^

Egészség

A
A
A

Szaglászavar

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A szaglóképesség rendkívül fontos az ember számára: védő és jelző funkciót is ellát. A szaglászavar valóban komoly probléma, mert ezzel egyidejűleg elveszítjük az élelmiszerek minőségének meghatározását, a levegőben lévő idegen anyagok (például gáz) jelenlétét. Ezenkívül a szaglás az egyik fő szerepet játszik az ízérzések észlelésében, és általában befolyásolja a közérzetet és a teljesítményt.

A szaglászavar megnyilvánulhat az aromák perverz érzékelésében, a szaglóképesség teljes vagy részleges elvesztésében. Ez a patológia gyakran a vírusos elváltozások – különösen a COVID-19 koronavírus-fertőzés, valamint a fül-orr-gégészet, mentális zavarok, sérülések, daganatok stb. – egyik tünetévé válik. Előfordul azonban, hogy a probléma okát nem lehet megállapítani: ilyenkor idiopátiás szaglászavarról beszélnek.

Járványtan

A szaglás megsértése a betegek meglehetősen gyakori panasza, amellyel orvoshoz fordulnak. Általánosságban elmondható, hogy a probléma globális megoszlását több mint 19%-ra becsülik: a szaglóérzékenység csökkenése gyakoribb (kb. 13%), az anozmia ritkábban (az esetek közel 6%-ában) fordul elő.

A rendellenesség gyakoribb az időseknél, de sokkal korábban is előfordulhat. A probléma előfordulása az 50 év felettieknél körülbelül 30%, a 80 év felettieknél pedig több mint 60%.

A rendellenességek túlnyomó többsége az orrüreg (felső légutak) patológiái által okozott rendellenességek - körülbelül 70%. A férfiak és a nők egyaránt érintettek.[1]

Ismeretes, hogy a szaglófunkció az elsők között jelent meg a filogenezis folyamatában, mert az aromák meghatározásának képessége segíti az állatokat a táplálék felismerésében, a potenciálisan veszélyes tárgyak megtalálásában, a feromonok észlelésében és a partnerkeresésben. Az „illat” legfontosabb iránya az esetleges veszélyek (füst, mérgező gázok, gőzök) megelőzése, táplálékkeresés.

A tudósok a szaglófunkció olyan fontos jellemzőit azonosítják, mint a szociális szférában való részvétel: nagyrészt a szagok miatt jön létre kapcsolat egy nő és egy újszülött, a fiatalok között a párválasztás során. Az illatok szerepet játszanak a memória és a felidézési folyamatokban is.

A szaglóképesség elvesztése megfosztja az embereket attól, hogy élvezzék az ételt és általában az életet: a statisztikák szerint a hosszan tartó anozmiában szenvedő betegek gyakran szenvednek depressziós rendellenességektől.

Okoz szaglászavarok

A szagok rögzítésének és azonosításának képességének elvesztése perifériás és központi eredetű rendellenességekkel járhat.

A perifériás patológiát az orrreceptorok hibás működése okozza - például az ilyen problémák miatt:

 • az ENT szervek betegségei (polipózis, adenoid növekedés, sinusitis vagy sinusitis, rhinitis);
 • fertőző elváltozások (ARVI, COVID-19);
 • fertőzés utáni szövődmények (influenza, koronavírus-fertőzés, kanyaró stb. Következményei);
 • idegen testek az orrjáratokban;
 • allergiás folyamatok;
 • cukorbetegség;
 • hypothyreosis;
 • az orr traumás sérülései;
 • magas hőmérsékletnek vagy vegyszereknek való kitettség az orrnyálkahártyán;
 • rendszeres dohányzás, kábítószer-függőség;
 • helyi gyógyszerek (orrcseppek, aeroszolok) gyakori alkalmazása.

A központi eredetű szaglászavar a központi idegrendszer diszfunkciójához kapcsolódik, amely az alábbi kórképeknél fordul elő:

 • craniocerebralis károsodás;
 • hipovitaminózis A;
 • agydaganatos folyamatok;
 • Alzheimer-kór, Parkinson-kór;
 • skizofrénia, mély depresszió.

Ezenkívül a szaglásromlás oka lehet neurotoxikus gyógyszerek alkalmazása, agyhártyafertőzés szövődményei és sikertelen idegsebészeti beavatkozások. A „bűnösök” gyakran a szaglóreceptorok és az orrüreg veleszületett hibái, valamint a poros és szennyezett levegő rendszeres belélegzése, amely összefüggésbe hozható az ember szakmai tevékenységével.

Számos gyógyszer közül az amfetaminok, a tiazidok és a levodopa szaglási zavarokhoz vezethetnek.

Szagvesztés a koronavírus után

Abban a szakaszban, amikor a COVID-19 koronavírus fertőzést még tanulmányozták, a betegek szaglászavara a kórokozónak az idegsejtekre gyakorolt közvetlen citotoxikus hatásával volt összefüggésben. A funkció viszonylag gyors helyreállítása azonban kétségbe vonta ennek a feltételezésnek a megbízhatóságát.

Idővel a Harvard idegtudósai arra a következtetésre jutottak, hogy a problémát az érzékeny idegsejteket körülvevő támasztó sejtszerkezetek károsodása okozta. Ilyen struktúrák közé tartozik az ACE2 fehérje, amelyet a koronavírus aktívan használ a sejtekbe való bejutáshoz, ami citotoxikus megnyilvánulások kialakulásához vezet. Kiderült, hogy a koronavírus-fertőzés közvetett hatással van az idegrendszerre, gátolja a segédsejtek anyagának működését, ami tovább vezet a szaglóidegek megzavarásához.

