^

Egészség

A
A
A

Duzzadt nyirokcsomók a nyakban

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 26.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A nyakban a megnövekedett nyirokcsomó a légutakat érintő hideg vagy akut vírusfertőzés egyik következménye. Emiatt a nyak nyirokcsomói gyulladnak és mérete nő.

Nézzük meg a nyak nyirokcsomó-bővülésének okait és kezelésük módszereit.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Okoz megnagyobbodott nyirokcsomók a nyakban

A felső légutak bármely légzőszervi bakteriális fertőzését a nyirokcsomók gyulladása kíséri. A nyirokcsomók rövid ideig növekednek, ugyanakkor sok szorongást okozhatnak. A megnagyobbodott nyirokcsomó a kis, alig észrevehető méretű, mint a borsó, a nagy méretűre, amely nem rejthető - a nyirokcsomók a tojás mérete.

A tapintás, azaz a megnagyobbodott nyirokcsomó megérintésekor a fájdalom érezhető. Ha a nyirokcsomók nem nagyodnak meg, akkor a fájdalom nem érezhető. Ne feledje, hogy minél intenzívebb a fertőzés, annál fájdalmasabb és nagyobb a nyirokcsomók.

A duzzadt nyirokcsomók veszélyes betegség. Tehát a keményített nyirokcsomók rosszindulatú daganatokká válhatnak. A nyirokcsomók által okozott veszély mértékét önállóan értékelheti. Ha a betegség alatt magas a hőmérséklet, a fejfájás és a nyaki nyirokcsomók területén állandó bizsergés, azonnal forduljon orvoshoz. A veszélyes nyirokcsomók másik jele a fájdalom a nyeléskor. Minél magasabb a hőmérséklet, és a kellemetlen érzések a nyakánál, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a nyirokcsomók veszélyesek az egészségre.

A nyak nyirokcsomóinak növekedésének okait mindig fertőző bakteriális betegség okozza. Ahhoz, hogy pontosan tudjuk, hogyan kell kezelni a megnagyobbodott nyirokcsomókat, meg kell érteni megjelenésük és gyulladásuk okát.

A nyak nyirokcsomójának bővülésének okai: 

 • Emberi immunhiány-vírus ( HIV ).
 • Rák (metasztázisok nyirokcsomókba, lyphogranulomatosis ).
 • A kötőszöveti betegségek.
 • Az alkoholfogyasztás vagy a krónikus alkoholizmus.
 • Problémák az immunrendszerrel.
 • A pajzsmirigy betegségei.
 • Angina vagy akut pharyngitis.
 • Gomba-, bakteriális, parazita-, vírusfertőzések, fertőző betegségek ( fertőző mononukleózis ).

Emellett a megnövekedett nyirokcsomók okai közé tartoznak a fülgyulladások, a különböző fogászati fertőzések, a szájüreg gyulladása és a gége. A nyakban lévő gyulladt nyirokcsomók beszélhetnek a nyak és a nemi betegségek közelében lévő szervek betegségeiről. Ezenkívül a nyirokcsomók gyulladást okozhatnak a macska- vagy patkány karcolások miatt.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9]

Tünetek megnagyobbodott nyirokcsomók a nyakban

A nyirokcsomók a nyirokszövet részecskéi, amelyek a kötőszövet zsebében találhatók, ezek a nyirokfolyadékkal rendelkező sajátos szűrők. A nyirokcsomók a testben és a teljes nyirokrendszerben találhatók. A védősejteket a nyirokcsomókban tárolják, amelyek a rákot és a baktériumsejteket megragadják és elpusztítják.

A nyirokcsomók nagyon fontosak az immunrendszer számára, mivel felelősek a baktériumok, vírusok és más, a szervezetbe belépő káros anyagok elleni küzdelemért.

