^

Egészség

A
A
A

Repedések a kezek és lábak körmeiben

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 07.09.2022
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A körmöknek, akárcsak a frizurának, mindig kifogástalannak kell lenniük - és ez nemcsak az ápolást, hanem a nő általános egészségi állapotát is jelzi. De mi van, ha előre nem látható problémák jelentkeznek - például repedés a körmön? Sőt, mi van akkor, ha egyetlen otthoni módszer sem segít megbirkózni a szerencsétlenséggel?

Ha a probléma nem múlik el, sőt súlyosbodik vagy kiújul, akkor az okot a szervezet általános állapotában kell keresni. Nincs értelme elrejteni a repedést a körömön: fontos megtalálni a provokáló tényezőt és semlegesíteni. Ha ez sikerül, akkor a repedés magától eltűnik.

Járványtan

A statisztikák szerint ötből egy embernek van ilyen vagy olyan problémája a körmökkel. Ebben az esetben az ilyen problémákat leggyakrabban különféle belső betegségek vagy bőrpatológiák okozzák. A repedések leggyakrabban a helytelen manikűr eljárások, a túl szigorú diéták, valamint a vitamin- és ásványianyag-hiány következtében alakulnak ki, valamint a kézvédelem figyelmen kívül hagyásának hátterében a tisztítás, takarítás, mosogatás stb.

Okoz repedések a körömben

A körmök réteges szerkezetűek: valószínűleg sokan észrevették, hogy a körömlemezhez ütve, erős szorítással, csavarással megrepedhet. Az ilyen repedés mérete fokozatosan növekszik - különösen, ha por, homok, szőrszálak stb. Kerülnek a sérült területre.

A körömlemez a gyökér területén képződik, amelyet mátrixnak neveznek. Azt mondhatjuk, hogy az ebben a zónában fellépő bármilyen megsértés a növekedés kudarcához és a köröm további alsóbbrendűségéhez vezethet. Különösen repedések is kialakulhatnak.

A fertőzések – mind gombás, mind bakteriális eredetűek – szintén súlyosan károsíthatják a köröm lemezét és gyökerét.

A vitaminok és ásványi anyagok hiánya, a trofikus folyamatok zavarai rendkívül negatívan befolyásolják a körömszövet fejlődését és növekedését, amely idővel legyengül, elvékonyodik és ki van téve minden külső hatásnak.

A manikűr munka során elkövetett megsértések károsíthatják a körmöt, sőt közvetlenül a mátrixot is. A körömrepedések gyakran megjelennek a körömreszelővel végzett helytelen kezelés vagy a kutikula írástudatlan eltávolítása után.

A köröm károsodását még a nálunk ismert anyagok is okozzák, mint a mosó- és tisztítószerek (beleértve a mosogatáshoz valókat is), klór, aceton oldatok. A negatív hatások elkerülése érdekében a kezét védőkesztyűvel kell védeni.

Kockázati tényezők

A köröm repedése számos olyan betegség és állapot eredményeként jelentkezik, amelyek megzavarhatják a lemez kialakulását és növekedését:

 • genetikai tényező hatására fellépő dystrophiás folyamatok (onychogryphosisról, leukonychiáról, platonychiáról stb.);
 • kóros körömváltozások - barázdák, leválások, amelyek az endokrin rendszer rendellenességeiből erednek;
 • szisztémás betegségek, belső betegségek - például krónikus vese-, szív- és érrendszeri vagy légzőrendszeri problémák;
 • bőrgyógyászati patológiák, például ekcéma vagy pikkelysömör;
 • mechanikai vagy kémiai sérülések;
 • beriberi, ásványianyag- és víz-só anyagcsere zavarai.

Pathogenezis

A körömlemez, valamint a bőr és a haj a kanos struktúrákhoz tartozik. A köröm lényegében nagyszámú lamellás rétegből áll, amelyek között keratinszálak találhatók. Ugyanakkor a lemezek szilárdsági foka a bennük lévő ciszteinsav koncentrációjától függ, aminek általában genetikai feltétele van.