Mivel a COVID-19 nem észleli a szaglóidegrostok és -hagymák közvetlen károsodását, a szagérzékelés funkciója fokozatosan helyreáll. A szaglási zavarok teljes megszüntetése 14-100 napig figyelhető meg, néha egy kicsit tovább. A szakértők megfigyelései szerint a gyógyulást követő 2 hét elteltével körülbelül minden negyedik betegnél visszatér az aromák megragadásának képessége. Ez az időszak általában eltérő, ami a koronavírus-fertőzés súlyosságától, valamint a háttér- és krónikus fül-orr-gégészeti betegségektől függ. Speciális gyógyszerek, amelyek felgyorsíthatják ennek a funkciónak a helyreállítását, még nem állnak rendelkezésre.[2]

Orrpolipózis károsodott szaglóérzékkel

A betegek nagy része krónikus gyulladásos folyamat következtében orrlégzési zavarokat tapasztal, aminek következtében az orr nyálkahártyáján polipok jelennek meg. Ezt a patológiát állandó orrdugulás és az aromás érzékelés romlása kíséri.[3]

A betegség bizonyos szakaszokban halad, attól függően, hogy a légzőcsatornák mennyire fedik át egymást. A fő tünetek gyakran a következők:

 • légzési nehézségek;
 • orrfolyás (nyálkahártya-gennyes vagy vizes);
 • a szaglás és az ízérzés romlása;
 • fájdalom a fejben;
 • könnyezés, néha - köhögés (a váladék áramlása a hátsó garatfal mentén).

A szaglás megsértését polipózisban főként sebészi módszerrel szüntetik meg, amely különböző végrehajtási technikákkal reprezentálható. A sebészeti beavatkozás típusát a sebész egyénileg választja ki.[4]

A szaglás megsértése SARS-ben

Az akut légúti vírusfertőzés egyszerre több gyulladásos folyamatot kombinál, amelyeket a következő tünetek jellemeznek:

 • vírusos kórokozó;
 • levegőben terjedő fertőzés;
 • a légzőrendszer domináns elváltozása;
 • a patológia akut fejlődése.

Amikor a fertőzés a felső légutakon keresztül terjed, a betegnél az orrüreg szövetei megduzzadnak, nyálkahártya-váladék jelenik meg, a hőmérséklet emelkedik. Időben történő kezelés nélkül a szaglás romlik, és egy ideig teljesen eltűnhet.[5]

Néhány nappal később, miután a hőmérséklet normalizálódott, és a hurutos tünetek fokozatosan megszűntek, az aromák felfogása ismét helyreáll.

Mivel a SARS-t különböző vírusok okozhatják, nem lehet pontosan megmondani, hogy a szaglás milyen erős lesz, és mennyi ideig tart. Emellett jelentős szerepet játszik az emberi egészség általános állapota, az ENT szervek krónikus betegségeinek jelenléte és a légzőrendszer egésze.[6]

Szaglászavar megfázás esetén

Az orrüregben lévő nyálkahártya az első védőgát, amely megvédi az emberi testet a légúti fertőzésektől. Ha a baktériumok a nyálkahártyára kerültek, akkor orrfolyás (nátha) alakul ki. Ez a helyzet jellemző hipotermia, vírusfertőzések, allergiás folyamatok esetén. A fő tünetek az orrfolyás és az orrdugulás érzése.

Orrfolyás esetén az orrüreg vérkeringése megzavarodik, torlódás alakul ki. A nyálkahártya megduzzad, az orrlégzés megnehezül, ez magyarázza a szaglóérzékenység átmeneti elvesztését.

Kezelés hiányában az orrfolyás krónikussá válhat, melynek fő tünete a gyakori orrdugulás, sűrű váladékozás, szagláscsökkenés, fejfájás. Lehetőség van a szövődmény átterjedésére a látó- és hallószervekre.

A rhinitis következtében károsodott összes funkció teljes helyreállítása érdekében az orvosok a gyógyszerek mellett fizioterápiát is előírnak: ultraibolya besugárzás, belélegzés és melegítés. Általános szabály, hogy egy idő után a szaglás visszaáll az előző hangerőre.[7]

Endokrinológiai okok

A pajzsmirigy alulműködését a rossz szagérzékelés egyik okának tekintik – ez a pajzsmirigy csökkent működése. A patológia megnyilvánulásai változatosak. A betegség elsődleges formája elsősorban a nőknél fordul elő: a betegek állandó fáradtságra, levertségre, hidegrázásra és memóriazavarra panaszkodnak. A bőr, köröm, haj állapotának károsodása. Hipotenzió, bradycardia, ödéma az arcon és a lábakon, károsodott szaglás és ízérzékelés figyelhető meg. A hőmérséklet általában alacsony (fertőző betegségek esetén is), a lassú anyagcsere miatt.[8]

Pajzsmirigy alulműködés esetén a központi és a perifériás idegrendszer munkája felborul, ami a neuropszichés folyamatokban, a craniocerebralis beidegzésben és a motoros szférában bekövetkezett változásokon is látszik. A betegek lassúvá, apatikussá válnak, beszédük lassú, arckifejezésük kifejezéstelen.[9]

Hasonló tünetek jellemzőek a cukorbetegségre. A betegek betegségének dekompenzációjának szakaszában a bőr súlyos szárazsága, ráncosodása és hámlása, valamint a turgor csökkenése figyelhető meg. Tízből nyolc betegnél anyagcserezavarok és a mikrokeringés romlása okozta dermatózisok jelentkeznek. Nem kevésbé gyakran találtak homályos látást, károsodott szaglást. Az ízületek, az emésztőrendszer és a húgyúti rendszer, valamint a máj is érintett.[10], [11]

A szaglás megsértése sinusitissel

Az orrmelléküreg-gyulladás diagnózisát akkor állapítják meg, ha a belélegzett légáramlás megtisztításáért és a szaglásért felelős maxilláris melléküregek akut vagy krónikus gyulladásos folyamatáról beszélünk. Ezek a melléküregek összetett formájúak, szorosan kapcsolódnak az orrüreghez, ezért gyakran bakteriális és vírusos szerek érintik őket.[12]

A legtöbb esetben az arcüreggyulladás akut légúti patológiák hátterében alakul ki, például influenza, adenoiditis, SARS stb. A nyálkahártya megduzzad, a száj megnehezül vagy átjárhatatlanná válik. A sinusok belsejében egy titok halmozódik fel, amelyben a mikroorganizmusok aktívan szaporodnak.

