^

Egészség

A
A
A

Repedések az ajkak sarkában

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 06.09.2022
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Amikor repedések jelennek meg az ajkak sarkában, emlékezünk az immunitásra. Egy ilyen probléma ugyanis szorosan összefügg immunrendszerünk állapotával, és gyakrabban jelentkezik tavasszal, amikor a védekezés gyengül és a szervezet vitamintartalékai kimerülnek. Önmagukban a repedések vagy rohamok nem betegség, bár jelentős kényelmetlenséget okoznak. Ez csak egy jelzés a szervezettől, hogy valami nincs rendben vele.

Járványtan

Leggyakrabban az ajkak sarkában lévő repedések streptococcus vagy gombás fertőzés aktiválódása miatt keletkeznek. A legyengült immunrendszerű és krónikus patológiás betegek, terhes nők és gyermekek (beleértve a serdülőkort is) fokozott kockázatnak vannak kitéve.

Férfiak és nők egyaránt gyakran betegek, különösen azok, akik nem tudnak lemondani olyan rossz szokásokról, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

Okoz repedések az ajkak sarkában

Számos tényező provokálja a repedések megjelenését a szájüreg sarkaiban, de a valódi ok legtöbbször ugyanaz - ezek olyan baktériumok és más patogén mikroorganizmusok, amelyek különböző módon jutnak be az ajkak nyálkahártyájába, miután amelyeket aktiválnak. A legtöbb ember egy kicsit téved, amikor azt hiszi, hogy a repedések a bőr túlzott szárazságából vagy a beriberiből erednek: valóban előfordulnak ezek a tényezők, de a mikrobiális flóra jelenléte nélkül a probléma nem fordult volna elő.

Még az akut légúti vírusfertőzések vagy akut légúti fertőzések hátterében kialakuló repedések sem a magas testhőmérséklet, hanem egy fertőző invázió következményei. Ezenkívül a statisztikák szerint a rohamokat leggyakrabban streptococcusok és gombaflóra okozzák, nevezetesen az epidermális streptococcusok és a Candida nemzetséghez tartozó élesztőszerű gombák. A fertőzés gyulladásos folyamat kialakulását idézi elő, amely a felszíni bőrszövetek és a nyálkahártyák károsodásával jár.

Kockázati tényezők

Számos olyan tényező ismert, amely az ajkak sarkában repedések kialakulását idézheti elő. Leggyakrabban ezekről beszélünk:

 • mások mosatlan poharainak, csészéinek, készülékeinek használata;
 • az ajkak gyakori harapása és nyalása, különösen a hideg évszakban;
 • a szájüreg gondozására vonatkozó higiéniai szabályok be nem tartása;
 • a test általános lehűlése vagy túlmelegedése;
 • gyenge minőségű élelmiszerek, mosatlan zöldségek, zöldségek, bogyók, gyümölcsök használata;
 • piszkos kézzel történő folyamatos érintés a bőrhöz a száj területén.

Hozzájárulnak a fertőző folyamatok kialakulásához, például:

 • gyenge immunitás;
 • különböző etiológiájú vérszegénység;
 • cukorbetegség;
 • a májműködés elégtelensége;
 • vitaminok és ásványi anyagok hiánya a szervezetben;
 • gyakori vagy hosszan tartó fertőző folyamatok;
 • gyakori vagy hosszú ideig tartó kezelés hormonális vagy citosztatikus gyógyszerekkel, immunszuppresszánsokkal.

Pathogenezis

Ilyen patogenetikai típusú repedések vannak az ajkak sarkában:

 • bakteriális repedések, amelyeket streptococcus fertőzés vált ki;
 • gombás repedések, amelyek akkor keletkeznek, amikor a Candida nemzetséghez tartozó gombák aktiválódnak.

Meg kell érteni, hogy ezek a mikroorganizmusok - a betegség kórokozói - normális esetben jelen lehetnek egy egészséges ember bőrén. Fokozott szaporodásuk csak az ehhez kedvező körülmények kombinációjával kezdődik:

 • az immunrendszer éles gyengülése (alultápláltság, betegség, műtét stb.);
 • a hemoglobinszint csökkenése a véráramban;
 • a szájüreg, a fogak, a felső légutak betegségei;
 • emelkedett vércukorszint;
 • bél dysbiosis.

A szervezet bármely meghibásodása valamilyen formában stressz, amely lendületet adhat a fertőzés kialakulásának. Ennek hatására a szájzugban felhalmozódó mikroorganizmusok aktiválják növekedésüket, fejlődésüket, gyulladásos reakció indul el, amihez minden lényeges tünet társul: bőrpír, fájdalom stb.

