^

Egészség

A
A
A

Lépciszta gyermeknél és felnőttnél

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A lép ciszta egy olyan kifejezés, amely számos patológiát egyesít, amelyeket egy közös tünet jellemez - üregképződés jelenléte egy szerv parenchymájában.

Egy ilyen diagnózis mindig meglehetősen súlyos és azonnali orvosi ellátást igényel. Az a tény, hogy a lépnek nagy szerepe van az emberi immunrendszerben. Ezért ezzel a szervvel kapcsolatos esetleges problémákat azonnal meg kell oldani, anélkül, hogy megvárnák a patológia súlyosbodását. [1]

Járványtan

A lép ciszta olyan gyűjtőfogalom, amely egyszerre több kóros eltérést jelent a folyadéküregek képződésével a lép parenchymájában. Hasonló betegséget a bolygó összes lakosának körülbelül 1% -ánál diagnosztizálnak, főként megelőző vizsgálatok során (a rejtett klinikai kép miatt).

Leggyakrabban nem parazita elváltozásokat találnak, amelyek az összes lépciszta 60-70% -át teszik ki. [2] A parazita elváltozások közül az echinococcosis áll az élen: ezeket az esetek 60% -ában észlelik. [3]

A betegek körülbelül 2% -ának nincsenek tünetei. Az esetek 70-80% -ában visszatérő hasi fájdalomra lehet panasz, amely néha nem tulajdonít különösebb jelentőséget. [4]

Mind a férfiak, mind a nők egyformán fogékonyak a betegségre, bár egyes jelentések szerint a nők mégis kissé gyakrabban betegednek meg. A patológia a világ szinte minden országában megtalálható. A betegek átlagos életkora 35-55 év. [5]

Okoz lépciszták

A lép egy párosítatlan szerv, amely az emberi testben felelős a vérképző folyamatokért, az immunvédelemért és a vérellátásért. A szerv lapított ovális alakú, és főleg limfoid szövetből áll.

A lép patológiáinak fő száma másodlagos betegségek, amelyek más szervek és rendszerek zavaraiból vagy bármilyen külső hatásból származnak. Vagyis az okok lehetnek vérbetegségek, immunbetegségek, tumoros folyamatok, szisztémás rendellenességek vagy traumás sérülések. [6] Gyakran előfordul, hogy szívrohamok, tályogok, traumás repedések, keringési rendellenességek és:

 • a magzat rendellenes embrionális fejlődése (üregképződés);
 • zárt és nyitott hasi sérülések, műtéti beavatkozások;
 • akut gyulladásos folyamatok súlyos fertőzések miatt;
 • parazita patológiák. [7]

Gennyes gyulladásos folyamattal végzett szúrás után, vagy lépinfarktus után, a kórosan megváltozott szövetekben megnő az üregek kialakulásának valószínűsége, amelyben a falak fokozatos kialakulása következik be, és az így kapott kapszulát serózus tartalommal töltik meg. Az üreg eleme szintén súlyos zúzódások és sebek, a hasüreg műtéti műtétei, valamint paraziták és lárváik emberi testbe jutása után alakul ki.

Kockázati tényezők

A kockázati csoportok a következők:

 • az echinococcosis természetes fókuszú régióiban vagy egyszerűen a vidéki területeken élők;
 • azok a személyek, akik rendszeresen érintkeznek haszonállatokkal, kutyákkal (udvari, házi, szolgálati, vadászati stb.);
 • nyers hússal és halakkal, az állatok nyers belső szerveivel érintkező személyek;
 • traumatikus szakmák képviselői vagy sportolók;
 • olyan emberek, akik rendszeresen fogyasztanak mosatlan bogyókat, gyógynövényeket, gyümölcsöket, nyers halat vagy húst;
 • állattenyésztő vállalkozások, húsfeldolgozó műhelyek, állatok vágási vagy ártalmatlanítási pontjainak dolgozói;
 • állatorvosok, prémfeldolgozó munkások, prémfarmok, állatkertek, bőrfeldolgozás stb.;
 • a hasi szerveket megműtött betegek.

Pathogenezis

Annak ellenére, hogy a lép ciszta jól tanulmányozott betegség, a szakértők nem tudják egyértelműen megválaszolni a neoplazma kialakulásának okát. Lehetséges, hogy az orgona veleszületett tulajdonságai bizonyos szerepet játszanak.

