^

Egészség

A
A
A

Mély harapás felnőttekben és gyermekekben

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A gyönyörű, sima fogazás nemcsak a vonzó mosoly kulcsa, hanem az emésztőrendszer, a légzőrendszer és a szív-érrendszer normál működésének egyik feltétele. Sajnos az emberek gyakran nem tulajdonítanak különös jelentőséget a fogak megsértésének, mivel ez általában nem okoz fájdalmat, és kívülről is láthatatlan lehet. De a valóságban a probléma létezik. Például, a fogak nem megfelelő bezáródásával járó mély harapás hátrányosan befolyásolhatja a rágás, beszéd funkcióját, a zománcbevonat fokozott kopását eredményezheti stb. Ilyen mértékű megsértés esetén a kezelést kötelezővé kell tenni.

Miért veszélyes a mély harapás?

A mély harapásról beszélve a fogorvosok egy vertikális elzáródási hibát értenek, amelyet az alsó metszőfogak nagyobb magasságának több mint egyharmadával történő átfedése kíséri. Mély harapással szenved az arc kinézete, a rágási folyamat nehéz, beszédzavarok jelentkeznek. Az íny és a szájpad lágy szöveteinek rendszeres károsodása, a fogzománc fokozott kopása és az állkapocs funkcióinak megsértése lehetséges.

A mély harapással történő korrekció hosszú, nehéz folyamat, amely meglehetősen nagy befektetéseket igényel mind pénzügyi, mind idő szempontjából. A kezelés időtartama változik, de minél hamarabb a páciens segítségért folyamodik, annál hamarabb képes lesz megoldani a problémát. Ezenkívül a kezelési időtartam függ a patológia mértékétől, a további deformációk és betegségek jelenlététől. Mindenesetre az orvos képes lesz helyesen megtervezni a kezelési folyamatot, és idővel a funkcionális és esztétikai rendellenességek kiküszöbölésre kerülnek.

Ha nem folytatja a mélyharapás kijavítását, akkor a fogágybetegség és az egész állkapocs-rendszer kialakulhat a jövőben, idő előtti fogvesztés lép fel.

Járványtan

A statisztikák szerint a világ népességének körülbelül 80% -ánál van probléma a harapással. És körülbelül minden harmadik esetben speciális fogszabályozási kezelésre van szükség.

Az ilyen patológiák gyakorisága évente növekszik. Az orvosok ezt a modern ételek jellemzőivel magyarázzák. Egyre több ember inkább lágy ételeket eszik, de a rágókészülék egészségéhez sűrű, kemény ételekre van szükség - különösen nyers növényi ételekre. Ennek eredményeként a rágószerkezet nem kapja meg a szükséges terhet, az állkapocs nem fejlõdik ki megfelelõen.

A fogorvosok mély harapást tulajdonítanak a leggyakoribb harapási hibáknak, amelyek miatt a betegek orvoshoz fordulnak. A statisztikai adatok szerint e rendellenesség populációs gyakoriságának indikátora 6-51%. Az elzáródás minden hibája közül az esetek 20% -ában mély harapás fordul elő. [1],  [2], [3]

Az orvosok a patológiát „traumás harapásnak”, „mély incisalis vagy frontális átfedésnek”, „mély incisalis elzáródásnak vagy diszklúziónak” nevezik.

Okoz mély harapás

Miért van egy mély harapás? A gyakorló fogorvos számos lehetséges okot azonosított:

 • örökletes hajlam;
 • az állkapocs-izom mechanizmus kóros túlterhelése, különféle betegségekkel és állapotokkal összefüggésben;
 • az ideiglenes fogak korai elvesztése;
 • a "bölcsesség" nem megfelelő fognövekedése;
 • általános egészségügyi problémák;
 • fejlődési rendellenességek, "extra" fogak jelenléte.

A testben zajló összes folyamatot az emberi genotípus határozza meg, tehát a genetika nagymértékben meghatározza a maxillofacialis rendszer felépítését. Gyakran ugyanaz a harapási probléma kerül át a következő generációkra, és itt a hiba az örökletes hajlam. [4]

Ami a maxillo-izomrendszer túlterhelését vagy nem megfelelő terhelését illeti, itt számos okozati mechanizmus működik. Először is, a legtöbb ember inkább a lágy és a durva ételeket részesíti előnyben. Másodszor, kevés ember gondolkodott azon az alapról, amellyel a fogakat különféle funkcionális kategóriákba lehet osztani: a metszőfogakról, agyrugókról, a premolarokról és a móláról beszélünk.

