^

Egészség

A
A
A

Pirosság a kúp körül

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A kagyló körüli vörösség figyelmeztető jelzés lehet, hogy vannak negatív változások a testben. Ne hagyja figyelmen kívül! Ugyanakkor a bőr kipirosodása is bekövetkezhet károsodás vagy egyéb tényezők miatt.

Tudnia kell, hogy az egészséges anyajegy sima, éles, egységes színű és száraz felülettel rendelkezik. A bőrnek pirosság, bőrkiütés, viszketés vagy sérülés nem szükséges. Továbbá a kúp nem növelheti a méretét, a szifilisz vagy más váladék súlyos veszélyt jelent az életre és az egészségre. Általában a szokásos kúp nem okoz kellemetlenséget.

trusted-source[1], [2], [3]

Okoz pirosság a születésnap körül

A születésszámmal kapcsolatos vörösödés okai három csoportra oszthatók:

 1. Mechanikai károsodás. A bőre vörössége a móló körül abból adódik, hogy egyszerűen simultak körmökkel, ékszerekkel vagy más tárgyakkal. Nagyon gyakran születési pontok vannak azokon a területeken, ahol nagy a veszélye annak, hogy megsérül. Például azok, amelyek a nyakban találhatók, ujjakkal, díszekkel, nagyon szoros gallérral vagy akár ruhával ellátott címkével is felcsavarhatják a kúp finom felületét.
 2. Vegyszerek. A kúp az emberi test egyik érzékeny és legsebezhetőbb területe. Ezért agresszív komponensekkel negatívan reagálhat a kozmetikai vagy gyógyászati készítményekre. A termék használatát azonnal le kell állítani, vagy gondosan ellenőrizni kell, hogy ne eshessen a méhökre és a körülötte lévő bőrre.
 3. Újszülött születése egy rosszindulatú daganatban. Sokféle melanóma van, a passzív és a gyorsan növekvő. Az esetek felében a moly körül a bőr elpirul. Ez azt jelenti, hogy benne vannak gyulladásos folyamatok, de kívülről nem teljesen láthatóak.

A Mole válaszolhat a fenti tényezők bármelyikére, függetlenül annak méretétől, a test helyétől vagy az oktatás korától. Egyesek tévesen úgy vélik, hogy az újjászületés kockázata csak nagyobb molyoknál jelentkezik. Ez azzal magyarázható, hogy a nagy mólakon a változások észrevehetőek.

trusted-source[4], [5], [6]

Tünetek pirosság a születésnap körül

Milyen megbetegedéseket előz meg a bőre vörössége a kúp körül? Ez nemcsak a betegség tünetei, hanem a bőrre gyakorolt káros hatások is lehetnek. Pirosság fordulhat elő, mert:

 • Túl sokáig voltál a nap folyamán. A nap kissé gyulladást okozhat a bőr körül. Alapvetően ez akkor történhet meg, ha figyelmen kívül hagyja az orvosok figyelmét és a nyitott napon 11 és 18 óra között van. Ekkor a sugarak leginkább károsak és sok napsugárzást hordoznak. Mivel a molyok nagyon érzékenyek, azonnal reagálhatnak. Bizonyos esetekben a móló maga is megváltoztathatja a színt, mert az ultraibolya fény hatással van a pigment színére.
 • A jóindulatú daganat rosszindulatú állapotba kerül. Ez a túlzott napsütés miatt ismét megtörténhet. Az örökség nagyon fontos. Ha a kagyló újjászületett és a közbülső szakaszban van, könnyen meghatározható. A körülötte lévõ bőr pirosra válik, a móló maga is növekszik. A lapos születési jelenségek kiemelkedőbbek lesznek. Továbbá a születési szám körvonalai sem egyenletesek és világosak, de homályosak a "szakadt" szélekkel.

Mindenesetre ne késlekedjen későbbi orvoshoz való látogatásra, és ne végezzen pontos diagnózis nélküli önkezelést. A rossz megközelítéssel a daganatot csak a betegség lefolyása felgyorsíthatja.

Pirosság a kúp körül és duzzanat

Többször előfordulhat, hogy a moly és a duzzanat körül vörösödik. Ha éles tárgyú éles tárgyat találsz, vagy más módon megsérülsz, akkor minden bizonnyal reagálni fog erre. A Tumescence azért jelenik meg, mert a szervezet azonnal reagál a károsodásra, és a helyi hiperémia ezen a helyen keletkezik. A bőrpír a bőr természetes reakciója. A bőr még kis súrlódás esetén is pirosra fordulhat.