A köröm színtelen természetű, szerkezete pórusokból áll, ami biztosítja a megfelelő légcserét és hidratáló folyamatokat. A rétegek és a közöttük lévő területek tele vannak olajjal és nedvességgel, amelyek együttesen biztosítják a köröm rugalmasságát és egészséges megjelenését. Nedvesség vagy zsír hiányában a körmök szerkezete romlik, a rétegek elválanak egymástól, repedések keletkezhetnek.

A köröm kialakulása a mátrixzónával kezdődik. Ez a zóna kiváló vérellátással rendelkezik: a kezdetben átlátszó körömlemez gazdag rózsaszín árnyalata ezt bizonyítja. Ha a vérellátás bármilyen okból romlik, akkor a köröm egészsége és megjelenése változatlanul szenved.

A körömhengert sérülés hiányában úgy tervezték, hogy lefedje a lemezt a külső káros hatásoktól, beleértve a fertőző inváziót is.

Tünetek repedések a körömben

A körömrepedések megjelenésének tünetei általában nagyon jelzésértékűek és észrevehetők. Valószínűleg minden olyan személy, aki nem közömbös a saját egészsége iránt, gyorsan figyelni fogja a kezek és lábak változásait.

A patológia első jelei eltérőek, megjelenésükre azonnal reagálni kell:

 • a körmök színárnyalatának megváltozása, szürkés vagy sárgás csíkok megjelenése;
 • a lemez tömörödése vagy elvékonyodása, leválás, forgácsok megjelenése;
 • a köröm zónás pusztulása, gyulladásos folyamatok a periungual régióban.

Általában ezek a tünetek jól láthatóak, és lehetővé teszik a kezelés időben történő megkezdését. Néha további rendellenességek jelentkeznek fájdalom, viszketés, az érintett ujj duzzanata formájában. Ebben az esetben a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni.

A köröm mechanikai sérülés okozta repedését gyakran fájdalom és egyéb kellemetlen érzések kísérik. Ha nem teszünk semmit, akkor a lemez akár ketté is válhat, ami tovább súlyosbítja a problémát. Az ujjak könnyen szennyeződnek, ami hozzájárul a fertőzés gyors behatolásához a sérült szövetbe: ennek eredményeként gyulladás lép fel, egészen a testhőmérséklet emelkedéséig és az általános mérgezés jeleinek megjelenéséig.

A repedezett körmök különösen fájdalmasak, mivel az embernek olyan cipőt kell viselnie, amely extra nyomást gyakorol a sérült területre. Ilyenkor gyakran gombás fertőzés is csatlakozik, mert a zárt cipőben általában optimális feltételek vannak a gomba növekedéséhez és fejlődéséhez. Az ilyen patológia kezelése hosszú, jelentős erőfeszítést és türelmet igényel a páciens részéről.

Az ujjon a köröm közelében lévő repedés szintén a mycosis jele lehet, és ha nem kezelik, az elváltozás gyorsan átterjed közvetlenül a körömlemezre. A kiszáradás, beriberi, hormonális problémák okozta bőrrepedések azonban általában nem terjednek át a körmökre, bár maguk is jelentős kényelmetlenséget okoznak. Különösen óvatosnak kell lennie, ha a bőr megreped a cukorbetegség hátterében: a fertőzés ebben a helyzetben különösen veszélyes, és nagyon kellemetlen következményekkel járhat. [1]

A köröm hosszanti repedése összefüggésbe hozható az onychorrhexissel, egy olyan betegséggel, amelyben a lemezek hosszirányban felhasadnak és letöredeznek. [2] A legtöbb betegnél ez a patológia az anyagcsere-rendellenességekkel járó disztrófiás folyamat eredménye. Tehát a kéz köröm menti repedést gyakran az ilyen problémák okozzák:

 • bőrgyógyászati betegségek (mikózisok, pikkelysömör, ekcéma);
 • sérülések (beleértve a manikűrt is);
 • vegyszereknek való kitettség, agresszív oldatok;
 • gyakori stressz, neurózisok;
 • vérbetegségek;
 • fertőző patológiák.