 • A vágógépeket megharapják. A „harapás” pillanatában a szükséges teher bejut a fogtengely mentén.
 • A szurkolók és a premolarok célja az, hogy élelmezésre szakítsa és rágja, darabokra aprítsa a kisebb frakciókat. Ebben az időben függőleges terhelés van egy kis vízszintes erővektorral.
 • A moláris eszközök az étel őrlésére szolgálnak, ami akkor következik be, amikor az alsó állkapocs oldalra csúszik. Az őrlés során vízszintes terhelések vannak, amelyek iránya keresztirányban áll a hosszanti fogtengelyhez képest.

Ha egy személynek olyan rossz szokásai vannak, amelyek megsértik a fogak "munkájának" mechanizmusát, akkor előbb vagy utóbb bizonyos fogpótlási hibák kialakulásához vezet.

A mélyharapás kialakulásának másik közvetett oka az orr légzéskárosodása, túlnyomórészt a szájon át történő légzés. Hogyan történik a patológia megjelenése? A helyzet az, hogy egy ilyen helyzetben az orr- és a szájüregek között megfelelő nyomás van törve. Ezenkívül szisztematikusan nyitott szájüreggel a nyelv kissé természetellenes helyzetbe kerül, és túlzott nyomást gyakorol az alsó állkapocsra (míg a felső "nyugszik"). [5]

A nyelv helytelen működése és elhelyezése nemcsak fogat okozhat, hanem csökkenti a mélyharapás kezelésének hatékonyságát is. Íme a tényezők, amelyek befolyásolják a jogsértés előfordulását:

 • elhúzódó szoptatás;
 • hosszú ideig tartó mellbimbók, bábuk, ivók használata;
 • nagy mennyiségű folyadékkal rendelkező ételek használata, a szokás az ivással egy időben;
 • a nyelv rövidebb frenumja.

Az ujjak szopását szintén negatív gyermekkori szokásnak tekintik: ennek a folyamatnak a során a felső fogazat előre tolódik, az alsó állkapocs pedig visszafelé mozog. Ez egy probléma megjelenéséhez vezet.

Sok felnőttnél gyakori hiba az, hogy figyelmen kívül hagyják a baba ideiglenes fogait. Egyes szülők úgy gondolják, hogy ha a fogak egyébként megváltoznak, akkor nem szabad odafigyelni rájuk. Az elmozdulás azonban gyakran pontosan ebben az időszakban történik, a tejfogak korai bomlása vagy kivonása miatt.

A szisztémás betegségek egy másik tényező, amely hátrányosan érinti az egész testet, ideértve a fogat is. Megzavaródnak az anyagcsere folyamata, kialakul a vitaminok és ásványi anyagok hiánya, amely idővel negatívan befolyásolja a csontok és izmok állapotát.

Kockázati tényezők

A mély harapás megjelenése általában különféle általános és helyi tényezők befolyása alatt következik be.

A leggyakoribb tényezőket vesszük figyelembe:

 • genetika, káros öröklődés;
 • fogászati betegségek;
 • az anya betegségei terhesség alatt (fertőző és gyulladásos patológiák, anyagcsere-rendellenességek, polihidramnózisok, hipoxia stb.);
 • alultápláltság és alultápláltság;
 • szisztémás rendellenességek a testben, a pajzsmirigy, a felső légzőrendszer, az emésztőszervek krónikus betegségei;
 • rossz szokások;
 • a maxillofacialis rendszer születési rendellenességei;
 • csontok és gerincoszlop deformációja.

Pathogenezis

Az emberben a mélyharapás kialakulásának fő mechanizmusa a száj- és arcbőrrendszer normál fiziológiájának megsértésén alapul. Ha az elülső fogsor megfosztja a lehetőséget a szükséges rágási terhek megtapasztalásáról, akkor elveszíti helyes helyzetét, és a legkevesebb ellenállás felé rohan. Az ilyen elmozdulás lassú folyamat, de addig történik, amíg az alsó metszőelemek fókuszba nem kerülnek, például a kemény szájpad lágy szöveteiben. Hasonló helyzetben traumatikus elzáródás alakulhat ki, amelyben az ég folyamatos trauma.

A terhelés egyensúlyának okai között a fogak elülső részében a következők említhetők:

 • túl hosszú szoptatás;
 • a cumi és a palackos csecsemők hosszan tartó használata;
 • szilárd ételek hiánya az étrendben;
 • laboratóriumi vagy nyelvi parafunkció stb.

A mély harapás függőleges harapási patológiákra utal. A betegség genetikai, intrauterin, szülés utáni okokból alakulhat ki, köztük szisztémás betegségek, fogászati és maxillofacialis rendellenességek, valamint rossz szokások.