A vörösség és a duzzanat második oka a születési hely helyén a bőrön jelentkező változások. Leggyakrabban ezek negatív változások. Némi időt vesz igénybe a móló megfigyelése. Ha észleli a legkisebb szín- vagy méretváltozást, azonnal konzultáljon onkológussal.

Fokozatosan, bőrpír és duzzanat után fájdalom, viszketés és folyamatos kellemetlen érzés társulhat. Minél hamarabb lépsz kapcsolatba a szakemberekkel, annál könnyebb és fájdalommentes lesz a művelet végrehajtása (ha szükséges).

Néhány egyszerű és ártalmatlan módon, hogy enyhíti a bőrpír és duzzadás: megszórjuk streptotsida, törölje le alkohollal vagy tinktúra körömvirág, kend antibakteriális kenőcs cink vagy szalicilsav. Ha a bőrpír nem ment, de a kellemetlen érzés még erősebbé vált, a vakond nem lehet kezelni függetlenül.

Komplikációk és következmények

A kúp körül kialakuló bőrpír következményei nagyon eltérőek lehetnek. Ha a napsütés túlzott mértékű expozíciója elszennyeződik, ez a melanin túlzott felhalmozódásához fog vezetni. A jóindulatú kúp egy rosszindulatú kúpra degenerálódhat. A moly körül a vörösesített területeken néha kiütés vagy gyulladás jelentkezik a szomszédos területeken.

Ha az orvosok diagnosztizálták a melanoma első szakaszát, a következmények gyors és nem operatív kezelés. Ha a képződést az első szakaszban észlelik, ultrahanghullámokkal, kemoterápiával és besugárzással kezelhető. Ha a beteg egy onkológusra fordult, a legtöbb esetben a kezelés számos eljárásból és sebészeti beavatkozásokból áll. Bizonyára szükséged lesz a szövetek vágására a születésnap közelében.

A következmények bőrpír körül mol lehet, mint életmódbeli változások: minimális napozás, tilalmat látogatások szoláriumok, stb, amelyek kiváltó a újraképződését gyulladás vagy rosszindulatú daganat.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11]

Szövődmények

A bőrt a születésszámmal kapcsolatos vörösesedés szövődményei közé az összes atipikus változást is magába foglalhatja:

 • Növelje a moly méretét, égő érzést vagy viszketést.
 • Fájdalmas érzés. Csak akkor nőnek, ha megpróbálják kezelni a születésnapját.
 • A moly sötétebb lesz.
 • A szélek elveszítik a helyes körvonalakat, a határok nem válnak egyértelművé.
 • A bőr pirosságának megjelenése a moly körül, nem csak körül, hanem a szomszédos bőrterületeken is. Az ilyen bőrpír gyorsan terjed, és nagyon észrevehető.
 • A kúptól a vértől vérvétellel, szimmetrikus vagy áttetsző sárga folyadékkal vérzik.
 • A szőrszálak eltűnhetnek, vagy fordítva jelenhetnek meg, ha korábban nem voltak ott.

Az egyik legveszélyesebb szövődmény egyfajta szülészmoly. Növeli a méretet, a bőr alatt felhalmozódik a folyadék. A tályog legtávolabbi érintése esetén a bőr felrobbanhat, és a folyadék a bőrre fröccsen. Ez nagy területek, a nyálkahártyák fertőzését okozhatja (ha veszélyes anyajegy az orr, szem vagy száj közelében van).

trusted-source[12],

Diagnostics pirosság a születésnap körül

A kúp körül a vörösség diagnosztizálása általános vizsgálatból és műszeres diagnózisból áll. Az általános vizsgálatot onkológus végzi. Rögtön megállapíthatja, hogy a születési név veszélyes-e. Vizsgálatot is végezhet otthon, ellenőriznie kell a "Komplikációk" szakaszban található elemeket.

A műszeres diagnosztika olyan eljárásokból áll, mint a biopszia, a szövettani vizsgálat és a dermatoszkóp. Az ilyen modern módszerek segítségével lehetővé válik egy rosszindulatú anyajegy pontosan diagnosztizálása.

A biopszia olyan eljárás, amelyet a méh alatti szövetekben lévő ráksejtek meghatározására hajtanak végre. A szövetek kis darabja készül. Ez az eljárás biztonságos, mivel ha a kúp nem veszélyes, akkor nem gyógyítható gyorsan.