A lépcisztákat hagyományosan két nagy kategóriába sorolják - ezek igaz és hamis neoplazmák. Ezt a besorolást még 1924-ben - vagyis majdnem száz évvel ezelőtt - hagyták jóvá. Általánosan elfogadott, hogy az igazi ciszta veleszületett, és hamis. [8]

Ebből a besorolásból világossá válik, hogy veleszületett patológia, mint bármely fejlődési hiba, az anyaméhben lévő magzat organoformálásának időszakában jelentkezik. Pontosabban, a megsértés a lépet tápláló vaszkuláris ágy kialakulásakor következik be. Valószínűleg a magban a lépben lévő cisztát genetikai okok okozzák. Az is előfordul, hogy az atipikus lépszövetek a szerv szerkezetébe vándorolnak, és végül provokálják a cisztás képződést. [9]

A megszerzett patológiákat a legtöbb esetben traumatikus következmények képviselik, de sok orvos megkülönbözteti a parazita betegségeket egy külön, külön kategóriában. Ugyanakkor sok diagnosztizált cisztát idiopátiásnak ismernek el - vagyis a szakértők nem tudják pontosan meghatározni, hogy mely tényező okozta a problémát: legyen szó külső hatásokról vagy a szerveken és rendszereken belüli változásokról.

Tünetek lépciszták

A klinikai kép intenzitása eltérő lehet, amely a neoplazma helyétől, méretétől és más szervek és szövetek összenyomódásának mértékétől függ. Ha a lép ciszta nem nagy (legfeljebb 20 mm), akkor a tünetek gyakran hiányoznak. Az első jelek akkor jelentkeznek, amikor a gyulladásos folyamat kialakul, vagy amikor a közeli struktúrák összenyomódnak.

A gyulladás kialakulásával a betegek megjegyzik:

 • gyengeség érzés, szédülés, néha hányinger;
 • periodikusan fájó, tompa fájdalom szindróma a bal hypochondriumból.

Fokozatosan fokozódik a fájdalom, az emésztési folyamat megszakadhat. A lép területén fokozódik a nehézség és a kellemetlen érzés, a légzés megnehezül, és száraz köhögés jelenik meg. Mély lélegzet esetén légszomj és diszkomfort érzés léphet fel. Egyes betegeknél a fájdalom a bal kulcscsontba, a vállba, a lapockába sugárzik, étkezés után fokozódik.

Több ciszta vagy nagy méretű daganatok esetén a hasi szervek működésének rendellenességei jellemzőek. Különösen az emésztés zavart, gyomorproblémák jelentkeznek, hányinger és böfögés gyakran aggódik.

A gennyes-gyulladásos folyamat csatlakozása a testhőmérséklet emelkedésével, hidegrázással és általános kényelmetlenséggel jár. [10]

Ciszta a lépben egy felnőttnél

A lépciszta lassan progresszív patológia: akut lefolyás gyakorlatilag nem jellemző rá. Éppen ezért felnőttkorban mind a szerzett, mind a veleszületett képződmények kimutathatók, amelyek jelenlétét egy személy korábban nem képzelte. Az orvosok rámutatnak, hogy a probléma az esetek többségében "véletlenszerű találattá" válik, különösen, ha kis daganatokról van szó.

A nagy, terjedelmes üregeket sokkal könnyebb azonosítani, mivel klinikailag felfedik magukat, a szervek működésének megsértését okozzák, kiszorítják magát a lépet vagy a szorosan elhelyezkedő szerveket. Ilyen helyzetben a nagy hangot ad a kellemetlen érzésről, a bal oldali hipochondrium nehézségéről. Számos eset ismert azonban, amikor még a nagy kóros elemeket sem kíséri semmilyen jelentős tünet. Az ilyen patológiát a hasüreg ultrahangos vizsgálatával diagnosztizálják. A betegség megerősítése után a beteget el lehet küldeni számítógépes tomográfiára kontrasztanyag bevezetésével vagy mágneses rezonancia képalkotásra. Az ilyen diagnosztikai eljárások segítenek meghatározni az objektum lokalizációját, megtudni a méretet, a lépdarabhoz való viszonyát, ahol az erek áthaladnak. Fontos, hogy az orvos értékelje ezeket az információkat, mivel ettől függ a műtéti beavatkozás szükségessége és a megvalósítás jellemzői. A mágneses rezonancia képalkotás lehetővé teszi annak megértését, hogy parazita invázióról van-e szó: az eljárás során a szekunder és a belső membrán jól látható, vagy maga a parazita. Ezenkívül nagyon fontos a rosszindulatú daganattal rendelkező elem differenciáldiagnosztikájának elvégzése, a növekedés dinamikájának felmérése.