Tünetek mély harapás

A személy saját maga fedezheti fel a jogsértés és a mélyharapás első jeleit, vagy a fogorvos rutinszerű kinevezés során diagnosztizálja azokat. A következőket tekintik jellemző tüneteknek:

 • az arc alsó része kissé lerövidül, ami aránytalannak tűnik;
 • a felső ajak előre tolható, az alsó ajka pedig ferde vagy kissé felső;
 • az ajkak elvékonyodnak;
 • ha a fogak jelentősen átfedik egymást, akkor megsérülhet az ínyszél határ;
 • valaki kellemetlenséget érez, ha megharapja és / vagy rágja az ételt;
 • a rágás folyamatát esztétikai hangok kísérhetik (rágás stb.);
 • sok betegnél megnövekedett a zománc kopás és a parodontális betegség;
 • a beszéd zavart, az ember nehezen tudja kiejteni az egyes leveleket.

A felnőttek mély harapása különféle esztétikai és funkcionális rendellenességekkel vonzza a figyelmet. A külső jelek az arc és a száj. A arc-tünetek az arc alsó részének lerövidítésében, a szupramentális redők erősítésében, az alsó ajak külső kiálló részének kialakításában állnak. Időnként ezt az arcot „madárnak” mondják. Az orális tünetek között a következők vannak: az alsó első sor átfedésben van a felsővel, a szájüreg mélysége csökken, a felső áll az alsó. Nyilvánvaló mély harapással a betegnél gyakran kialakulhat szájgyulladás, ínygyulladás, parodontitisz stb.

A jogsértést gyakran a rágó izmok hangjának gyengülése kíséri, ami diszfunkcióval és az állkapocs-rendszer artrózisával jár. A beteg fájdalmas fájdalmakat, kellemetlenséget és repedést okoz az ízületekben, fáj a feje. [6]

A gyermekek mély harapását sajnos gyakran figyelmen kívül hagyják. De pontosan a gyermekkorban lehet egy ilyen szabálysértést sokkal könnyebben és gyorsabban kijavítani. Az orvosok általában meghatározzák azokat a fejlődés alapvető stádiumait, amelyek befolyásolják a harapási vonások kialakulását:

 • az újszülött és a hat hónap közötti időtartam;
 • hat hónaptól három évig (ebben az időszakban ideiglenes harapás alakul ki az ideiglenes fogak fogainak hátterében);
 • 3-tól hat évig (aktív az állkapocs-rendszer fejlesztése, amely felkészül a kitörés következő szakaszára);
 • hat és tizenkét év (vegyes harapás esetén az ideiglenes fogak fokozatosan helyettesülnek az állandó fogakkal);
 • tizenkét és tizenöt év (végül állandó harapás alakul ki).

Körülbelül 15 éves korig a gyermek befejezi a fogászati ívek végleges kialakulását. Rágás közben a felső és alsó sorok teljes bezárását általában meg kell jegyezni. Kivétel az első alsó metszőfogak (a bölcsességfogak később jelennek meg). A tinédzser mély harapása a felsorolt szakaszok bármelyikének megsértésével alakulhat ki. Fontos, hogy a szülők időben figyeljenek a problémára, mivel a gyermek ritkán mutat ki kellemetlenséget, és panaszt tesz a fogakkal kapcsolatban. Az optimális, ha hat hónaponként gyermekorvosi fogorvoshoz látogat, aki pontosan meghatározza a kóros elváltozásokat és képes időben meghozni a megfelelő intézkedéseket.

Forms

A fogorvosok két lehetőséget azonosítottak a jogsértés megnyilvánulására - ez egy mély harapás fog- és csontváz formája. A fogászati tünetek két helyzetben azonosak. Amikor a fogazás kifelé változik, a beteg arca normálisnak tűnik, és csontváz formájával aránytalan megjelenésű. A mély vázcsípés kevésbé gyakori, és komplex kezelést igényel, amelyet már gyermekkorban el kell kezdeni, az állkapocs-rendszer aktív kialakulásának idején. Ha nem kezdi el a kezelési eljárásokat időben, akkor csak a műtét segíthet.

A mély harapást az elülső sor átfedésének típusa szerint osztják fel vízszintes és függőleges típusra.

Ezenkívül a sértés kétféle: distalis és semleges.

A mély disztális harapás a beteg korától függetlenül mindig felhívja a figyelmet: az áll lecsökken és ferde, az arcarány megsérül. Ha egy ilyen ember mosolyog, akkor az íny felületének kitettsége észlelhető. A disztális harapás viszont két altípusra oszlik:

 • ventilátor alakú fogak az oldalsó sor szűkülésének hátterében;
 • a felső koronák a lehető lejtőn vannak, közöttük nincs hézag.

