^

Egészség

A
A
A

A napégés utáni viszketés: hogyan lehet nyugodt, hatékony jogorvoslat

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Tenger, nap, homok - mindez kétségtelenül pozitív hatással van az emberi egészségre, javítja mind a fizikai, mind a mentális állapotot, növeli a hatékonyságot. A nap hatására szép rúd jelenik meg, a bőr megújul, a pórusokat megtisztítják, fokozzák a D-vitamin termelését, és a bőr megfiatalodik. De minden jelenségnek mindig van hátránya, ami gyakran sok problémát okoz, kényelmetlenséget okoz. A nyári szünetek egyik ilyen kellemetlen következménye a napégés utáni súlyos  viszketés, amely elhomályosít minden, még a leggondosabban tervezett és szervezett nyaralást is.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Okoz viszketés a napégés után

Annak érdekében, hogy semmi sem rontja meg a régóta várt nyaralást, előzetesen gondoskodnia kell róla. Például gondosan meg kell vizsgálnia, hogy mi okozza a tényt, hogy a napégés után viszkető bőr. Tehát a fő oka a bőrégés, amelynek hatása alatt a hámlás és az epithelium hámlása következik be. Tehát az epiteliális szövet elhalt részecskéi elkülönülnek, a kellemetlen érzéseket okozó mikrorészecskék képződnek a reakció kialakulásában az allergiás reakció típusától függően, fokozzák az érzékenységet és a testérzékenységet.

Meg kell jegyeznünk, hogy a súlyos viszketést tapasztaló emberek nagy mennyiségű autoantitestet és hisztamint tartalmaznak. Mindez azt jelzi, hogy a test magas szintű szenzibilizációja (allergiás reakció), valamint az autoimmun agresszió alakul ki. Olyan hagyományos fogalom van, mint a "nap allergia", vagyis a napsugarak hatására alakulnak ki olyan anyagok (hisztamin, mediátorok, gyulladásgátló tényezők), amelyek a viszketés kialakulásának oka. Ennek oka lehet bizonyos anyagcsere-folyamatok megsértése, a metabolikus termékek nem megfelelő eltávolítása a szervezetből, illetve a vérben és a bőr alatti struktúrákban történő felhalmozódás.

Kockázati tényezők

Veszélyesek azok, akik gyakran és szisztematikusan ki vannak téve a kedvezőtlen tényezőknek, amelyek közvetlenül vagy közvetve a bőr felszínén és mély rétegében történő megsértéshez vezethetnek. Szóval, viszketés alakulhat ki azokban az emberekben, akik gyakorlatilag soha nem napoztak korábban, majd élesen ki vannak téve a napfénynek. A félelemnek és az embereknek, akik hosszú időt töltenek a napban.

A kockázatok olyan emberek, akik közvetlen napfényben vannak, napozzanak veszélyes órákban - délben (11 és 16 óra között a nap a legveszélyesebb). Fennáll a veszélye annak, hogy a nyílt területeken napfény alatt vannak - a mezőkben, az erdőkben és az erdőkben, magas hegyekben. Veszélyes nap, amely a vízből vagy a napból tükröződik. Ez károsíthatja a bőr felső rétegeit, és károsodást okozhat.

Ide tartoznak a fotodermatosis, a bőr túlérzékenysége, a száraz bőrű emberek. Azok is, akik gyakran különböző sugárzásnak vannak kitéve (röntgen, mikrohullámú sütő, fény, elektromos sugárzás) is veszélyben vannak. Ezek lehetnek laboratóriumi technikusok, radiológusok és gyógytornászok. A viszketés kockázata az allergiás és autoimmun reakcióra hajlamos emberekben, a bőrgyógyászati betegségekben szenvedőknél nő.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10]

