^

Egészség

A nyirokcsomó biopsziája

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 05.05.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A megnagyobbodott nyirokcsomók okainak megértése érdekében egy sor diagnosztikai vizsgálatot kell végezni. A leginkább informatív és általános diagnosztikai módszer jelenleg a nyirokcsomó biopsziájának tekinthető. Ez egy olyan eljárás, amelynek során egy darab bioanyagot eltávolítanak további kutatás céljából.

Az emberi szervezetben a nyirokcsomók egyfajta szűrőállomás szerepét töltik be, amelyek vonzzák és semlegesítik a kórokozókat. Amikor a kórokozók bejutnak a csomópontba, megnövekszik, ami szintén jellemző a gyulladásos reakciókra vagy rosszindulatú folyamatokra. Annak megértése, hogy milyen patológia fordul elő a nyirokcsomóban, és végezzen el egy eljárást, például egy biopsziát. [1]

Mi a különbség a nyirokcsomók punkciója és biopsziája között?

A szövettani elemzést számos patológia diagnosztizálására írják elő, mivel sikeresen segít meghatározni a kórfolyamat típusát, azonosítani a fázisát, megkülönböztetni a daganatot stb. Gyakran ez a vizsgálat teszi lehetővé a diagnózis pontos felállítását, előírja a megfelelő kezelést.

A nyirokcsomók a szervezet immunrendszerének fő láncszemei. Ezek a specifikus szövetek "raktárai", amelyek biztosítják a T- és B-limfociták érését, antitesteket termelő plazmasejteket képeznek, és a nyirokrendszert is megtisztítják. A baktériumok és az idegen részecskék a nyirokcsomókban kiszűrik a nyirokáramlást. Feleslegükkel a szervezet védekező mechanizmusa aktiválódik, immunglobulinok termelődnek, sejtmemória alakul ki. Mindezek a reakciók az immunitás, a fertőző és rosszindulatú ágensek eltávolításának szerves részét képezik.

Az ilyen védelem általában mindig működik, és előfordulhat, hogy a személy maga sem tudja, hogy ilyen reakciók lépnek fel a testében. Csak egy hatalmas támadás vagy az immunitás csökkenésével a csomópontok növekedhetnek, fájdalom jelentkezhet. A legtöbb betegnél azonban néhány nap múlva minden visszatér a normális kerékvágásba.

Ha egyszerre több nyirokcsomócsoport növekszik, a beteg egészségi állapota meredeken romlik, a hőmérséklet emelkedik, egyéb fájdalmas jelek jelennek meg, akkor ilyen helyzetben diagnózisra van szükség, beleértve a nyirokcsomó biopsziáját vagy szúrását. Ezeket a fogalmakat gyakran szinonimáknak tekintik, de ez nem teljesen igaz.

Ha punkciós punkcióról beszélnek, amely magában foglalja a folyékony titkot sejtekkel történő összegyűjtését további citológiai vizsgálat céljából, akkor általában a "punkció" kifejezést használják. A biopsziát akkor említik, ha az a bioanyag nagy részének eltávolítását foglalja magában, majd ezt követő szövettani elemzéssel.

A punkció egy minimálisan invazív, finom tűs eljárás, amely gyakorlatilag fájdalommentes. A nyirokcsomó-biopszia traumatikusabb beavatkozást igényel, gyakran szikével. Létezik azonban a "punkciós biopszia" fogalma is, amelyben a csomópontot vastagabb tűvel szúrják át, amely lehetővé teszi a szükséges szövetmennyiség kiválasztását.

Az eljárás indikációi

A limfoproliferatív és rosszindulatú patológiák diagnosztizálása során nemcsak a diagnózis morfológiai megerősítése, hanem citológiai és szövettani részletezése is fontos. Hasonló információk nyerhetők a nyirokcsomó punkciójával és biopsziájával.

A szúrást hozzávetőleges diagnosztikai manipulációként használják. A punkció nem alkalmas limfoproliferatív patológia meghatározására: biopszia (akár kimetszés, akár punkció) szükséges, a biopszia további citológiai és szövettani vizsgálatával.

