^

Egészség

A
A
A

Egy foton emissziós tomográfia

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az egy foton emissziós tomográfia (OFET) fokozatosan felváltja a szokásos statikus szcintigráfiát, mivel lehetővé teszi a legjobb térbeli felbontást az azonos RFP-vel azonos mennyiségben. A szervek károsodásának sokkal kisebb területeit - a hideg és meleg csomópontokat. Az OFET elvégzéséhez speciális gamma kamerákat használnak. Rendszerint eltérnek abban az értelemben, hogy az érzékelők (általában kettő) a páciens teste körül forognak. Forgás közben szcintillációs jelek tápláljuk a számítógép különböző kameraállások, amely lehetővé teszi, hogy létrehozzák a display testkép rétegződés (mint a többi réteges képalkotó - egy X-ray komputertomográfia).

Az egyfotonnás emissziós tomográfia ugyanazon célokra szolgál, mint a statikus szcintigráfia, azaz a szerv anatómiai és funkcionális képének megszerzéséhez, de az utóbbiaktól magasabb képminőséggel különbözik. Lehetővé teszi a kisebb részletek felfedését, és ennek következtében a betegség felismerését a korábbi szakaszokban és nagyobb bizonyossággal. A rövid idő alatt kapott számú keresztirányú "szelet" jelenlétében egy számítógép háromdimenziós térfogati képét lehet felépíteni egy számítógép segítségével, hogy pontosabb képet kapjon a szerkezetéről és működéséről.

Van egy másik réteges radionuklid képalkotó - pozitron kétfoton emissziós tomográfia (PET). Az itt használt radiofarmakonok radionuklidok kibocsátó pozitronokat, elsősorban nuklidok ultra-rövid felezési ideje néhány perc - 11 ° C (20,4 perc), 11 N (10 perc), 15 O (2,03 perc) 1 8 F (10 perc). Kibocsátásra e radionuklidok pozitronokat megsemmisíteni elektronokkal körül atomok, így az esemény a két gamma-sugarak - fotonok (innen a név a módszer), repülő megsemmisülés pont ellenkező irányban szigorúan. A repülő kvantumokat több, a téma körüli gamma-kamera detektor detektálja.

A PET legfontosabb előnye, hogy a radionuklidok felhasználhatók nagyon fontos fiziológiás gyógyászati készítmények, például glükóz kimutatására, amelyek - mint ismeretes - tevékenyen részt vesznek számos metabolikus folyamatban. Amikor egy bejelölt glükózt viszünk be a páciens testébe, aktívan részt vesz az agy és a szívizom szöveti anyagcseréjében. A PET segítségével a kábítószer ilyen szervekben való viselkedését fel lehet mérni a szövetekben előforduló anyagcsere folyamatok természetét. Az agyban, például, ily módon érzékeli korai formái keringési rendellenességek vagy tumorok kifejlődése és mutatnak még a változás a fiziológiai aktivitásának agyszövet fiziológiai ingerek hatására - fény és hang. A szívizomban meghatározzák az anyagcserezavarok kezdeti megnyilvánulásait.

Ennek a fontos és nagyon ígéretes módszernek a terjedését a klinikán korlátozza az a tény, hogy az ultrashortban élő radionuklidok ciklotronokat termelnek a nukleáris részecskegyorsítókon. Nyilvánvaló, hogy velük való együttműködés csak akkor lehetséges, ha a ciklotron közvetlenül az egészségügyi intézményben található, amely nyilvánvaló okokból csak korlátozott számú orvosi központ, főleg nagy kutatóintézetek számára áll rendelkezésre.

A szkennelés ugyanolyan célokra készült, mint a szcintigráfia, azaz hogy radionuklid képet kapjunk. Azonban, a szkenner detektor egy szcintillációs kristály viszonylag kis méretű, néhány centiméter átmérőjű, ezért egy felülvizsgálatát az összes vizsgált szerv kell mozgatni a kristály soronként (például egy elektronsugár egy katódsugárcsöves). Ezek a mozgások lassúak, ezért a vizsgálat időtartama tíz perc, néha 1 óra vagy hosszabb, a kép minősége ebben az esetben alacsony, és a funkció értékelése csak közelítő. Emiatt a radionuklid diagnosztikában végzett szkennelést ritkán alkalmazzák, főként ott, ahol nincs gamma kamerák.

A funkcionális folyamatok regisztrálása a szervekben - felhalmozódás, kiválasztás vagy áthaladás révén RFP - radiográfiát alkalmaznak néhány laboratóriumban. A radiográfus egy vagy több szcintillációs szenzort tartalmaz, amelyek a páciens testfelületén helyezkednek el. Amikor a páciens belép a páciens RFP-be, ezek az érzékelők elkapják a radionuklid gamma-sugárzását, és elektromos jelekké alakítják át, amelyet a grafikonon görbék formájában rögzítenek.

Azonban a röntgenfelvevő szerkezetének és az egész tanulmány egészének egyszerűségét egy nagyon jelentős hiányosság - a vizsgálat alacsony pontossága - áthatja. A dolog az, hogy a radiográfiában, a szcintigráfiától eltérően nagyon nehéz megfigyelni a helyes "számláló geometriáját", azaz Helyezze az érzékelőt pontosan a vizsgált szerv felszínénél. Ennek a pontatlanságnak köszönhetően a röntgenfelvevő gyakran nem látja a szükségeseket, és a vizsgálat hatékonysága alacsony.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.