^

Egészség

Kolinészteráz a vérben

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A kolinészteráz a vérben - az egyik fontos és szükséges enzim egyike, amelyet az orvosi világ rövidségét a HE jelöli.

Igaz, a valódi kolinészteráz főként a vázizom izomszövetében, az idegrendszer szöveteiben található, kisszámú vörösvérsejtekben - vörösvérsejtekben. Ez a kolinészteráz acetilkolinészteráz vagy AChE.

Egyéb ChE úgynevezett szérum vagy pszeudokolinészteráznak, de nem azért, mert a „hamisság”, hanem amiatt, hogy néhány másodlagos funkcióit. Kolinészteráz működik a legtöbb felett hidrolízisét acetilkolin, ami viszont egy fontos neurotranszmitter végez idegi impulzusok.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Mi a vér kolinészteráz?

A ChE szintje és aktivitása segít mérni a mérgezés mértékét, tisztázni a beteg állapotát és értékelni a máj működését. Szintén súlyos műtéti beavatkozás előtt elemzést végeznek az XE-ben, hogy kizárják az esetleges szövődményeket és kockázatokat.

A szérumban a szükséges kolinészteráz szintjét feltárják a máj állapotának felmérése céljából, hogy meghatározzák az intoxicálás mértékét. Az első reagál a mérgezés csak acetilkolineszterázt csökkenése szintje 40% -a tekinthető komoly veszélyt jelent az egészségre, ha AChE 80% -a alatt normális, ott jöhet egy ideges bénulást és a nulla aktivitást igényel újraélesztés. A kolinészteráz szintén fontos a májfunkció értékeléséhez. Ha kolinészteráz ezáltal csökkenti az aktivitást 40-50%, ez annak a jele a tünetei az akut hepatitis forme.70% csökkenését ChE aktivitásának - bizonyíték a cirrhosis vagy végstádiumú máj onkoprotsessa. A kolinészteráz-szint előírt szintje feletti aktivitás különböző betegségek esetén, ez a CHD (krónikus ischaemiás szívbetegség) jele, cukorbetegség is előfordulhat. A kolinészteráz a genetikai hepatosisban is nőtt hyperpigmentációval - Gilbert-szindróma. Meg kell jegyezni, hogy a vér kolinészterázai teljesen normálisak lehetnek latens hepatitis esetén, amely nyilvánvaló klinikai tünetek nélkül jelentkezik. Ilyen esetekben alaposabb, részletes diagnózisra van szükség.

A kolinészteráz a vérben, normális szintje és változásai

A kolinészteráz normál szintje 5300 és 12900-13000 egység / liter között van.

A kolinészteráz csökkenése a májhoz kapcsolódó összes krónikus betegséggel együtt fejlődő cirrhosisban, sebészeti beavatkozások elvégzése és bizonyos gyógyszerek felírása után jelentkezik. A kolinészteráz éles csökkenése is lehetséges akut mérgezéssel, onkoprocesszusokkal és myocardialis infarktusszal. Ezenkívül sok terhes nőknél csökken a kolinészteráz a vérben, különösen a harmadik trimeszterben.

Növeli kolinészteráz vérnyomás hipertóniát jelez, lehetséges nephrosis, a cukorbetegség bármely típusú, bizonyos mentális betegségek (MDS), onkológiai folyamatok a emlőmirigyek, akut alkoholos függőség. Ezenkívül az első trimeszterben a kolinészteráz emelkedhet terhes nőknél, ez a norma.

A kolinészteráz a vérben - egy fontos biokémiai mutató, amely közvetlenül kapcsolódik más enzimekhez - transzaminázok. Ha a kolinészteráz csökkent, a transzaminázok aktivitása megnő, és fordítva. Ha a vér kolinészterázát megfelelő terápiás intézkedésekkel normalizálják, ez azt jelzi, hogy a májfunkció helyreáll.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Mi a szerepe a kolinészteráznak a vérben?

Az elmúlt években, több tanulmány segítségével, a kolinészteráz funkciók érthetőbbé váltak. Amellett, hogy ez az enzim aktívan átadja az idegi impulzusokat, több mint húsz évvel ezelőtt felfedezték a CHE másik tulajdonságát - a felesleges acetilkolin hidrolízisét. Tehát Alzheimer-kórban, amikor az AChE aktivitása csökken és "kimerül", működésüket pszeudo-kolinészterázza feltételezi.

A szérum enzimet joggal nevezhetjük védettnek. A kolinészteráz sikeresen védi a szervezetet a különböző toxinok, különösen karbamátok, szerves foszfor és mások, amely, sajnos, ma nagy mennyiségben van jelen az élelmiszerben (peszticidek, nitrátok). A vérben lévő kolinészteráz szintén jól mérgezi az erõs éteres mérgeket - a sarin és mások hasonlóképpen, pszichoaktív anyagok túladagolásával. A kokain mérgezést szintetikus CHE-t tartalmazó készítmények semlegesítik. A sejtmembránok állapotának szabályozása, a peptidek kialakulásában való részvétel (a maradék aminosavak molekuláris vegyületei), a kolin anyagcseréje - ez messze nem a teljes kolinészteráz-funkciótól.

Hol alakult a kolinészteráz?

A második típusú kolinészteráz, vagyis a tejsavó, szintetizálódik a májban, részben a hasnyálmirigy termeli, és a kolinészteráz a májban történő kiválasztás révén a véráramba kerül.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.