^

Egészség

Tsiprolet cystitissel

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 10.08.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A húgyhólyag gyulladása általában a baktériumok bejutása miatt következik be, ezért kezelésére antibakteriális szereket használnak, beleértve a cystitisre felírt Ciprolet-et.

A gyógyszer egyéb kereskedelmi nevei, azaz szinonimák: Ciprofloxacin, Cipro, Cipriol, Ciprolac, C-phlox, Ciprinol, Cifran, Medocirin stb. Stb.

Jelzések Tsiprolet cystitissel

Figyelembe véve a Ciprolet aerob Gram-negatív és Gram-pozitív baktériumokra kifejtett baktericid hatásainak széles körét, a használatára utaló jelek közé tartozik a szem, fül-orr-gégészeti és légzőszervek, az urogenitális rendszer, a belek, a hasi fertőző (bakteriális) gyulladása. Szervek és kismedence, osteoartikuláris fertőző betegségek, valamint bakteremia, bakteriuria és primer szepszis. [1]

Alkalmazható a Tsiprolet hólyaghurut kezelésére? Az antibakteriális szer alkalmazásának célszerűségét a kezelőorvos határozza meg - a vizelet mikrobiológiai vizsgálatának (bakposev) eredményei alapján, amely biztosítja a kórokozó azonosítását. A II generációs fluorokinoloncsoportba tartozó antimikrobiális szereket, amelyek a Tsiprolet hatóanyagát - ciprofloxacin-hidrokloridot - nem használják a cystitis empirikus kezelésére, hanem akkor alkalmazzák, ha más antibiotikumok nem elég hatékonyak.

Ezenkívül az antibiotikum terápia nem javallt intersticiális, gyógyszer okozta, sugárfertőzés esetén a hólyagban, valamint egyéb betegségekkel (cukorbetegség, nephrolithiasis, gerincvelő sérülés) fellépő hólyaghurut esetén.

Olvassa el -  Antibiotikumok hólyaghurut kezelésére . [2], [3]

A nőknél a hólyaghurut kezelésére szolgáló Ciprolet-et ugyanolyan feltételek mellett írják fel, tekintettel arra, hogy a húgyhólyag- és húgyúti gyulladások csaknem 80%-ában a belekből és az alsó húgyutakból származó baktériumok okozzák, mivel a női nemi szervek gyakran tartalmaznak olyan baktériumokat, amelyek hólyaggyulladást okoz. Az urológusok az E. Coli cystitis kórokozóira - az Escherichia coli baktériumra, valamint az Enterobacter cloacae, Klebsiella spp., Proteus spp., Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus saprophyticus kórokozóira hivatkoznak.

Kiadási űrlap

A Tsiprolet tabletta (egyenként 0,25 és 0,5 g), infúziós oldat (100 ml-es injekciós üvegben), szemcsepp (5 ml-es injekciós üvegben) formájában kapható.

Gyógyszerhatástani

A Ciprolet gyógyszer hatóanyaga a ciprofloxacin második generációs fluorokinoloncsoportjának szintetikus antibiotikuma (hidroklorid formájában), amely a kinolin-karbonsav biciklusos fluorozott származéka.

A kórokozók elpusztulásához vezető farmakológiai hatásának (baktericid hatás) alapja az a képessége, hogy specifikusan visszafordíthatatlanul elnyomja a baktériumsejtek topoizomeráz enzimeit (DNS topoizomeráz II és IV), amelyek biztosítják azok DNS-replikációját, fehérjeszintézisét és reprodukcióját. Osztály.

Farmakokinetikája

A Ciprolet szájon át történő alkalmazása után a ciprofloxacin-hidroklorid gyorsan felszívódik a gyomor-bél traktusból, és egy-másfél óra alatt éri el a plazma csúcsszintjét. A véralbuminhoz való kötődés nem haladja meg a 30%-ot, bár a biohasznosulás átlagos szintje 70%.

A ciprofloxacin-hidroklorid szinte az összes szövetbe és testnedvbe behatol, leküzdve a vér-agy gáton; Az intersticiális koncentráció magasabb, mint a vérben, és 10-12 órán keresztül magas szinten marad.

A felezési idő a plazmában 3-5 óra; A szervezetből főleg a vesén keresztül választódik ki (változatlan formában), valamint a beleken keresztül.

Adagolás és beadás

Hogyan kell bevenni a Ciprolet-et hólyaghurut esetén? A Cirolet tablettát szájon át, étkezés előtt, vízzel kell bevenni. A gyógyszer egyszeri adagja egy 0,25 g-os tabletta Két tablettát kell bevenni a nap folyamán (12 órás időközönként).

Mennyit kell inni a Ciprolet-et cystitis esetén? A gyógyszer időtartamát az orvos határozza meg - a vizelettenyésztés eredményei alapján. A standard kúra öt-hét nap.

 • Alkalmazás gyerekeknek

Az ízületi porcszövet károsodott fejlődésének veszélye miatt a fluorokinolon antibakteriális szerek ellenjavallt gyermekek és 18 év alatti serdülők számára.