A szúrásra utaló jelek lehetnek:

 • megnagyobbodott egyetlen nyirokcsomó, képződött konglomerátumok és limfoproliferatív patológia jelei nélkül;
 • Folyadékképződés ultrahangos jelei;
 • a bioanyag eltávolításának szükségessége a biopszia elvégzése utáni kiegészítő vizsgálathoz.

A nyirokcsomó-biopszia olyan sebészeti beavatkozás, amelyet helyi vagy általános érzéstelenítéssel végeznek. Az eljárás eredményeként a nyirokcsomó egy részecskéjét, vagy a teljes csomópontot megkapják további kutatás céljából. A pontos és helyes diagnózis kulcsa a mikroszkópos elemzés.

A biopszia fő indikációi a következők:

 • a daganatos folyamat kialakulásának magas kockázata a klinikai információk szerint;
 • ismeretlen eredetű lymphadenopathia (az összes érintett diagnosztikai módszer nem segített a diagnózis felállításában);
 • a terápia hatékonyságának hiánya.

Lehetetlen pontosan megmondani, hogy a nyirokcsomó mekkora méreténél kötelező a biopszia. A legtöbb szakértő azonban úgy véli, hogy a 30 mm-nél nagyobb nyirokcsomók esetében, és ez nem jár fertőző folyamattal, biopsziát igényel.

Néha egy biopsziás vizsgálat nem elegendő: a betegnek ismételt eljárásokat írnak elő. Ez akkor lehetséges, ha az előző biopszia során több szövettani változást találtak:

 • a nyirokcsomó nekrózisa;
 • sinus hisztiocitózis;
 • szklerózis;
 • parakortikális válasz nagyszámú makrofág és plazmasejt jelenlétével.

Készítmény

A nyirokcsomó-biopszia előtti előkészítő szakasz magában foglalhatja a háziorvossal, a sebésszel, az endokrinológussal, az aneszteziológussal, az onkológussal és a hematológussal való konzultációt. Kötelező általános és biokémiai vérvizsgálat elvégzése, a véralvadási rendszer vizsgálata.

A kóros fókusz helyének tisztázása érdekében ultrahangvizsgálatot írnak elő.

Az orvos előzetesen megbeszélést folytat a pácienssel:

 • tisztázza az allergiás állapotot;
 • tájékoztatást kap a szedett gyógyszerekről;
 • nőknél tisztázza a menstruációs ciklus fázisát és kizárja a terhesség lehetőségét.

Ha a beteg vérhígító gyógyszereket szed, akkor azokat 7-10 nappal a biopszia előtt töröljük.

Ha az eljárást általános érzéstelenítéssel végzik, akkor az előkészítést óvatosabban kell elvégezni:

 • a beavatkozás napján enni és inni tilos;
 • az előestéjén a vacsora a lehető legkönnyebb legyen, főleg növényi alapú, könnyen emészthető ételeket használva;
 • 2-3 nappal a beavatkozás előtt nem szabad alkoholt fogyasztani, nem kívánatos a dohányzás;
 • másnap reggel, mielőtt a biopsziás eljárásra menne, a páciensnek le kell zuhanyoznia testápolók és testápoló krémek használata nélkül.

Technika nyirokcsomó biopszia

A sekély nyirokcsomók biopsziája általában rövid ideig tart – sok betegnél az eljárás körülbelül 20 perc alatt befejeződik. Általában helyi érzéstelenítést alkalmaznak, bár a szúrást általában fájdalommentesnek tekintik. Ha ultrahangos vezérlést használnak, akkor az orvos ultrahangos érzékelővel meghatározza a fájdalmas szerkezet helyét, speciális jelölést helyez el, amely tükröződik a monitoron. A szúrási zónában lévő bőrt fertőtlenítőszerrel kezelik, majd érzéstelenítővel, vagy érzéstelenítőt fecskendeznek be. A páciens vízszintesen fekszik a kanapén, vagy ülő helyzetben van. Ha biopsziát végeznek a nyakban, akkor azt speciális módon rögzítik, és a betegnek elmagyarázzák, hogy átmenetileg ne végezzen nyelési mozdulatokat. A páciensnek teljesen mozdulatlannak kell lennie a biopszia alatt.

A szükséges mennyiségű biológiai anyag felvétele után a szúrási zónát antiszeptikummal kezeljük. Javasolt lehet fél órán át hideg száraz borogatást alkalmazni.