Pathogenezis

A viszketés patogenezisének alapja a bőr felületi rétegeinek (epidermisz) károsodása. Ez elpusztul, és tovább csökkenti a viszketést, ami viszketést, égést okoz. Továbbá a patogenezis égési sérülésekkel és a bőr mikrorészecskéinek további nekrózisával járhat. A bőr felszínrétegének részét képező epiteli szövetekben a biokémiai és biofizikai folyamatok sérülnek, ami nem megfelelő anyagcseréhez, az anyagcsere-termékek felhalmozódásához, nagy mennyiségű szén-dioxidhoz vezet. Mindezt párhuzamos folyamatok kísérik, mint például a szén-dioxid és a tápanyagok mennyiségének csökkentése. A szövetek és a sejtek kimerültek, az intercelluláris anyag mennyisége csökken, aminek következtében a szövetek elpusztulnak. A folyamatot fokozzák (gyorsítják) a celluláris mediátorok hatására, amelyek katalizátorként működnek a biokémiai reakciókban (hisztamin, katecholamin, efedrin és más anyagok).

trusted-source[11], [12]

Tünetek viszketés a napégés után

A viszketés gyakran nemcsak a napsütésben kapott természetes barnulást, hanem a barnító ágyban előállított mesterséges barnulást is kíséri. A tünetek nem gyakori - viszketés az egész bőrön, ami különösen súlyosbodik éjszaka. Ha hidratálja a bőrt, alkalmazzon krémet, viszketés némileg csökken, de este általában erősödik. Az egyidejű megnyilvánulások erősen hámolják a bőrt, szárazságot, irritációt. Előfordul, hogy a sérült területen a bőr bőrpírja és még duzzanata is van. Fokozatosan a bőr elkezd hámlani. Gyakran a viszketést a korpásodáshoz hasonló kis részecskék leesése kíséri.

A bőrt a napégés után bosszantják

A bőr viszkethet, gyulladhat, különösen hosszú barnulás után. Ez természetes bőrreakció a túlzott mennyiségű ultraibolya sugárzáshoz, a felszíni rétegek elpusztulásához és a hámláshoz. Ha ilyen jelek jelennek meg, ellenőrizni kell, hogy a nap nem esik közvetlenül a bőrre. Az érintett területeket ruhával kell lefedni, speciális napvédőket és balzsamokat kell használni. Ezenkívül segít a napégés utáni krémnek, amely lehetővé teszi, hogy eltávolítsa az irritációt és normalizálja az anyagcsere folyamatokat a bőr felületi rétegében.

A napégés utáni súlyos, elviselhetetlen viszketés gyakori a napégés, különösen akkor, ha egy személy nem sokáig napoz, és közvetlen napsugárzásnak van kitéve. Hasonlóképpen, hasonló kép figyelhető meg, ha valaki helytelenül napozik a napfényben: a test fedetlen részével közvetlen napfényben lakik, napozásra kerül, amikor a nap a legmelegebb és legveszélyesebb - délután 12 és 16 óra között.

A tengeren napozáskor, a hegyvidéken magas hegyekben és fennsíkon tartózkodva a bőr a legintenzívebb napfénynek is kitéve. Ahhoz, hogy megvédje magát az égéstől, amit gyakran erős, elviselhetetlen viszketés kísér, a biztonságos tanítás szabályait kell követnie. A napégés elkerülése érdekében speciális fényvédőt kell használni. A bőrtípustól függően egyedileg választják ki. Különösen fontos, hogy megvédjük a szőke bőrt és az embereknek, akiknek könnyű, száraz vagy érzékeny bőrük van.

Izzadás és viszketés a leégés után

A gyönyörű barnulás kedvezőtlen következménye egy súlyos kiütés, amelyet intenzív viszketés kísér. Ez annak köszönhető, hogy epitheliális részecskék halnak meg, és a hámlásuk. A folyamathoz a vérben megnövekedett hisztaminszint állhat, ami szintén viszketés kialakulásához vezet. Ennek elkerülése érdekében időszerű és teljes védelmet kell biztosítani a barnulás káros hatásai ellen. Például szükséges, hogy a bőrt a közvetlen napfénytől védjük, rendszeresen használjunk fényvédőt.

Ha viszketés és kiütés jelentkezik, azonnal szükséges a viszketés csökkentésére szolgáló eszközök alkalmazása, különben a folyamat előrehalad. A veszély abban rejlik, hogy a viszketésre hajlamos területek fésülhetők, fertőzés csatlakozik hozzájuk, majd komplikációk alakulnak ki, amelyeket meglehetősen nehéz kezelni.