A kéz körmei mindig nagyobb eséllyel szenvednek repedéstől, hámlástól, és ez annak ellenére, hogy a gombás fertőzés jobban "szereti" a lábfejet és a lábujjakat. A köröm függőleges repedése külön-külön és többféle mennyiségben is előfordulhat. A lemez divergenciája általában a szabad oldalon kezdődik, fokozatosan a körömalap felé mélyül, néha pedig kitágul.

De a kéz köröm alatti repedés ritkán kapcsolódik körömfájáshoz, és főként a lemez alá kerülő idegen test okozza: ez lehet tű, drót, növényi tövis stb. A károsodás kellemetlen érzésekkel, sőt fájdalommal jár. Mély trauma esetén gennyedés alakulhat ki.

A köröm keresztirányú repedésének számos gyakori oka van az onychorrhexissel kapcsolatban:

 • nem megfelelő manikűrmunka, megsértések csiszolás és reszelés során;
 • rendszeres traumás sérülések (például bizonyos tevékenységeket végző betegeknél: zenészek, bútorösszeszerelők stb.).

A körmökön megjelenő fehér repedések gyakran a körömrágás általános rossz szokásának a következményei: ez a probléma különösen gyakori az általános iskolás korú gyermekeknél.

Az állandó mechanikai hatások oda vezethetnek, hogy a hüvelykujj és a lábujj körmén kellően nagy repedés keletkezik. Az ilyen jogsértést az a tény jellemzi, hogy a lemez növekedésével oldalra oszlik, miközben egyidejűleg megsérti a lágyszövetek szerkezetét és súlyos fájdalmat okoz. Ilyen helyzetben ajánlatos a lemezt antibakteriális tapasszal felragasztani, vagy sellakkal letakarni: egy erős géllakkréteg tartja a repedést, és megakadályozza a fertőzés behatolását. Ahogy nő a köröm, addig nyírják, amíg a repedés el nem tűnik.

Ugyanezt kell tenni, ha repedések keletkeznek a kiterjesztett körmökön. Az eljárást a szalonban, profi szakember végzi.

Repedések a gyermek körmében

A gyermekkori körömproblémák mindig orvosi konzultációt igényelnek, mivel a problémának számos oka van. És ez nem csak fertőzések, bőr vagy szisztémás betegségek. Figyelni kell a gyermek mentális állapotára, hangulatára, viselkedésére. A gyermekek neurózisa és stressze szinte mindig befolyásolja az egészségi állapotot. Ráadásul a gyerekek gyakran szeretik rágcsálni a körmüket: ez nem csak az állandó idegfeszültségnek köszönhető, hanem bizonyos vitaminok és mikroelemek hiányának is a szervezetben.

Más lehetséges tényezőket sem szabad kizárni:

 • mechanikai ütések a köröm falanxán;
 • fertőzések (gombás vagy mikrobiális);
 • allergiás folyamatok;
 • bőrgyógyászati problémák, endokrinológiai, érrendszeri vagy neurológiai rendellenességek;
 • gyógyszerek (például antibiotikumok) hosszan tartó használata;
 • rossz diéta.

Minden esetben a repedések megjelenése gyermekeknél nem csak gyermekorvos, hanem bőrgyógyász, endokrinológus és gasztroenterológus konzultációját is igényli.

Komplikációk és következmények

A repedezett körmök előrehaladhatnak, ha nem fordítanak megfelelő figyelmet a kezelésükre és a megelőzésükre. A probléma ilyen figyelmen kívül hagyása a legtöbb esetben kedvezőtlen eredményhez vezet: fertőzés (leggyakrabban gombás) csatlakozik, és a külső zavarokat kellemetlen érzések is kiegészítik fájdalom, égő, viszketés stb.