Nincs szükség hosszabb klinikai tartózkodásra, kórházi elhelyezésre: önállóan hazamehet, ha más ok nem indokolja a tartást. Az eljárás után először fontos elkerülni a fizikai aktivitást.

Ha mély biopsziára van szükség, általános érzéstelenítésre lehet szükség. Ilyen helyzetben a beteget a diagnózis után nem küldik haza, hanem a klinikán marad - több órától 1-2 napig.

A nyílt biopsziához speciális eszközkészletre van szükség: a szikén kívül ezek bilincsek, koaguláló készülék és varráshoz szükséges anyagok. Ez a beavatkozás legfeljebb 60 percig tart. Az orvos kiválasztja a biopsziához szükséges nyirokcsomót, ujjaival rögzíti, majd 4-6 cm-es bemetszést végez a bőrön, feldarabolja a bőr alatti zsírréteget, megnyomja az izomrostokat, az ideg- és érhálózatot. Ha a biopszia során egy vagy több csomópont eltávolítása szükséges, a sebész előzetesen bekötözi az ereket, hogy megakadályozza a vérzést, a nyirokszivárgást és a daganatsejtek terjedését (ha rosszindulatú folyamatról beszélünk). A nyirokcsomók eltávolítása után az orvos vizsgálatra küldi őket, ismét megvizsgálja a sebet, és összevarrja a bemetszéseket. Egyes esetekben egy leeresztő berendezést hagynak, amelyet 24-48 óra múlva eltávolítanak. A varratok eltávolítása egy héten belül megtörténik. [2]

Hogyan történik a nyirokcsomó-biopszia?

A biopszia egy adott nyirokcsomóban történő felvételének saját jellemzői lehetnek, amelyek a helytől, a szerkezet mélységétől, valamint a létfontosságú szervek és nagy erek jelenlététől függenek a sérült kapcsolat közelében.