Egy másik fajta egy mély semleges harapás, amely kívülről szinte láthatatlan, és nem okoz megsértést az arcarányban. Ennek ellenére a szupramentális redő elmélyül, amikor a száj kinyílik, kiderül, hogy az alsó sor átfedésben van a felsővel. Már fiatal korban észrevehető a fogzománc kopása, a gyulladásos folyamatok gyakran aggódnak.

A patológia egyéb formái a következők:

 • A mélyen nyitott harapást az alsó és felső irányú rés megjelenése jellemzi, amit az oldalsó és az elülső fogak bezáródása magyaráz meg.
 • A mély traumatikus harapást a koronák erőteljes átfedése kíséri, ami ahhoz vezet, hogy a vágóélek a lágy szövetekhez érintkeznek (amelyek ennek megfelelően megsérülnek).
 • A mély incizalis harapás a mély bezáródás utolsó stádiuma, amelyben teljes koronális átfedés van.
 • A mély keresztharapás egy megtört állkapocs-arány, amely az adott korona vagy az egész állkapocs görbületéből adódik. Kétféle lehetőség van a kereszthajlításra:
 • mély elülső harapás (a felső állkapocs az alsóba ereszkedik);
 • hátsó harapás (a felső állkapocs lefedi az alsót).
 • A mély prognosztikus harapás helytelen állkapocs-arányra utal, amelyben a felső az alsó részhez viszonyítva elülső oldalról kinyúlik, és a metszőfogak között nincs érintkezés. Egy ilyen hibát a sagittális sík rendellenességeinek tulajdonítanak.

Komplikációk és következmények

A mély harapás leggyakoribb negatív következménye a rágásterhelés megsértése, mivel egyes fogak megnövekedett terhelést tapasztalnak mások tétlenségének hátterében. A túlterhelt fogak hajlamosabbak különféle betegségekre. Kb. 35 éves korban a mély harapással rendelkező betegek állapota észrevehető romlását észlelik: megnövekszik a fogmobilitás, a gyökerek kitettsége, a zománc törlése és az íny vérzése. A temporomandibularis mechanizmus is szenved, amely sebezhetőbbé válik. Fájdalmak vannak a fejben, a gerincben (különösen a nyaki régióban), kellemetlenség jelentkezik evés vagy alvás közben.

Mély harapással külső érzékszervi zavarok észlelhetők - például az arc üregesége, az alsó áll állásának alakváltozása, a ráncok korai kialakulása. Az ilyen változások viszont gyakran válnak a depresszió, neurózis, a betegek elszigeteltségének okaivá.

Növekszik az emésztő szervek terhelése, ami az ételek elégtelen rágásával jár. Növekszik a fertőző és gyulladásos betegségek kialakulásának kockázata (a mély harapás néha megnehezíti a fogak megfelelő tisztítását a plakkból).

Ezenkívül a beteg téves elzáródása miatt a fogorvosnak gyakran nehézségekbe ütközik a kezelés és a protetika kezelése.

Általában felsorolhatjuk a mély harapás leggyakoribb negatív következményeit:

 • gyakori nyálkahártya-sérülések, krónikus szájgyulladás;
 • nem megfelelő rágás, nyelés és légzésfunkciók;
 • a zománcbevonat fokozott sebezhetősége és kopása;
 • gyakori periodontális betegség;
 • ízületi betegségek, hát- és fejfájás;
 • emésztőrendszeri problémák;
 • pszichológiai és fizikai kellemetlenség.

Diagnostics mély harapás

A mélyharapás diagnosztizálásához és azonosításához a fogorvos meghatározza:

 • az alsó és a felső metszőhorony koronainak szélességét, azok tengelyhez viszonyított elhelyezkedését mutató mutató (helyes helyzet, retrúzióra vagy kiemelkedésre való hajlam);
 • a felső fogsoros tuberkulumok súlyossága;
 • érintkezés az első fogakkal;
 • a legelők kölcsönös viszonya az első állandó molarákkal a sagittális oldalra (a fogak a szokásos helyzetben zárva vannak);
 • az átmeneti vagy állandó hátsó fogak idő előtti megsemmisülése vagy elvesztése;
 • mesialis dőlés vagy a sor szabad helyre tolódása más fogak megsemmisítése vagy eltávolítása eredményeként;
 • a morfofunkcionális rendellenességek súlyossága (Siebert-Malygin módszer) és azok korrekciójának összetettsége (Malygin-Bely módszer). [7]

Megfelelő méréseket kell végezni és kiszámítani:

 • az alsó és a felső metszőfej koronájának mezodidális mutatója, teljes számuk;
 • az alsó és a felső metszőfej koronájának teljes mezodisztikus mutatói közötti megfelelés mértéke a Ton-index szerint (1,35 mm);
 • az átfedő marók mélységének mutatója;
 • a felső és alsó központi metszőfogak közötti sagitális tér mérete;
 • a fogívek elülső szakaszának hosszúságának mutatója (Korkhaus módszer);
 • a fogívek szélességének mutatója (Pona módszer, Linder és Hart korrekciók).