Lépciszta és terhesség

A terhes nők ultrahangvizsgálatának szűrése során gyakran más szervek olyan betegségeit találják, amelyek befolyásolhatják a terhesség folyamatát és eredményét, vagy akár a terhesség megszakításának jelzésévé válhatnak. Ha a vizsgálat során cisztát találnak egy nőnél, akkor az orvosok további intézkedései a szövődmények valószínűségének értékelésétől függenek, például:

 • a cisztás kapszula szakadása;
 • intracystás vérzés;
 • szervszakadás stb.

A következő eljárások kötelezőek egy nő számára:

 • echográfia;
 • fetometria;
 • az uteroplacentális és a magzati-placenta véráramlás dopplerometriája.

A hasi üreg, a kismedencei szervek és a retroperitoneális tér betegségeinek kezelésére a nőknél a terhesség alatt választott módszerek minimálisan invazív beavatkozások ultrahang kontroll alatt. Nagy daganatok esetén a cisztás vízelvezetést ultrahang-szabályozással végezzük Seldinger szerint, a tartalom felszívásával és további citológiai elemzésével.

Ciszta a lépben egy gyermeknél

Gyermekeknél a lép ciszta teljesen más életkorban alakulhat ki: az élet első néhány évétől a serdülőkorig.

Mi váltja ki a cisztákat a gyermekeknél? Gyakran a "bűnösök" múltbeli betegségek - különösen vírusos patológiák, fertőző mononukleózis és sérülések. A lépciszták jelentős százaléka veleszületett betegség.

Az ilyen daganatok nem minden esetben jelzik a műtéti beavatkozást. A kezelési taktika a ciszta méretétől, a fennálló panaszoktól és tünetektől függ. Jelenleg a gyermekkori műveleteket laparoszkópos technikával végzik, amely lehetővé teszi a magas színvonalú eltávolítást, megkönnyíti a posztoperatív időszakot és felgyorsítja a rehabilitációt. [11]

A gyermekek számára különösen fontos a lép megőrzése, amely biztosítja a növekvő szervezet immunállapotát. Ezért, amikor csak lehetséges, az orvosok a legkíméletesebb kezelést választják.

Ciszta a lépben egy újszülöttnél

Leggyakrabban az újszülöttkori lépcisztákat véletlenül észlelik - például megelőző ultrahangvizsgálat során. A patológia külső megnyilvánulásai általában nincsenek, nem folyamodnak műtéti eltávolításhoz, kiváró taktikát választva: a műveletet csak nagy daganatok esetén írják elő, amikor fennáll a veszélye a szerv és a közeli struktúrák hibás működésének.

A lép felelős az immunvédelemért, annak kialakításáért és fenntartásáért a gyermekben. Jelenleg már ismert, hogy ebben a szervben képződnek antitestek a véráramba jutó különféle patogén mikroorganizmusok ellen. Ezenkívül a lép részt vesz a vérképző folyamatban és egy specifikus fehérje - egy baktérium sejteket károsító peptid - szintézisében.

A szövődmények elkerülése érdekében a sebészeknek mindent meg kell tenniük a szerv megőrzése érdekében. A splenectomiát csak akkor hajtják végre, ha vannak meggyőző bizonyítékok, és akkor is érettebb korban.

Forms

A lépciszta kialakulásának három fő lehetősége van: parazita, igaz és hamis. A lép álciszta a lép szöveteinek sajátos reakciójának eredményeként alakul ki a gyulladásos reakcióra, amelyet sérülések, a szerv akut keringési rendellenességei váltanak ki.