Tünetek repedések az ajkak sarkában

Az ajkak sarkában lévő repedések klinikai tünetei a betegség etiológiájától függően kissé eltérhetnek. Például az első jelek a következőképpen írhatók le:

 • Bakteriális repedések esetén először enyhe bőrpír és kellemetlen érzés viszketés formájában. Egy idő után kis buborékok képződnek az ajkak sarkában, vagy egy buborék folyékony tartalommal: emiatt a tünet miatt keverik össze sokan a rohamokat a herpeszsel. De egy idő után a buborékok kinyílnak, és véres kéreg képződik, amely lehet száraz és nedves, néha kinyílik vagy vérzik. Ebben a szakaszban a fájdalom csatlakozik, fájdalmassá válik a száj kinyitása, és ennek megfelelően a beszéd és az evés.
 • A gombás repedésekkel gyulladásos folyamat lép fel, amely megjelenésében az erózióhoz hasonlít. A külső kéreg nem képződik, és magukban az ajkak sarkában lévő repedéseket és vörösséget vöröses árnyalat jellemzi, amelyet gyakran laza bevonat borít. Ha a száj zárva van, akkor a probléma láthatatlan maradhat. De nyitott száj esetén görcsrohamok és repedések láthatók az ajkak sarkában, vágó jellegű fájdalom léphet fel.

A fenti lehetőségek mellett vannak olyan vegyes repedések is, amelyek mikrobiális és gombás jelenlétére utaló jeleket egyaránt hordoznak.

Repedések az ajkak sarkában egy gyermeknél

A gyerekeknél az ajkak sarkában repedések megjelenéséhez a leggyakoribb tényező a B-csoportba tartozó vitaminok hiánya, amelyek biztosítják a bőr és a nyálkahártyák normál állapotát. A szervezet cink- és vashiánya is lehet „okolható”. Leggyakrabban azonban a baktériumok és gombák az immunvédelem csökkenése hátterében aktiválódnak - például mandulagyulladás, fogszuvasodás, gyakori megfázás és SARS, vérszegénység, helmintikus invázió esetén.

Sok gyermeknél az ajkak sarkában felhalmozódó baktériumok túlzott felhalmozódásának oka az elzáródás, a szájhigiénés szabályok be nem tartása, kisgyermekeknél pedig a mellbimbók és a cumi hosszan tartó szájban tartása. Az allergiás folyamatok, egyéb betegségek és eltérések járulnak hozzá további hozzájárulásukhoz.

A gyermekkorban az ajkak sarkában lévő repedések gyakran nem zavarnak, azonban ha ilyen patológia fordul elő, akkor túlnyomórészt hosszú távú karaktert kap. A gyermekkori megbetegedések csúcsa tavasszal következik be, amikor a vitaminok hiánya különösen érezhető az immunitás általános csökkenése hátterében.

Repedések az ajkak sarkában terhesség alatt

A terhesség alatt számos krónikus betegség súlyosbodik, és ez elsősorban a női test hirtelen növekvő terhelésének és az immunitás csökkenésének köszönhető. A terhes nők betegsége atipikusan folytatódhat, kezdve az ajkak szokásos szárazságától, és az eróziók kialakulásáig, főleg az alsó ajakban.

Nem ritka terhesség alatt és allergiás eredetű repedések az ajkak sarkában. Az ilyen rohamokat viszkető és égő érzés, duzzanat és bőrpír jellemzi az arc megfelelő területén. Az allergénnel való további érintkezés kis buborékok kialakulásához vezet, amelyek eróziós elemekké fejlődnek.

A repedések atipikus tünetei röviden és spontán jelentkezhetnek, és hirtelen eltűnhetnek. A remisszió gyakran előfordul, de az ajkak többnyire ebben az időszakban leválnak. Az ajkak és az arcbőr szárazsága jellemzi.

Komplikációk és következmények

Az ajkak sarkában lévő repedések megjelenésének hátterében rendkívül ritkák a szövődmények: általában a probléma a fejlődés korai szakaszában gyógyul. Előrehaladott esetekben lehetséges a fertőzés terjesztése, a gyulladásos folyamat területének növelése az egészséges szövetek (bőr és nyálkahártyák) bevonásával.

