^

Egészség

A
A
A

Syphilitic interstitialis keratitis és glaucoma

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A szem szifilise lehet veleszületett vagy szerzett betegség, szexuális úton.

A veleszületett szifilisz általában akkor fordul elő elülső szegmentum a léziók kialakulását szövetközi szaruhártyagyulladás és anterior uveitis, és alatt felvásárlások szifilisz fejleszti mind az első és hátsó uveitis. A hatékony diagnosztikai módszerek és az antibiotikum terápia kifejlesztésével a szifilitiás intersticiális keratitis és a másodlagos glaucoma ritka betegségekké vált.

Szferikus intersticiális keratitis epidemiológiája

Szem betegség veleszületett vagy szerzett szifilisz vezethet megnövekedett intraokuláris nyomás, és a fejlesztés a másodlagos glaucoma során egyaránt aktív gyulladásos szakaszban, és miután sok év után felbontású intraokuláris gyulladást. A veleszületett szifiliszhez társuló interstitialis keratitisben szenvedő felnőttek 15-20% -ában másodlagos glaucoma alakult ki. Kevésbé gyakori a másodlagos glaucoma a szerzett szifiliszben szenvedő betegeknél.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Mi okozza a szferikus interstitialis keratitis kialakulását?

Valószínűleg, az oka a megnövekedett intraokuláris nyomás az aktív szakaszában a betegség a megsértve kiáramlás intraokuláris folyadék miatt gyulladásos sejtek és fehérjék, amelyek a szemen belüli folyadékban. A szemölcs kialakulása, a szemgolyó kialakulásának és a lencse subluxációjának megsértése az elülső kamra szögének szűkítését és zárt zugú glaukóma kialakulását eredményezheti. Úgy véljük, hogy alapul késői megnyilvánulása glaucoma veleszületett szifilisz, a „endothelialization” elülső kamra szög, amely érzékeli a szövettani vizsgálat.

A syphilitic interstitialis keratitis tünetei

Eye részvétel veleszületett szifilisz általában manifesztálódik akutan alatti 20 év, és magában foglalja a következő tünetek: fájdalom, fényérzékenység, könnyezés, csökkent látásélesség. Az esetek 90% -ában kétoldalú károsodás figyelhető meg. Jelen lehet vagy egyéb tünetek a veleszületett szifilisz fogak deformációja (Hutchinson fogak és zápfog kisetoobraznye), csontváz-rendellenességek (nyereg orr, a szájpadlás csont perforáció, szablya sípcsont és a kiálló frontális halmok), süketség, repedések a bőrt és a demencia. A szem megszerzett szifiliszére gyakoribb az egyoldalú elváltozás.

A betegség lefolyása

Az interstitialis keratitis és az elülső uveitisz időtartamának időtartama több héten át több hónapig terjed, majd a folyamat spontán felbontása következik be, míg az üres edények a szaruhártya sztróma mély rétegeiben maradnak. A glaukóma a veleszületett szifilisz késői komplikációira utal. Rendszerint már az intraokuláris gyulladás tüneteinek hiányában, az interstitialis keratitis feloldódását követő évtizedekben fejlődik ki. Ezekben a betegekben ugyanolyan frekvenciájú nyílt szögű és keskenyebb glaukóma alakul ki.

A szifilitikus interstitialis keratitis diagnózisa

A szemészeti vizsgálata szenvedő betegek veleszületett szifilisz, lehet kimutatni számos betegség: akut és krónikus anterior uveitis, szürkehályog, recehártya-gyulladás, retina érgyulladás, szemideg és scleritis. A leggyakoribb intersticiális keratitis található. Egy vizsgálatban betegek közbeiktatott szaruhártya-gyulladás, szaruhártya-ödéma beazonosítani az ágazati, mély stroma elhomályosodásához és erezettség, ami olyan erős lehet, hogy ezen a ponton a szaruhártya, a szín lesz narancsosrózsaszín. A syphilitic interstitialis keratitis, az anterior uveitis és az intraocularis nyomás növekedése gyakran kialakul. A megvásárolt szifiliszes betegek szemészeti vizsgálata gyakran előszűri az uveitiset, a chorioretinitist és az optikai neuritist. A szifilisz közti interstitialis keratitis ritkán észlelhető, általában egy szem érintett. Az elülső uveitisz kialakulása a megszerzett szifiliszben szenvedő betegeknél gyakran detektálódik a nodularis irisformációk.

Differenciáldiagnosztika

Aktív szakaszban okuláris szifilisz jellemzi szövetközi szaruhártyagyulladás és front Uwe-Ithomi meg kell különböztetni a folyamatok által okozott herpes simplex és herpes zoster, a Mycobacterium tuberculosis és leprae, Lyme-kór, a kanyaró, a fertőző mononukleózis (Epstein-Barr-vírus), a leishmaniasis és onchocerciasis, sarcoidosis és Cogan szindróma.

Laboratóriumi kutatás

A szem szifilisz diagnózisa pozitív szerológiai reakciók alapján történik. Kutatási veneral betegség kutatási labor és gyors plazma reagin önmagukban nem elegendőek, ezért annak szükségességét, hogy végezzen kutatást, amelynek célja a felfedezés treponem: adszorpciója fluoreszcens antitestek Treponema, mikrogemagglyutinatsii reakció jelenlétében Treponema pallidum. Mindegyik szenvedő beteg szifiliszes uveitis, kell egy vizsgálatot agy-gerincvelői folyadék kizárni tünetmentes neuroszi.

trusted-source[10], [11], [12]

Szferikus intersticiális keratitis kezelése

A betegség aktív stádiumában az intraokuláris nyomás csökkenthető helyi glükokortikoidok, cikloplegikus és adott esetben antiglaukómás gyógyszerek beadásával. Szisztémás betegség antibiotikum kezelésére is szükség van. Szűk és zárt zugú glaukóma esetén lézeres iridotómiát vagy műtéti iridectomia szükséges. Nyitott zugú glaukóma késői megnyilvánulásakor az antiglaukómás gyógyszerek kevésbé hatékonyak, és a szűrés javítására irányuló műveletre lehet szükség. Az argon-lézeres trabeculoplasztika hatástalan az elülső kamrai szög "endothelializációjának" köszönhetően.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.