A diagnózist a klinikai vizsgálatok eredményei, az állkapocsok vizsgálata és mérése, valamint a különböző szögekből származó fényképészeti arcképek metrikus értékelése alapján készítik. [8]

Ezenkívül tele-röntgenográfiát is végeznek - a koponya röntgenfelvétele különféle vetületekben. Az eljárást nagy távolságból hajtják végre, amely lehetővé teszi egy olyan kép elkészítését, amely közel áll az eredeti objektumhoz. A TRG-hez speciális ortopantomográf készüléket használnak.

Megkülönböztető diagnózis

A fogászatban a rosszindulatú oktatás több formája létezik, és ezeket meg kell különböztetni. Az ortognatikus lezárást akkor tekintik optimálisnak, ha a felső fogak kissé átfedik az alsót: ez a feltétel a norma, és hozzájárul az optimális rágáshoz.

Egyéb, helytelen típusú záróelemek a következők:

 • disztális - az alsó állkapocs fejletlenségéhez képest túlzott felületi fejlődés jellemzi;
 • mesialis - egy elülső állkapocs jellemzi előre;
 • nyitva - akkor figyelhető meg, amikor a két állkapocs fogainak túlnyomó többsége nincs becsukva;
 • kereszt - az egyik fogazat alulfejlettsége jellemzi;
 • disztopikus - a rossz sorban lévő fogak helytelen elrendezésének megsértése.

Azt mondják a mély harapásról, ha a felső fogak a fogak magasságának több mint 50% -ával átfedik az alsót. [9]

Ki kapcsolódni?

Kezelés mély harapás

A mély harapással történő kezelés akkor tekinthető hatékonyabbnak, ha azt még akkor is megkezdik, amikor az ideiglenes fogak kitörnek, akár az első, akár a második tartós anyajegy, vagy amikor az ideiglenes metszőket állandó helyettesíti. Az orvos a következő feladatokat állítja fel:

 • a jogsértéshez vezető kiváltó ok semlegesítése;
 • a fogívek alakjának és az egyes fogak helyzetének javítása;
 • a mandibularis helyzet stabilizálása, az állkapocs fejlődésének normalizálása.

A korrekcióhoz különféle módszereket és technikákat alkalmaznak, figyelembe véve a kezdeti provokáló okokat, a törött harapás kialakulásának periódusát.

Ha átmenetileg mély harapásról beszélünk, akkor javasoljuk, hogy magyarázza el a gyermekeknek a szilárd ételek (kekszek, nyers gyümölcsök és zöldségek) rágásának szükségességét az állkapocs megfelelő fejlődésének, az alveoláris folyamatok normál kialakulásának és a fogazásnak a serkentése érdekében. Ha olyan szuvasodást találnak, amely az átmeneti molaárokat befolyásolja, akkor azokat a lehető legnagyobb mértékben helyreállítják. Megpróbálják kiküszöbölni a rossz szokásokat, például az ajkak harapását, az ujj szopását stb. Ezt a lehető leghamarabb meg kell tenni, mivel ezek a szokások nem ártalmatlanok harapáshoz.

Az aktív harapás változásának idején - körülbelül 5,5 és 9 év között - intenzív fogszabályozási korrekciót kezdenek. Ebben az időben fordul elő a laterális fogleválasztás, ami dentoalveoláris meghosszabbodáshoz és a megfelelő fogakkal való érintkezéshez vezet, így az incisalis átfedés kisebb lesz. Ha semleges mély harapást diagnosztizálnak, akkor az eltávolítható oldalirányú fogkiválasztáshoz speciális eltávolítható lemezeket használnak, amelyeket a felső állkapocsra szerelnek fel, és amelyek harapási felülettel rendelkeznek az elülső fogsor számára, kapocsok és egyéb rögzítők. Az ilyen lemez viasz alapon készül, a felső állkapocsra van modellezve, és elöl van egy vastagodása, amely az oldalsó fogakat néhány milliméterrel nagyobb mértékben elválasztja, mint élettani nyugalom esetén. A lemezt rögzítjük kapocsokkal, vestibuláris ívekkel vagy más rögzítő eszközökkel. Annak érdekében, hogy az alsó állkapocs ne mozduljon el elõre, balra vagy jobbra, a harapási területnek lenyomatokkal kell rendelkeznie a második állkapocs lábszárának metszeteinek metszéséhez. Egyes esetekben a lemezt rugómechanizmussal vagy expanziós csavarral látják el.