A nyak nyirokcsomójának kiterjesztésének tünetei: 

 • Magas hőmérséklet
 • A nyakon kis dudorok jelennek meg.
 • A nyirokcsomók duzzadnak, és ezért nehéz lenyelni és beszélni.

A duzzadt nyirokcsomók tünetei általában a kiterjedt vagy lokalizált gyulladások miatt jelentkeznek. Vannak azonban olyan esetek, amikor a nyirokcsomók növekedése közvetlenül kapcsolódik a rákhoz. A duzzadt, gyulladt nyirokcsomókat lymphadenopathiának hívják.

Ha hideg és betegségei vannak, amelyek a felső légutakat érintik, akkor a nyak nyirokcsomói egy ideig növekedhetnek, majd visszatérhetnek a normál formába. Nagyon veszélyes, ha a nyirokcsomó csak egyik oldalon gyullad. Mindez súlyos fertőző és nem fertőző betegségek jelei lehetnek. A nyirokcsomók betegsége és növekedése a nyakban hozzájárulhat a mandulák, nyálmirigyek, parotidmirigyek, pajzsmirigy és a nyakmirigyek növekedéséhez és duzzadásához. Ha hasonló tünetei vannak, azonnal orvoshoz kell fordulni.

trusted-source[10], [11]

Duzzadt nyirokcsomók a nyakban hátulról

A nyak hátsó részén lévő megnagyobbodott nyirokcsomó gyulladásos folyamatokat jelez a szervezetben. Így a nyak duzzanata hátulról hideg, torokfájás, tuberkulózis vagy sztrájkgát okozhat. Ezenkívül a nyak nyálkahártyáján a nyirokcsomók növekedése rubeola, toxoplazmózist és más vírusfertőzést jelenthet.

A nyaka mögött duzzadt nyirokcsomók fő tünetei:

 • A nyakon érezheti a puha duzzanatot, amely fájdalmas lehet, vagy nem zavar.
 • A nyaki nyirokcsomók megnagyobbodhatnak a nyak nyirokcsomóit érintő rákról.
 • A nyakban a nyirokcsomók bővítésével járó fő tünet egy hideg.

Lehetetlen elkerülni a nyak nyirokcsomóinak gyulladását, mivel lehetetlen megvédeni a testet minden baktériumtól, baktériumtól és fertőzéstől. Azonban a megelőző intézkedések jelentősen csökkentik a nyakban lévő nyirokcsomók gyulladásának kockázatát.

Ne kezdje meg a vírusfertőzések és a bakteriális betegségek kezelését. Ügyeljen arra, hogy az orvoshoz forduljon, ha a nyakon vörösség jelenik meg.

Kövesse az alapvető higiéniai szabályokat: mosson kezet, enni egészséges ételeket, ne érintkezzen a betegség hordozóival.

trusted-source[12], [13], [14]

Diagnostics megnagyobbodott nyirokcsomók a nyakban

A megnövekedett nyirokcsomó diagnosztizálása a nyakban az ok felderítésével kezdődik. A szöveti duzzanatot vagy duzzanatot okozó folyamat bármely gyulladás. Amikor a nyirokcsomók gyulladása mérete nő. Diagnózis a gyulladásos folyamat nagyon egyszerű, köszönhetően a megnövekedett nyirokcsomóknak. De néha a nyirokcsomók növekedése nem jár gyulladásos folyamatokkal. Ezért szükséges a megnagyobbodott nyirokcsomók diagnosztizálása, figyelembe véve az egyéb tüneteket, amelyek ennek a tünetnek az oka lehetnek.

Nyilvánvaló vagy elhanyagolt nyirokcsomó-bővítés esetén a betegek az érintett területen tartós fájdalmat panaszkodnak. Megjegyezzük, hogy ha a nyirokcsomó-bővítés folyamata nagyon gyors és gyors, akkor a betegség oka diagnosztizálható. Általában ez egy seb, amelybe mikrobák vagy fertőzések kerültek, és a nyirokcsatornákon keresztül jutottak a nyak nyirokcsomóihoz. Ha a nyirokcsomó akut gyulladásáról beszélünk, a reakció a test egészében nyilvánul meg:

 • Magas hőmérséklet
 • Csökkent étvágy.
 • Hidegrázás.
 • Általános gyengeség és fáradtság.
 • Fejfájás.