A szaglófunkció csökkenése vagy elvesztése a betegség egyik fő tünete. Ezen a tüneten kívül azonban másoknak is jelen kell lenniük:

 • zavaros (gennyes) orrváladék megjelenése;
 • orrlégzési nehézségek;
 • hőmérséklet emelkedés;
 • fejfájás (fokozhat, ha lefelé dönti a fejét);
 • néha - az arc felső részének duzzanata.

Az antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, dekongesztánsok alkalmazásával végzett időben történő kezelés lehetővé teszi a tünetek gyors eltűnését: a szaglás 2-3 héten belül visszatér.[13]

Kockázati tényezők

A szaglászavarok fő tényezői a következők:

 • fertőzések (beleértve a vírusokat is);
 • traumás agysérülés;
 • aromás anyagok belélegzése, amelyek irritálják az orrüreg nyálkahártyáját;
 • idegrendszeri patológiák, beleértve a stresszes helyzeteket.

A szaglászavarok megjelenésének kóros alapja a sejtanyagcsere zavara és az oxigénhiány, amelyek megakadályozzák az idegimpulzus észlelését vagy vezetését.

A szaglás légúti zavarait gyakran a következő tényezők váltják ki:

 • az orrnyálkahártya duzzanata;
 • az orrüreget és a nasopharynxet összekötő nyílások elzáródása;
 • születési rendellenességek;
 • idegen tárgyak az orrüregben;
 • az orrsövény deformitásai;
 • neoplazmák az orrban (jó- vagy rosszindulatú daganatok).

Szinte minden akadály, amely a levegő belégzése során felmerül, zavarokat okozhat a szaglásban. Az orrüreg atrófiás folyamatai, influenza, gyermekkori fertőzések, mérgezés, tuberkulózis szintén negatívan befolyásolják az aromaérzékenységet. Irreverzibilis kóros folyamatok alakulnak ki, ha a szaglózóna sérül, a pályák és a szaglóközpont károsodik.

Pathogenezis

A szaglóingerek feldolgozása nem myelinizált rostokon keresztül történik. A szaglás az embernek képet ad a környező biokémiai térről, és képes befolyásolni az élet különböző aspektusait, részt venni a szagokhoz kapcsolódó pozitív vagy negatív érzelmi emlékek kialakulásában. Ha a szaglás megsértése alakul ki, akkor az érzelmi és személyes szféra, valamint a személy kognitív funkciói egyaránt szenvedhetnek.

A szagláshiányban szenvedő betegek gyakran panaszkodnak emésztési problémákra, ami a szag- és ízérzékelés közötti szoros kapcsolatnak köszönhető. Ráadásul az emberek elveszítik saját kellemetlen szaguk észlelésének képességét (izzadtság vagy tisztítatlan fogak szaga), ami társadalmilag kiszolgáltatottá teszi őket, és növeli a társadalmi kirekesztés kockázatát. A szaglás funkció a félelemjelek észlelését is támogatja.

Az orrnyálkahártya szaglásért felelős területe az orr felső kagylójában található, és speciális érzékeny receptorokat tartalmaz. Ahhoz, hogy aromákat érezhessünk, a szagú anyagok részecskéit tartalmazó légáramnak el kell érnie ezt a légzőszakaszt. Ha a levegő ilyen áthaladása nem lehetséges - például ha anatómiai akadályok vannak -, akkor a szaglás romlik, az aromaérzékenység csökken. Hasonló jelenség nem ritka az orrsövény deformitásában, az orrnyálkahártya hipertrófiájában, sinusitisben vagy adenoid növekedésben szenvedő betegeknél.

A szaglásromlás oka lehet a szaglószféra különböző részein fellépő problémák. Egészséges emberekben az orrnyálkahártya érzékeny receptoraiból származó jelek egy meghatározott úton jutnak be a kéreg alatti régióba és az agyi szaglóközpontba. A patológia gyakran kíséri a sérüléseket és a szagló idegrost károsodását, amely traumás agysérülésekkel, idegsebészeti beavatkozásokkal jár. Ha a neurostruktúrák egyoldalúan érintettek, akkor a szaglás megsértése csak az érintett oldalon figyelhető meg.

Gyenge aromás érzékenység gyakran megjelenik szinte minden olyan betegségben, amely az orrüreg nyálkahártyáját érinti - például lehet rhinitis, sinusitis, SARS és más folyamatok, amelyeket a perifériás idegreceptorok károsodása kísér. A kiváltó ok az agyi struktúrák degeneratív elváltozása is lehet – különösen az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, valamint az agy daganatos megbetegedései. Ilyen helyzetekben a szaglás megsértése az atrófiás folyamatokkal és a neuronok nekrózisával magyarázható a szagért felelős területen.

Az epilepsziában kialakuló szaglási rendellenesség egészen más módon alakul ki: a betegek a kellemetlen szagok hamis érzésére panaszkodnak, de ez a probléma az agyi struktúrákban kialakuló gerjesztési helyek és az impulzusok agykérgi régiókra való terjedésének köszönhető. Ezenkívül a szaglászavarok megjelenése jellemző a depresszióra, skizofréniára, pszichózisra, hisztérikus állapotokra, amelyek az idegrendszer meghibásodásával járnak.