Időnként ortodontikus elinek segítségével javítják a mély harapást. Ezek az átlátszó szájvédők mások számára észrevehetetlenül javítják a jogsértést, de nem mindig mutatják be őket. Csak egyszerű elmozdulással rendelkező betegekben alkalmazhatók. Számos szakértő felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a nadrágtartóval és a mély harapással ellátott lamellakezelés hatása majdnem ugyanaz. Az eliner viselése azonban kényelmesebb - mind a beteg számára, mind gyakorlati szempontból.

A bögrékkel végzett korrekció elviseli a mély harapást: a speciális párnák elasztikus, átlátszó polimer anyagból készülnek, amely nem séríti a lágy szöveteket, és gyakorlatilag nem érezhető a szájüregben. A szájvédő szájüregi fogpótlási problémákat szinte bármilyen korban képes megoldani.

És mégis, a leggyakrabban a szakértők azt javasolják, hogy a mély harapást javítsák meg merevítőkkel vagy az úgynevezett tartórendszerekkel. A speciális kialakítás biztosítja a szükséges nyomást, segítve a fogak helyes helyreállítását. Mély harapással bármilyen fogszabályozót használhat - nyelvi, vestibularis, fém, kerámia vagy ligature. Az orvos dönt arról, hogy melyik típus lesz megfelelőbb egy adott ember számára.

Sebészeti kezelés

A hagyományos kezelés gyakran kifejezett mély harapással nem hozza meg a kívánt eredményt. Ebben az esetben az orvosoknak tanácsot kell kérniük a fogszabályozó sebészek segítségét.

Az invazív ortogén műtét számos olyan módszert és technikát foglal magában, amelyek rendkívül szelídé teszik a beavatkozást. A felnőtt beteg mély harapásának és csonthibáinak kijavítására irányuló összes manipulációt a szájüregben, a sebész minimális mozgásintenzitásával és minimális bemetszésével hajtják végre. [10]

Ortognatikus műtét után az archegek nem maradnak meg, és az eredmény közvetlenül a beavatkozás befejezése után megfigyelhető. Az előkészítési időszak körülbelül egy hónapot vesz igénybe: ezalatt az idő alatt az orvos speciális programok segítségével előre modellezi a szükséges műveleteket, amelyeket a műtéti kezelés során alkalmaznak. Ez minimalizálja a kockázatok valószínűségét, és csökkenti a művelet időtartamát is. [11]. [12]

Mit kell tudniuk a mélyharapásos betegekről a lehetséges műtétről?

 • A mélyharapás helyrehozására szolgáló műtét 18 éves kortól, a csontnövekedés periódusának végén végezhető el.
 • A működési periódus körülbelül 1-6 óra, amely a probléma összetettségétől függ.
 • Az intervenciót általános érzéstelenítésben hajtják végre.
 • A műtét utáni időszakban fogszabályozási terápiát írnak elő a fogszabályozó kötelező viselése mellett. A viselés időtartamát egy meghatározott sorrendben kell meghatározni.

A műtét után a beteg egyéni rehabilitációs tervet és további fogszabályozási kezelést kap. [13]

ünnepély

A mély harapás egyszerű formájában megengedett különféle segédeszközök használata, amelyek különösen speciális gyakorlatok.

A fogorvosok osztályokat fejlesztettek ki, amelyek alkalmasak otthoni független használatra. Az osztályokat rendszeresen kell tartani, mivel az esemény sikere teljes mértékben ettől függ. Optimálisan ez a komplex alkalmas gyermekek és serdülők számára, mivel a szájüregi rendszerük még a kialakulás szakaszában van. A gyermekeket arra ösztönzik, hogy gyakorlatokat végezzenek felnőtt felügyelete alatt.

A mély harapás kijavításához ezeket a műveleteket naponta háromszor kell elvégeznie:

 • Szélesen nyissa ki a száját, majd fokozatosan ritmikusan, rövid transzlációs mozgásokkal, zárja be.
 • A nyelv hegyével érintse meg az égboltot, és tolja a szöget, amennyire csak lehetséges. Ha nyelvét ebben a helyzetben tartja, nyissa ki és csukja be a száját.
 • Helyezze az egyik kezének könyökét az asztalra, pihentesse az állát a tenyerével. Ebben a helyzetben nyissa ki és csukja be a száját (a fejnek mozognia kell, de nem az alsó állkapocsot).
 • Ismételje meg az első gyakorlatot.