A különösen kellemetlen következmények közül kiemelhető további mély repedések, fekélyes és eróziós elemek kialakulása, amelyek egy nagy fókuszba egyesülnek. A futási folyamatot súlyos kényelmetlenség jellemzi, és szoros érintkezés esetén fennáll annak a veszélye, hogy a fertőzést átadják másoknak.

Ha az ajkak sarkában lévő repedések hosszú ideig nem gyógyulnak, akkor nincs értelme megvárni, amíg a probléma magától eltűnik: jobb, ha orvoshoz fordul, aki az észlelt kórokozónak megfelelően kezelést ír elő. Ha a betegséget a véletlenre bízzák, akkor az öngyógyítást a legyengült immunitás hátterében szinte lehetetlennek tekintik. A kezelésnek átfogónak kell lennie, és a gyulladásos fókuszra gyakorolt helyi hatásokra, valamint az immunvédelem erősítésére kell irányulnia.

Diagnostics repedések az ajkak sarkában

A repedések diagnózisa az esetek túlnyomó többségében klinikai vizsgálat és a beteg panaszai alapján történik. Jellemző a betegség tünete, kétség esetén a sérült szövetek szövettani vizsgálatának adatait vesszük figyelembe.

Általában a diagnosztikai szakaszok a következőképpen oszthatók fel:

 • panaszgyűjtés, a beteg kivizsgálása;
 • szövettani elemzések, bőrvizsgálatok elvégzése allergénekkel;
 • általános laboratóriumi vizsgálatok a test állapotának felmérésére (lehetővé teszik a vérszegénység, gyulladásos betegségek kizárását);
 • műszeres diagnosztikai módszerek.

Az ajakbetegségek megkülönböztetésében leggyakrabban a laboratóriumi és műszeres diagnosztikát alkalmazzák. Például az orvos előírhat perifériás vérvizsgálatot, a kenetek citológiai, bakteriológiai és virológiai vizsgálatát, a hasüreg vagy a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatát stb.

Megkülönböztető diagnózis

Differenciáldiagnózist kell végezni különböző típusú cheilitisekkel (hámlasztó, mirigyes, meteorológiai, gyűrűs, candidalis, ekcémás típusú), ajkak lupus erythematosusával, makrocheilitissel.

Kezelés repedések az ajkak sarkában

Az ajkak sarkában lévő repedések kezelésekor jobb, ha integrált megközelítést alkalmazunk, figyelembe véve a kezelés egyéni jellemzőit. Szintén fontos betartani az általános intézkedéseket, amelyek magukban foglalják:

 • a szájhigiéniai szabályok betartása;
 • a szájüreg és a fogak rendszeres fertőtlenítése;
 • fogászati kezelés, problémás fogak időben történő eltávolítása, lepedék eltávolítása;
 • rossz szokások feladása (ami nemcsak a dohányzást és az alkohollal való visszaélést jelenti, hanem az ajkak harapását, állandó nyalását is);
 • az ajkak mechanikai védelmének biztosítása (a fogazat korrekciója, fogászati implantátumok időben történő cseréje stb.);
 • minden orvosi előírás teljesítése.

Az orvos receptjei tartalmazhatnak általános és helyi terápiára vonatkozó ajánlásokat. A külső kezelés a következő tevékenységeket foglalja magában:

 • kezelés antiszeptikus oldatokkal (hidrogén-peroxid, klórhexidin, kálium-permanganát oldat);
 • proteolitikus enzimeket (tripszin, kimotripszin) tartalmazó testápolók alkalmazása a kéreg lágyítására;
 • kenés kortikoszteroid kenőcsökkel (Lorinden A, Celestoderm, Locoid) a gyulladásos reakció kialakulásának gátlására, a duzzanat és egyéb kellemetlen tünetek megszüntetésére.

Ezenkívül antihisztaminok is használhatók - például Suprastin, Loratadin, Cetirizine. Ezen kívül dúsított étrend, multivitamin és nyugtatók fogyasztása javasolt.

Mi a teendő az ajkak sarkában lévő repedésekkel?

Amikor repedések jelennek meg az ajkak sarkában, mindenekelőtt ki kell zárni olyan tényezők hatását, amelyek súlyosbíthatják a gyulladásos folyamat lefolyását. Ilyen tényezők általában az allergének, a mikrobiális hatások, a túlmelegedés és a hipotermia, a kiszáradás stb.

Az orvoshoz fordulás után nem nehéz meggyógyítani a betegséget, a lényeg a megfelelő kezelés kiválasztása és a probléma kiváltó okának megszüntetése (például baktériumok vagy gombás kórokozó semlegesítése).