Viszketés és bőrpír a leégés után

Ha egy személynek napfénye van, a bőr szinte mindig vörösvé válik, viszketés. Ez annak köszönhető, hogy az emberi testben, mind a szövetben, mind a sejtek szintjén zajló specifikus folyamatok következnek be. Ezek a tünetek különösen intenzívek az egyidejű allergiás reakciókkal, a fokozott autoimmun agresszióval. Ha a vörösség meglehetősen nagy területeket fed le, és folyamatosan halad, akkor allergiás szereket is fogyaszthat, amelyek csökkentik a szervezet érzékenységét.

Szükséges speciális helyi gyógyszerek alkalmazása, amelyek normalizálják a bőr anyagcsere-folyamatait, semlegesítik a mérgek és mérgező anyagok hatásait, amelyek a szervezetben az anyagcsere melléktermékei formájában képződnek. Ezenkívül előzetesen fel kell készülnie az ünnepekre: konzultáljon egy dermatovenerológussal, aki elmondja, hogyan szervezheti a bőrápolást az ünnepek alatt, hogyan lehet a nap legjobban napozni, hogy a lehető legjobban megvédje a bőrt. Szükség lehet speciális szerszámokra, amelyek a bőrt a napfénynek való kitettség érdekében készítik elő. Ezen kívül

A helyégések elég viszketőek lehetnek. Ennek két oka van: a sérült bőrsejtek hámlása és elpusztulása, és az azt követő új, fiatal sejtek és szövetek helyettesítése. Vagy intenzív helyreállítja a sérült bőrt, amit viszketés is kísér. Mindenesetre speciális terápia szükséges, amely a viszketés csökkentésére irányul, a fő kóros folyamatok eltávolításával. Ehhez kipróbálhatja a különböző külső eszközöket: kenőcsök, gyulladáscsökkentő és antipruritikus szerek. Hát segíts, mint hagyományos gyógyszerek és alternatív gyógyászat.

Komplikációk és következmények

Az olyan kényelmetlen következmények mellett, mint az elkényeztetett szabadság, amit bosszantó viszketés kísér, a különböző kenőcsök, gyógyszerek alkalmazásának szükségessége, komoly szövődmények is vannak egy személy egészségére és fizikai állapotára. Például a viszketés folyamatosan fejlődhet, amely minden új területre kiterjed. Ez további irritációt, gyulladást, allergiát eredményez. Meg kell jegyezni, hogy a viszketés gyakran együtt jár a neurózis és a pszichózis kialakulásával. Ez különösen igaz azokra az emberekre, akik hajlamosak fokozott érzékenységre és ingerlékenységre, magas fokú szorongásra. A viszketés gyakran álmatlansághoz vezet, ami az idegrendszer kimerüléséhez és a pszichológiai túlterheléshez vezet.

Veszélyes, és olyan helyzet, amelyben egy személy karcolja azokat a helyeket, amelyek hajlamosak a viszketésre. Elszakadhat egymástól, és a fertőzés a sebfelületbe kerül, ami a jövőben gyulladásos és gennyes fertőző folyamathoz vezethet. A legnagyobb veszély a fertőzés előrehaladása és a szúnyog-szeptikus folyamat kialakulása, amely később a bakterémia és a szepszis kialakulásához vezethet.

trusted-source[13], [14], [15], [16]

Diagnostics viszketés a napégés után

A diagnózis alapja elsősorban a viszketés és a különböző megnyilvánulások kialakulásának alapjául szolgáló okok meghatározása. Ehhez meg kell látogatnia orvosát. A bőrbetegségekre elsősorban bőrgyógyász és venereológus foglalkozik, de hiányában kozmetikus is segíthet. A pontos diagnózishoz szükség lehet mind a beteg objektív vizsgálatára, mind a laboratóriumi, műszeres vizsgálatok eredményére. Mivel a viszketés különböző betegségek jele lehet, ki kell zárni minden olyan betegséget, amely hasonló tünetekkel rendelkezik. Erre a differenciáldiagnózisra kerül sor.