A dermatoszkóp egy olyan orvosi mikroszkóp, amely átláthatóvá teszi a molyfelszínt. Az orvos képes lesz megnézni, mi történik a kúp alatt, milyen folyamatok fejlődnek ott és hogyan fejlődik a betegség. Emiatt pontosabban leírhatja a kezelést vagy a műveletet.

Szövettani vizsgálat - a gyulladt kúp része vizsgálatra kerül. Ha vannak ráksejtek, azonnal nyilvánvalóvá válik. Ez a módszer volt az első, amely az orvosok elkezdte megbízni az onkológusokon.

A diagnózis elengedhetetlen része vér- és vizeletvizsgálat is. A szervezet reagál a rosszindulatú anyatejjelre a leukociták szintjének emelkedésével, a hemoglobin csökkenésével és más nyilvánvaló változásokkal.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17], [18]

Mit kell vizsgálni?

Hogyan kell megvizsgálni?

Ki kapcsolódni?

Kezelés pirosság a születésnap körül

A születésszámmal kapcsolatos vörösség eltávolítható olyan gyógyszerekkel, amelyeket a gyógyszertárban vagy alternatív módon értékesítenek. Jobb, ha olyan módszert választasz, melynek nincs mellékhatása vagy negatív visszajelzése. A kenőcs vagy más gyógyszer megválasztásakor a gyógyszertárban tanácsos megnézni az utasításokat és a készítményt. Válassza ki a gyógynövényeket a gyógynövényeken vagy olyan összetevőkön, amelyekről nincsenek allergiás betegségei. Az ártalmatlan gyógynövényeket és összetevőket alternatív receptekben használják. A mínusz csak gyenge hatás és hosszabb kezelés lehet.

A kezelést az orvosi rendelvényre vagy utasításokra megadott módon kell elvégezni. Egy erősebb adag csak komplikációkat okozhat. A legjobb, ha egy orvoshoz fordul, aki segít a megfelelő adag kiválasztásában.

Ha a születéskori rosszindulatú daganatba degenerálódik, a kezelést sugárzás és kemoterápia, áramütés, biopszia segítségével végezhetjük el. Bonyolultabb esetekben a műtét nem kerülhető el. Amikor kiválasztja a kezelés módját, kezdje biztonságosabbá és ártalmatlanná a testet. Ellenkező esetben Ön kockáztatja a moly gyulladásának gyógyítására és más szövődményre.

Miért jelenik meg a vörösség a kagyló eltávolítása után?

Ha eltávolítja a születési helyet műtéttel, biztosan lesznek nyomokban és pirosságban ezen a helyen. Ez a szervezet természetes reakciója a beavatkozásnak a jól koordinált munkájában. A moly eltávolításának helyén a vörösség 2-3 hétig tarthat. A legtöbb esetben a születésnap után is marad egy apró seb, amely fölött egy kéreg van.

A születési elváltozás eltávolítása után az aktív gyógyulási folyamat és a fiatal bőr kialakulása következik be. Amikor a kéreg eltűnik, a helyén egy kis fényes folt lesz, amely fokozatosan egy színt kap a bőrével. A helyreállítási képességtől függően a kennel mérete és az eltávolítás típusa továbbra is heg. Bizonyos esetekben nagyon észrevehető és további feldolgozást igényel.

A moly eltávolítása után is a vörösség jelezheti, hogy a fertőzés be lett vezetve, vagy a művelet nem minőségi. A szimbólum eltávolításával teljesen eltávolítania kell a gyökeret, különben újra növekedhet. A vörösség, amely nem sokáig tart, tanúskodik.

Mi a teendő, ha vörösség van a kúp körül?

A legfontosabb dolog nem az öngyógyítás indítása, anélkül, hogy megállapítanánk a pirosság pontos okait. A pirosság azt jelzi, hogy a kúp mechanikusan, kémiailag vagy ultraibolya károsodást okozott. Most a helyreállítás vagy újjászületés folyamata.

Milyen bőrgyógyász-onkológusok javasolják, ha vörösség van a kúp körül:

 • Végezzen független diagnózist. Alapvetően meg kell határoznia, hogy a kagyló kifelé változott-e vagy sem.
 • Figyeljük meg a kúp állapotát 1-2 napig.
 • Mindenképpen konzultáljon orvosával.
 • Ha a vörösödés 3-4 nap múlva nem szűnik meg, végezze el a diagnózist egy orvosi rendelőben.