 • Fül-orr-gégészeti, fogászati problémák - a nyirokcsomók leggyakoribb okai - esetén a nyaki nyirokcsomó biopsziája írható elő. Ha a lymphadenopathia tisztázatlan eredetű, akkor először ultrahangot írnak elő, és csak ezt követően, ha szükséges, biopsziát. A rosszindulatú daganatokban megnövekednek a nyirokcsomók, mivel a rákos sejtek behatolnak a nyirokerekbe, amelyek külön területet szívnak el. A jövőben ezek a sejtek metasztázisokhoz hasonlóan a szűrőcsomópontokban telepednek meg, és elkezdenek fejlődni. Az onkológiában gyakran a nyirokcsomók veresége "a lánc mentén" történik, amelyet a szondázás tökéletesen meghatároz. A nyaki biopszia elvégezhető tűszúrással az anyag eltávolításával, vagy műtéti hozzáféréssel, a szövettani elemzéshez szükséges kapcsolat teljes eltávolításával.
 • A melanoma őrnyirokcsomó-biopsziáját az emlőrák biopsziájához hasonlóan hajtják végre. Ha van információ a távoli szervek és nyirokcsomók metasztázisáról, akkor a biopszia haszontalannak tekinthető. Áttétek hiányában őrcsomó-biopszia indokolt. Általában a melanoma eltávolítása után hajtják végre. Lehetőség van a nyirokcsomó vizualizálására különféle radiológiai módszerekkel.
 • A hónalj nyirokcsomójának biopsziáját ülő helyzetben végezzük a pácienssel, aki felemeli a karját és kicsit visszaveszi. Ezt az eljárást leggyakrabban az emlőmirigy elváltozásával hajtják végre: a nyirok az edényeken keresztül az ugyanazon oldalon lévő hónaljban található csomópontokhoz áramlik. Az ilyen nyirokcsomók egyfajta hónalj-csomóláncot alkotnak. Veresége fontos szerepet játszik az emlőpatológia kezelési rendjének megtervezésében. A vizsgálat alkalmas a felső végtag melanómájában vagy laphámsejtes karcinómájában, valamint Hodgkin-kórban is. [3]
 • Az inguinalis nyirokcsomók biopsziáját a heverőn fekvő beteg helyzetéből végezzük, a lábát (jobb vagy bal, az elváltozás oldalától függően) oldalra húzzuk. Az ilyen vizsgálatot leggyakrabban feltételezett daganatos folyamatok esetén írják elő (herék, szeméremtest, méhnyak, prosztata, hólyag, végbél rákja), vagy ha más módon nem lehet kideríteni a lymphadenopathia okát (például limfogranulomatózissal). Vagy HIV-fertőzések).
 • A supraclavicularis nyirokcsomó biopsziáját mindig elég súlyos patológiák gyanúja okozza: sok esetben ezek daganatok - rák vagy limfóma áttétek, amelyek a mellkasban vagy a hasüregben helyezkednek el. A jobb oldali supraclavicularis nyirokcsomó a mediastinum, a nyelőcső, a tüdő daganatos folyamataiban érezteti magát. Az intrathoracalis szervekből és a hasüregből származó nyirok a bal oldalon megközelíti a nyirokcsomót. Gyulladásos betegségek is okozhatnak supraclavicularis lymphadenopathiát, de ez sokkal ritkábban fordul elő.
 • A mediastinalis nyirokcsomó biopsziáját az intrathoracalis légcsőrégió felső harmadának vetületi területén, a subclavia artéria vagy a pulmonalis csúcs felső szélétől a bal brachiocephalicus véna felső határának metszéspontjáig végezzük. és a középső légcsővonal. A mediastinalis nyirokcsomó-biopszia leggyakoribb indikációi a limfoproliferatív neoplazmák, a tuberkulózis és a szarkoidózis.
 • A tüdő nyirokcsomójának biopsziája gyakori eljárás rák, tuberkulózis és szarkoidózis esetén. Gyakran a lymphadenopathia a patológia egyetlen jele, mivel sok tüdőbetegség tünetmentes. Mindenesetre a végleges diagnózis felállítása előtt az orvosnak biopsziát kell végeznie, és szövettani információkat kell szereznie.
 • A hasi nyirokcsomók biopsziáját írják elő a gyomor-bél traktusban, a női és férfi nemi szervek szerveiben, valamint a húgyúti rendszerben fellépő daganatos folyamatok gyanúja esetén. Gyakran megnagyobbodott hasi nyirokcsomók figyelhetők meg hepatosplenomegalia mellett. Biopsziát végeznek mind az elsődleges, mind a differenciáldiagnózishoz. A hasüregben nagyszámú nyirokcsomó található parietálisan a peritoneum mentén, az erek mentén, a mesenteriumban és a bél mentén, az omentum közelében. Növekedésük lehetséges a gyomor, a máj, a belek, a hasnyálmirigy, a méh, a függelékek, a prosztata, a hólyag károsodásával.
 • A submandibularis nyirokcsomó biopsziája a fogak, az íny, az orcák, a gége régió és a garat patológiái esetén írható elő, ha a lymphadenopathia oka nem állapítható meg, valamint rákos folyamat vagy limfóma metasztázisainak gyanúja esetén.
 • A nyirokcsomók rákjának biopsziáját távoli szervek és nyirokcsomók metasztázisainak hiányában végezzük. Ellenkező esetben az eljárás értelmetlennek minősül a páciens számára. Ha nincs távoli metasztázis, akkor mindenekelőtt a lánc első, az "őrszem" nyirokcsomó tanulmányozását folytatják.
 • A retroperitoneális nyirokcsomó biopsziája alkalmas a férfi és női nemi szervek rosszindulatú folyamataira. A rák első stádiumában lévő betegek hozzávetőleg 30%-ánál vannak mikroszkopikus áttétek a nyirokcsomókban, amelyek komputertomográfiával vagy markerekkel nem határozhatók meg. A biopsziát általában arról az oldalról végezzük, ahol az elsődleges daganat fókusza található. Az eljárást általában retroperitoneális lymphadenectomia részeként végzik.
 • Az intrathoracalis nyirokcsomók biopsziája kötelező vizsgálat a tüdőrák, a nyelőcső, a csecsemőmirigy, az emlőrák, a limfóma és a limfogranulomatózis gyanúja esetén. A mediastinum csomópontjaiban előrehaladott stádiumban a hasüregből, medencéből, retroperitoneális térből (vese, mellékvese) származó áttétek is terjedhetnek.
 • A paratracheális nyirokcsomók biopsziáját gyakran végzik tüdőrákos betegeknél. A paratracheális nyirokcsomók a felső mediastinalis és a tracheobronchialis csomópontok között helyezkednek el. A primer daganatos folyamatban ugyanazon az oldalon ipsilaterálisnak, primer daganat hiányában kontralaterálisnak oszlanak el.