A fenti gyakorlatokat egymás után hatszor megismételjük. Az osztályokon kívül nem szabad elfelejteni az állkapocs betöltését, a kemény növényi termékek rendszeres rágását, ami szintén hozzájárul a fogazás javításához.

Ezenkívül egy ilyen gyakorlatot naponta kell gyakorolni. A beteg egyenes lesz, kezét a háta mögött sebzi, az álla felemelkedik. A lehető legtávolabb nyújtja az alsó állkapocsot, majd visszatér eredeti helyzetébe. A gyakorlatot naponta háromszor megismételik tizenöt alkalommal.

Az ilyen gyakorlatokat nagyon óvatosan végzik el, mivel a túl intenzív mozgások árthatnak, sőt sürgős orvosi ellátás szükségességéhez is vezethetnek.

Myogymnastics mély harapással

Gyermekkori rendellenességek gyakran társulnak a maxillofacialis izmok rendellenes működésével. Annak érdekében, hogy a gyermek rágja, nyeljen, lélegezzen és normálisan beszéljen, a száj és az arc izmainak kiegyensúlyozottnak kell lenniük. Például, ha a baba állandóan szájával lélegzik, nyitva van a szája. Ez magában foglalja a masztáló izmok túlzott feszültségét, az állkapcsok szélességének megváltozását és a helytelen harapás kialakulását. Vagy ha a nyelési folyamat hiperaktivitás utánzattal változik, a gyermek rést alkot az első fogak között, ami a beszédminőség problémáival jár. Ezek a példák egyértelműen bizonyítják az emberi szervek munkájának összekapcsolhatóságát.

Mély harapással az orvosok gyakran myogymnastikát írnak elő, amely az arcizmok egyfajta edzése. Javasoljuk, hogy fontolja meg az ilyen korrekcióhoz használt alapvető gyakorlatokat.

 • Az alsó állkapocs előrehaladtával fokozatosan előrehalad, amíg az alsó metszőtest a felső elé nem áll. Tíz másodpercre rögzítik a pozíciót, majd ezután fokozatosan visszatérnek az eredeti helyzetbe.
 • Fognak egy fából készült botot, húznak rá gumicsövet, helyeznek az első fogak közé. A beteg váltakozva összeszorítja és kihúzza az állkapcsot.

A hatás elérése érdekében az osztályokat naponta kétszer, körülbelül 12-14 alkalommal végzik. A gimnasztika megkezdése elõtt azonban konzultálnia kell fogorvosával.

Fogpótlás mély harapással felnőtteknél

Ha felmerül a kérdés a protézisről, akkor mély harapással rendelkező betegeket először a fogszabályozóhoz küldik - hogy megemeljék a harapás magasságát.

A fogpótlást fogszabályozási kezelés után végzik. Ebben az esetben csapatmunkát alkalmaznak, amelynek során az ortopéd sebész felel az egész orvosi koncepcióért. Konzultál a fogszabályozóval, megvitatja a szükséges eredményt. A fogszabályozó pedig elemzi, hogyan lehet megvalósítani. Ezután az ortopéd elkészíti a fogak mozgásának diagramját, és továbbítja azt a fogszabályozónak.

Ha a betegnek már vannak ortopédiai eszközei (furnérok vagy koronák) a szájüregben, akkor fogszabályozókat lehet rá helyezni. Az ortodontikus korrekció befejezése után azonban ezeket az eszközöket leggyakrabban kicserélik az elzáródás és a fogak alakjának megváltozása miatt.

Az előzetes kezelés befejezése után a korábban kialakult ideiglenes koronákat állandó helyettesítik, figyelembe véve a megváltozott elzáródást.

A fogszabályozó szál - a rögzítőelem - nincs ragasztva az ortopédiai szerkezethez. Kivétel a furnérok: ebben a helyzetben a fog belseje nem érintett, és a gumiabroncs egyértelműen rögzül. A kerámia koronák gyenge alapot képeznek a tartó ragasztásához, tehát ebben az esetben tartósapkát használnak. A kezelés utáni egy év folyamán a szájrész megkönnyíti az első fogak terhelését, amely stabilizálja a terápiás hatást.

Megelőzés

A helytelen, különösen a mély harapás kialakulása a korai gyermekkorban kezdődik. Ezért a megelőzés első szabályát a szülőknek kell megcélozni. És ez különösen akkor fontos, ha a család örökletes hajlamban van az ilyen megsértésekre. A szülőknek legyen óvatos, és forduljon orvoshoz az üzemzavar első jeleinél.