Terhesség Tsiprolet cystitissel alatt történő alkalmazás

Terhesség és szoptatás ideje alatt tilos a fluorokinolon csoportba tartozó antibiotikumok alkalmazása, beleértve a Tsiprolet-et és a ciprofloxacin-hidrokloridot tartalmazó szinonimáit.

Ellenjavallatok

A Tsiprolet cystitis kezelésére nem alkalmazható, ha a beteg anamnézisében szerepel:

 • egyéni túlérzékenység a fluorokinolonokkal szemben;
 • görcsös szindróma;
 • az agyi keringés zavarai;
 • súlyos veseelégtelenség és/vagy a májenzimek súlyos károsodása;
 • hemolitikus anémia a glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzim hiányával;
 • gyulladások és disztrófiás változások az inakban.

Mellékhatások Tsiprolet cystitissel

A Ciprolet alkalmazása a következő mellékhatásokat okozhatja:

 • hányinger, hányás, hasi fájdalom, puffadás és hasmenés;
 • fejfájás, szédülés és megnövekedett koponyaűri nyomás;
 • alvászavarok, szorongás, általános depresszió, remegés; csökkent figyelem, látásélesség és hallás, valamint károsodott íz- és szaglás;
 • tachycardia és szívritmuszavarok;
 • bőrviszketés és allergiás bőrkiütések, ultraibolya sugárzással szembeni túlérzékenység;
 • a leukociták, granulociták és vérlemezkék szintjének csökkenése a vérben;
 • az inak integritásának gyengülése és megsértése;
 • vér, fehérje, kalcium-oxalát kristályok megjelenése a vizeletben;
 • vizelési zavarok a vese glomerulusainak károsodásával.

Overdose

A Ciprolet túladagolása a gyomor-bélrendszeri mellékhatások fokozódásához, valamint görcsök és neurotikus tünetek megjelenéséhez vezet. Nincs specifikus ellenszer, az egyéni tüneteket kezelik.

Kölcsönhatás más gyógyszerekkel

A Tsiprolet utasításaiban a következő kölcsönhatásokat jegyezték fel más gyógyszerekkel:

 • A Tsiprolet nem szedhető egyidejűleg antacidokkal, teofillinnel, Santuril-lal (Probenecid), tuberkulózis elleni antibiotikummal, rifampicinnel, szelektív immunszuppresszánssal, ciklosporinnal, indirekt antikoagulánsokkal, warfarinnal;
 • a fluorokinolonok és a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek, valamint a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) egyidejű alkalmazása lelassítja eliminációjukat;
 • lehetséges a Ciprolet kombinációja a penicillin, aminoglikozidok és cefalosporinok csoportjába tartozó antibiotikumokkal.

Tárolási feltételek

A Tsiprolet tablettákat száraz helyen, fénytől távol, szobahőmérsékleten kell tárolni; oldat - +5°С-nál nem alacsonyabb és +25°С-nál nem magasabb hőmérsékleten.

Szavatossági idő

A gyógyszer a megjelenést követő három éven belül használható.

Tsiprolet analógok cystitis kezelésére

A hólyaggyulladás kezelésére használt Ciprolethez hasonló farmakoterápiás hatást fejtenek ki: a fluorokinolonok csoportjába tartozó antibiotikumok, például Levofloxacin (Levoflox), Pefloxacin (Peflacin, Pinaflox), Lomefloxacin (Lomflox, Lofox, Okatsin); nalidixinsav készítmények (Nevigramon, Negram); pipemidsav készítmények (Palin, Pimidel, Uropimide, Uripan, Uromidin).

A bakteriális cystitis kezelésére általánosan használt antimikrobiális szerek a nitrofurantoin (Furadonin), a Co-trimoxazole, a Fosfomycin (Fosmycin, Uronormin, Monural), a cefalosporin antibiotikumok, a Ceftriaxone és a Cephalexin.

Mi a jobb a cystitis, a Tsiprolet vagy a Nolicin számára?

A Ciprolet-hez hasonlóan a Nolicin (a Norfloxacin szinonimája) a fluorokinolonok csoportjába tartozó antibiotikum, és ugyanaz a hatásmechanizmusa és farmakodinamikája. De a norfloxacin biohasznosulása, valamint a plazmafehérjékhez való kötődése csaknem fele a ciprofloxacinnak. Ezenkívül a Nolicin minimális egyszeri adagja magasabb, mint a Tsiprolet (0,4 g versus 0,25 g). A Nolicin hosszabb ideig (legfeljebb két hónapig) szedhető azonban visszatérő krónikus cystitisben szenvedő betegeknél.

Ezért, hogy mi a jobb a cystitis számára - a Tsiprolet vagy a Nolicin, azt minden betegnél urológus határozza meg.

Az első FDA nyilatkozatok arról, hogy a fluorokinolonok csoportjába tartozó antibakteriális szerek használatát korlátozni kell a súlyos mellékhatások miatt, 2016-ban születtek. 2018. Október elején pedig az Európai Gyógyszerügynökség szakértői a fluorokinolon antibiotikumok mellékhatásaival kapcsolatos betegek és orvosok összes visszajelzését figyelembe véve arra a következtetésre jutottak, hogy szükség van használatuk korlátozására.

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "Tsiprolet cystitissel" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.