A nyirokfolyadék a megfelelő ereken keresztül áramlik. Ha rákos sejtek kerülnek bele, akkor elsősorban a lánc első nyirokcsomójában vannak. Ezt az első csomópontot őr- vagy jelcsomópontnak nevezik. Ha a rákos sejtek nem találhatók az őrszem nyirokcsomóban, akkor a következő csomópontoknak elméletileg egészségesnek kell lenniük.

A biopsziák típusai

A nyirokcsomók biopsziájának többféle típusa létezik, amely a bioanyag eltávolításának technikájától függ. Bizonyos típusú beavatkozásokat szakaszosan hajtanak végre: először tűszúrást, majd nyílt beavatkozást végeznek, ha a szúrás nem volt elegendő a diagnózishoz. Nyílt biopsziás módszerre van szükség, ha a citológia eredménye bizonytalannak, kétségesnek, közelítőnek bizonyult.

 • A nyirokcsomó nyílt biopsziája az ilyen diagnózis legösszetettebb és leginvazívabb módja. Az eljárás során szikét használnak, és a teljes csomópontot kiválasztják a kutatáshoz, és nem csak egy részét. Egy ilyen beavatkozás gyakran az egyetlen helyes, ha rosszindulatú folyamatok gyanúja merül fel.
 • A nyirokcsomók punkciós biopsziája viszonylag kíméletes és fájdalommentes eljárás, amely nem okoz sok kellemetlenséget a betegeknek. A diagnózis során mandrint használnak, amely a stylet szerepét tölti be. Egy mandrin segítségével levágják és befogják a szükséges mennyiségű bioanyagot. A tűbiopszia helyi érzéstelenítés alkalmazásával jár, nem szükséges a beteg kórházba kerülése.
 • Az excíziós nyirokcsomó-biopszia egy kifejezés, amelyet gyakran alkalmaznak az általános érzéstelenítésben végzett nyílt biopsziára. Az érintett csomópontot bemetszéssel távolítják el.
 • A nyirokcsomó trepan biopsziája egy speciális, nagy, hornyokkal ellátott tű használatát foglalja magában, amely lehetővé teszi a kívánt méretű szövetrészecskék eltávolítását.
 • A nyirokcsomók finomtűs biopsziáját aspirációs biopsziának nevezik: vékony üreges tűs eszközt használnak. Általában a csomópontot szondázzák és átszúrják: ha ez nem lehetséges, akkor ultrahangos vezérlést alkalmaznak. Általában finom tűs biopsziát írnak elő, ha szükséges a submandibularis vagy supraclavicularis nyirokcsomók tanulmányozása, ha limfoid struktúrák metasztázisait észlelik.

Nyirokcsomók biopsziája ultrahangos kontroll alatt

A szakértők jelenleg a célzott punkciós eljárást, vagy az úgynevezett „ultrahang-vezérelt biopsziát” tartják a nyirokcsomó-biopszia legelfogadhatóbb technikájának.

A bioanyag-minta eltávolításának folyamatáról beszélünk, amelyet ultrahangos felügyelet mellett végeznek: ennek eredményeként a szúró tű elhelyezkedése és behelyezése pontosabban és biztonságosabban történik. Ez rendkívül fontos az orvos számára, mivel gyakran egy gyanús nyirokcsomó a létfontosságú szervek közelében található mély szövetekben található, vagy kicsi, ami nagymértékben megnehezíti az eljárást.

Az ultrahangos megfigyelés segít a műszer pontos behelyezésében a kívánt helyre, a szomszédos szövetek és szervek károsodásának veszélye nélkül. Ennek eredményeként a szövődmények kockázata minimálisra csökken.

Az orvos határozza meg, hogy a kívánt zóna milyen módon jelenik meg. A technika további előnye nem csak a biztonság, hanem az olcsósága is: nincs szükség ultramodern és drága felszerelésre.

Az ultrahangos biopszia különösen akkor javasolt, ha nem csak az érintett szerkezetet kell megvizsgálni, hanem a közelében lévő vérkeringés sajátosságait is. Ez a megközelítés elkerüli az erek sérülését, és kizárja a vér szövetbe való felszabadulását.