Az igaz és hamis neoplazmák nem parazita patológiákra utalnak - vagyis azokra, amelyek fejlődését nem váltja ki a paraziták testbe való behatolása. [12]

A lép parazita cisztáját leggyakrabban echinococcosis, cysticercosis, ritkábban - alveococcosis képviseli. A paraziták a vérrel - hematogén - lépnek be a szervbe. Limfogén lenyelés is lehetséges, de rendkívül ritka. Az echinococcosis kialakulása általában lassú, fokozatos, több évig tart, különösebb tünetek nélkül. Az idő múlásával a lép nagymértékben megnövekszik, visszaszorítja a közeli szerveket, míg a lép parenchyma elsorvad. Más kóros jelek megjelenése más szervek reakciójával társul a cisztás növekedésre.

A lép echinococcus ciszta leggyakrabban a mezőgazdasággal és az állatgyógyászattal foglalkozó embereknél található meg. Ebben az esetben az echinococcus nemcsak a lépet képes megfertőzni, hanem a májat, a tüdőt és az agyat is.

Ritkábban előforduló, hasonló patológiát okozó parazita a Schistosoma vérbetegség, a schistosomiasis kórokozója.

A lép schistosomális cisztáját dermatitis (amikor a paraziták bejutnak a bőrbe), láz, mérgezés, splenomegalia, eozinofília, a belek és az urogenitális rendszer károsodása jellemzi. A betegség tünetei főleg a test parazita invázióval szembeni immunallergiás reakciójával társulnak.

A lép nem parazita cisztái ritkábban fordulnak elő, mint a parazita ciszták. A valódi képződmények kötőszöveti falakkal rendelkeznek, belső bélésük az endothelium vagy a hám. A hamis neoplazmában nincs ilyen bélés, és csak egy kötőszöveti fal képviseli. Az ilyen jellegzetes jellemző azonban meglehetősen önkényes, mivel bizonyos körülmények között az endoteliális bélés hajlamos az atrófiára.

A veleszületett lépciszta mindig igaz, egy bizonyos hiba miatti embriogenezis-rendellenesség hátterében alakul ki. Pszeudocisztát szereznek, amely traumás sérülésekből, vérömlenyekből, fertőzésekből (tífusz, maláriás) vagy szervinfarktus eredményeként származik.

Az igazi lépciszta fejlődési sebessége eltérő lehet, és enyhe tompa fájdalommal, a bal oldali borda alatti nehézség érzésével nyilvánul meg. A fájdalom gyakran a bal váll és a vállöv területére, a lapocka felé sugárzik. Az oktatás volumenének növekedésével a tünetek romlanak, mivel a szomszédos szervek félretolódnak.

A neoplazmák egyidejű képződése több szervben egyszerre inkább az elhanyagolt parazita invázióra jellemző. Például egy máj- és lépciszta kombinálható egy szervezetben. Ilyen helyzetben a kóros objektumoknak számos közös vonása van, például lassú növekedés, elhúzódó látens lefolyás, ami bonyolítja a differenciáldiagnózist. Nagyon fontos a lehető legpontosabban kideríteni a cisztás elem eredetét és megállapítani annak fő jellemzőit.

A poszttraumás haematoma kifejezés nemcsak traumával, hanem vérzéses diatézisben szenvedő betegek spontán vérzésével vagy antikoagulánsok hosszan tartó alkalmazásával is társul. A hematoma a kezdetek kezdetén anechoikus folyadékgyülemnek tűnik, amely a vérrögképződés során echogenitást nyerhet. Később, a hematoma cseppfolyósítása után a lép heterogén szerkezetű szubkapsuláris cisztája található. Az ilyen formációk felveszik a szerv konfigurációját, hajlamosak a repedésre és a vérzésre. [13]

A lép többkamrás ciszta leggyakrabban parazita (szerzett) vagy epidermoid (veleszületett). Kezdetben ezek a lép egyetlen kicsi egyszerű cisztái, egyértelműen meghatározott üregekkel. De az idő múlásával nőnek, szerkezetük bonyolultabbá válik, és a meszesedés megtörténik. A membránok és a válaszfalak kapszulákban jelenhetnek meg, és az esetek körülbelül 20% -ában sokaság vagy többkamrás.