Különböző vizsgálatokat lehet alkalmazni. Először is ezek klinikai elemzések, amelyeket szinte minden betegség és tünet diagnosztizálására használnak. Tehát a vérvizsgálat, a vizelet, a széklet egy általános képet mutathat arról, hogy mi történik a szervezetben, és legalább megközelítőleg lehetővé teszi a további diagnózis lefolyásának meghatározását. Tehát, ha az elemzés gyulladásos folyamat jeleit mutatja, ebben az irányban további diagnózis szükséges. Vannak olyan jelek, mint a fertőző folyamat, a vérben a hisztaminszint emelkedése, ami allergiás reakció kialakulását jelezheti. Ezután további teszteket rendelnek. Például, fokozott allergiás és érzékenyítő testek esetén további vizsgálatokra van szükség, mint például az allergiás vizsgálatok, a hisztaminelemzés. További elemzésre lehet szükség az E immunglobulin tartalmára vonatkozóan, amely megmutatja a test allergiás szintjét.

Ha gyanúja a bakteriális, vírusos fertőzések gyanúja, bakteriológiai és virológiai vizsgálatokra lehet szükség. A virológiai diagnosztika végrehajtásakor olyan diagnosztika megerősítésére szolgáló alapvető módszert használnak, mint például a vírus kimutatása a vérben. Ebből a célból alapvetően szerológiai és virológiai kutatási módszerekre van szükség. A standard klinikai módszerek ebben az esetben nem tájékozottak. A vizsgálat anyaga a sérülés helyén a vér, a kenet vagy a kaparás. Az aktív vírusok és azok tartós, inaktív formái is lehetnek a vérben. További módszerek mikroszkópos vizsgálatként, kaparásként szolgálhatnak. A mikroszkópia segít azonosítani magát a vírust, vagy annak anyagcsere termékeit kenetben.

Ha gyanítja, hogy egyidejűleg bakteriális fertőzés következik be, amely a viszketés, az irritáció és a gyulladás szövődménye, a szervezet fertőzésének hátterében alakul ki, bakteriológiai kultúrát és egyéb bakteriológiai vizsgálatokat alkalmaznak. Tehát vegyen egy mintát (tampont) egy olyan helyen, amelyet bakteriális fertőzés kísér. Ezt követően a tápközegben vetőmagot vontunk be a mikroorganizmusok tiszta tenyészetének további izolálásával. Ezután a kapott tenyészet további azonosítását végezzük. Szükség esetén meghatározzák a mennyiségi mutatóit is (koncentráció). Az antibiotikum érzékenységét azonnal elvégezheti, amely segít megtalálni az optimális adagolást, és a leghatékonyabb antibiotikumot a további kezeléshez.

Szükség esetén más módszereket is használunk, például az autoantitestek számának, immunogramjának vagy teljes biokémiai vérvizsgálatának elemzését, amely segít meghatározni a viszketést és irritációt okozó tényezőket.

A műszeres diagnosztika során további vizsgálatokat végeznek a meglévő klinikai kép tisztázása érdekében. Lehetővé teszi nemcsak az adatok tisztázását, hanem a testben levő kóros folyamat jellemzőinek megértését is. A diagnózis lényege, hogy speciális eszközök és eszközök segítségével mérik és rögzítik a testben bekövetkező változásokat, jegyezzék fel a létfontosságú folyamatok élettani és funkcionális jellemzőit.

Különböző diagnosztikai módszereket alkalmaznak, például röntgenvizsgálatot, amely lehetővé teszi a szövetek, csontok, izomrendszer állapotának értékelését, a lehetséges tömítések azonosítását, a gyulladás fokait, a fertőzést és a nekrózis területét. Emellett mágneses rezonancia képalkotást, számítástechnikai tomográfiát is alkalmaztak, amely lehetővé teszi a szövetek állapotának értékelését is. Az ultrahang módszerei, a mikroszkópia nagyon informatív lehet.

trusted-source[17], [18], [19], [20]

Megkülönböztető diagnózis

A diagnosztika során fontos különbséget tenni a több patológiás tünetekkel, amelyek hasonló tünetekkel rendelkeznek, ugyanolyan megjelenéssel, hasonlóan viszketéssel. Szükséges tehát megkülönböztetni a napégés okozta viszketés jeleit a fertőző bőrelváltozások, gombás fertőzések, tipikus allergiák, mérgezés vagy mechanikai károsodások jeleitől. Fontos annak meghatározása is, hogy mi okozza a viszketést, mivel a kezelés közvetlenül attól függ.

trusted-source[21], [22], [23]

Ki kapcsolódni?