Az eljáráshoz speciális tűket használnak végérzékelőkkel. Ez az egyszerű eszköz segít egyértelműen nyomon követni a tű helyzetét és előrehaladását.

Az ilyen beavatkozás utáni helyreállítási időszak gyorsabb és kényelmesebb a beteg számára. [4]

Ellenjavallatok az eljáráshoz

Mielőtt a pácienst a nyirokcsomó biopsziájára utalná, az orvos számos vizsgálatot és vizsgálatot ír elő, amelyek szükségesek az eljárás ellenjavallatának kizárásához. Az alapvető előzetes diagnózis egy általános vérvizsgálat és a véralvadás minőségének felmérése. Vérzésre hajlamos biopsziát nem végeznek - például hemofíliában szenvedő betegeknél, mivel a beavatkozás során az erek megsérülhetnek.

A nyirokcsomó biopsziája ellenjavallt gennyes folyamatok esetén a szúrás területén. Nem kívánatos az eljárást terhes vagy szoptató nők számára, valamint menstruációs vérzés esetén elvégezni.

Általában a szakértők az alábbi ellenjavallatokat különböztetik meg:

 • a véralvadási rendszer megsértése (veleszületett, szerzett vagy átmeneti rendellenességek - vagyis a vért hígító megfelelő gyógyszerek szedésével összefüggésben);
 • thrombocytaszám 60 ezer/µl alatt van;
 • hemoglobin szintje kevesebb, mint 90 g/liter;
 • INR nagyobb, mint 1,5;
 • a protrombin idő 5 másodperccel meghaladja a normát;
 • fertőző és gyulladásos folyamatok a biopszia területén;
 • havi vérzés nőknél az eljárás napján;
 • dekompenzált krónikus patológiák;
 • nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel végzett kezelés az elmúlt héten.

Normál teljesítmény

A páciens nyirokcsomó-biopsziájának mikroszkópos vizsgálatát az onkológiai kórképek diagnosztikai aspektusában tartják a legfontosabbnak, segít a gyógyszeres terápia minőségének megítélésében.

A nyirokcsomók szövettana egy kisebb sebészeti beavatkozás, melynek során egy kis szövetdarabot távolítanak el további kutatás céljából. A nyirokcsomó biopsziájával a szakemberek tanulmányozhatják szerkezetének jellemzőit, észlelhetik a fájdalmas rendellenességeket, és észrevehetik a gyulladásos reakció jeleit.

A nyirokcsomó a szervezet védekező rendszerének alapvető láncszeme, amely összekötő elem a nyirokerek között. A nyirokcsomók lehetővé teszik a fertőző invázió leküzdését leukociták - specifikus vérsejtek - termelésével. A csomópontban egy mikrobiális és vírusfertőzés, rosszindulatú sejteket ragadnak meg.

A nyirokcsomó biopsziája segít azonosítani az atipikus sejtek jelenlétét, meghatározni a fertőző gyulladásos folyamat, a jóindulatú daganatok és a gennyes patológiák sajátosságait. A biopsziát leggyakrabban az inguinalis, axilláris, a mandibuláris és a fül mögötti régiókban végzik.

Biopsziát írnak elő azoknak a betegeknek, akiknek meg kell találniuk a daganatos folyamat típusát - különösen, ha rosszindulatú patológia gyanúja merül fel. Gyakran diagnosztikát írnak elő a fertőző betegségek meghatározására.

A nyirokcsomó biopsziájának eredményei

A biopszia (nyirokcsomó-biopsziával nyert anyag) és a patológia részecskéinek kimutatása után a szakemberek elkezdik számolni a sejtstruktúrákat és megjelenítik a limfadenogramot. Erre a célra a mikroszkópos megfigyelés immerziós módszerét alkalmazzák, amely lehetővé teszi legalább félezer sejt megkülönböztetését és százalékos jelenlétének kiszámítását.

Ezek a limfadenogramok rendkívül szükségesek és értékesek a lymphadenitis nem specifikus formájának diagnosztizálásához.