Mind a helyi, mind a szisztémás terápiás hatások, vagy a kettő kombinációja alkalmasak. Ugyanilyen fontos, hogy gondosan betartsák a szájüreg, az arc és a kéz higiéniai szabályait.

Általában hova irányul a terápia? Hidratálja és puhítja a bőrt, gyorsítja a sebgyógyulást, megakadályozza az újbóli fertőzést. Ehhez sikeresen alkalmazzák az antimikrobiális és gombaellenes szisztémás és külső készítményeket.

Gyógyszerek, amelyeket az orvos felírhat

Klórhexidin

Antimikrobiális és antiszeptikus oldat, amelyet repedések és sebek kezelésére használnak naponta háromszor. A termék alacsony toxikus és biztonságos, de belső felhasználását kerülni kell. Magas koncentrációban a szer égési sérüléseket okozhat a nyálkahártyán.

Aevit

Belsőleg és külsőleg egyaránt használható kombinált vitaminkészítmény. Belül vegyen be egy kapszulát a gyógyszerből naponta. Ezenkívül az ajkak sarkában lévő érintett területeket a kapszula tartalmával kenik. Az ilyen kezelésnek nincs ellenjavallata, segít felgyorsítani a gyógyulást.

Loratadin

Antihisztamin, amely antiallergiás és antipruritikus tulajdonságokkal rendelkezik. Megakadályozza az ödéma kialakulását, megkönnyíti a gyulladásos folyamat lefolyását. A loratadint naponta egyszer 10 mg szájon át kell bevenni. A leggyakoribb mellékhatások közé tartozik a fejfájás, álmosság, ingerlékenység.

Fukortsin

Antiszeptikus és fertőtlenítő, széleskörű antimikrobiális és gombaellenes hatással. A gyógyszer naponta 1-3 alkalommal keni a sebeket a klinikai gyógyulásig. Mellékhatások a gyógyszer használatának hátterében: a bőr átmeneti vöröses elszíneződése, a hám hámlása.

Echinacea kivonat

Immunstimuláló szer, amely növeli a makrofágok és neutrofilek fagocita aktivitását. Általában naponta háromszor 20-40 cseppet vegyen be a kivonatból, legfeljebb 2 hónapig egymás után. A gyógyszer helyi alkalmazása is lehetséges. Lehetséges mellékhatások az allergia.

Kenőcsök az ajkak sarkában lévő repedésekre

A kenőcsöket általában napi 1-2 alkalommal alkalmazzák a sérült szövetekre: antimikrobiális, gombaellenes és sebgyógyító hatású gyógyszereket használnak.

Antiszeptikumként tökéletes az antibiotikumot tartalmazó Levomekol kenőcs. Az olyan kenőcsök, mint az Actovegin, Solcoseryl, amelyek serkentik a gyógyulási folyamatokat, jól beváltak. Rajtuk kívül meg kell jegyezni a Bepanten, Methyluracil, Dexpanthenol kenőcsök gyógyító hatását.

Gombás fertőzés esetén fontos a Clotrimazol, Exoderil stb. Kenőcsök használata.

Egyéb kenőcsök, amelyeket orvosa írhat fel:

 • A Celestoderm-B és a Garamicin egy kortikoszteroid és egy antibakteriális komponens kombinációja, amelyet a gyulladásos folyamat összetett lefolyásában használnak, gennyes fertőzés hozzáadásával. Gombás fertőzések esetén ezt a gyógyszert nem írják elő. A kenőcsöt a sérült területre reggel és este - azaz naponta kétszer - alkalmazzák. A terápia időtartama 1-2 hét.
 • A Lorinden C kombinált kenőcs viszketés-, gyulladás-, allergia-, ödéma-ellenes hatással. Naponta legfeljebb kétszer alkalmazza, legfeljebb két hétig.

Balzsam az ajkak sarkában lévő repedésekre

Ha a repedés kialakulása még csak most kezdődik, használhatja a jól ismert Rescuer balzsamot. Ezt a gyógyszert külsőleg használják, felgyorsítva a sebek és sérülések gyógyulási reakcióját. A termék sajátossága, hogy természetes összetételű, antibiotikumok és hormonális összetevők nélkül. A balzsamot olyan összetevők képviselik, mint a ghí, homoktövis és olívaolaj, körömvirág kivonat, méhviasz, terpentin, Naftalan olaj, vitaminoldatok és illóolajok.

