^

Egészség

A
A
A

Troponin T a vérben

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A vérszérumban a troponin T-koncentráció referenciaértéke (normája) 0-0,1 ng / ml.

A troponin komplex az izmok összehúzódási rendszerének része. Ez áll a három fehérje: troponin T vegyértékkötést alkot tropomiozin (molekulatömeg 3700), troponin I (molekulatömeg 26 500), amely képes gátolni az ATP-áz aktivitást, és a troponin C (molekulatömeg 18000), amelyek szignifikáns affinitása a Ca 2+. A troponin T körülbelül 93% -át a myocyták kontraktilis készülékében találjuk; Ez a frakció lehet egy prekurzora a szintézis a troponin komplex, 7% - a citoszolban (amely megmagyarázza, kétfázisú csúcs troponin növekedése miokardiális infarktus). Troponin T szívizomban aminosav-összetétel és az immunrendszer tulajdonságok eltérnek troponin T a vázizomzatban. Még azután is, nagy terhelés koncentrációja troponin T nem haladja meg a 0,2-0,5 ng / ml, ezért az észlelés szintje a határérték feletti, jelezve, szívizom sérülés egészséges emberek vérében.

A myoglobin feloldódik a citoszolban, így először a vérben emelkedik. Továbbá vannak KK és KK-MB, de gyorsan eltűnnek a vérből (az első 1-2 napban). Az LDG és az LDG 1 megjelenik később, és tovább tart.

A myocardialis infarctus markerek változásainak dinamikája

Paraméter

Indítsa el a növekvő tevékenységet, h

Maximális aktivitásnövelés, h

Visszatérés a normál naphoz

Többszörös nagyítás, idők

KK

2-4

24-36

3-6

3-30

CK-MB

2-4

12-18

2-3

Legfeljebb 8

LDH

8-10

48-72

6-15

Legfeljebb 8

LDH 1

8-10

30-72

7-20

Legfeljebb 8

Mioglobin

0,5-2

6-12

0,5-1

Legfeljebb 20

Troponin T

3,5-10

12-18 (és 3-5 nap)

7-20

Legfeljebb 400

A troponin T kinetikája a miokardiális infarktusban különbözik az enzimekétől. Az első napon a troponin T növekedése az infarktusban lévő véráramtól függ. Szívinfarktus troponin T a vérben megnő követő 3-4 órán belül kezdete a fájdalom támadás, a csúcs koncentráció esik 3-4 napon, 5-7 napig van egy „plató”, akkor a szint a troponin T fokozatosan csökken, de a 10-20 napra emelkedik.

A nem szövődményes myocardialis infarctusban a troponin T koncentrációja az 5.-6. Napon csökken, és a 7. Napon a betegek 60% -ában emelkedett troponin T értékeket mutatnak ki.

A troponin T meghatározása a vérben miokardiális infarktus esetén 90-100%. A fájdalmas támadás kezdetét követő első 2 órában a troponin T meghatározásának érzékenysége 33%, 4 óra után - 50%, 10 óra után - 100%, a 7. Napon - 84%.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.