^

Egészség

Kalcium-glükonát

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 14.08.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A kalcium-glükonát egy kalcium-gyógyszer, amelyet ásványi kiegészítésnek tekintünk.

trusted-source[1], [2], [3]

Jelzések Kalcium-glükonát

Sok betegség kezelésére alkalmazzák.

Azokban a betegségekben, amelyek ellen a hipokalcémia megfigyelhető, a sejtfalak permeabilitásának növekedése, valamint az idegimpulzusok permeabilitásának megzavarása az izmokban belül.

Amikor hypoparathyroidismus (látens tetánia és csontritkulás), calciferol metabolikus rendellenességek (például a következő betegségekben spazmofiliya angolkór és csontlágyulás) és hiperfoszfatémia krónikus veseelégtelenségben fokban.

Ha a megerősített a szervezet szükségességét a kalcium (során intenzív növekedés a tizenévesek, terhesség vagy szoptatás), kalciumhiány az élelmiszerek fogyasztása, kalcium-anyagcsere rendellenességeinek posztmenopauzás időszakban a fejlődés, és emellett, csonttörések.

A megnövekedett kalciumkiürüléssel (hosszan tartó pihenő, krónikus hasmenés, valamint az antikonvulzívumok, diuretikumok vagy SCS hosszan tartó alkalmazása miatt a hipokalcémia miatt).

Mint azt a kombinált kezelés: a vérzés különböző eredetű, valamint allergiák (például csalánkiütés a szérumbetegség, és emellett a láz szindróma, angioedema, viszketéses dermatózisok írja), tüdő tuberkulózis, asztma, degeneratív duzzanat élelmiszer-ipari típusú. Ezen túlmenően, mint a parenchymás típusú hepatitis, eklampszia, vesegyulladás és a máj toxicitás.

A forma antidotum esetén intoxikáció oxálsav, vagy magnézium-sók oldható sói fluorsav (a kölcsönhatások gyógyszeres kialakítására nem toxikus oldhatatlan komponenseket: fluorid, és ezekkel a kalcium-oxalát).

trusted-source[4], [5], [6], [7]

Kiadási űrlap

A felszabadulást tabletta formájában végezzük, 10 darabos mennyiségben a buborékcsomagolásban. A csomag 3 vagy 10 tablettát tartalmazó buborékfóliát tartalmaz.

A kalcium-glükonát-egészségügy (stabilizált) orvosi megoldás formájában készül intramuszkuláris és intravénás eljárásokhoz. Oldjon fel 1, 2 vagy 3 térfogatú ampullákból, valamint 5 vagy 10 ml-es ampullából. A gyógyszercsomag 10 ampullát tartalmaz.

trusted-source[8], [9], [10], [11], [12], [13]

Gyógyszerhatástani

A kalcium-glükonát az aldonsav kalciumsója, amely 9% kalciumot tartalmaz. A kalciumionok részt vesznek az idegi impulzusok végrehajtásában, valamint a vázizomzat és a simaizmok csökkentésén és a szívizom működésén. Ők is részt vesznek a vérfelvétel folyamatában, és nagyon fontosak a csontszövet kialakulásában és más szervek rendszeres működésében. A vérben lévő kalciumionok mutatói különböző betegségek kialakulásával csökkennek. A hipokalcémia határozott formája a tetany kialakulásához vezet.

A hipokalcémia kezelése mellett a gyógyszer csökkenti az érpermeabilitást, gyulladáscsökkentő, allergiás és hemostatikus tulajdonságokkal rendelkezik, és csökkenti az izzadást. A kalciumionok olyan műanyagok, amelyek a fogak és a vázhoz szükségesek, sok enzimfolyamatban részt vesznek, javítják az impulzusátviteli sebességet az idegek mentén, és befolyásolják a sejtfal áteresztő képességét is.

A kalciumionok szükségesek az izomzat és az idegvégződéseken belüli impulzusok elvégzéséhez, valamint segítik a szívizom kontraktilis aktivitását. A kalcium-glükonátnak gyenge helyi hatása van, ellentétben a kalcium-klorid gyógyszerekkel.

trusted-source[14], [15], [16], [17]

Farmakokinetikája

A tabletta orális adagolása után a hatóanyag részlegesen felszívódik, elsősorban a vékonybél belsejében. A plazmakoncentráció csúcsértéke 1,2-1,3 óra elteltével jelentkezik.

A kalciumionok felezési ideje a plazmából 6,8-7,2 óra. A gyógyszer képes átjutni a méhlepényen és behatolni az anyatejbe.