A balzsamot közvetlenül a repedésekre kell felvinni, naponta többször (általában háromszor). Az allergiás folyamatok a használat ellenjavallatává válhatnak.

A mellékhatások ritkák, és a gyógyszerrel szembeni allergia kialakulásában fejeződnek ki.

Vitaminok

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlen összetevői szinte minden bőrgyógyászati betegség megelőzésének és kezelésének. Bizonyos alapvető tápanyagok hiánya könnyen hámlást, repedezett ajkakat és akár pattanásokat is okozhat. Az avitaminózis vagy hipovitaminózis döntő tényezővé válhat a fertőző bőrgyógyászati folyamatok kialakulásában, és a patológia átmenetét az akut stádiumból a krónikusba okozhatja.

Az A-vitamin részt vesz a hámsejtek differenciálódásában a felületes bőrrétegben. Kiderült, hogy a sejtszerkezetek kémiailag és funkcionálisan változnak. Retinol hiányában szárazság jelentkezik, fokozódik a hámlás, megvastagodik a stratum corneum, gennyes folyamatok alakulhatnak ki.

A B 2  és B 6 vitaminok hiánya  károsítja a bőr hámszövetét és a szájüreget. Emiatt nemcsak a szájzugban repedések keletkezhetnek, hanem a nasolabialis háromszög bőrgyulladása, a fül, az arc stb. A sebek és fekélyek gyógyulásának felgyorsítására, krónikus dermatosis esetén mindig B-csoportú vitaminokat írnak fel.

Az aszkorbinsav egy jól ismert immunmodulátor, amely aktiválja a szervezet tartalék védelmét, felgyorsítva a szövetek helyreállítását. Aszkorbinsav hiányában a sebek tovább és rosszabbul gyógyulnak. Amikor fájdalmas repedések jelennek meg a száj sarkában, általában komplex multivitamin készítményeket írnak elő, amelyek az összes fent leírt vitaminanyagot tartalmazzák. Az ilyen gyógyszerek szedésének gyakoriságát, valamint adagolásukat egyénileg határozzák meg.

Fizioterápiás kezelés

A fizioterápia hatékonyan kiegészíti az alapkezelést, segít a fájdalmas tünetek gyors megszüntetésében és a gyógyulás felgyorsításában.

A fő eljárások, amelyeket az orvos előírhat, ha repedések jelennek meg az ajkak sarkában:

 • Lézeres kezelés - gyulladáscsökkentő, ödéma gátló, érzéketlenítő hatású.
 • A gyógyszerek elektroforézise - kortikoszteroid vagy antihisztaminok alkalmazását jelenti.
 • Fonoforézis kortikoszteroidok kenőcskészítményeivel.
 • Ultra-nagyfrekvenciás kezelés - gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, aktiválja a mikrokeringési és regenerációs folyamatokat.
 • A mikrohullámú terápia javítja a vérellátást és a szövetek táplálkozását, gátolja a gyulladásos reakció kialakulását, megszünteti az ödémát, antiallergén hatású.

Mellesleg, amikor repedések jelennek meg, a fizioterápiás eljárásokat nem olyan gyakran írják elő, hanem csak elhanyagolt és lassú folyamatokkal. Kinevezésükről az orvos dönt.

Alternatív kezelés

Alternatív gyógymódok mindig rendelkezésre állnak, és gyakran nem kisebb hatást fejtenek ki, mint a gyógyszertári gyógyszerek. Például az ajkak sarkában lévő repedések legáltalánosabb gyógymódja a közönséges fülzsír – pontosan az, amelyet általában óvatosan vattacsomóval távolítanak el a fülből. Ez a természetes "kenőcs" keni a rohamok helyét. Azt mondják, hogy a probléma 1-2 napja fennáll.

Nos segít a repedések az ajkak sarkában termálvíz. Használható önmagában, vagy speciális krémmel vagy ilyen víz alapú higiéniai termékkel kenve.

A repedések megszabadulásának nagyszerű módja, ha az érintett területeket olajos vitaminoldatokkal kenjük be: használhat A- vagy E-vitamin-kapszulákat, vagy az Aevit kombinált gyógyszert. Helyette olvasztott méhviaszt, homoktövis vagy csipkebogyó olajat, mézet, libazsírt is használnak.

Gyógynövényes kezelés

Jól segít az ajkak sarkában repedezett területek letörlése növényi infúziókkal, például kamilla, celandin, körömvirág, zsálya, madzaggal.