Az álciszták hasonlóak a legismertebb veleszületett cisztás neoplazmákhoz. Valódi eredetüket csak a szövettani vizsgálat során lehet meghatározni, mivel nincsenek hám- vagy endoteliális rétegük. [14] Megjelenésük legfőbb oka traumás sérülések, vérzések vagy szövetrepedések, bár a betegek maguk sem mindig jelzik traumát. Leírtak olyan pszeudocisztákat is, amelyek kialakulását a szervi infarktus okozza, ami különösen jellemző a sarlósejtes vérszegénységben szenvedő betegekre. Az ilyen képződmények általában egy kamrával rendelkeznek, amelyet simított, jól körülhatárolható fal vesz körül, egyszemélyesek, meszesedés nélkül. [15]

Komplikációk és következmények

A lépciszták szövődményei két csoportra oszthatók:

 • a cisztás képződésben közvetlenül kialakuló patológia következtében (vérzés, repedés, gennyesedés);
 • a közeli szervekre gyakorolt nyomással társul (az emésztőrendszer elzáródása, mechanikus elzáródás, endokrin rendellenességek).

A cisztás supurációt akut lépgyulladás jelei kísérik.

A kapszula szakadásával történő perforáció a hasüregben változó súlyosságú peritonitis kialakulásával fordul elő.

Egyes szakértők rámutatnak a valódi lépciszta malignitás valószínűségére, de ez a klinikai gyakorlatban ritkán fordul elő. De az epidermoid neoplazmák a pikkelysmr kialakulásával dysplasia és rosszindulatú daganatokon eshetnek át, bár ez a káros hatás szintén ritkán fordul elő. A ritka rosszindulatú daganatok okait még vizsgálják. Feltehetően specifikus daganatellenes struktúrák alakulnak ki a szervben, vagy a tumorsejteket gyorsan felszívják a fagociták, vagy szerepet játszik a lép telített keringési és nyirokrendszere. [16]

Gyakran a májat és más szerveket a lép lép egyidejűleg.

Miért veszélyes a lép ciszta?

A cisztás képződés egyfajta folyadékkal töltött kapszula. Ha átmérője nem haladja meg a 20 mm-t, akkor a fájdalom és egyéb tünetek általában hiányoznak. De ha a lép fáj, a ciszta ilyen esetekben már nagy vagy többszörös. A klinikai kép változatos lesz:

 • állandó vagy paroxizmális fájdalom a bal oldalon a hipochondriumban;
 • nyomás és teltségérzet, különösen étkezés után, nehézség, hányinger, böfögés;
 • néha - köhögés, légszomj, kellemetlen bizsergő érzés, amikor megpróbál mély lélegzetet venni.

A patológia azonban nemcsak a fájdalom és kényelmetlenség megjelenése, az emésztés és a légzés zavara miatt veszélyes. A lép cisztajának megrepedése az "akut has" állapotának kialakulásával, gennyes-gyulladásos szövődmények, a hasüregbe való vérzés, általános mérgezési szindróma - ezek mind súlyos és félelmetes problémák, magas halálozási kockázattal. Szerencsére az ilyen következmények viszonylag ritkák. A további időben történő reagáláshoz azonban az összes fennálló kockázatot figyelembe kell venni. [17], [18]

Diagnostics lépciszták

A gyanús lépciszta vagy a hasi szerveket érintő egyéb megbetegedésekben szenvedő betegeket sebésznek kell megvizsgálnia. Az orvos megvizsgálja, megkérdezi a beteget, tapintási és ütésdiagnosztikát folytat, hogy egy adott problémára gyanakodhasson. Már a diagnózis tisztázása érdekében a következő tanulmányokat rendelik hozzá:

 • általános és biokémiai vérvizsgálatok;
 • általános vizeletelemzés;
 • a szérum bilirubin vizsgálata;
 • timol teszt, az összes fehérje és fehérje frakciók, aminotranszferázok, lúgos foszfatáz, protrombin vizsgálata;
 • szerológiai reakciók az echinococcosisra (enzimhez kapcsolt immunszorbens vizsgálat);
 • a hasi szervek ultrahangvizsgálata;
 • radiográfia (az indikációk szerint - mágneses rezonancia vagy számítógépes tomográfia).

