^

Egészség

Mi a hashajtók?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A laktatív anyagok messze nem korlátozódnak a ricinusolajra. Különböző típusok: kenés, sóoldat, stimuláló, lágyító. Ezek csoportokba is sorolhatók: orális és rektális. Hogyan lehet megérteni az összes ilyen hashajtót? Melyek azok tulajdonságai?

A hashajtók kenése

Ásványolaj (folyékony paraffin) nagyon jól puhítja a székletet. Ahogy lágyítók (lágyítók széklet), ásványi olajat alkalmazunk a betegek, akiknek szükségük van, hogy elkerüljék erőlködés (például, a műtét után a sérv, kimetszés hemorrhoidal kúpok, a szívinfarktus és a szülés.

Óvintézkedések kenőolaj hashajtók használata esetén

Az ásványolajat kerülni kell a vérhígítókkal, mint például a warfarinnal (Coumadin) szedő személyek. Az ásványi olaj csökkenti a B-vitamin (a véralvadási faktorok fontos vitaminát) felszívódását a bélből. A warfarint szedő betegeknél a K-vitamin felszívódásának csökkentése potenciálisan a vérsejtek "szuperhígításához" vezethet, és fokozhatja a túlzott vérzés kockázatát.

Az ásványi olajat nem szabad a terhesség alatt szedni, mivel ez akadályozhatja a vitaminok felszívódását és csökkentheti a magzat K-vitamint.

Ásványolajok tüdőgyulladáshoz vezethetnek, ha megragadják a tüdőt. Néhány ember (például nagyon fiatal, idős, különösen a stroke áldozata) hajlamos a törekvésre, különösen fekvő helyzetben. Így az ásványi olajakat nem szabad lefekvés előtt vagy azoknak az egyéneknek adni, akik hajlamosak arra, hogy szívódjanak (a "szívóhatás", amelynek tulajdonsága a csökkentett nyomás kialakulásának következménye).

A hashajtók ásványi olajait csak rövid ideig szabad használni. Jelentős mennyiségű ásványolaj felszívódása fordulhat elő a szervezetben, ha hosszú ideig ismételten használja.

Hasnyáló szerek stimulálása

A stimuláló hashajtók bélmozgásokat okoznak a bélizom összehúzódásának növelésével, és rövid időn keresztül hatékonyak. A példák közé tartoznak a stimuláns hashajtók - aloe, cascara, senna vegyületek, biszakodil és ricinusolaj. A biszakodil (Dulcolax, Correctol) recept nélkül kapható orális formában - tabletták, kúpok vagy beöntések formájában. Az orális hashajtók asszimilációja 6-10 órát vesz igénybe.

A biszakodilt gyakran használják vastagbél-tisztításban kolonoszkópiában, bárium-beöntésben és bél műtétben. Az alkalmi székrekedésre hatásos, a bisacodyl-ot nem szabad több mint egy hétig megtenni, és az orvosnak ellenőriznie kell annak ismételt használatát.

Egyéb lazító stimulánsok közé tartozik a Senna (Ex-Lax, Senokot), Cascaru Sagrada (Remedy) és a casanthranol

Ezeket a hashajtókat vastagbél-baktériumokká alakítják aktív vegyületekké, amelyek ezután serkentik a vastagbél izomzatában a kontrakciókat. A szóban forgó termékek orális bevétele után a bélmozgás 8-24 óra múlva következik be. Ezeknek a hashártóknak az elhúzódó, krónikus alkalmazása a sötét pigment (melanin) felhalmozódása miatt a vastagbél nyálkahártyájának (melanoma bacillus) sötétedéséhez vezethet.

Ricinusolaj (koncentrátum)

Ez egy stimuláns hashajtó analógja, amely a vékonybélben működik. Ez vezet a folyadék felhalmozódásához a vékonybélben, és megkönnyíti a széklet eltávolítását a bélből. A ricinusolajat nem szabad étellel bevinni, bár a gyümölcslé vagy egyéb ízesített folyadékok segítenek elrejteni a kellemetlen ízlést. Ez a hashajtó meglehetősen gyorsan, általában 2-6 órán keresztül működik.

A ricinusolaj általában a műtét, az irrigoszkópia vagy a kolonoszkópia előtt tisztítja a vastagbélt. A tápanyagok és ásványi anyagok vékonybélben történő felszívódását a ricinusolaj gyakori használata zavarhatja. Ez a gyógyszer nem ajánlott a székrekedés ismételt kezelésére.

óvintézkedéseket

A stimuláns hashajtók hatásának intenzitása veszélyes, ezért figyelnie kell a dózisokat. A serkentő szerek nagy dózisa súlyos mellékhatásokat okozhat.

A mellékhatások közé tartoznak a súlyos rohamok, a felesleges folyadék és a dehidráció, a vérkompozíció elektrolit zavarai, például túl alacsony káliumvérszint (hipokalémia), valamint krónikus alultápláltság.

Aggodalomra ad okot, hogy a krónikus, hosszú távú használata a stimuláns hashajtók vezethet funkciójának elvesztése a vastagbél (vastagbél gyengült) .Egy több éves vagy évtizedes, a gyakori használata a stimuláns hashajtók, vastagbél idegek lassan eltűnnek, vastagbél izmok kiszáradt és vastagbél megnagyobbodik.

