^

Egészség

A
A
A

A nyirokcsomók hyperplasia

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A nyirokcsomók hiperplázia a klinikai orvostudomány egyik komoly problémája.

Tény, hogy a hiperplázia (görög felnevelés) egy kóros folyamat, amely a szövettani sejtek reprodukciójának (proliferációjának) intenzitásának növekedésével és a lokalizációval jár. Ez a folyamat bárhova megkezdődhet, és eredménye a szövetek mennyiségének növekedése. Valójában az ilyen hipertrófiás sejtosztódás daganatok kialakulásához vezet.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a nyirokcsomó hyperplasia nem betegség, hanem klinikai tünet. És sok szakértő tulajdonítja a lymphadenopathiát - a limfoid szövetek megnövekedett kialakulását, ami növeli azok növekedését. Ismert, hogy a nyirokcsomók bármely fertőzésre és gyulladásra reagálva növekednek.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

A nyirokcsomó hyperplasia okai

Jellemzése okai hiperplázia a nyirokcsomók, meg kell tisztázni, hogy a limfoid vagy nyirokszövet (álló retikuloendoteliális sejtek, T-limfociták, B-limfociták, nyiroktüsz, makrofágok, dendritikus, lymphoblasts, hízósejt stb) nem csak a parenchima szervek a nyirokrendszer : regionális nyirokcsomók, lép, thymus, garatos mandulák. Ez a szövet is jelen van a csontvelőben, a nyálkahártya a légzőrendszer, a gyomor-bél traktus és a húgyúti. És ha van bármilyen szerve gócok krónikus gyulladásos sejt csomókat limfoid szövet jelenik meg, és ott -, hogy megvédje a szervezetet a támadó a fertőzés.

De érdeklődünk a regionális nyirokcsomók iránt, amelyek a limfociták és antitestek termelését, a nyirokszűrést és a szervek áramlásának szabályozását szolgálják. Ma okozza hiperplázia a nyirokcsomók minősülnek oka a növekedés, ami egy immunválasz bármilyen patológiás folyamat, módosító dinamika nyirokcsomó szövetet anyagcserét, és az arány ezen vagy más sejtekben. Például, válaszul egy genetikusan eltérő sejtek (antigének), hogy dolgozzon limfociták és mononukleáris fagociták (makrofágok) növeli a nyirokcsomó; amikor a baktériumok és mikrobák bejutnak a nyirokcsomókba, felhalmozódnak életmódjuk termékei és semlegesített toxinjai. Az onkológia esetében a nyirokcsomó-hiperplázia a sejtjeik bármelyikét magában foglalja a proliferáció kóros folyamatában. Ez növeli a nyirokcsomó szálas kapszulájának méretét, alakját és szerkezetét. Továbbá, nyirokcsomó szövetet nőhet túl a kapszulát, és abban az esetben a metasztázisok más szervekben kényszerült a rosszindulatú sejteket.

Ebből kiindulva a nyirokcsomók hiperplázia fertőző, reaktív vagy rosszindulatú eredetű lehet.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25]

A fertőző etiológiájú nyirokcsomók hyperplasia

Nyirokcsomó hyperplasia (a növekedés abban az értelemben, méretüket) egy válasz fertőzés betegségek, mint például által okozott staphylococcus vagy streptococcus nyirokcsomó, rubeola, bárányhimlő, fertőző májgyulladás, felinoz (macskakarmolási betegség); tuberkulózis, a HIV, a fertőző mononukleózis, nyálmirigy-betegség, tularemia, brucellózis, chlamydia, szifilisz, actinomycosis, leptospirosis, toxoplazmózis.

Nem specifikus lymphadenitis - a helytől függően - a nyirokcsomók hiperpláziája a nyakon, az alsó állkapcsokon vagy a hónalj nyirokcsomóin. A hónalj nyirokcsomók növekedését figyelték meg a mastitisben, a felső végtagok ízületeinek és izomszövetének gyulladásaiban, brucellózisban, felinózisban stb.