Ha van vörösség, és a kúp nem fáj, és nem merte nézni kifelé, akkor próbálja meg kezelni a celandin, a málnacsalád vagy a gyulladásos krém kémiai adalékanyagok nélkül. A mechanikai és kémiai hatások egyszerű irritációjával a bőrpír gyorsan el fog telni. Ha ezek az intézkedések nem segítenek, ne próbálkozzon más módszerekkel - kérjen segítséget szakemberektől. A kúp melanóma regenerálódhat, amely a rák egyik legagresszívebb típusának tekinthető.

Orvostudomány

Az otthoni születésszám körüli vörösség öngyógyítására csak néhány gyógyszer engedélyezett. Garantálják, hogy ne okozzanak kárt.

 • Streptocid. A legegyszerűbb, megfizethető és hatékony tabletták. Minden gyógyszertárban megvásárolhatók, és nagyon olcsóak. Vegyünk néhány Streptocid tablettát, dörzsöljük be a porba, majd szórjuk meg a gyulladást. Tarts ki egy ideig. Nem lehet szétfújni, vagy bezárni a születési méretet. Nem ajánlott a streptocid feltöltése egy másik gyógyszer vagy kenőcs fölé, ha korábban gyulladásos kezelésben részesült.
 • Az alkohol orvosi jellegű. Ha nem a gyógyszertárban van, megvásárolhat egy alternatív eszközt - Septyl. Kezelje alkohollal a pirosságot, ne tapadjon ragasztóval vagy ragasztóval. A naponta többször törölje le, amíg a pirosság teljesen el nem tűnik.
 • Tinktúra a kalendula. Ez eltávolítja a gyulladást vagy irritációt, ha vannak ilyenek. Ugyanazt kell alkalmaznia, mint az orvosi alkoholt.
 • Háromszoros antibiotikus kenőcs. Barthel húzza (Polymyxin B szulfát + neomicin-szulfát + bacitracin). A Levomekol analóg lehet. A gyógyszer teljesen ártalmatlan, de több pirossági alkalmazás után az eredmény észrevehető. A cink és szalicilsav gyorsan eltávolítja a gyulladást és a bőrpírt, valamint a duzzanatot.

Abban az esetben, ha megsérült a születési név és a vérzés elkezdődött, csak a hidrogén-peroxidot használhatja kezelésre.

Pirosság a móló körül - alternatív kezelések

 1. Kenje meg a születési jelet kálium-permanganáttal. Így naponta 2-szer megteheti, amíg a vörösség el nem tűnik.
 2. Nyomja le az uborkából. Nagyon egyszerűen készül - vágja le az uborka, tegye fel a keletkező göndör géz-tasakot és csatlakoztassa a vörösséghez. Tartsa ezt 15-20 percig.
 3. Friss vagy savanyú káposzta kerül a gyulladásra. Hagyjuk 20 percig. Legalább 2 tömörítés szükséges, látható eredményt kell elérniük. Ellenkező esetben ezt a módszert ki kell cserélni.
 4. Gránátalma és a méz. Vegyük a savanyú gránátalmát, húzzuk ki a gyümölcslevet, és fél óráig melegítsük fel. Ezután hűtsük le egy kicsit, és keverjük össze a méz 1: 1. Hűvös helyen kell tartani, naponta többször kenjük fel a bőrpírt, egészen a teljes helyreállításig.
 5. Burgonya. Használhat nyers vagy főtt burgonyát. Dörzsölje rántva, és 20 percig húzzon a bőrpírra, vagy amíg a burgonya megszárad (nyers nyersanyagok esetén).

A bőrt érintő bőrpírt kell nedvesíteni és teljesen eltávolítani. Minden olyan összetevő, amely sok nedvességet tartalmaz, alkalmas erre. Kiváló lehetőség az aloe is. Vágja le a növény leveleit, majd a kivágott vörösre vágja. Az aloetet ragasztószalaggal vagy kötéssel rögzítheti. Még az éjszakára is elmehetsz.