A kiválasztás a vizelettel és az ürülékkel történik.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Adagolás és beadás

A kalcium-glükonátot szájon át kell bevenni étkezés előtt. Meg kell rágni a kapott tablettát, vagy előzetesen megcsiszolni.

Egyszeri dózisok:

 • 14 évnél idősebb serdülőknek és felnőtteknek 1-3 g (2-6 tabletta szedése);
 • 3-4 éves korú gyermekek - 1 g (2 tabletta bevitele);
 • 5-6 éves gyermekek - 1-1,5 g (2-3 tablettát vett be);
 • gyermekek 7-9 éves kor között - 1,5-2 g (3-4 tablettát szedve);
 • 10-14 éves gyermekek - 2-3 gramm (4-6 tablettát szedve).

A tablettát naponta 2-3 alkalommal kell bevinnie.

Idős emberek legfeljebb 2 gramm gyógyszert (4 tablettát) vehetnek igénybe.

A terápia időtartamát a kezelőorvos írja le és a beteg egészségi állapotától függ.

A hatóanyagot oldat formájában adjuk be / m vagy in / in módban.

Az injekció beadása előtt az oldatot tartalmazó ampullát fel kell melegíteni a test hőmérsékletére. A gyógyszert lassan, 2-3 perc alatt fecskendezik be.

A 14 éves serdülők, valamint a felnőttek esetében 5-10 ml oldat injekciót igényel, amelyet naponta vagy 1-2 napos intervallumokban adagolnak (a beadás gyakorisága függ az egészségi állapottól és a betegség természetétől).

Gyermekek gyógyszeroldatát kizárólag a módszerben alkalmazzuk, és a beadott rész nagysága az életkortól függ:

 • csecsemők legfeljebb hat hónapig - 0,1-1 ml;
 • 0,5-1 év alatt - 1-1,5 ml;
 • 1-3 év alatt - 1,5-2 ml;
 • 4-6 éves gyermekek - 2-2,5 ml;
 • 7-14 év alatt - 3-5 ml.

Ha a kész injekciós oldat adagja kevesebb, mint 1 ml, akkor a szükséges fecskendő térfogatát nátrium-klorid (0,9%) vagy glükózoldat (5%) oldattal kell leadni.

trusted-source[35], [36], [37]

Terhesség Kalcium-glükonát alatt történő alkalmazás

A kalcium-glükonát alkalmazása csak akkor lehetséges, ha az anya várható előnye meghaladja a magzat negatív reakcióinak megjelenésének kockázatát. Határozza meg ezt az arányt csak orvos lehet.

A gyógyszer átjuthat az anyatejbe, ezért nem ajánlott kábítószert alkalmazni a szoptatás során.

Ellenjavallatok

Az ellenjavallatok között:

 • a kábítószer elemeinek intoleranciája;
 • hypercalcaemia, valamint kifejezett típusú hypercalciuria;
 • giperkoagulyatsiya;
 • vérrögképződés kialakulásának hajlamát;
 • az ateroszklerózis súlyos formája;
 • fokozott vérkeringés;
 • kalcium típusú nefrourolithiasis;
 • súlyos veseelégtelenség;
 • sarcoidosis;
 • a digitalis eszközök használata.

trusted-source[25], [26], [27], [28]

Mellékhatások Kalcium-glükonát

Gyakran előfordul, hogy a gyógyszert szövődmények nélkül tolerálják, de néha a következő mellékhatások fordulnak elő:

 • a CAS-területen bekövetkezett szabálysértések: a bradycardia kialakulása;
 • A metabolikus folyamatok zavarai: hypercalciuria vagy hypercalcaemia kialakulása;
 • a gyomor-bélrendszer működésével kapcsolatos problémák: székrekedés vagy hasmenés megjelenése, hányingerrel hányás és ezen epigasztrikus fájdalom mellett. Abban az esetben, ha a nagy dózisú gyógyszerek belekerülnek a belekben, a kalcium kövek képződnek;
 • a vizelési rendszer károsodása: vesefunkcióval járó problémák (fokozott vizelés, valamint a lábak duzzanata);
 • immunrendszeri megnyilvánulások: az allergiás tünetek előfordulása várható.

A fent leírt tünetek gyorsan elhaladnak a dózis csökkentése vagy a kábítószer-használat visszavonása után.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33], [34]

Overdose

Abban az esetben, ha a kalcium-glükonát hosszabb ideig nagy adagokban kerül bevitelre, hiperkalcémia fordulhat elő, amely ellen a kalcium sók a testben helyezkednek el. A hypercalcaemia kockázata a kombinált terápiában nagy dózisú kalciumferol vagy származékai esetén nő.