Ezenkívül a patológia hosszú távú fennállásával az általános immunitás is szenved, ami a test egész állapotát érinti:

 • súlyosbodott krónikus betegségek;
 • allergiás folyamatok jelennek meg;
 • megnő a fertőzés veszélye a körömlemezek határáig.

Ha hosszabb ideig repedés nő a körömön, a probléma krónikussá válhat: az immunvédelem gyengül, és egyre nehezebb megszabadulni a csapástól.

Jobb minden betegséget időben kezelni: ez vonatkozik a bőr és a függelékek egészségének megsértésére is.

Diagnostics repedések a körömben

Ha repedezett körmök jelennek meg, forduljon bőrgyógyászhoz. Speciális fény alatt megvizsgálja a körömlemezeket, értékeli azok általános állapotát és sűrűség-, színárnyalat-, átlátszósági mutatóit. Gyakran lehetséges a repedések kiváltó okának pontos meghatározása mikroszkópos módszerrel, spektrális mikroelem-analízissel, stb. A vitaminok szintjének tanulmányozása a szervezetben. Bizonyos esetekben tanácsot kell kérnie magasan képzett orvosoktól - például gasztroenterológustól, endokrinológustól, sebésztől stb.

A laboratóriumi elemzéseket a körömlemez egy részecskéjének felvétele után végzik: értékelik a gombás, streptococcus és staphylococcus elváltozások valószínűségét. Ezenkívül vérvizsgálatot végeznek a szervezet belső betegségeinek kimutatására - például gyulladásos folyamatok, vérszegénység stb.

A műszeres diagnosztika aktiválódik, ha a szervezetben bármilyen belső probléma gyanúja merül fel. Előírható például a hasüreg, pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata, mellkasröntgen stb.

Megkülönböztető diagnózis

A differenciáldiagnózist a következő patológiákkal végzik:

 • onychomycosis - gombás körömfertőzés;
 • köröm pikkelysömör (gyakran a bőr pikkelysömörének hátterében fordul elő);
 • köröm ekcéma (általában a láb és a kéz krónikus ekcémáját kíséri);
 • az ujjak traumás sérülései;
 • kémiai hatások (savak, lúgok, olajtermékek a körömön, gél lakkok gyakori használata stb.);
 • lichen planus (a körömlemezekre vonatkozik a betegség generalizált vagy atipikus formájával);
 • beriberi, demineralizációs folyamatok, szisztémás betegségek.

Kezelés repedések a körömben

A körmök repedésének kezelését komplex módon, kötelező ápolási eljárásokkal és táplálkozási korrekcióval végzik. Néha a sérült terület szokásos ollóval történő levágása segít: idővel új, egészséges terület nő. A repedés megismétlődésének elkerülése érdekében a lemezt antimikrobiális tapasz segítségével ragasztják, amíg teljesen vissza nem nő. Ha a sérülés jelentős és a köröm teljes felületét lefoglalja, akkor sebész beavatkozására lehet szükség.

Ha a probléma kiváltó oka a belső szervek betegsége vagy szisztémás betegség, feltétlenül orvoshoz kell fordulni és alapos diagnózist kell végezni. Ha a mögöttes patológiát nem szüntetik meg, akkor szinte lehetetlen lesz örökre megszabadulni a repedésektől.

Ha a sérülést agresszív kémiai oldatokkal való érintkezés váltotta ki, akkor intézkedéseket kell hozni a kéz védelmére - például rendszeresen viseljen gumikesztyűt.

A gombás fertőzéssel járó problémát az orvos egyénileg oldja meg. Például az elhanyagolt mikózisokat hosszú ideig kezelik - több hónapig vagy akár egy évig is. Lehetőség van szisztémás gombaellenes gyógyszerek alkalmazására: Flukonazol, Itrakonazol, Terbinafin, Ketokonazol. Ezenkívül javasolt a külső kezelés csatlakoztatása, amely magában foglalja a kálium-permanganát, só és nátrium-hidrogén-karbonát oldatos fürdőket.

