^

Egészség

A
A
A

A tömegek glaukóma lencséje

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Glaukóma alakul ki a lencse tömegét törés a lencse kapszula és engedje meg, agykéregben és a fehérjék az elülső kamrában. Ez a helyzet akkor áll elő, miután extracapsuláris szürkehályog, lencse sérülése felszakadását a kapszula és neodímium YAG lézer capsulotomiára, amelyben a lencse laza részecskék eltömítik a trabekuláris hálózat, a csarnokvíz kiáramlását törés. Esetében leírták a glaukómával lencse tömegek subluxatio után hátsó kamrában végzett intraokuláris lencse egy beteg pseudoexfoliation szindróma.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

A lencse tömeg glaukóma kórélettana

A glaukóma lencse anyagában fellépő intraokuláris nyomás növekedését a következők okozhatják:

  • a trabecularis hálózat lencse részecskék általi elzáródása;
  • gyulladásos sejtek;
  • perifériás front synechiae és szög bezárása a gyulladás kialakulásában;
  • pupilláris blokk a hátsó szemüvegben.

Epstein et al. A lefejtett lencse-anyaggal perfundálta az enucleated humán szemet, vagyis akkor, amikor a nagy molekulájú fehérjéket a lencseben oldható fehérjékkel perfundálják. A vizes humor kiáramlása a lencse anyagának koncentrációjának növekedésével ugrásszerűen csökkent. Nem minden beteg szürkehályog-műtét után objektívvel tömegek az elülső kamrában a fejlődő megnövekedett intraokuláris nyomás, jelezve, hogy a dinamikus egyensúlyt az elzáródás a trabekuláris hálózat a lencse anyaga, és eltávolítjuk azt fagocita sejtek a részecskék. A fagociták abszorbeálják a trabecularis hálózatban a szemlencséket, és tisztítják a kiáramlási útvonalakat. A makrofágok tartalmában fehérjéket és lencsemagrészecskéket találtunk. Talán glaukómás betegek objektív tömegek mechanizmus trabekuláris hálózat tisztítás jelentősen túlterhelt vagy fagociták és trabekuláris berendezés kórosan megváltozott.

Az intraokuláris nyomás emelkedése a neodímium IAG lézeres kapszulotómia után alakul ki. Smith megállapította, hogy a vizes nedvesség kiáramlása az YAG lézer kapszulotómia neodímiumát követően csökken. A lézeres eljárás után 1 órával az intraokuláris folyadék kiáramlása átlagosan 43% -kal csökken és az intraokuláris nyomás átlagosan 38% -kal nő. A kiáramlás normalizálása a lézeres működés után 24 óra és 1 hét között van. A neodímium IAG lézeres kapszulotómiát követően, amikor a pácienst egy réslámpával vizsgálják, láthatók a kapszula és a kortikális rétegek fragmenseiből álló lencse részecskék. Feltételezzük, hogy ez az egyik mechanizmus a kiáramlás csökkenéséhez vezet.

A glaukóma lencse anyagának tünetei

A betegek megfigyelték, hogy csökkentik a látásélességet a szaruhártya ödéma miatt, és az intraokuláris nyomás jelentősen emelkedik, fájdalmas panaszok jelennek meg. Néha vannak epizódok a közelmúltban bekövetkezett traumáról, a szürkehályog műtéti kivonásáról vagy lézeres eljárásról, de a nyomásnövelés néhány évvel a szürkehályog eltávolítási művelet után is kialakulhat.

Klinikai vizsgálat

A szemlencse glaukómájával megfigyelt intraokuláris nyomás növekedése korrelál az elülső kamrában keringő lencseanyag mennyiségével. A lencsefehérjék felszabadulása és az intraokuláris nyomás növekedése között több nap vagy hét közötti intervallum is lehetséges. Az elülső kamrában a szemlencse cortex kicsi, fehéres részecskéi keringenek, amelyek a szaruhártya endotheliumán helyezkednek el. A megnövelt intraokuláris nyomás szaruhártya ödémához és gyulladáshoz vezet, amelyet fokozott fényerő és sejtes szuszpenzió detektál. Hipopion jelenhet meg. Először is, amikor a gonioszkópos szög nyitva van, akkor a perifériás anterior sinuschi is megjelenhet.

Speciális vizsgálatok

A diagnózis az elülső kamrában szabadon keringő lencsék részecskéinek detektálásán és a megnövekedett intraokuláris nyomáson alapul. Az atipikus képen vagy a lencse részecskék kis számánál az intraokuláris folyadékból mintát veszünk a lencse anyagának hisztológiai azonosításához.

A glaukóma lencse anyagának kezelése

Az intraokuláris nyomás emelkedési szintjétől függően a phacoliticus glaucoma kezelésére fent említett gyógyászati antiglaucomatous gyógyszereket alkalmazzák. A posterior synechia kifejlődésének megakadályozására cikloplegikus szereket alkalmaznak. Használja a helyi glükokortikoidokat, de teljesen elnyomja a gyulladásos folyamatot, mert késés lesz a lencsék részecskéinek feldolgozásában. Ha a hatóanyag hatástalan, akkor a lencseterméket aspirációval távolítjuk el. Elhalasztásával műtét állandó gyulladásos folyamat kialakulásához vezet a perifériás elülső synechia, pupilla blokk és a megjelenése gyulladásos membránok szaporító- hátra és okoz retina tapadást. Ebben a szakaszban a membránokat és a lencse anyagot vitrektómia eszközökkel távolítják el.

Az intraokuláris nyomás és a gyulladásos folyamat szabályozására elegendő a lencsetag sebészeti beavatkozása.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.