Gyógynövényes kezelés

 • Tisztaság. A tisztaság mindig az egyik legjobb gyógymódnak tekinthető, bármilyen irritáció és gyulladás esetén. A vörösödés eltávolítása a móló körül tiszta formában, tinktúrában vagy kivágásban alkalmazható. Vegyük a kandalló szárát, és vörösszeműre vágjuk. Készítsen egy császárat, és törölje le a kagylót. Egyszerű tinktúrát is készíthet. Vigyük fel a gyapotot infúzióval 10 percig.
 • Kamilla. A kamilla eltávolítja az irritációt és fertőtleníti a kagylót. Készíthetsz egy császárat, és alkalmazhatsz gyapotot a kagylóval. Ön is fürödhet, és ott tarthatja a gyulladt molnát.
 • Yarrow. Ez a növény antiszeptikus és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Készítsen erőt a vörösség, a gyulladás és a duzzanat miatt. Gyűjtsd össze a növény friss leveleit, préselj ki a gyümölcslevet, de a növénydarabok nélkül. Keverjük össze a lé a vazelin 1: 4 arányban. Készítsen egy terápiás kenőcsöt, amely bármely bőrgyulladásra használható.
 • Petrezselyem. Ez a legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás a bőrpír és az irritáció számára. Készítsen egy csicsót a petrezselyemlevélből. Törés és hűtsük le. Készíts egy gyapot tampont, és áztassa a húslevesben, alkalmazza a pirosságot 20 percig. Szóval csináld párszor egy nap. A tömörítés után a bőrt nem lehet vízzel leöblíteni.

Megelőzés

Annak érdekében, hogy megakadályozzák a bőre vörösségét a kúp körül, meg kell felelni az egyszerű szabályoknak:

 • A napfény a napfényben csak a reggeli és az esti órákban lehetséges, amíg ilyen erős. Ebédidőben jobb az árnyékban lenni. Ez különösen igaz azoknak az embereknek, akiknek sok moly vagy nagyon könnyű bőrük van.
 • Használjon védő fényvédőt.

 • Ne látogassa meg a szoláriumot. A mesterséges nap nagyon veszélyes a bőr számára. Ez az, ami sok melanoma formációt vált ki. A szoláriumban való gyakori látogatások és a túlzott tartózkodás hátrányosan befolyásolják a születésszámot, gyulladnak és fokozatosan a melanómákba degenerálódhatnak.
 • Rendszeresen vizsgálja meg a testén lévő molakat.
 • Ne hagyja figyelmen kívül a kellemetlen érzést vagy kellemetlenséget a kagyló területén, különösen akkor, ha korábban melanóma volt vagy gyanított.

A legjobb módja annak, hogy megakadályozzák a bőr kiszáradását, jó védelem a közvetlen napfénytől. Ehhez elkerüljék a káros UV, viselni ruha, hosszú ujjú, egy kalap nagy területek, napszemüveg, sötét szemüveget, vedd fel a bőr fényvédő magas sun szűrő.

trusted-source[19], [20], [21]

Előrejelzés

A moly körül a vörösség prognosztizálása a legtöbb esetben kedvező. Javasoljuk, hogy távolítsa el a születési helyet, amely kellemetlen helyen található. Azaz, ahol folyamatosan meg lehet érinteni a körmöket vagy a ruhákat. Annak érdekében, hogy ne sérüljön a születési név, a vérzés és a fertőzés kockázatának elkerülése érdekében leggyakrabban a születési márkát eltávolítják a modern módszerekkel.

Amikor a molyok melanómában degenerálódnak, a prognózis nem olyan kedvező. A melanoma a rosszindulatú daganatok egyik legveszélyesebb változata. Ezért több esély van a teljes és gyors fellendülésre azokban, akik képesek voltak felismerni a fenyegetést, és időben konzultáljanak az orvossal.

Mindkét csoport esetében a napsütésben a meleg szezonban eltöltött időt korlátozni kell. Azt is javasoljuk, hogy az onkolóst folyamatosan figyelemmel kísérjék és vizsgálják meg, hogy új idő alatt felfedezzék és eltávolítsák.

Kedvező prognózis a bőrnek a kagyló körüli vörösödésére csak abban az esetben, ha a beteg nem öntanuló és önelégült, és bármilyen szorongásos tünet fordul az orvoshoz.

Ha a kúp körül észreveszi a vörösséget, ne kétségbe esni. Nézze meg néhány napig. A vörösség elmenekülhet. Az öngyógyítás a pontos diagnózis meghatározása nélkül nagyon veszélyes. Ha a születési csoport degenerálódik rákos növekedéssé, csak Ön és a szervezet egészére károsíthatja magát.

trusted-source[22]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.