A gyulladásos folyamatok a száj és a torok (a actinomycosis, fogszuvasodás, krónikus mandulagyulladás, pharyngitis, bronchitis, stb). Hyperplasia jellemző állcsont alatti nyirokcsomó, BTE, és retropharingeális predgortannyh. És csak a nyaki nyirokcsomók növekedni fertőző mononukleózis.

A rubeola, a toxoplazmózis, a tuberkulózis, valamint a szifilisz esetében az orvosok érzékelik a nyaki nyirokcsomók hyperplasia-ját. Ezenkívül a tuberkulózis tünetei során megemlítik az intrathoracikus és mediastinalis nyirokcsomók hiperpláziait. Ugyanakkor a nyirokcsomókban a lymphoid szövetek egészséges sejtjeinek fokozatos helyettesítése necrotikus tömegű esetleges karakterrel.

A mesenterialis nyirokcsomók tuberkulózisa és hiperplázise jellemző. Ezen túlmenően, jelentős növekedése a nyirokcsomókban a mezenteriális vékonybél miatt a vereség a Gram-negatív baktérium Francisella tularensis, amely tularémiát okoz - akut fertőző betegsége által szállított rágcsálók és ízeltlábúak.

Lágyéki nyirokcsomók hiperplázia által megfigyelt orvosok a fertőző mononucleosis és toxoplasmosis, brucellózis és actinomycosis, valamint a fertőzések a genitális és a HIV.

A nyirokcsomó hyperplasia tünetei

A nyirokcsomók hyperplasia, ahogy fent említettük, a betegségek széles körének tünete. A legfontosabb feladat a nyirokcsomó-hiperplázia tüneteinek azonosítása, megerősítve vagy megcáfolva a fokozott sejtosztódás rosszindulatú patogenezisét.

Ha a nyirokcsomó gyorsan növekszik (legfeljebb 2 cm, és egy kicsit több), ha a tapintásos vannak fájdalmas érzés, és a node következetesség meglehetősen lágy és rugalmas, minden okunk azt állítani, hogy ez hiperplázia a nyirokcsomó elváltozások folytán keletkeztek fertőző vagy gyulladásos folyamat. Ezt megerősíti a nyirokcsomó bőrének vörössége is.

Amikor a nyirokcsomó lassan növekszik, amikor a tapintás nem okoz fájdalmat, és maga a csomópont nagyon sűrű - valószínűsége, hogy a folyamat rosszindulatú természetű. Metasztázisokban a kibővített nyirokcsomó szó szerint a környező szövetekbe nő, és "kolóniákat" képezhet.

A hypertrophi nyirokcsomó lokalizációja szintén fontos. A submaxilláris, a nyaki és az axilláris nyirokcsomók hiperplázisa jó minőségűnek mondja. Mi nem mondható el a hasnyálmirigy mediastinum, retroperitoneális és nyirokcsomók supraclavicularis nyirokcsomóinak hiperpláziájáról.

Reaktív nyirokcsomó hyperplasia

A reaktív nyirokcsomó-hiperplázia az immunrendszer válasza az azonos immunitású patológiákra. Az ilyen kórképek közé tartoznak:

 • autoimmun kollagén betegségek (rheumatoid arthritis és polyarthritis, periarteritis nodosa, szisztémás lupus erythematosus, scleroderma, Hamman Rich szindróma, Wegener-granulomatózis); - Wagner-kór vagy dermatomyositis (a vázizomzat, a simaizmok és a bőr szisztémás betegsége)
 • felhalmozódási betegségek (eozinofil granuloma, Gaucher-kór, Niemann-Pick betegség, Leterer-Ziva betegség, Hyunda-Schuller-Crischen betegség).