Egyes esetekben az orvos specifikus kezelést ír elő 1-2% tinol vagy 5% krizarobin kloroformmal. Az eljárás után gombaellenes szert alkalmaznak. Az ilyen kezelést legalább 2 hétig folytatják, majd az érintett területet levágják, és a gombaellenes szert a ragasztótapasz alá még egy hónapig alkalmazzák. Az ilyen kezelést gyakrabban írják fel olyan betegeknek, akiknél a repedésprobléma ekcémával vagy bőrgyulladással jár. A terápia teljes időtartama a teljesen egészséges körömlemez újranövéséig tart.

Lehetőség van más helyi készítmények alkalmazására is, például Exoderil, Bifonazol, Fukortsin stb.

Belül speciális multivitamin-ásványi komplex termékek fogyasztása javasolt.

Gyógyszerek, amelyeket az orvos felírhat

Flukonazol

Orvos által felírt gombaellenes szer, a fertőzés típusától és súlyosságától függően egyéni dózisok kiválasztásával. Lehetséges mellékhatások: fejfájás, alvászavarok, általános gyengeség, letargia.

Terbinafin

Onychomycosis kezelésére használják, általában napi egyszeri 250 mg mennyiségben. A kezelés hosszú lehet, több hétig, sőt hónapokig is eltarthat. A gyógyszert általában jól elfogadja a szervezet, és a mellékhatások ritkák vagy enyhék.

Exoderil

Gombaellenes szer külső használatra. Az Exoderil-t általában naponta kétszer, több hónapig (legfeljebb hat hónapig) alkalmazzák az érintett területeken. A mellékhatások ritkák, és helyi megnyilvánulásokban (vörösség, viszketés, helyi bőrirritáció) jelentkeznek.

Fukortsin

Antiszeptikus és fertőtlenítő, széleskörű antimikrobiális és gombaellenes hatással. Az érintett területek kezelésére naponta legfeljebb 3 alkalommal. Az alkalmazás időtartama - a repedés tüneteinek teljes eltűnéséig. A Fukortsin-t 12 év alatti gyermekek számára nem írják fel.

Kalcium D 3  Nycomed

A rágható kalcium tabletták erősítik a körmöket és javítják szerkezetüket. Vegyünk 1 tablettát naponta kétszer. A kezelés során túlérzékenységi reakciók, emésztési zavarok lehetségesek.

Calcemin

Kalcium-citrát és karbonát kombinációja. Gyermekeknek öt éves kortól és felnőtteknek írják fel. Az átlagos napi adag 2 tabletta. A felvétel időtartama egyénileg kerül meghatározásra. A mellékhatások rendkívül ritkák, és allergiás reakciók vagy hányinger formájában fejeződnek ki.

Hogyan javítsuk ki a repedést a körömön?

Ha a repedés probléma hirtelen jelentkezik - például a lemez mechanikai sérülése után -, akkor jobb, ha felkeres egy manikűröst, aki szakszerűen „javítja” a hibát. Jobb ezt az eljárást a lehető leghamarabb elvégezni, különben a helyzet romlik.

Ha nem lehetséges a körömszalon látogatása, ajánlatos megtenni a következő lépéseket:

 • önállóan polírozza le az érintett körömfelületet finomszemcsés körömreszelővel (nem fémes);
 • alkalmazzon ragasztóalapot a polírozott területre (a kényelem érdekében manikűrkefét használhat);
 • amikor a ragasztó megszárad, helyezzen egy miniatűr selyemdarabot a kezelt területre, majd rögzítse kétszer a tetejére ragasztóval;
 • a ragasztó megszáradása után a helyet ismét le kell kezelni reszelővel vagy polírozóval, és le kell fedni egy rögzítő lakkal.