A hypercalcaemia jelei között: gyengeség és álmosság, hasi fájdalom, székrekedés az émelygéssel és hányással. Ezenkívül kialakul az anorexia, a polyuria a polydipsziával, az ingerlékenység és a megnövekedett fáradtság érzése, a depresszió állapota, a rossz egészségi állapot és a kiszáradás. Ön is számíthat a myalgia kialakulására, a szívverés ritmusára, az arthralgia és a megemelkedett vérnyomás szabálytalanságaira.

Ha kezelésre van szükség a gyógyszer visszavonásához. Ha van nehéz túladagolás - kalcitonin parenterálisan összege 5-10 NE / kg / nap (gyógyszert kell hígítani 0,9% nátrium-klorid oldattal (500 ml)) - a / infúzióval 6 óra alatt. A lassú sugárhajtású IV injekciót is alkalmazhatja: napi 2-4 alkalommal.

trusted-source[38], [39], [40], [41], [42], [43], [44], [45]

Kölcsönhatás más gyógyszerekkel

A hatóanyag felszívódási sebesség csökken etidronát anyagok (és más biszfoszfonátok), valamint ösztramusztin és a kinolonok és tetratsiklikov fluor- gyógyszerek és hatóanyagok orális vas Hour. Ezért ezeket legalább 3 órás időközönként kell bevenni.

A kalcium-glükonát gyengíti a fenitoin hatékonyságát.

A kalciferollal vagy annak származékaival való kombináció esetében a kalcium felszívódásának mértékét növelik. A kolesztiramin csökkenti a kalcium felszívódását a gyomor-bél traktusban.

A szívglikozidokkal való kombináció eredményeként kardiotoxikus tulajdonságaik fokozódnak.

A tiazid-diuretikumok egyidejű alkalmazása miatt a hypercalcaemia valószínűsége megnő.

A gyógyszer gyengítheti a kalcitonin hatását a hiperkalcémia során, valamint a fenitoin anyag biohasznosulási szintjét. Ezzel együtt hatással van a Ca. Csatornák blokkolására.

Kombinált kinidinnel való együttes alkalmazás esetén gátolható az intraventrikuláris vezetés, valamint az anyag toxikus tulajdonságainak növekedése.

Alacsonyan oldható vagy oldhatatlan kalcium-sókat képez szalicilátokkal, karbonátokkal és szulfátokkal.

Az emésztőrendszerből származó kalcium felszívódása csökkenthető bizonyos ételek - például korpa és rebarbara, valamint spenót és gabonafélék fogyasztásával.

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50]

Tárolási feltételek

A kalcium-glükonátot kisgyermekektől távol kell tartani. A tárolás alatt tárolt hőmérséklet nem haladhatja meg a 25 ° C-ot.

trusted-source[51], [52], [53], [54], [55]

Különleges utasítások

Vélemények

A kalcium-glükonátot leggyakrabban az allergiák kezelésére használják - ezt a legtöbb értékelés igazolja. A gyógyszert felnőttek és csecsemők számára írják fel. Sok beteg nagyon hatékony alternatívát jelent a drágább gyógyszerek számára.

A kalcium-test hiányának ellensúlyozására gyakran alkalmaznak tablettákat, bár néha az alkalmazott módszert / m-ben vagy in / in-ben beadott oldatot néha használják.

A gyógyszer I / m injekcióival kapcsolatban azt állítják, hogy az injekciók meglehetősen fájdalmasak, és a fájdalom általában nem jelentkezik az eljárás során, hanem utána.

A felülvizsgálatok azt is mutatják, hogy az IV / IV oldat bevezetése könnyebben tolerálható, mint az / m injekciók. Azt is figyelembe kell venni, hogy az ilyen befecskendezés után nem lehet meredeken emelkedni, ezért ajánlatos egy darabig lefeküdni.

Bár a gyógyszer injekciói nagyon fájdalmasak, nagyon hatásos a rózsaszín zuzmó, az allergiás tünetek kezelésére, és emellett bőséges menstruáció esetén, a herpesz hosszú hatású anginával és más betegségekkel.

A terhes kalcium-glükonát jelentősen gyengíti a lábakban fellépő görcsöket, és erősíti a fogakat a körmökkel.

Meg kell jegyeznünk, hogy ez gyógyszeres gyógyszer, ezért csak orvos írhatja elő.

trusted-source[56], [57], [58], [59]

Szavatossági idő

A kalcium-glükonát a gyógyszer felszabadításának napjától számított 5 év alatt engedélyezett.

trusted-source[60], [61], [62], [63]

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "Kalcium-glükonát" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.