Ezen kívül, a reaktív forma tudja kísérni a szérum betegség (allergiák használata immun szérum állati eredetű termékek), hemolitikus anémia (öröklött, vagy szerzett), megaloblasztos vérszegénység vagy Addison-Biermer (ami bekövetkezik hiányban B9 és B12) és a kemoterápia és sugárkezelés onkológiai betegségek.

Között autoimmun endokrin betegségek, nyirokcsomó hyperplasia jellemző hyperthyreosis (Basedow-kór) az oka, amely abban rejlik, a megnövekedett termelés a pajzsmirigy pajzsmirigy hormonok. Ezzel a patológiával a nyirokcsomó-hiperplázia általános jellegű, fokozott nyirokcsomó-mitózissal.

Szakértők hangsúlyozzák, hogy a reaktív nyirokcsomó-hiperplázia jelentős proliferatív aktivitással jellemezhető, és általában a nyak és az alsó állkapcsok nyirokcsomóira hat.

A citomorfológia szempontjából a reaktív forma háromféle, a leggyakoribb a follikuláris forma.

Nyirokcsomók follicularis hyperplasia

A szövettani vizsgálatok azt mutatták, hogy a funkció follicularis hyperplasia a nyirokcsomók jelentősen meghaladja a normális limfoproliferációt méretű és számos antitest alkotó szekunder tüsző, valamint a növekvő nemesítési központok (ún fényes központok). Ezek a folyamatok a nyirokcsomók cortexében fordulnak elő. Ebben az esetben a másodlagos tüszők viselkednek agresszíven, arra kényszerítve a maradék sejteket, limfocitákat.

A nyaki nyirokcsomók follicularis hiperpláziáját az angiofollikuláris limfoid hyperplasia vagy a Castleman-kór jellegzetes tünete. A betegség lokalizált formájával csak egy nyirokcsomó bővül, de ez a mellkas vagy a hasi régióban jelentkező periodikus fájdalom, gyengeség, súlycsökkenés, láz támadások formájában nyilvánul meg. A betegség oka, hogy a Castleman-kutatók a HHV-8 herpeszvírus testében való jelenlétnek tulajdonítottak.

trusted-source[26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33]

A nyirokcsomók malignus hyperplasia

A rosszindulatú etiológiájú nyirokcsomók hyperplasia befolyásolhatja a regionális csomópontokat a test egészében. A limfómák elsődlegesek.

A supraclavicularis nyirokcsomók tartós kiterjedése a nyelőcső, a gyomor, a nyombél, a belek, a vesék, a petefészkek, a herék rákos megbetegedéséről szól.

A nyaki nyirokcsomók hyperplasia a maxillofaciális lokalizáció tumoraiban figyelhető meg, a melanóma a fej és a nyak régiójában. A tüdők vagy emlőmirigyek daganatos betegein az onkopatológia feltétlenül a hónalj nyirokcsomóinak hiperpláziájává válik. Ezenkívül a vérrák is előfordul.

A mediastinum nyaki és nyirokcsomóinak hiperplázise a sarcoidosisra jellemző (epithelioid-sejt granulomák kialakulásával és azok későbbi fibrózisával).

A leukémia, rosszindulatú daganatok a kismedencei szervek, metasztázis a prosztatarák, a méh, a petefészek, végbél, általában jelölve egy nyirokcsomó-megnagyobbodás, a hasi és lágyéki nyirokcsomók.

A Hodgkin-limfóma, általában megfigyelhető tartós növekedés tapasztalható a méhnyaki és supraclavicularis csomópontok, és hiperplázia a retroperitoneális nyirokcsomók és hasüregbe. Az utóbbi jelentős dimenziója a bél és a medencei szervek megzavarását okozza. Abban az esetben, non-Hodgkin limfóma háttér vérszegénység, leukocytosis és a lymphopenia detektált hiperplázia nyaki és mellkasi nyirokcsomók (közel a rekesz), valamint a csomópontok a könyök és a térdhajlati gyűrődések.