Ha a nyirokcsomók krónikus gyulladásáról beszélünk, akkor a fenti tünetek és fájdalom hiányozhat. A megnagyobbodott nyirokcsomó is veszélyes, mert visszafordíthatatlan degenerációt okozhat a nyaki és a szubmandibuláris nyirokcsomókban.

Nagyon nehéz diagnosztizálni az ilyen nyirokcsomókat, mivel fájdalommentesek és alig érzékelhetőek. Ezért a pontos diagnózis megszerzése érdekében orvoshoz kell fordulni. Csak a kezelőorvos megbízhatóan határozhatja meg a nyaki nyirokcsomók növekedésének okait és előírja a szükséges kezelést.

trusted-source[15], [16], [17]

Ki kapcsolódni?

Kezelés megnagyobbodott nyirokcsomók a nyakban

A nyak nyirokcsomóinak kezelése olyan eljárásokkal és módszerekkel kezdődik, amelyek segítenek a fájdalom enyhítésében. Nagyon fontos, hogy meghatározzuk a gyulladás okát és megduzzadt nyirokcsomókat. Ebben a kérdésben segíthet: fertőző betegség sebész, sebész és onkológus. Általában sok kérdés kapcsolódik a nyak nyirokcsomóinak kezeléséhez. A kezelés megkezdése előtt megtudja, miért gyulladt a nyirokcsomók. Ezeket a problémákat különböző kezelési módszerekkel lehet megoldani.

A nyaki nyirokcsomók a fülbetegségekért, a fejbetegségekért és a légzőszervi megbetegedésekért felelősek. Emelkedést okozhat a fogászati fertőzések is.

 • Az echinacea a legjobb megoldás a gyulladt nyirokcsomó elleni küzdelemben. Az Echinacea olyan növény, amely gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatással van az érintett területre. Az echinacea infúzióját forralt vízzel kell hígítani. Körülbelül 10 csepp tinktúra 100 gramm vízben. Vegye ki a tinktúrát naponta háromszor. A megnagyobbodott nyirokcsomók ilyen kezelését leggyakrabban a megfázásnál használják.
 • Egy másik módja a nyak nyirokcsomóinak gyógyítására, hogy tömörítse és dörzsölje. Szüksége lesz kámforolajra vagy ichtholol kenőcsre. Az olajat tömörítésre használják, és a kenőcsöt óvatosan be kell dörzsölni az érintett területre.
 • Kérjük, vegye figyelembe, hogy a nyak nyirokcsomóinak nagyításakor jobb, ha egy ideig megállítja a krémeket és a parfümöt. Mivel ez további gyulladást okozhat.
 • A nyirokcsomókban a fájdalom enyhítésének legegyszerűbb módja az, hogy egy frottír törölközőt, forró vízben áztassuk, jól nyomjuk meg és rögzítsük a nyakhoz és a megnagyobbodott nyirokcsomókhoz. Tartsa a kompresszort legfeljebb 15 percig.
 • A C-vitamin napi fogyasztása a megnövekedett nyirokcsomókat visszaadhatja a szokásos formában. Egyél több zöldséget és gyümölcsöt, itallevet, különösen narancsot.
 • Szigorúan tilos jódháló készítése. Mivel egy már megnagyobbodott nyirokcsomó súlyos gyulladását okozhatja.

A nyakban a megnagyobbodott nyirokcsomó nem halálos diagnózis, hanem olyan betegség, amely azonnali kezelést igényel. Nem kell várni, amíg a betegség visszafordíthatatlanná válik, forduljon orvoshoz és vigyázzon az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.