vigyázat

Az egész vér indokolatlan vérátömlesztése nemcsak hatástalan, hanem gyakran veszélyt is jelent. A tartósított vér tárolása során hatására komplex biokémiai anyagcsere-folyamatokat a sejtek és a plazma, amely végső soron csökkenti a minősége a vér és az életképességét az egyes sejteket. A pH a vörösvértestek csökken, a tartalom 2,3-DPG, ATP fokozott oxigén affinitását a hemoglobin, ieukociták és trombociták elpusztulnak, hemolízis növekszik, növekvő koncentrációjának káliumionok, az ammónia, generált mikroaggregátumok sejt kibocsátott aktív tromboplasztin és a szerotonin. A sejtekben és a plazmában az enzimrendszerek változásai bizonyos koagulációs faktorok inaktiválódásához vagy perverziójához vezetnek. Végül a konzervvér terápiás hatékonysága csökken.

Mivel idővel tartósított vér- felhalmozódott salakanyagok és a celluláris törmelék, véradás nagy tárolási időszakok (<7-14) nem javasolt gyermekek számára, a szív-tüdő gép, érsebészet.

A tárolási időt az oldatok és a billet körülmények megőrzésével határozzák meg. Levett vér van betakarított műanyag zacskók egy steril, zárt rendszerben, és tartósítószer CPD (citrát-phoshate-dextróz), tároljuk + 2-6 ° C-on 21 napig, egy tartósítószer CPDA-1 (citrát-foszfát-dextrose- adenin) - 35 nap. Megsértése a zárt rendszer vagy összeszerelése a rendszert, mielőtt a vér és annak összetevői munkadarab korlátozza a vér tárolási időtartamok akár 24 óra hőmérsékleten + 2-6 ° C-on használata leykofiltrov beépítve egy zárt konténer rendszer, amely nem változtatja meg a telepített eltarthatósága levett vér és vérkomponensek. Alkalmazás leykofiltrov nem épült be a rendszerbe a konténerek, vezet épségének megbomlása a zárt áramkör, és összhangban az utasítás tárolási időszak ilyen tápközeg csökken 24 óra.

A nagy mennyiségű teljes vér átterjedése a terápiás hatás eléréséhez hipervolémiához, cardiovascularis túlterheléshez, izoszenzitizációhoz és lehetséges változásokhoz vezethet az immunrendszerben.

A tartósított donorvérnek az alábbi követelményeknek kell megfelelnie: a csomag integritásának és tömörségének integritása; a kiadott címke jelenléte az érvényességi idő és a csoport és a Rhesus azonosítására; a szedimentáció során egyértelműen kifejezett határértéket biztosít a plazma és a sejt tömegének szétválasztására; a plazmának átlátszónak kell lennie, zavarosság nélkül, pelyhek, fibrinszálak, kifejezett hemolízis; a vér globuláris (sejtes) rétegének egységesnek kell lennie, a felületen fellépő szabálytalanságok és látható vérrögök esetén.

trusted-source[11]

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "Vért adományozott" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.