Tünetek szaglászavarok

A szaglást megsértő klinikai kép számos tényezőtől függ. Sok beteg beszámol az ismerős szagokra való érzékenység csökkenéséről vagy a szagérzékenység teljes elvesztéséről. A teljes veszteség leggyakrabban fokozatosan alakul ki: az első szakaszban az ember már nem érez finom, finom aromákat, majd elveszíti reakcióját még egy kifejezett szag (különösen az ammónia) hatására is. Vannak, akik egyidejűleg megsértik az ízlelőbimbókat.

A többi tünet jellege a szaglászavar kiváltó okától függ. Például nátha és arcüreggyulladás esetén nyálkás vagy gennyes orrfolyás, orrdugulás érzése, légzési nehézség, idegen test érzése az orrüregben, fejfájás, tüsszögés stb.

A szaglás egyéb megsértésével a szagokra való érzékenység éppen ellenkezőleg, növekszik. Az ilyen állapot rendkívül kényelmetlen a beteg számára: ingerlékenység, fejfájás, ingerlékenység stb. Valószínű a szaglóérzékenység perverziója is: az ember olyan idegen szagokat érez, amelyek nincsenek igazán ott, és a szokásos, megszokott szagok bűzössé válnak. Például a mosópor benzinszagú, a kimosott ruhák pedig székletszagúak. Az ilyen rendellenességek önmagukban nem jelentenek veszélyt az egészségre, de neurológiai és egyéb kórképek kialakulására utalhatnak, ezért szakorvos figyelmét igénylik.

Tartós szagveszteség

A patológiák utáni szaglófunkció nem mindig áll helyre rövid időn belül. Egyes esetekben a gyógyulás egy hónapnál tovább tart, vagy egyáltalán nem következik be.

A szaglás megsértése kétféleképpen történhet:

 • vezetőképes típus szerint, amelyben probléma van az orrüreg nyálkahártyájának szintjén;
 • szenzorineurális típus szerint, amikor a probléma a szagló agyterületen van jelen.

Általános szabály, hogy a második típusú patológia hajlamosabb a hosszú és tartós lefolyásra.

Ne felejtsük el, hogy az anosmiát olyan súlyos betegségek okozhatják, mint a sclerosis multiplex, az Alzheimer-kór, a rosszindulatú daganatok, valamint a traumás agysérülések. Ilyen helyzetekben a rendellenesség valóban stabil, ami hátrányosan befolyásolhatja a páciens fizikai és pszichés állapotát.

A COVID-19 koronavírus fertőzéssel az elvesztett szaglóképesség leggyakrabban egy hónapon belül visszatér. Ez néha később történik, ami a fertőzés súlyosságától és néhány egyéb egyéni jellemzőtől függ: például krónikus fül-orr-gégészeti betegségben szenvedő betegeknél a szaglás károsodása tartósabb lehet.

A szaglás elvesztése terhesség alatt

A terhesség a női testben végbemenő erőteljes hormonális változások időszaka. És az ilyen átalakulások nem múlhatnak el nyomtalanul: a hormonok szintje jelentősen megemelkedik, a nyálkahártyák megduzzadnak, az orrlégzés megnehezül. A rendszeres nátha nagymértékben zavarhatja a nőket, mert gyakran az életminőség is romlik, az alvás zavara.[14]

A szaglás leggyakrabban a terhesség első trimeszterében jelentkezik. Okozhatja allergiás, hormonális, fertőző okok. A tüneteket a következő megnyilvánulások képviselhetik:

 • orrlégzési nehézség;
 • kóros váladék az orrból;
 • szaglás és ízelváltozások;
 • a sinusitis súlyosbodása;
 • alvászavarok és koncentráció;
 • állandó fáradtság, fejfájás.

Fontos megjegyezni, hogy a terhes nőknek különösen nem ajánlott az öngyógyítás: ha szükséges, forduljon orvoshoz.

Forms

A szaglászavar megnyilvánulhat torz szagérzetként, teljes vagy részleges szaglásvesztésként, hamis szagok (melyek valójában nem léteznek) érzeteként. Általában az alábbi típusú szaglási rendellenességeket különböztetjük meg:

 • észlelési zavar;
 • vezetőképes;
 • vegyes.

Ezenkívül a patológia lehet akut, szubakut vagy krónikus, szerzett vagy veleszületett (például Kalman-szindrómával).

Az összes szaglási rendellenesség a következő kategóriákba sorolható:

 • fokozott szaglóérzékenység;
 • a szaglóérzékenység csökkenése vagy elvesztése;
 • a szaglóérzékenység perverziója.

A rendellenesség típusának meghatározása ugyanolyan fontos, mint annak okának meghatározása. Erre azért van szükség, hogy a jövőben megfelelő és kompetens kezelést írhassanak elő.

Ezenkívül az orvosok megkülönböztetik a következő patológiákat:

 • hyperosmia - a szaglóérzések kóros növekedése, amely gyakran előfordul neurogén és autoimmun betegségekben, kullancs által terjesztett borreliosisban, hormonális változásokban;
 • hyposmia - a szaglás gyengülése, amely az agykéreg betegségeiben fordul elő, az orrüreg receptormechanizmusának diszfunkciója;
 • anosmia - a szaglás képességének elvesztése, amely jellemző traumás agysérülésre, orrpolipózisra, az orrüreg nyálkahártyájának elpusztítására, kémiai mérgezésre;
 • parosmia - helytelen, torz szaglás, amely mentális zavarokra, hormonális zavarokra, ENT patológiákra jellemző;
 • fantosmia - aromás hallucinációk, hamis aromák érzése, amelyek valójában nincsenek, mentális patológiák, agykárosodás, daganatos folyamatok, epilepszia esetén fordulhatnak elő;
 • agnosia - még az ismerős aromák felismerésének és azonosításának képességének elvesztése, ami az agykéreg szaglórégiójának károsodása miatt következik be (például stroke-ban, agytályogban, daganatos folyamatokban szenvedő betegeknél).