A limfadenogram eredményeinek normája:

A releváns sejttípusok tartalma

Százalék

Limfoblasztok

0,1-0,9

Prolimfociták

5,3-16,4

Limfociták

67,8 és 90 között

Retikuláris sejtek

0-tól 2,6-ig

Plazmasejtek

0-tól 5,3-ig

Monociták

0,2-5,8

Hízósejt

0-tól 0,5-ig

Neutrophil granulociták

0-tól 0,5-ig

Eozinofil granulociták

0-tól 0,3-ig

Bazofil granulociták

0-tól 0,2-ig

A nyirokcsomó biopszia során eltávolított biológiai anyagban túlnyomórészt érett limfociták találhatók prolimfocitákkal. Teljes számuk az összes sejtszerkezet 95-98%-a lehet.

A reaktív lymphadenitis a retikuláris sejtek számának növekedésében, a makrofágok és az immunoblasztok kimutatásában nyilvánul meg.

Akut lymphadenitisben a makrofágok és a neutrofilek számának növekedése figyelhető meg.

Komplikációk az eljárás után

Általában a nyirokcsomók diagnosztikai biopsziája nehézségek nélkül halad át. Csak bizonyos esetekben komplikációk alakulnak ki:

 • vérzés a biopszia során bekövetkező véletlen érsérülés miatt;
 • nyirok szekréciója a sebből;
 • paresztézia, a beavatkozási terület érzékenységének megsértése;
 • fertőző ágens bejutásával összefüggő fertőzés - különösen az eljárás során;
 • az idegi struktúrák mechanikai sérüléseihez kapcsolódó trofikus rendellenességek.

Egyes betegek tudatzavart, szédülést, gyengeséget okozhatnak. Az állapotnak 1-2 napon belül vissza kell térnie a normális szintre.

Sürgős orvosi ellátást igénylő veszélyes tünetek:

 • láz, láz;
 • erős, lüktető, növekvő fájdalom megjelenése a nyirokcsomó-biopszia területén;
 • vér vagy genny váladékozása a sebből;
 • bőrpír, duzzanat a biopszia helyén.

Az eljárás utáni következmények

Nyirokcsomó-biopsziát nem végeznek, ha a betegnek bármilyen ellenjavallata van. Ellenkező esetben káros hatások alakulhatnak ki. Például, ha egy személy a véralvadási rendszerben szenved, még egy egyszerű tűbiopszia is vérzést okozhat.

A műtét utáni problémák előfordulásának megelőzése érdekében nyirokcsomó-biopsziát kell végezni szakemberrel, minden előírt feltétel, aszeptikus és antiszeptikus szabályok betartásával.

Egyes esetekben a következő problémák léphetnek fel:

 • csatlakozás a fertőzéshez;
 • a seb vérzése;
 • idegkárosodás.

A negatív következmények kialakulásának százalékos aránya azonban viszonylag kicsi. De a biopszia során kapott információk nagy értékűek az orvos számára, lehetővé téve a helyes diagnózis felállítását és a megfelelő hatékony kezelés előírását.

Az eljárás után gondoskodni

Általában a nyirokcsomó-biopsziás eljárás nem nehéz, és a betegek jól tolerálják. A bioanyag aspirációval vagy szúrással történő eltávolítása után csak a szúrás helye marad a bőrön, amelyet antiszeptikus oldattal kezelnek és gipsszel zárnak le. Ha nyílt biopsziát végeztek, akkor a sebet összevarrják és bekötik. A varratok eltávolítása a hét folyamán történik.

A nyirokcsomó biopszia utáni sebet nem szabad nedvesíteni. A fertőzés megelőzése érdekében antiszeptikus oldatokkal kell kezelni. Ha a testhőmérséklet hirtelen megemelkedik, a beavatkozás helye megduzzad, vérzik vagy bármilyen más módon zavar, akkor sürgősen orvoshoz kell fordulni.

Az eljárás után rövid, enyhe fájdalom megjelenése megengedett.

Mit ne tegyünk a nyirokcsomók biopsziája után:

 • megfürödni;
 • úszni medencében, nyílt vízben;
 • látogasson el egy fürdőbe vagy szaunába;
 • gyakoroljon erőteljes gyakorlatokat.

Ezek a korlátozások az eljárás után körülbelül 2 hétig érvényesek, a beavatkozás típusától és mértékétől függően, mint például a nyirokcsomó-biopszia.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.