A következő kiváló gyógymód a lekvárok kezelése aloe vagy Kalanchoe leveleiből, friss celandin növényből, útifű szárából nyert frissen facsart lével. A sérült héjat bekenhetjük egy gerezd fokhagymával vagy egy szelet hagymával.

A sebek kezelésére szolgáló infúziókat a következő módokon állítják elő:

 • egy teáskanál száraz kamillaszínt 200 ml forrásban lévő vízbe öntünk, 40-45 percig a fedél alatt ragaszkodunk, szűrjük és az utasításoknak megfelelően használjuk;
 • egy evőkanál körömvirágot felöntünk egy pohár forrásban lévő vízzel, legalább fél órán keresztül fedő alatt tartjuk, majd leszűrjük és dörzsölésre használjuk;
 • egy evőkanál zsályát öntünk egy pohár forrásban lévő vízbe, ragaszkodunk egy órán át, majd szűrjük, és dörzsöléshez és testápolókhoz használjuk.

Homeopátia

A megfelelő homeopátiás kezelést az optimális alkotmányos szer kiválasztásával írják elő. Az alábbi szerek használata javasolt egyénileg kiválasztott adagokban.

 • Natrum muriaticum - még a mély repedéseket is megszünteti az ajkak sarkában, az ajkak közepén, valamint mindenféle szöget.
 • Ásványolaj - segít a száj közelében lévő vérző sebeknél, amelyeket égés és viszketés kísér.
 • A Calcarea carbonica-t felületes és mélyrepedésekre egyaránt felírják, amelyek főleg télen jelentkeznek.
 • Grafit – akkor használatos, ha sebek jelennek meg az ajkakon és az ujjak közötti terekben.
 • Gepar sulfuris calcareum - megszünteti a kéreggel borított repedéseket.
 • Acidum nitricum - segít a mély vérző sebeknél, amelyeket hosszú lefolyás jellemez.
 • Antimonium krudum - a szájzugokban és a nasolabialis háromszögben lévő sérült bőrre használják.

Sebészet

Sebész segítségére csak néhány különösen elhanyagolt esetben van szükség, ha az ajkak sarkában repedések jelentkeznek, kifejezett diszplázia tüneteivel. A következő sebészeti módszerek megengedettek:

 • lézeres kezelés;
 • fotodinamikus kezelés;
 • kriosebészet;
 • az érintett szövetek ék alakú kivágása;
 • plasztikai sebészet az ajkak korrekciójára és helyreállítására.

Megismételjük azonban, hogy a repedések kezelése inkább kivétel a szabály alól, mivel legtöbbször nincs szükség ilyen kezelésre.

Megelőzés

Még az ajkak sarkában lévő repedések sikeres kezelése után is érdemes gondoskodni a betegség kiújulásának megelőzésére a jövőben. Íme, mi az ilyen megelőzés:

 • keményedési eljárások végrehajtása;
 • a szájüreg szisztematikus és magas színvonalú higiénikus gondozása;
 • csak bevált és kiváló minőségű kozmetikumokat használjon;
 • a táplálkozás minőségének javítása, különös tekintettel a növényi élelmiszerekre, az édességek fogyasztásának megtagadása;
 • megszabadulni a rossz szokásoktól, például a dohányzástól, az alkoholizmustól;
 • a bőr és a nyálkahártyák túlzott kiszáradásának megelőzése, elegendő mennyiségű folyadék használata, hidratáló higiéniai termékek használata.

Ügyeljen saját testének tisztaságára, rendszeresen mosson kezet (vagy legalább használjon nedves törlőkendőt), ne nyalja meg az ajkát és ne rágja a körmét.

Előrejelzés

Az ajkak sarkában lévő repedések bármely életkorban zavarhatnak - gyermek- és felnőttkorban egyaránt. A legtöbb betegnél a probléma súlyos következmények nélkül, 3-5 napon belül elmúlik: eleinte fokozódik a kellemetlen érzés, bőrpír és látható repedések jelennek meg, a probléma eléri a csúcspontját, majd a tünetek fokozatosan enyhülni kezdenek. Nem szabad azonban arra számítani, hogy a baj magától elmúlik: néha ez nem történik meg, különösen, ha nem tesznek intézkedéseket, és a betegség előrehalad. Úgy gondolják, hogy a kezelés teljes figyelmen kívül hagyása hozzájárul a gyulladásos reakció terjedéséhez és a fekélyek kialakulásához. Általánosságban elmondható, hogy a prognózis kedvezőnek mondható, de a kezelés továbbra is szükséges.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.