A patológia okának lokalizációjától függően megkülönböztetik őket:

 • rhinogenikus szaglászavar (orrüregbeli problémák miatt: rhinitis, septum deformitás, polipózis);
 • neuroszenzoros zavar (a szaglóreceptorok vagy a megfelelő agyi központok károsodása miatt).

Szaglás és beszédkárosodás

Néha a szaglászavart bizonyos neurológiai tünetek kísérik, mint például a rövid távú memória vagy a koponyaidegek problémái (kettős látás, beszéd- vagy nyelési nehézség). Itt fontos a stroke gyanúja és időben történő felismerése, amely a második leggyakoribb kóroki eredetű emberi halálok (a szívkoszorúér-betegség után).

Az akut cerebrovaszkuláris baleset sok idegsejt halálát okozza. Minél hamarabb orvosi ellátásban részesítik a stroke-ot, annál több szövődmény kerülhető el. Ezért a súlyos agyvérzés gyanúja esetén a lehető leghamarabb kórházba kell szállítani.[15]

A stroke tünetei a következők lehetnek:

 • a látás, a hallás éles romlása, a szaglás, a térbeli tájékozódás, az egyensúly, a motoros készségek zavara;
 • hirtelen fejfájás, szédülés;
 • hűvös izzadás, arc kipirulása, nyálkahártyák kiszáradása, hányinger (gyakran hányásig), szapora szívverés vagy görcsök;

A fél test (vagy az egész test), az arcizmok zsibbadása;

 • beszéd nehézség;
 • memória problémák;
 • tudatzavar.

Ha egy személynek hasonló tünetei vannak, de ő maga nem tudja, mi történik, akkor figyelni kell az ilyen jelekre:

 • az egyik tanuló nem reagál a fényre;
 • a mosoly keskeny, mintha elcsavarodott volna;
 • az ember nem tudja felemelni az egyik kezét, nem emlékszik, melyik nap van, vagy még a saját nevére sem.

Ezekkel a jelekkel haladéktalanul hívnia kell a mentőket.[16]

Komplikációk és következmények

A szaglási zavarok azt jelzik a szervezetből, hogy vannak komolyabb egészségügyi problémák. Gyakran még a szaglóképesség átmeneti elvesztése is nemcsak kényelmetlenséget okoz: az emberben neurózisok és depresszív állapotok alakulnak ki.

Az esetek túlnyomó többségében az aromás érzéketlenség ízérzékelési zavarokkal jár: a beteg nem tud megkülönböztetni az ízárnyalatokat, minden étel ízetlenné válik. Az orvosok megjegyzik, hogy akut légúti megbetegedések és vírusfertőzések esetén az ízérzés elvesztése szinte mindig a szaglófunkció elvesztésének köszönhető. A COVID-19 koronavírus-fertőzés esetén azonban a probléma az íz- és nyelvérzékenységért felelős idegvégződések (arc- és glossopharyngealis ideg) közvetlen károsodásával magyarázható.

Egyes emberekben az ilyen kóros elváltozások stabilak, ugyanakkor az íz és a szag megsértését észlelik, az érzékenység torzul. Az események ezen fejlődésének következményei idegrendszeri rendellenességek, a gyomor-bél traktus patológusai.

A levegőben lévő veszélyes mérgező anyagok vagy füst jelenlétének felfoghatatlansága miatt a szaglássértő személy különösen sebezhetővé válik: ennek következtében gyakoribbá válnak a sérülések, mérgezések stb.[17]

Diagnostics szaglászavarok

A szaglás megsértésének meghatározása általában nem nehéz. De a legtöbb esetben csak alapos vizsgálat után lehet diagnosztizálni a rendellenesség okát. Az orvosok azt mondják, hogy gyermek- és serdülőkorban az okok gyakran zárt vagy nyitott természetű sérülések. A 20-50 éves embereknél gyakran a vírusok válnak a „bűnössé”. Az idősekre jellemzőbbek a pszichoneurológiai patológiák és daganatok.

A fő műszeres diagnosztika a következő módszerekkel ábrázolható:

 • Rhinoscopy - lehetővé teszi az orrcsatornák állapotának megjelenítését.
 • Illatteszt – segít felmérni a szagvesztés mértékét.
 • Mágneses rezonancia képalkotás - lehetővé teszi a daganatos folyamatok kizárását vagy megerősítését az agyban vagy az orrmelléküregekben, a szaglóhagymák atrófiájának kimutatására.
 • Elektroencephalográfia - segít azonosítani az agykéreg megnövekedett görcsös készenlétének fókuszait, felmérni a strukturális és metabolikus encephalopathiák, daganatos folyamatok stb. Valószínűségét.

Az anamnézis összegyűjtésekor az orvos meghatározza az első jelek megjelenésének idejét, megállapítja kapcsolatukat a traumatizációval vagy a fertőző és gyulladásos folyamatokkal. Ha további orrhiperszekréció van, akkor az orvos figyelmet fordít a titok természetére (vizes, nyálkahártya-gennyes, józan stb.).

A további vizsgálatot a neurológiai kép figyelembevételével végezzük. Értékelje a memória minőségét, az agyidegek működését (például kettőslátás, beszédzavar, fülzúgás, szédülés stb.).

Az anamnézis gyűjtésének tartalmaznia kell a korábbi betegségek tisztázását is. Különös figyelmet fordítanak az orrmelléküregek patológiáira, fejsérülésekre, sebészeti beavatkozásokra, allergiás folyamatokra.

Ezután az orvos rhinoszkópiát végez, felméri a nyálkahártya állapotát és az orrjáratok kapacitását. Mindkét orrjáratot meg kell vizsgálni az elzáródás kimutatására.