Kezelés viszketés a napégés után

A kezelés elsősorban tüneti, majd etiológiai. Ez azt jelenti, hogy mindenekelőtt segítséget kell nyújtanod, enyhíteni a viszketést, mint az egyik vezető tünetet. Ez megakadályozza a szövődményeket, stabilizálja a helyzetet. Ezután folytathatja a diagnózist, amelynek során meg kell határozni a patológia okát. És csak ezután léphet tovább az etiológiai terápiára, amelynek célja az ok kiküszöbölése. Általánosságban elmondható, hogy a tünetek kiküszöbölése a tünetek eltűnnek, és a gyógyulás meglehetősen gyorsan történik.

A terápia fő eszköze elsősorban a hagyományos drogterápia. Rendeljen különféle gyógyszereket, beleértve az anti-allergiás, gyulladáscsökkentő szereket. Helyi gyógyszerkészítményeket is előírnak, mint például kenőcsök, gélek és antipruritikus, gyulladáscsökkentő, antiszeptikus hatású krémek.

Nehéz esetekben, ha a viszketés helyét fésüljük, bejutott a fertőzés, a foltok, fertőzés kialakulásának kockázata, antibiotikumok alkalmazása szükséges. Szükség esetén rendeljen immunstimulánsokat, vírusellenes szereket (ha erre utaló jelek vannak). Alternatív és homeopátiás szerek, gyógynövények, különböző cserzőanyagok is használhatók a cserzés után.

Mi a teendő és hogyan lehet megszabadulni a viszketéstől?

A viszketés kiküszöbölése érdekében elsősorban a viszketés enyhítésére szolgáló speciális eszközöket kell alkalmazni. Ez és különböző kenőcsök, krémek és gélek, amelyek célja a viszketés megszüntetése. Szintén alkalmaznak antiallergiás szereket, amelyek csökkentik a vérben a hisztamin szintjét. Ennek megfelelően csökken az irritáció, a bőrpír és a viszketés szintje. Miután a viszketés kicsit lecsökkent, el kell távolítani a bőrpírot, el kell távolítani a gyulladást (ha van ilyen). Alkalmazzon speciális hidratálószereket, kenőcsöket, maszkot. Pozitív hatású speciális szerszámok a napégés után, amely megnyugtatja az irritált bőrt, enyhíti a gyulladást, irritációt. Ezután, miután eltávolította a fő irritációt, kapcsolatba kell lépnie egy dermatovenerológussal. Átadja a szükséges vizsgálatot, és elmondja, mit kell tennie.

Ha nem tudja, hogyan kell megszabadulni a viszketéstől, ami több napig tartott, forduljon orvoshoz, mert meg kell diagnosztizálnia és meg kell határoznia a viszketést okozó pontos okokat. Csak a patológia okainak megszüntetésével lehet megszabadulni a viszketéstől és annak következményeitől. Ez segít a különböző helyi és szisztémás gyógyszerek kezelésében a viszketés kezelésében.

Hogyan nyugtatjuk a viszketést a leégés után?

Alapvetően a viszketés enyhítésére helyi eszközöket alkalmaznak, hogy a bőrt a barnulás után nyugtassák. Ami pontosan az alkalmazástól függ, az orvos előírásától függ. A diagnosztikai eredményeken alapul. Tehát általában a leghatékonyabbak az antipruritikus és gyulladásgátló komponenseket tartalmazó helyi kenőcsök. Jól bevált kenőcs, amely magában foglalja a kondroitin, a kámfor, a glicerin, a csalán kivonatait, a homoktövis olajat, a zsíros komponenseket. Nem ajánlott alkoholtartalmú anyagokat használni, mert még jobban kiszárítja a bőrt, és fokozott viszketéshez vezet.

A napégés utáni viszketés orvoslása

A viszketéshez ajánlott speciális kenőcsök, krémek alkalmazása, amelyeket közvetlenül a barnulás után használnak fel. Ezek az alapok általában a bőr szárazságának és irritációjának felszámolására, megújítására irányulnak. Mind a gyógyszerek, mind az alternatív termékek, amelyeket otthon készíthet magának, használhatók. A szisztémás hatású gyógyszerek közül csak allergiás szereket használnak. De csak akkor használják fel, ha a helyi nem volt hatással. Alkalmazáskor elővigyázatossági intézkedéseket kell betartani - először az allergiás reakció ellenőrzésére.

