^

Egészség

Melon a cukorbetegségben

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 16.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A cukorbetegek többsége kénytelen korlátozni a diétát - és elsősorban szénhidrátos ételeket, például édes gyümölcsöket és bogyókat tartalmaz. De hogyan kell maradni a szezonban, amikor az üzletekben és a piacokon mindenhol kínált édes és illatos gyümölcsök - dinnye. Sok beteget azonnal logikus kérdés merül fel: egy cukorbeteg dinnye megengedett? Tudok enni néhány szelet nélkül további káros hatásokat az egészségre és a jólétre?

Lehetséges-e dinnyét enni az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegségben?

A megfelelő táplálkozás kap a vezető helyet a cukorbetegek kezelésében. Ebben az esetben meg kell változtatnia mind az élelmiszerek bevitelének gyakoriságát, mind az energiaértékét és összetételét.

A cukorbetegek étrendjében legfeljebb 20% proteint, legfeljebb 30% lipidet és mintegy 50% szénhidrátot tartalmazhat. A cukorbetegek számára rendkívül fontos, hogy figyeljen a termékek glikémiás indexére, mivel a felhasznált szénhidrátok mennyisége és jellemzőik különösen fontosak a cukorbetegek számára. Ezzel egyidejűleg a diéta nem lehet monoton és komor - a sokféleség rendkívül szükséges.

Ha beszélünk gyümölcs és bogyós menü - különösen a dinnye cukorbetegség, van egy fő hátráltatója a szacharóz és fruktóz - természetes édesség, ami mindig jelen van a gyümölcs. Kétségkívül jelen vannak a dinnye pépben, más cukrok mellett:

 • szacharóz 6%;
 • fruktóz 2,5%;
 • glükóz 1,2%.

Annak érdekében, hogy ne okozzanak éles emelkedést a vércukorszintekben, és a dinnye cukorbetegségre gyakorolt hatása csak akkor jótékony hatású, több szakértőt is meg kell fontolnia:

 • Melon viszonylag alacsony kalóriatartalmú (40 kalória 100 g), de a glikémiás indexe cukorbetegek nem biztatóak, tartományban van 65-69. Kiderül, hogy a dinnye cukorbetegség okoz gyors, de rövid életű növekedése a cukortartalom a vérben. Ha egy személy egészséges, akkor a dinnye fogyasztása után az inzulin felszabadul a vérében, ami csökkenti a glükózszintet. Ennek eredményeként, van-e további hipoglikémiás állapot a megjelenése az éhségérzetet. De cukorbetegeknél ez az áramkör megszakad, így dinnye ehet diabetikus adagolt, fokozatosan - például, hogy számos módszer szerint 200 g, miközben korlátozzák az élelmiszerek fogyasztása más szénhidrátok.
 • A dinnye szezon kezdete előtt (amikor a beteg azt tervezi, hogy használja), az orvosok egy ideig azt tanácsolják, hogy ellenőrizzék a vércukor glükóz tartalmát. Ez megmutatja a cukorkoncentráció ugrásainak dinamikáját. Ugyanazzal az ellenőrzéssel kell eljárni a dinnye évszakának vége után.
 • Adjunk hozzá egy sárgadinnyét a diéta egy kicsit, kezdve például a 200 gramm / nap. Így az orvosok azt javasolják, hogy a cukorbetegek sárgadinnyét választanak, nem túl édes, a cukrok csökkentett fenntartásával.
 • A dinnye rostban gazdag, ezért ne keverje össze a pépet más ételekkel. A főétel előtt körülbelül fél órával több darabot kell használni.

Ugyanilyen fontos a minőségi dinnye kiválasztása a nitrátok és nehézfémek tartalma nélkül. Ellenkező esetben a dinnye ízének és aromájának élvezetére csak egy személy sérülhet.

Lehetséges, hogy van egy dinnye a terhességi cukorbetegséggel?

A terhességi cukorbetegség a terhesség idején megfigyelhető - de nem minden terhes nő esetében, csak 4% -uk. Ez a fajta cukorbetegség megszünteti magát a szülés után.