Az elemzéseket az általános klinikai vizsgálatok részeként írják elő:

 • általános vérvizsgálat;
 • általános vizelet elemzés.

Egyes esetekben az orvos vérvizsgálatot ír elő a hormonok, a cukor, valamint a köpet vizsgálatára.

A szaglóanalizátor vereségének meghatározása érdekében olfaktometriát végeznek. Az eljárás lényege a következő. A pácienst lezárják az egyik orrjáraton, a másikon pedig arra kérik, hogy állapítsák meg valamilyen ismert anyag - például kávé, vanília vagy babérlevél - illatát. Ezután az eljárást megismételjük egy másik orrjárattal.

Ha a szaglás megsértésének oka továbbra is tisztázatlan, akkor a fej kontrasztos CT-vizsgálatát írják elő, hogy kizárják a daganatos folyamatot vagy az elülső koponya aljának sérülését. A mágneses rezonancia képalkotás az intrakraniális struktúrák állapotának felmérésére szolgál.

Ha a betegnél koronavírus-fertőzés gyanúja merül fel, akkor a beteg kivizsgálása és kezelése a helyileg elfogadott protokollok keretében történik.

Megkülönböztető diagnózis

A teljes és részleges szagvesztés közötti különbségek (az általánosan elfogadott diagnosztikai skála használatával):

Hyposmia

Skálajelző 0-tól 3-ig

Enyhe szaglászavar

Skálapontszám 3-tól 7-ig

Mérsékelt szaglászavar

Szagláshiány

Skálapontszám 7-től 10-ig

Súlyos szaglászavar

Hyposmiáról (a szagokra való érzékenység részleges romlása) akkor beszélünk, ha a rendellenesség enyhe vagy közepes fokát állapítják meg. Az anosmia (a szagokra való érzékenység teljes elvesztése) diagnózisát súlyos rendellenesség észlelésekor állapítják meg (7-10 pont).

Különbségek a COVID-19 koronavírus fertőzés és az ARVI károsodott szaglása között:

 

Koronavírus fertőzés

SARS

A szaglás megsértésének első jelei

Kellemetlen érzés az orrüregben, szárazság

Dugult érzés az orrban

A rendellenesség oka

A szaglásért felelős idegvégződéseket érintő gyulladásos reakció

Nyálkahártya duzzanata, kóros orrfolyás

A rendellenesség kialakulásának sebessége

Azonnali

Fokozatosan növekszik

A szaglásromlás mértéke

Gyakran a szaglás teljes elvesztése

Általában részleges veszteség, a személy továbbra is felveszi az élénk illatokat

Ki kapcsolódni?

Kezelés szaglászavarok

A szaglás helyes helyreállításához az orvosnak először meg kell határoznia a megsértésének okát. Az észlelt patológiától függően a kezelést - konzervatív vagy sebészeti - írják elő. Az első módszer gyakoribb, különösen akkor, ha a problémát a szervezet fertőző és gyulladásos folyamatai okozzák.

Az elveszett függvény visszaállításának számos módja van. Egyes esetekben az antibiotikumok segítenek, máskor elég helyi szereket (cseppek, aeroszolok) használni az orrjáratok öntözésére, mosására.

A receptormechanizmus toxikus károsodása esetén méregtelenítő szereket írnak fel, valamint olyan gyógyszereket, amelyek optimalizálják az idegimpulzusok átvitelét. Szükség esetén fizioterápia is részt vesz, amelynek célja a szagló beidegzés helyreállítása és a mikrocirkulációs folyamatok javítása az orrüregben. Fontos, hogy megakadályozzuk az akut betegség krónikussá alakulását, mivel a folyamat krónikussá válásával nehezebbé válik a szaglás helyreállítása.

A műtétet jelezhetik:

 • intranazális polipokkal;
 • szöveti hipertrófiával;
 • adenoid növényzetekkel;
 • deformitásokkal, veleszületett rendellenességekkel stb.

Gyógyszerek

A kezelés fő iránya a rendellenesség súlyosságának csökkentése, a gyulladásos folyamat felszámolása, az orrüregben a nyálkahártya duzzanatának megszüntetése. Tüneti szerekként leggyakrabban helyi hormonális, gyulladáscsökkentő, antiszeptikus gyógyszereket alkalmaznak, amelyeket az orvosnak kell felírnia. Belül a jelzések szerint antihisztaminokat, antibiotikumokat szednek. Fontos megérteni, hogy a gyógyszerek független, ellenőrizetlen használata gyakran káros egészségügyi következményekkel jár.

Milyen gyógyszereket írhat fel az orvos?

Sinupret

Komplex hatású növényi készítmény: szekretolitikus, dekongesztáns, gyulladáscsökkentő, immunstimuláló és vírusellenes hatású. A gyógyszer hatására helyreáll az orrmelléküregek elvezetése és szellőzése, megszűnik a torlódás, csökken a szöveti ödéma. A tablettákat 2 db-ban veszik. Naponta háromszor, és orális cseppek - 50 kupak. Háromszor egy nap. Az allergiás reakciók formájában jelentkező mellékhatások ritkák.

Acetilcisztein

Légúti patológiák esetén alkalmazzák, amelyek viszkózus titok kialakulásával járnak, valamint bronchotracheitis, cisztás fibrózis, arcüreggyulladás, koronavírus-fertőzés esetén, anozmia kíséretében. Felnőttek és 14 év feletti gyermekek a gyógyszert napi 400-600 mg mennyiségben írják fel étkezés után. A kezelés egy héttől több hétig tarthat. Ritkán vannak mellékhatások gyomorégés, fejfájás, allergiás reakciók formájában.