Ehhez ajánlott a szerszámot kis mennyiségben alkalmazni a kefe hátoldalára. Meg kell ellenállni egy ideig (amíg a kenőcs felszívódik), majd megnézzük a reakciót. Tehát, ha nincs bőrpír vagy irritáció - használhatja a kenőcsöt a kezelésre. Az ilyen alapok mellékhatásai ritkán figyelhetők meg. Leggyakrabban túladagolással vagy egyéni intoleranciával, túlérzékenységgel fordulnak elő. Tehát urticariát, vörösséget, a patológiás folyamat köpenyének terjedését eredményezheti. Néha a viszketés fokozódik.

Ajánlott a szuprasztint allergiaellenes szerként bevenni - naponta 1-3-szor tablettát (napi dózis átlagosan 25-75 mg hatóanyagot naponta). Ne feledje, hogy a gyógyszer álmosságot okoz. Maximális koncentrációja a vérben a beadás után 1-2 órával észlelhető, ebben az időben a figyelem koncentrációja a lehető legkisebbre csökken, az ember álmos, apatikus.

A szuprastin hatékonysága miatt megpróbálhatod a loratodint, ami a hatékony szubsztitúció. Tehát naponta egy tablettát veszünk. 24 órán keresztül működik, azaz hosszan tartó hatású gyógyszer, amelyet nem kell gyakran megtenni. Általában 3 napon belül teljesen enyhíti a tüneteket. Szükség esetén a kezelés 7 napra meghosszabbítható.

Amikor a viszketés segíthet az enterosorbensben, amely összegyűjti az összes káros anyagot, a metabolikus melléktermékeket, a toxinokat. Szintén a szorbensek hozzájárulnak azok kötéséhez, semlegesítéséhez és további eltávolításához a testből. Meg kell jegyezni, hogy a szorbensek hatásosak a megnövekedett autoantitestek szintjén reumatoid betegségekkel. Alkalmazzunk egy evőkanálra, amelyet előzetesen feloldunk egy pohár meleg forralt vízben. Naponta kétszer inni.

Azt is javasoljuk, hogy acetilszalicilsavat vegyen be, ami segít enyhíteni a viszketést és csökkenti a fájdalmat, valamint normalizálja az alapvető sejtparamétereket, biokémiai paramétereket mind a sejtek, mind a szövetek szintjén. A fájdalom súlyosságától függően naponta 1-2 alkalommal vegyen be tablettát. Általában nem ajánlott ezt a gyógyszert hosszú ideig bevenni (legfeljebb 1-2 napig, amíg a megfelelő kezelés meg nem történik). A gyógyszert nem írják elő azoknak, akik hajlamosak a vérzésre, a véralvadás csökkentésére, mert hígítja a vért.

Krémek és kenőcsök a napégés utáni viszketéshez

A vékony rétegben a bőrre felvitt Tramalgon kenőcs jól bizonyult. Javasoljuk, hogy közvetlenül alkalmazzuk azokat a területeket, amelyek a viszketés, az irritáció és a gyulladásos folyamatok szempontjából leginkább érzékenyek. Az érintett területek dörzsölésére és masszázsára használják. A készítmény növényi összetevőket tartalmaz, így a mellékhatások szinte nem fordulnak elő. Kivételt képeznek az egyéni intolerancia, a kenőcs egyes komponenseivel szembeni túlérzékenység. A fő akció a badyagi kivonat, csalán, propolisz, borsolaj, eukaliptusz, arnica és kámfor révén valósítható meg. A testre fájdalomcsillapító, antipruritikus, melegítő és regeneráló hatású.

A kenőcs-antiszept melegíti a testet, fájdalomcsillapító és fertőtlenítő hatású, enyhíti a viszketést és a gyulladást, elősegíti a bőr megújulását. Vigyen fel egy vékony réteget a bőrre. Jobb naponta legalább 3-4 alkalommal alkalmazni, amíg a tünetek eltűnnek.