Ennek a problémának az oka az inzulin sejtek érzékenységének csökkenése. Rendszerint eredetileg a női test hormonális változásai magyarázzák. Röviddel a gyermek születése után a hormonok és a glükózállapot normalizálódik. Azonban egy nőnek óvintézkedéseket kell tennie annak érdekében, hogy a cukorbetegség terhességi formája ne valós cukorbetegséggé alakuljon. Ebből a célból az orvos különleges ételeket jelöl.

A terhességi cukorbetegséggel diagnosztizált nők enni dinnyét, de ennek a terméknek minimálisnak kell lennie, és nem haladhatja meg a napi 300-400 g-ot. Semmiképpen sem szabad elfelejtenünk a dinnye minőségét, csak azokat a példányokat használva, amelyek nem jelentenek veszélyt a jövő anyjának és a baba egészségére.

A terhes nők cukorbetegségével járó dinnye előnyös lesz, ha fokozatosan bevezeti az étrendet, és megfigyeli a használat mértékét.

Keserű dinnye Momordica a cukorbetegséggel

A sárgadinnye különböző fokozatokkal reprezentálható. Van is egyfajta dinnye, amely gyógyító tulajdonsága kifejezetten cukorbetegek számára. Ez egy "keserű" dinnye - a Momordica, amelynek hasznos tulajdonságait sok cukorbetegben értékelték. Mindazonáltal nincs tudományos bizonyíték ezekre a tényekre.

A cukorbetegek körében a legelterjedtebbek a sárgadinnye levelek és pép. A húst apróra vágjuk, sózzuk, és megsütjük egy serpenyőben apróra vágott hagymával. Ételeink zöldségből és húsból készültek. Ezen kívül egy ilyen sárgadinnyal salátát, savanyúságot és sütést is készíthetünk.

Miért hasznos ez a keserű dinnye a cukorbetegségben? A Momordica dinnye lektineket tartalmaz - a CIC3 fehérje analógjai és a proinzulin. Ezek a fehérjék segítik a proinzulin normál inzulin átalakulását, és képesek a cukrok megkötésére. A keserű dinnye rendszeres használatával növeli a p-sejtek számát, ezáltal növeli a hasnyálmirigy saját inzulin termelésének lehetőségét. Az ilyen cukorbeteg dinnye normalizálja a glükóz mennyiségét a véráramban, erősíti az immunrendszert.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

A dinnye előnyei és ártalma a cukorbetegségben

A cukorbetegségben előforduló dinnye ártalmat és haszonnal járhat. Mitől függ?

A dinnye pép legfeljebb 90% nedvességet tartalmaz. 100 gramm dinnye tartalmazhat 0,5-0,7 g fehérjét, kevesebb mint 0,1 g zsírt és több mint 7 g szénhidrátot, miközben a kalóriatartalom viszonylag kicsi - kb. 35-39 kcal.

Az ehető dinnyefélék biológiai és kémiai összetétele változó:

 • A és C vitamin, tokoferol, folsav, B csoportba tartozó vitaminok;
 • vas, mangán, jód, cink, szilícium;
 • nátrium, foszfor, kálium, magnézium stb .;
 • aminosavak, karotinoidok.

A sárgadinnyben egy inositol nevű speciális anyag is található, amely megakadályozza a zsírok felhalmozódását a májban. A dinnye is híres enyhe hashajtó és húgyúti hatásairól.

 • A cukorbetegek dinnye enyhíti a fáradtságot, javítja az alvást, megnyugtatja.
 • A dinnye javítja az anyagcserét, tisztítja a vért, és vérszegénységgel küzd.
 • A dinnye javítja az agyi folyamatok áramlását.
 • A dinnye stabilizálja a hormonális egyensúlyt, erősíti az immunrendszert.

A cukorbeteg dinnye káros lehet, ha túlságosan nagy mennyiségben, nagy mennyiségben vagy más élelmiszerekkel együtt fogyasztják, ami a normális emésztési folyamatok megsértéséhez vezethet.

A legveszélyesebbek a kétes eredetű dinnye, hiszen a nitrátok és más ártalmas vegyületek komolyan rontják az emberi egészséget.

Általánosságban egy cukorbeteg dinnye hasznos. De óvatosságra van szükség - apránként, elkülönítve más élelmiszerektől. Ha követed az orvosi ajánlásokat, sok hasznot fogsz kapni a terméktől.

trusted-source[8], [9]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.