Nasonex

Mometazon-furoátot tartalmazó orrspray, erős gyulladáscsökkentő hatású szintetikus helyi kortikoszteroid. A Nasonex-et minden orrjáratba 1-2 injekcióban kell beadni, naponta 1-2 alkalommal. A lehetséges mellékhatások közül: orrvérzés, pharyngitis, égő érzés az orrban, túlérzékenységi reakciók.

Nazol

Érszűkítő külső használatra, amely csökkenti a véráramlást és megszünteti az orrüreg szöveteinek, az orrmelléküregek és az Eustachianus cső duzzadását, helyreállítja az orrlégzést influenza, megfázás vagy allergiás nátha esetén. A gyógyszeres kezelést nem szabad 3 egymást követő napon tovább folytatni. Mellékhatások: égő érzés az orrban, tüsszögés, szárazság, reaktív hiperémia (súlyos torlódás érzése a gyógyszeres kezelés abbahagyása után).

Pinosol

A lokális hatású készítmény antiszeptikus és antibakteriális hatású, aktiválja a granulációs és epithelizációs folyamatokat. A felnőttek naponta többször 2-3 csepp gyógyszert kapnak. A legvalószínűbb mellékhatások: túlérzékenységi reakciók, égő érzés az orrban, irritáció a bőrön és a nyálkahártyán.

Sinudafen

Növényi alapú kapszulák szekretolitikus hatással, hozzájárulnak az orrmelléküregek elvezetésének és szellőzésének helyreállításához, optimalizálják a szervezet antioxidáns védelmét. Felnőtt betegek és 12 évesnél idősebb gyermekek napi 1-2 kapszulát írnak fel étkezés után. A kezelés időtartama 1-2 hét. A gyógyszer összetevőivel szembeni túlérzékenység jelenlétében ellenjavallt alkalmazása.

Fizioterápiás kezelés

A szaglászavarok megjelenésének okának felfedezése után az orvos gyógyszeres kezelést ír elő. Szükség esetén fizioterápia is részt vesz.

Számos fül-orr-gégészeti klinika a következő módszereket alkalmazza az elveszett vagy károsodott funkció helyreállítására:

 • Az USOL-terápia egy hardveres módszer a fül-orr-gégészeti szervek nyálkahártyájának ultrahangos jet-kavitációs irrigációjával. Az eljárás a felső légúti duzzanat megszüntetésére, a légáramlás aerodinamikájának javítására és a szaglási területhez való hozzáférés optimalizálására szolgál. Az ödéma eltűnése után a megfelelő idegsejtek összenyomódása megszűnik.
 • A lézerterápia az orrüregben és különösen a szaglórégióban a hámszövet helyreállítására szolgál, amely alkalmas a vírusos károsodás okozta degeneratív-gyulladásos és atrófiás folyamatok kialakulására.
 • A transzkraniális magnetoterápiát a gyulladás területén a vérkeringés optimalizálására, a gyógyulási folyamatok felgyorsítására és a gyulladásos válasz megszüntetésére írják fel. A kezelésnek köszönhetően javul a központi idegrendszer munkája, normalizálódik a jelátvitel az idegpályák mentén.

Általános szabály, hogy a szaglási rendellenességek fizioterápiáját komplex módon kell előírni, a lehető legteljesebb hatással van a rendellenesség okára.

Gyógynövényes kezelés

A szaglászavarok kiküszöbölése érdekében meg kell küzdeni a fertőző kórokozókkal (ha vannak), meg kell állítani a gyulladásos folyamat kialakulását, meg kell könnyíteni a nyálkahártya eltávolítását stb. A gyógyszeres terápiával kombinálva az alternatív gyógynövénykészítmények is jól beváltak.

A fitoterápia pozitív hatással van:

 • az akut gyulladás főbb jeleinek megszüntetésére;
 • a krónikus folyamat lefolyásának megkönnyítése - például sinusitis;
 • a fertőzés utáni gyógyulás felgyorsítása;
 • szövődmények kialakulásának megelőzésére.

A gyógynövényeken alapuló főzeteket és infúziókat mind az orrüreg belsejében, mind pedig az orrüreg mosására vagy csepegtetésére használják. Egyes esetekben célszerű belégzést gyakorolni – feltéve, hogy helyesen használják őket. Fontos, hogy a gőz ne legyen forró, a légzés felületes és ritkán történjen, és belélegzés előtt az orrot le kell öblíteni sós nátrium-klorid oldattal.

A főbb gyógynövények, amelyek segítik a szaglás helyreállítását, hatásosak, ha hosszú ideig használják. Az ilyen alapoknak antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, regeneráló hatásúaknak kell lenniük.

 • A kamilla infúziót sikeresen használják az orrjáratok mosására: ehhez egy kis vízforraló, egy fecskendő vagy egy tű nélküli fecskendő szükséges. A kamillavirág tisztít, enyhíti a gyulladást és javítja az érzékeny receptorok működését. Mosáshoz infúziót készítünk 1 tk. Gyógyászati alapanyagok 200 ml forrásban lévő vízben.
 • A körömvirág hatékonyan helyreállítja az orrüreg nyálkahártyáját, lágyítja és megszünteti a gyulladásos reakciót. A főzet elkészítéséhez vegyünk 1 liter forrásban lévő vizet és 4 evőkanál száraz növényi alapanyagot. A levest néhány percig alacsony lángon forraljuk, fedővel lefedjük, és kihűlésig ragaszkodunk hozzá. Használjon főzetet orrmosásra és szájon át történő beadásra (nappali tea helyett). Ha a terméket inhalálásra használják, akkor néhány csepp eukaliptusz- vagy mentaolajat kell hozzáadni.
 • Az útifű infúzió javítja a nyálkakiürítést, tisztítja az orrüreget és megkönnyíti a receptorok munkáját. Az infúzió elkészítéséhez vegyen be 1 tk. Száraz leveleket öntsünk 200 ml forrásban lévő vízzel, ragaszkodjunk fél óráig. Naponta 2-3 adagban inni.