Extrém esetekben ragasztó és selyemszövet nélkül is megteheti egy darab közönséges szalvétát és átlátszó lakkot. Igaz, ennek az eljárásnak nem lesz olyan hosszan tartó hatása, de segít „kitartani” a szalonban a professzionális helyreállítás pillanatáig.

Vitaminok repedezett körmökre

A körömrepedés megelőzése vagy gyógyulása felgyorsítása érdekében biztosítani kell a nélkülözhetetlen vitaminanyagok szervezetbe jutását. Nem titok, hogy a vitaminok és ásványi anyagok hiánya a bőr függelékeinek kiszáradásához, törékenységéhez, deformációjához és sápadtságához vezet. Hogyan lehet pótolni ezt a hiányosságot?

A legjobb megoldás az étrend felülvizsgálata lenne, aminek köszönhetően hozzájuthatunk a fő és könnyen emészthető anyagokhoz. A gyógyszerkészítmények is megfelelőek, de ezek felszívódása valamivel rosszabb (ráadásul a gyógyszertári termékek allergiát okozhatnak a betegben). Mindenesetre jobb, ha erről orvoshoz fordul.

A körömlemez széleinek megvastagodása hátterében túlzott szárazság és törékenység esetén általában jód-, kalcium- vagy magnéziumhiányra, illetve A- és E-vitamin-hiányra gyanakszanak.Az említett vitaminok zsírban oldódnak: ez arra utal, hogy csak zsírokkal együtt felszívódik. Éppen ezért gyakran figyelhető meg a tokoferol és a retinol hiánya azoknál a nőknél, akik szigorú diétát követnek, csökkentett zsírbevitellel.

A kalcium a sajtokban, tejtermékekben, káposztában, zöldekben és diófélékben található fontos összetevő. A kalcium felszívódásának javítására érdemesebb D-vitaminnal együtt szedni: ez utóbbit a szervezet napfény hatására termeli.

A jód a szervezet számára nagyon szükséges nyomelem, amely elegendő mennyiségben van jelen a tenger gyümölcseiben, zöldekben, sárgarépában, ananászban. A jódnak köszönhetően a pajzsmirigy normális működése létrejön, a haj és a körömlemezek megerősödnek.

A magnézium kulcsfontosságú összetevője a babban, a diófélékben, a sajtokban, a gabonafélékben, a banánban és a bogyókban. A magnézium mellett az élelmiszernövények szilíciumban gazdagok: ennek az elemnek a hiányában a körmök törékennyé válnak, mikrorepedések jelenhetnek meg.

Javíthatja a köröm állapotát és felgyorsíthatja a repedések gyógyulását a zselatin ételek étrendbe való beillesztésével. Az étlapot képviselheti hús- vagy halaszpik, zselé, hab, stb. A zselatinnak köszönhetően gyakran nem csak a körmök, hanem az ízületek állapota is javítható.

Fizioterápiás kezelés

A fizioterápiás eljárások elvégzéséhez speciális berendezéseket használnak, amelyeket általában fizikai helyiségekben helyeznek el. A kezelés ambuláns és fekvőbeteg alapon is elvégezhető.

Az eljárások különböző típusú energiáknak – kvantum-, mágneses-, elektromos- és ultrahangos – való érintkezést foglalják magukban. A köröm repedéseinek megszabadulása érdekében az orvos előírhatja:

 • ultramagas frekvenciájú terápia;
 • elektroforézis;
 • fonoforézis;
 • lézeres kezelés;
 • lökéshullám-terápia;
 • sugárterápia stb.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a fizioterápia nem tudja felszámolni a körmök repedésének okát. Ezért a kezelés során további módszereket alkalmaznak a kezdeti tényező kiküszöbölésére. Ha ez nem történik meg, a probléma hamarosan kiújulhat.