A kloramfenikol kenőcsöt használják a viszketés és a gyulladás enyhítésére, és hatékony eszközként szolgál a fertőzés, a gennyes és szeptikus folyamatok megelőzésére. A sérülés helyére alkalmazandó. Ajánlatos kezelést végezni - legalább 7-10 nap. Javasoljuk, hogy naponta legalább 3-szor, de legfeljebb 7-szer alkalmazzuk (a tünetek súlyosságától függően).

A curiosint vékony réteggel alkalmazzák az érintett területekre naponta 2-3 alkalommal. A kezelés időtartama legalább 30 nap. Ez a jogorvoslat, amelyet hagyományosan az akne kezelésének tekintünk. De sok szakértő használja a viszketés kezelésére, amely a barnulás után következik be. A curiosin krém, kenőcs és gél formájában áll rendelkezésre. A viszketés kezelésére szolgáló eszközök nem számítanak, a beteg preferenciáitól függ. Ezeknek a formáknak nincsenek alapvető különbségei a viszketés kezelésében. Ez fontos lehet az akne kezelésében. A curiosin használata a barnulás hatásainak kezelésére annak a ténynek köszönhető, hogy hozzájárul a bőr gyors helyreállításához és a bőr felületi rétegeinek megújulásához, ami fontos a viszketés enyhítéséhez.

Alternatív kezelés

  • Recept száma 1.

Hogy elkészítsünk egy evőkanál diófát, nyárfa kéreget, leveleket és hajtásokat, málna áfonya, áfonya leveleit. Mindez összekeveredik, kb. 500 ml brandy vagy brandy-alkoholt önt, majd adjunk hozzá fél teáskanál aloe-lé. Mindez legalább 1-2 napig tart, napi 50 ml-es italt. A kezelés lefolyása legalább 28 nap (teljes biokémiai ciklus).

  • Recept száma 2.

Egyenlő arányban osztják meg a hárs virágait, a kócsag mocsár fűét, a háromszoros gyepet, a pünkösdi rózsa gyökerét. Vegyünk körülbelül 2-3 evőkanál minden komponenst, adjunk hozzá körülbelül 20 gramm mézet, öntsünk 500 ml vodkát vagy tiszta alkoholt, ragaszkodjunk legalább 5 napig, inni kis mennyiségben naponta kétszer, 28 napig.

  • Recept száma 3.

Alapvetően vodka vagy tiszta alkohol. Ezután adjunk hozzá egy evőkanál a következő összetevőket: az égetett trágya gyökere, a gyümölcs és a berkenyérlé, a fű, a madár-cseresznye szokásos. Keverjük össze, majd tegyük félre, és adjunk lehetőséget 2-3 napig. Ezután meg kell feszítenie az infúziót. Vegyünk 50 gramm túrót és 3-4 evőkanál az így kapott infúziót. Mindezt addig keverjük, amíg egyenletes koncentráció nem keletkezik. Ezt a gomba minden nap meg kell enni.

Az eredmények azt mutatják, hogy az alternatív kezelés a komplex terápia leghatékonyabb hatása, ha szisztémás gyógyszereket, vitaminokat és szükség esetén fizioterápiát is tartalmaz.

trusted-source[24]

Gyógynövény

A növények használt ló sóska. Antipruritikus, anti-allergiás és gyulladáscsökkentő hatású, valamint a testet vitaminokkal, különösen C-vitaminnal telíti. Ez elősegíti a bőr gyors felépülését és megújulását.

Az orális adagoláshoz tölgyfakéreget használunk (naponta 2-3 alkalommal evőkanál). Azt is javasoljuk, hogy tömörítse, krémek. Alkalmazzuk több rétegben, majd 2-3 órán át kötjük. A gyógyulás általában 5-10 nap után következik be.

A nagyméretű levelek levelei szájon át történő adagolásra, valamint porlasztásokra használatosak. A belsejében a pohár egyharmada naponta háromszor, ami lehetővé teszi, hogy gyorsan és hatékonyan enyhítse a viszketést. A krémek naponta egyszerre kerülnek. Mert ezt a gézet meleg meleglevesben megnedvesítik, a viszketés helyére. Azt is javasoljuk, hogy "üvegházhatást" hozzon létre a celofánfedél tetején. A kezelés 7-10 nap.

trusted-source[25]

Homeopátia

Annak ellenére, hogy az első pillantásra a homeopátia viszonylag biztonságos kezelési módszer, az alapvető óvintézkedések betartásával kell eljárni. Ezzel elkerülhető számos mellékhatás. A fő óvintézkedés az, hogy mindig forduljon orvoshoz. Ne feledje, hogy a mellékhatások nagyon komolyak lehetnek. Ez különösen igaz a vesék, a máj, a lehetséges mérgezés komplikációira.