A mono-gyógyszerek mellett gyógynövény-keverékek is használhatók. Az ilyen keverékekben több különböző hatásmechanizmusú növényt kombinálnak. A kombinált teákat belső használatra és orrba csepegtetésre is használják. A keverékek tartalmazhatnak olyan növényeket, mint például orbáncfű, kankalin, kezdőbetű, eukaliptusz, zsálya, hársfavirág.

Sebészet

A műtétet orrpolipok esetén javasolják - jóindulatú daganatok, amelyek az orrüreg és a melléküregek nyálkahártyáján képződnek. Fejlődésük során a polipok mérete megnő, és nemcsak a szaglást negatívan befolyásolhatja, hanem az orrjáratokat is elzárhatja, megakadályozva a normális légzést. Ennek a patológiának a leggyakoribb oka az allergiás reakciók, a felső légúti krónikus gyulladásos folyamatok, anatómiai hibák stb.

A daganatokat gyakran lézerrel távolítják el: ez egy minimálisan invazív endoszkópos eljárás, amely irányított lézersugárral segít elpusztítani a polipokat. A beavatkozáshoz endoszkópos berendezést használnak: a növekedést a tövénél eltávolítják, miközben a szöveteket koagulálják, ami kiküszöböli a vérzés lehetőségét. Az eljárást kórházban végzik, ha a páciensnek nincs ellenjavallata, például akut hörghurut vagy a bronchiális asztma súlyosbodása, és a nők terhesek.

A polipokon kívül az arcüreggyulladás is műtéti kezelést igényelhet - különösen a betegség gennyes formája, amelynél szúrás, endoszkópos műtét vagy akár nyílt beavatkozás is indokolt.

A sinus punkció speciális steril tűvel végzett szúrás, a gennyes massza további leszívásával és antiszeptikus oldattal történő mosással. Az orvos katétert helyezhet be a szúrt területbe, amelyen keresztül naponta átmossák az arcüreget, újbóli szúrás nélkül.

Az endoszkópos beavatkozás krónikus sinusitis esetén javasolt, a természetes hónalj anasztomózisának helyreállítására. A folyadékkiáramlás korrigálása után visszatér a szabad légzés és a szaglás.

A nyílt beavatkozás olyan súlyos patológiák esetén javasolt, mint a csontfertőzés, a maxilláris-orális septum károsodása odontogén sinusitis kialakulásával és a sinus maxilláris rosszindulatú daganatai. Nyílt műtét esetén a beteget kórházba helyezik. A rehabilitáció hosszú.

Megelőzés

A szaglás problémáinak elkerülése érdekében a szakértők előzetesen azt tanácsolják, hogy megakadályozzák az ilyen jogsértéseket okozó okok megjelenését:

 • Öltözz az időjárásnak megfelelően. Leggyakrabban a légúti megbetegedések az őszi-téli időszakban alakulnak ki, amikor az embernek még nincs ideje megváltoztatni a ruhatárát, az időjárás drámaian megváltozik, és a páratartalom emelkedik. Fontos, hogy időben tájékozódjunk, és az időjárásnak megfelelően öltözzünk, kerüljük a hipotermiát.
 • Azonnal orvoshoz kell fordulni. A betegség első jelei esetén tegyen intézkedéseket a légzés romlásának és a kórokozó mikroorganizmusok kialakulásának megakadályozására.
 • Gyakorold a helyes légzést. A légzés minősége közvetlenül befolyásolja egészségünket. Érdekes módon a legtöbben helytelenül lélegzünk, ami megakadályozza a normál levegőztetést. Egy egyszerű gyakorlat a légzés korrigálására: fedje le az egyik orrlyukát az ujjával, és vegyen mély levegőt, és lélegezzen ki a száján keresztül. Ezután fedje le a másik orrlyukat, ismételje meg a gyakorlatot. Végezzen 8-10 ismétlést. Ha ezt napi 5-6 alkalommal (szobahőmérsékleten) megteszi, jelentősen javíthatja a légzőrendszer működését.
 • Öblítse ki az orrát, tisztítsa meg a váladéktól. Mosáshoz egy gyenge tengeri sóoldat (1/2 teáskanál 250 ml meleg vízhez) kiváló. Az eljárás után ki kell fújni az orrát. A szakértők a megfázás első jelére, valamint zsúfolt helyek látogatása után javasolják az ilyen mosást (különösen a szezonális SARS időszakában).
 • Tartsa be a test- és szájhigiéniai szabályokat, járjon rendszeresen fogorvoshoz.
 • Kerülje el a sérüléseket, vezessen egészséges életmódot, hagyja abba a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

Előrejelzés

A károsodott szaglású személy prognózisa attól függ, hogy mi okozta a kóros rendellenességet. Ha a felső légutak és az agyközpontok visszafordíthatatlan károsodása nem következik be, akkor a prognózis túlnyomórészt kedvezőnek tekinthető, hiszen az orvos által felírt terápia után az esetek több mint 90%-ában helyreáll a szaglófunkció.

Ha a szagló beidegzés, a központi idegrendszer károsodásáról vagy az életkorral összefüggő változásokról beszélünk, amelyek megakadályozhatják a normális működés helyreállítását, akkor ebben az esetben a patológia kedvezőtlen kimeneteléről beszélünk.

Szaglászavar esetén az orvosok mindig egyéni terápiás rendet választanak ki, amely figyelembe veszi a betegség és az adott beteg testének összes jellemzőjét. Gyakran még nehéz esetekben is lehet javítani a beteg állapotán, helyreállítani az elveszett funkciót. A fő feltétel az, hogy időben lépjen kapcsolatba a képzett szakemberekkel, akik modern és hatékony kezelést írnak elő.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.