Alternatív kezelés

Számos alternatív recept létezik a körmök megerősítésére és a kóros elváltozások megelőzésére. A repedések eltávolításának legegyszerűbb módjai a következők:

 • A repedezett körmök megfizethető és egyszerű gyógymódja a gyógynövényekkel átitatott növényi olaj. Nem nehéz elkészíteni: friss vagy szárított fűszernövényeket vesznek (zsálya, tárkony, koriander vagy akár sárgarépa teteje is megfelelő), feldarabolják és finomítatlan növényi olajat öntenek. Az olaj mennyiségét vizuálisan határozzák meg: teljesen le kell fednie a zöld réteget, de nem többet. A szert 2 napig egy szekrényben kell tartani, majd megkezdődik a kezelés. Vegyünk 1 evőkanál. L. Olajat fél órával reggeli előtt, naponta, és naponta kétszer (reggel és este) dörzsölje be a körömlemezeket.
 • Kalciumhiány esetén a tojáshéjat összegyűjtik, megmossák és jól szárítják, forró, száraz serpenyőben kalcinálják, és kávédarálóban megőrlik. A kapott port szorosan lezárt tartályban, lehetőleg hűtőszekrényben tároljuk. Szájon át bevéve, 1 tk. Naponta, étellel, 2-3 hétig. Az ilyen kalcium a héjból sokkal jobban felszívódik, mint a legtöbb gyógyszerkészítményből.
 • Készítsen kenőcsöt a repedések ellen. Keverjünk össze 20 ml körömvirágolajat, a főtt csirke sárgájának felét és 3 g méhviaszt, vízfürdőben előmelegítve. A szert a tűzről levétel nélkül keverjük, és tejföl állagúra hozzuk. Az eszközt éjszakai körmök dörzsölésére használják.

Gyógynövényes kezelés

 • Minden nap, naponta többször isznak egy frissen főzött zsurló infúziót. Ez a növény vízhajtó tulajdonságairól ismert, de kevesen tudják, hogy még mindig jól megbirkózik a köröm és a haj különféle betegségeivel. Naponta legalább 2 pohár infúziót kell inni.
 • Három rész bodza színű, két rész fűgyökérből és egy rész csalánlevélből, éger termésből és pásztortáskából gyógyászati kollekció készül. Vegyünk egy teáskanálnyit a kapott keverékből, öntsünk 250 ml forrásban lévő vizet egy termoszba, ragaszkodjunk egy éjszakán át, majd másnap reggel szűrjük le. Tíznapos kúrát isznak, naponta háromszor, 100 ml-t. Minden nap friss infúziót kell készítenie.
 • Külső gyógymódot készítünk 15 ml aloe léből, 1 evőkanál. L. Házi krém, 20 csepp homoktövis és bojtorján olaj, ugyanennyi körömvirág olaj. Minden összetevőt összekeverünk, naponta 2-3 alkalommal dörzsöljük be a körömlemezekbe.

Homeopátia

Sok esetben a repedezett körmök megjelenésekor a homeopátia segít megbirkózni a problémával. Konkrét, hatékony és biztonságos gyógyszerekről beszélünk, amelyeket felnőttek és gyermekek egyaránt szedhetnek. A legfontosabb dolog egy jó homeopátiás orvos megtalálása, aki kiválasztja az optimális gyógymódot. A következő homeopátiás szerek mellett dönthet:

 • Thuja oksidentalis - törékeny, omladozó körmök kezelésére írják fel, amikor hámlik, deformálódnak stb. Segít a köröm pikkelysömörében is.
 • Szépia - a szabad él oldalán található repedések, valamint a lemezek gyakori sorja, sárgasága, deformációja esetén használatos.
 • Acidum fluoricum - akkor használható, ha a körmök eltörnek, repedések, barázdák, hosszanti csíkok borítják.
 • Alumínium-oxid – segít a száraz bőrön és a repedezett, duzzadt körömlemezeken.
 • Antimonium krudum - segít, ha a körmöket repedések, repedések, kinövések borítják, valamint szuburungális hiperkeratózis esetén.
 • Arsenicum album - a lemezek elvékonyodására és törékenységére írják fel.
 • Grafit - segít a deformáció, megvastagodás és repedések ellen.
 • Psorinum – törékenységre és törékenységre használják.