Az instrumentális diagnosztikát leggyakrabban ultrahangvizsgálat és kontrasztnövelést alkalmazó multispirális számítógépes tomográfia képviseli.

Az ultrahangdiagnosztika módszere ma különösen elterjedt elérhetősége és egyidejű információs tartalma miatt. Ami a lépet illeti, ez a szerv az esetek túlnyomó többségében jól látható ultrahanggal. Normális esetben parenchymája echogénebb, mint a szomszédos veseé, és megközelítőleg ugyanolyan echogenitású, mint a májszövet. Normális szervméretek: hossza 8-13 cm, vastagsága legfeljebb 4,5 cm (maximum 5 cm).

Az ultrahangon megjelenő lépciszta a patológia jellemzőitől függően eltérő megjelenéssel bírhat:

 • a valódi neoplazma fala kötőszövetből áll, belsejében hám- vagy endoteliális réteg van elhelyezve;
 • a hamis neoplazma falának nincs hámbélése.

A veleszületett elem megjelenése megegyezik az egyszerű cisztás képződményekkel a test bármely más részén. Élesen korlátozottak, világosan körülhatárolt falak nélkül. A legtöbb esetben van akusztikus árnyék: fertőző szövődmények és vérzések hiányában nincs belső visszhang. A képződmények hematomák eredményei lehetnek, amikor be vannak tokozva. A kóros elem növekedési ütemének felmérése érdekében a dinamikus ultrahang-megfigyelést 2-3 hónap elteltével megismételjük, további döntéssel a műtéti beavatkozás szükségességéről.

A parazita tárgyakat leggyakrabban az echinococcosis képviseli: visszhangképük általában nem különbözik a májcisztáktól. [19]

Az ultrahangos vizsgálat után számítógépes tomográfiát írnak elő - főként a rákos daganat degenerációjának kizárására. A CT-n lévő ciszta kóros üregként látható, amely vékony membránból áll, gyakorlatilag nem rendelkezik az erekkel, ezért nem reagál a kontrasztanyagok bevezetésére. [20] A kapszula konfigurációjának, méretének és helyének felméréséhez általában elegendő a natív vizsgálat. A számítógépes tomográfia segít a cisztás üreg vizsgálatában, annak parazita vagy nem parazita etiológiájának kiderítésében: a parazita hovatartozás jele a kapszula falainak részleges vagy teljes meszesedése, a többkamrás hajlam. [21]

A hasüreg MRI-jének lépciszta minden jellemző tulajdonsággal rendelkezik: világos a T2-súlyozott MRI-n és hipointense a T1-súlyozott MRI-n. A neoplazmák egyértelműen korlátozottak, homogén felépítésűek. A tályogok, az egyszerű cisztás képződményektől eltérően, nem olyan fényesek az MRI-n, egyenetlen és homályos határokkal rendelkeznek. Szervi sérülés esetén vért észlelnek, amelynek megjelenítése az elévülési időtől függ. A tromboembólia következtében kialakuló szívrohamot ék alakú fókusznak tekintik, tiszta körvonalakkal.

Megkülönböztető diagnózis

A differenciáldiagnosztika során először is tisztázni kell a neoplazma lokalizációját és szervi összetételét, majd meg kell különböztetni a daganattól, a gennyes folyamattól, a tuberkulózistól stb. Leggyakrabban nehézségek merülnek fel a nagy folyadékképződéseknél - különösen ha egyszerre több szervvel érintkeznek. Nehéz megkülönböztetni és többkamrás képződményeket, heterogén tartalommal, szöveti zárványokkal, egyenetlenségekkel és fuzzy kontúrokkal ultrahang- vagy tomográfiai képen. [22]

Általános szabály, hogy a lép ultrahangvizsgálata lehetővé teszi nemcsak a helyes diagnosztizálást, hanem a patológiák megkülönböztetését is, időben gyanítva a vér és a máj betegségeit.

Ki kapcsolódni?

Kezelés lépciszták

A bal hypochondriumból származó periodikus vagy tartós hasi fájdalom esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni. A lép ciszta rutinvizsgálat vagy rutinvizsgálat során mutatható ki.