A terhes nőknek nemcsak saját egészségüket kell megvédeniük, hanem azt is emlékezniük kell arra, hogy a születendő csecsemőknél a fogászati mineralizációs folyamatok kb. Ezért a terhesség második trimesztere az az időszak, amikor biztosítani kell a szervezet megfelelő kalcium- és fluorid-bevitelét.

A csecsemő születésének pillanatától kezdve a táplálkozásnak rendkívül kiegyensúlyozottnak és teljesnek kell lennie. A prioritás természetesen a szoptatás. A csecsemő születése utáni első hónapokban az alsó állkapocs még az előkészítés szakaszában van, tehát kisebb, mint a felső. A mellszopás az állkapocs-izmok intenzív működését eredményezi, ami az állkapocs méretének fokozatos igazítását eredményezi. A mesterséges táplálás nem adja meg az izmoknak a szükséges terhelést, mivel sokkal könnyebb a tejet a mellbimbóból „kinyerni”.

Ugyanilyen fontos figyelni arra, hogy a növekvő baba ragaszkodjon az orr légzéséhez, ne legyen olyan rossz szokása, mint ujj szopása, dummy stb.

A mélyharapás bármilyen életkorban történő megelőzésének egy másik általános módja a rendszeres fogorvos látogatása. Az orvos mindig figyelni fog minden megsértésre, figyelemmel kíséri a harapás hajlamát, javasolja a szükséges kezelést.

Előrejelzés

A mélyharapás korrekciós periódusának hossza attól függ, hogy milyen korban kezdték meg a kezelést, milyen súlyos volt a jogsértés, hogy vannak-e más rendellenességek vagy fogászati deformációk, vagy vannak-e általános fejlődési rendellenességek.

Általában a prognózist kedvezőnek tekintik, különösen akkor, ha korrekciós intézkedéseket hoztak egy ideiglenes vagy állandó harapás kezdeti szakaszában, és a kezelés során sikerült megszabadulni a morfológiai és funkcionális rendellenességektől. A legrosszabb előrejelzés akkor várható, ha a mély harapás genetikai jellemző.

A különféle visszatartó (visszatartó) eszközök további alkalmazásának időtartama az ortodontikus kezelés befejezése után attól függ, hogy milyen kezelési módszereket alkalmaztak, hogy a funkcionális rendellenességek maradtak-e megoldatlanok, milyen pozitív eredményeket értek el, és a beteg életkorától is. Ha a megfelelő működés mellett sikerült magas színvonalú fogpótlást elérni, akkor esetleg nincs szükség további megőrzésre. A probléma hiányos kiküszöbölése esetén a páciensnek felírják a megfelelő tartóberendezéseket, amelyeket a várható legvalószínűbb fogászati elmozdulás függvényében választanak ki. Az ilyen eszközök használatának időtartama egyedi.

Mély harapás és hadsereg

Menhet-e valaki mély harapással a hadseregbe? A legtöbb toborzott úgy gondolja, hogy a harapás minősége nem befolyásolja kiszolgálási képességüket. Ez azonban nem teljesen igaz: egyes fiatalok számára valóban megtagadják a hívást, ha eltérésük összetett és orvosi javítást igényel.

Tehát, függetlenül a téves elzáródás alakjától (mély, távoli stb.), A mutatók erőteljes eltérésével a toborzás normájától, megszabadulhatnak a katonai szolgálat elvégzésének szükségességétől. Például ez lehetséges:

 • II. Fokú mély harapással és 5-10 mm közötti eltéréssel a csökkent rágási képesség (kevesebb mint 60%) hátterében;
 • II. - III. Fokú mély harapással, 10 mm-nél nagyobb eltéréssel.

Ez utóbbi esetben különösen nehéz a hadseregben szolgálni. Az esetek többségében egy ilyen katonaságot kezelésre küldnek, miután korábban engedélyezték a szolgálattól való halasztást. Teljes mértékben mentesülnek a katonaságtól a kifejezetten az intermaxilláris eltérésekkel küzdő férfiak alól.

Ha ellentmondásos kérdések merülnek fel a katonai komisszari orvosoknál, akkor az alkalmassági kategóriát további diagnosztika után határozzák meg. Kutatásra van szükség a rendellenesség fejlettségi szintjének és a rágószerek funkciójának minőségének felméréséhez. Ha a kifejezett mélyharapás megerősítést nyer, akkor a „B” kategóriát a katonasághoz kell rendelni, és orvosi és korrekciós intézkedésekre halasztani kell.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.