A nyirokcsomó hyperplasia diagnózisa

A nyirokcsomó hyperplasia diagnózisának figyelembe kell vennie és helyesen értékelnie kell azokat a tényezőket, amelyek a szindróma kialakulásához vezetett. Ezért átfogó felmérésre van szükség, amely magában foglalja:

 • általános vérvizsgálat,
 • biokémiai vérvizsgálat (beleértve a toxoplazmózist és antitesteket),
 • vér immunogramja,
 • elemzés a tumor markerekről,
 • a vizelet általános analízise,
 • A torok kenetje a patogén növényzet jelenlétére,
 • szerológiai vizsgálatok a szifiliszre és a HIV-re,
 • Pirke és Mantou mintája a tuberkulózisról,
 • A szarkoidózis mintája,
 • radiográfia (vagy mellkas röntgen)
 • a nyirokcsomók ultrahang (ultrahang)
 • limfoszcintigráfiát;
 • a nyirokcsomó biopsziája (szúrás) és a biopsziás minta szövettani vizsgálata.

Az esetek felében a pontos diagnózis csak a szövettani vizsgálat segítségével lehetséges, miután a nyirokcsomó szövetét vettük.

trusted-source[34], [35], [36], [37]

Mit kell vizsgálni?

Ki kapcsolódni?

A nyirokcsomó hyperplasia kezelése

A nyirokcsomó-hiperplázia kezelése a megjelenés okaitól függ, ezért egyetlen terápiás séma nem, és nem is lehet. De ahogy az orvosok mondják, mindenképpen komplex terápia szükséges.

Ha a nyirokcsomó-megnagyobbodást a gyulladásos folyamat okozza, de a gyulladáshoz vezető fertőzéssel küzdeni kell. Például az akut lymphadenitis kezelésében a betegség első szakaszaiban a tömörítéseket alkalmazzák, de gúzos gyulladással szigorúan tilosak. Az ilyen betegek orvosa az antibiotikumokat írja elő - figyelembe véve az adott kórokozók ellenállását. Így a staphylococcusok többsége rezisztens a penicillin-csoport gyógyszerekkel szemben, ezzel semlegesíti a hatóanyag hatását a béta-laktamáz enzimmel. Javasolt vitaminokat is bevenni és UHF terápiát végezni.

A tuberkulózissal vagy más specifikus fertőzéssel kapcsolatos kezelés során a kezelést az egyes betegségekre kidolgozott rendszerek szerint kell előírni.

Olyan diagnosztizált autoimmun betegség esetében, amely a nyirokcsomó-hiperplázia megjelenését vagy a nyirokcsomó-sejtek proliferációjának rosszindulatú jellegét eredményezi, sajtolók és antibiotikumok nem segítenek. Ne feledje, hogy a nyirokcsomók és a szövetek patológiás proliferációja esetén az öngyógyítás teljesen elfogadhatatlan!

A nyirokcsomók hiperplázia megelőzése - időben történő vizsgálat és kezelés, valamint gyógyíthatatlan patológiákkal - tapasztalt és jól tájékozott orvosok összes ajánlása. Ezután nem lehetséges, hogy a betegség szélsőséges helyzetbe kerüljön, amikor a hypertrophiás szövetek rosszindulatú daganatosodássá válnak.

A nyirokcsomó-hiperplázia prognózisa

A nyirokcsomó-hiperplázia bármilyen prognózisa - a patogenezisének ilyen sokszínű "választékával" - a legfőbb oka. Nem specifikus fertőzéssel a prognózis a leginkább pozitív. Azonban vannak olyan árnyalatok: minden dolog „elemi” és a növekedést és a gyulladás nyirokcsomók - hiányában a helyes diagnózis és a megfelelő kezelés - megvan a lehetősége arra vezet, hogy vagy vérmérgezés, vagy egy találkozót a onkológus limfóma ...

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.