Következésképpen a székrekedés egyre nehezebbé válik, és a személy erősebben reagál a hashajtókra. Nem világos azonban, hogy mi fog történni hamarabb: a vastagbél funkciójának fokozatos csökkenése, amely serkentő hashajtók vagy hashajtók alkalmazásához vezet, ami a vastagbél működésének csökkenéséhez vezet. Azonban a serkentő hashajtó szerek hosszan tartó alkalmazását általában más kezelések sikertelenségei után alkalmazzák.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Sóoldat és ozmotikus hashajtók

A só hashajtó hatóanyagai főleg magnézium-szulfát, citrát és foszfát ionok. Ezek az ionok felhalmoznak vizet a bélben.

További víz lágyítja a székletet, növeli a bélnyomást, növeli a bélösszehúzódásokat a puha széklet felszabadulása miatt. A foszforsav-szóda, a magnézium-tej és a magnézium-citrát a só hashajtók példái.

A szájon át alkalmazott hashajtók orális dózisát egy vagy két pohár vízzel kell bevenni.

A bélreakció rendszerint a hashajtó bevétele után 1/2 és 3 óra között kezdődik. A véletlenszerű székrekedés kezelésére néha kis dózisokat javasolnak, míg a nagy dózisok a bél teljes kiürítéséhez vezethetnek. A bél teljes tisztítása hasznos a kolonoszkópia, sigmoidoszkópia és irrigoszkópia készítéséhez.

A hashajtó ozmotikus alakú hatóanyagok, mint a Golytely, a GlycoLax és a MiraLax, példaként említhetők a polietilénglikol (PEG). Ezek az összetevők nedvesítik a székletet, hogy lágyítsák és növeljék a kiszáradások számát. A lazító ozmotikus típusokat gyakran használják a vastagbél tisztítására kolonoszkópiás vagy vastagbél-műtét előtt.

óvintézkedéseket

Mivel a hashajtóban lehetnek olyan hatóanyagok, amelyek biztosítják a bélből a toxinok felszívódását a vérbe, a sóoldat hashajtók nem alkalmazhatók bizonyos egyéneknél. Veseelégtelenségben szenvedőknek nem szabad magnéziumot vagy foszfátsót tartalmazó hashajtóanyagokat használniuk. A magnézium és a foszfát túlzott felhalmozódása ezen emberek vérében túlzott toxicitást okozhat. Azok, akiknek korlátozniuk kell a nátrium bevitelét, például pangásos szívelégtelenségben szenvedő betegeket, vesebetegségeket, magas vérnyomást, nem használnak nátriumot tartalmazó joghézagokat.

A lazító ozmotikus típusú mellékhatások közé tartozik a hányinger, hasi görcsök vagy gázképződés. Azok az emberek, akiknek a hasi vagy bélrendszeri tüneteik vannak, orvoshoz kell fordulniuk, mielőtt a hashajtókat használják. Óvatosságra van szükség az időseknél alkalmazott gyógyszer alkalmazásakor, mert érzékenyebbek lehetnek mellékhatásaira, különösen hasmenésükre.

A széklet lágyítói (lágyító hashajtók)

A széklet lágyítói, úgynevezett lágyító hashajtók, segítenek megakadályozni a széklet keményedését a nedvesség hozzáadásával a székletbe. A legtöbb széklet lágyító hatóanyaga a docusát nevű drog. A dokusztát tartalmazó szerek önmagukban nem serkentik a bélmozgásokat, és nem növelik a széklet mennyiségét. A székrekedés megelőzésére többet használnak, mint kezelésüket.

Lágyítók szék általában ajánlott, akik meg kell kerülni erőlködés közben székletürítés, beleértve a betegek, akik távolodik a hasi, kismedencei vagy rektális műtét, szülés vagy a szívroham emberek számára súlyos magas vérnyomás vagy hasi sérv és a fájdalmas aranyérrel és / vagy anális repedésekkel rendelkezők számára is.

A széklet lágyulása ezeknél az érintetteknél csökkentheti a fájdalmat a kiszökés során.

A szék lágyítói vény nélkül kaphatók, beleértve a Kolas, a Surfak-t is, gyógyszertárban vagy szaküzletben megvásárolhatók - ezek docusát tartalmú termékek. Egyes gyógyszerek (például a Peri-Colase) kombinálják a székletlágyítót stimuláns hashajtókkal, hogy aktiválják a kiszökést.

Óvintézkedések széklet lágyítók használatakor A széklet lágyítók általában biztonságosak és jól toleráltak. Nem szabad ásványi olajokkal, hashajtókkal kombinálni, mert a széklet lágyítói ezeknek a termékeknek a fokozott felszívódását és toxicitását eredményezhetik. Az ásványi olajokat csepegtetik a szervezetbe, és a nyirokcsomók, a máj és a lép gyulladását okozhatják. Ezért nemkívánatos a hashajtók használata a tanácsadás és az orvos irányítása nélkül.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.