Ha a repedezett körmöket gombás fertőzés okozza, akkor előnyösek az olyan gyógymódok, mint a Silicea terra, Argilla, Veronica officinalis. A fájdalmas repedéseket a Berberis vulgaris segítségével szünteti meg.

A gyógyszerek adagolása egyéni és homeopátiás irányú szakember határozza meg.

Sebészet

Bizonyos helyzetekben, amikor a gyógyszeres kezelés nem éri el a kívánt hatást, kardinális módszerekhez kell folyamodni - például a körömlemez eltávolításához. Az eljárást többféleképpen hajtják végre:

 • A lézeres módszer 1 mm-nél kisebb átmérőjű lézersugár használatát foglalja magában. A sugár egyidejűleg eltávolítja az érintett körmöt és a gombás kórokozót, gyengéd hatású, megakadályozza a mycosis kiújulását.
 • A sebészeti beavatkozást leggyakrabban előrehaladott betegség esetén alkalmazzák: a sebész szikével választja el a lemezt az alaptól, majd eltávolítja, majd antibakteriális szerrel leöblíti a sebet. A páciens a beavatkozás után szinte azonnal hazamehet.
 • A kémiai eltávolítás speciális szalag és kémiai kenőcs reagens használatával jár. A kenőccsel ellátott szalagot körülbelül négy napig az érintett körömön tartják, majd a meglágyult lemezzel együtt eltávolítják.
 • A rádióhullámos módszer az érintett körömterületek egyfajta „elpárologtatása”. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, így a betegek különösebb kényelmetlenség nélkül viselik el a kezelést, és már a beavatkozást követő második napon megkezdhetik szokásos napi tevékenységüket.

Megelőzés

A repedezett körmök nemcsak csúnyák, hanem komoly egészségügyi problémákat is jeleznek a szervezetben. A probléma elkerülése érdekében megfelelően ápolja körmét, valamint táplálja és hidratálja – nem csak az ujjait, hanem az egész testet. Ehhez elegendő viszonylag egyszerű megelőző ajánlásokat követni.

 • Ne takarítson házat és ne mosogassa el anélkül, hogy először gumikesztyűt viselne. Ami a lábfejet illeti, a cipők minőségét és tisztaságát belülről kell figyelni: a cipő ne szárnyaljon, legyen friss és tiszta, kellemetlen szagok, nedvesség és szennyeződés nélkül.
 • Nem haraphatja és szedheti a körmét, próbáljon kijavítani néhány hibát - például benőtt: ezt szakembernek kell elvégeznie.
 • Fontos a személyi higiéniai szabályok betartása, a rendszeres kéz- és lábmosás, valamint a gombás fertőzés kialakulásának megelőzése.
 • A manikűrt és a pedikűrt csak jól bevált szalonok szakemberei végezhetik.
 • Helyesen kell étkeznie, elegendő folyadékot kell inni a nap folyamán, egészséges életmódot kell vezetnie. Az étrendnek körülbelül 70% zöldségből, gyümölcsből, zöldből kell állnia.

A felsorolt ajánlások egyszerűek, de segítenek megőrizni a körömlemezek egészségét, erejét és szép megjelenését.

Előrejelzés

Ha megfelelő kezelést alkalmaz időben, a probléma kiváltó okának figyelembevételével, akkor a köröm repedésének prognózisa kedvező lesz. Kezelés nélkül a repedés bonyolultabbá válhat: például gyakran gyulladásos gócok jelennek meg, a lemez deformálódik, a fertőzés összekapcsolódik és továbbterjed. Az időben megtett intézkedések segítenek elkerülni a problémákat, és megőrizni a kezek és lábak egészségét.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.