A kóros képződés azonosítását össze kell kapcsolni annak jellemzőinek meghatározásával: méret, szervhez tartozás stb. A helyes és teljes diagnózis attól függ, hogy a kezelési taktikát mennyire helyesen választják meg. Például parazita inváziók esetén a terápia a "hívatlan vendégek" semlegesítésére és a testből való kiűzésére irányul.

Bizonyos esetekben műtéti beavatkozásra lehet szükség, és ha a daganat kicsi, szövődmények és klinikai tünetek nélkül, gyakran további megfigyelési taktikákról döntenek, orvoslátogatással és 1-2 alkalommal kontroll ultrahangvizsgálattal. Egy év.

Ha az orvos jelzi a műtéti kezelés szükségességét , akkor a műtét sürgős vagy tervezett lehet. Sürgős műveletet mondanak, amikor a kapszula felszakad, elfúj vagy vérzik. Tervezett műveletet írnak elő állandó fájdalom és rendellenességek jelenlétében a közeli szervek oldaláról.

Megelőzés

Tekintettel arra, hogy nehéz megjósolni a lép ciszta kezelésének eredményeit, fontos szempont a patológia megelőzésének kérdése. De sajnos a szakértők nem tudnak jóváhagyott rendszert biztosítani az ilyen megelőző intézkedésekhez.

Először is, a háziorvosoknak tájékoztatniuk kell pácienseiket a sérülések és a hasüreg sérülésének veszélyéről, arról, hogy az első fájdalmas tünetek esetén orvoshoz kell fordulni. Számos tanulmány azt mutatja, hogy a betegek jelentős része még a meglévő kóros jelek ellenére sem ismeri a lép ciszta létezését, mivel nincsenek tisztában a súlyos szövődmények kialakulásának kockázatával. Néhány ország kidolgozta a betegek ajánlására vonatkozó protokollokat: ezek a protokollok tartalmazzák az emberek maximális oktatását a káros következmények kialakulásának megelőzéséről és kezdeti tüneteiről.

Az általános megelőző intézkedések a következők:

 • egészséges és aktív életmód, a hipodinamia elkerülése;
 • jó táplálkozás minőségi ételekkel, elegendő mennyiségű ivóvíz, valamint nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok használata;
 • időben történő orvoslátogatás, rendszeres vizsgálatok a szervek patológiájának azonosítására a fejlődés kezdeti szakaszában.

Egy másik fontos kapcsolat a szerveltávolítás okozta poszt-splenectomia szövődmények megelőzése.

Előrejelzés

A lépciszta betegek prognózisa kétértelmű: az eredmény a ciszta helyétől, térfogatától, a kóros képződmények sokaságától, a szövődmények és más szervek rendellenességeinek jelenlététől függ. Ha egyetlen kis daganatot diagnosztizálnak egy páciensnél, akkor a patológia stabil létezését nyomon követik anélkül, hogy fokozódnának és megnövekednének, akkor a prognózis kedvezőnek tekinthető.

Ha a gyulladásos folyamat kialakulását észlelik, és a cisztás elemek többszörösé válnak vagy megnövekszenek, fennáll a kapszula áttörésének a veszélye a súlyos életveszélyes állapot további megjelenésével.

Ha a betegnek el kellett távolítania a lépet a betegség kezelésére, akkor a prognózis is eltérő lehet. Az immunrendszer meghibásodása miatt a fertőző betegségek kialakulásának valószínűsége jelentősen megnő. Bizonyos esetekben ajánlott oltást végezni a splenectomia utáni szepszis leggyakoribb kórokozói ellen. Az oltásokat két héttel a tervezett lépeltávolítási művelet előtt, vagy két héttel sürgősségi beavatkozás után adják be. A hosszú posztoperatív antibiotikum-terápia szintén megadja a hatását, de számos negatív mellékhatással jár. A legtöbb szakértő az antibiotikum kezelését javasolja az életben vagy a splenectomia utáni első 24 hónapban. Bizonyos esetekben azonban a beteg állapotát szisztematikusan ellenőrzik, antibiotikumok alkalmazásával a legkisebb jelzésre (például az első megfázásos tünetek esetén).

Az orvosok figyelembe veszik az optimális helyzetet, amikor a lép ciszta szervmegőrző műtéttel vagy a lép szövetének autotranszplantációjának módszerével eltávolítható.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.