  • Recept száma 1.

Előkészítése egy evőkanál kígyó hegymászó, főzet hamu kéreg, gránátalma gyökér és kéreg, lonc virágok. Mindez összekeveredik a keményítővel, amelyet korábban hígított állapotba hígítottunk, 1-2 órán át állni hagyjuk, majd vékony rétegben alkalmazzuk a bőrre (maszk formájában). Tartsa 20-30 percig, mossa le meleg vízzel. Ezt követően hidratálható.

  • Recept száma 2.

Vegyünk egy evőkanál propolisz és méz, keverjük össze 2-3 evőkanál lekvárral vagy bogyós áfonyával és szederrel, öntsünk körülbelül 500 ml vörösborot (például Cahors bor), majd adjunk hozzá egy teáskanál őrölt gyömbért. Mindez legalább 3-4 napot igényel, napi 50 ml-es italt. A kezelés lefolyása legalább 28 nap (teljes biokémiai ciklus).

  • Recept száma 3.

Egyenlő részükben citrom, fokhagyma és propolisz, amelyet előzőleg egy húsdarálón keresztül vettek át. Vegyünk körülbelül 2-3 evőkanál minden komponenst, adjunk hozzá kb. Fél pohár előfőzött zabpehelyet, legalább 2 órán át töltsük fel, kis mennyiségben alkalmazzuk a bőrön a viszketés területén, naponta kétszer, 28 napig. Javasoljuk, hogy ellenálljon legalább 20 percnek. A tetejét celofánnal lehet lefedni, és száraz hatást fejt ki a hatás fokozására. Ezután öblítse le meleg vízzel vagy zöldségleveszel. A tetején hidratálót alkalmazhat.

  • 4. Recept receptje.

Alapvetően vodka vagy tiszta alkohol. Ezután adjunk hozzá körülbelül egy evőkanál a következő összetevőket: kis gyümölcsű macleya, csali, anyafű fű, heather fű, szárított tojás, valerian rizóma. Keverje hozzá, ragaszkodjon legalább egy napig. Igyon 2-3 evőkanál naponta kétszer, legalább egy hónapig.

  • 5. Recept receptje.

A konyakban vagy a pálinka alkoholban (500 ml) adjunk hozzá egy evőkanál gyöngyvirág virágokat, levzey sofloroidot. Ezután készítsen 2-3 csepp étert. Igyon egy evőkanál naponta kétszer.

trusted-source[26], [27]

Megelőzés

A megelőzés alapja a barnulás alapvető szabályainak való megfelelés. A biztonságos barnuláshoz speciális szerszámokat kell használnia, szerszámokat kell használni a cserzés után. A napsütést biztonságos időben - kora reggelről 11 óráig - csak 16 órától kell napozni. Szükség van a fej, a vállak fedezésére, ha szükség van a napsütésben 11-16 órára. A napozásnak fokozatosan kell kezdődnie. Az első napon - nem több, mint egy óra a napsütésben, fokozatosan, a szolárium kialakulásával növelheti a napsütés időtartamát. Nem lehet a közvetlen napsugarak alatt - közvetettnek, szétszórtnak kell lenniük.

Mi a teendő a napégés után?

Tudván, mit kell tennie, és hogyan kell gondoskodnia a bőrtől, elkerülheti a sok problémát és problémát. Közvetlenül a barnulás után ajánlott zuhanyozni nedvesítőszerekkel. Ezután a napsütés utáni tiszta bőrre vonatkozik. Továbbá, ha nincsenek égési jelei, semmi nem tehető.

Előrejelzés

Ha megfelelően gondoskodik a bőrtől, kövesse a barnulás minden szabályát, használjon speciális szerszámokat, a prognózis kedvező lehet. Még akkor is, ha  viszketés  jelentkezik a napégés után, gyorsan megszabadulhat belőle, különböző kenőcsök, gyógyszerek segítségével.

trusted-source[28], [29]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.