^

Egészség

Hymenoplasty: rövid és hosszú távú

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Előfordul, hogy valamilyen okból (vallási, erkölcsi stb.) Egy nőnek szüksége van a szűkület helyreállítására. Ezt a műtétet hymenoplasty-nak hívják. 

Az angol szótárak szerint a "szűz" kifejezés "olyan személyt jelent, aki soha nem volt szexuális kapcsolatban". A szüzesség olyan kifejezés, amely valami tiszta, érintetlen és felfedezetlenre utal. A hymen kifejezés a házasság görög istenéből és a hymenből származik. Az állami szabványok szerint a szűzvíz törése a közösülés során azt jelzi, hogy egy nő soha nem végzett szexuális tevékenységet, és szűznek hívják. A világ számos kultúrájában egy nem házas nő, aki nem szűz, szégyen és ostracizmus alá esik. Az ilyen társadalmakban a nőket gyakran házasság előtti szex miatt börtönbe veszik vagy kivégzik (meggyilkolás céljából ölik meg). [1]

A himmen integritását vagy házasság előtt fizikai vizsgálattal ellenőrzik, vagy azt igazolják a hümenvérzés, amelyet a szűkület megrepedése okozott az első engedélyezett közösülés során. Egyes kultúrákban, ahol a menyasszony szüzességének bizonyítéka gyakori, bizonyítékként egy nyaki véres lapot kell bemutatni.

A "hymenorrhagia" vagy "hymenoplasty" kifejezést a szűkület műtéti helyreállítására használják. [2] A modern korban a hagyományos követelményeken túl a nőknek számos oka van az úgynevezett „szüzesség” helyreállítására. [3] Annak ellenére, hogy ez a világ sok országában ellentmondásos kérdés, a himmen rekonstrukciója jelenleg népszerű trend.

A hymenoplastia, amelyet gyakran „revirginizációnak” is neveznek, ellentmondásos eljárás, amely az orvosi gyakorlat körét a kulturális és / vagy vallási „igény” kielégítésére tolja. [4] A nem házas lányok tisztaságának és tisztaságának jeleként tekintve az esküvői este a szüzesség bizonyításának súlyos következményei lehetnek a lányra. Ebben az összefüggésben az utóbbi időben megnövekedett a hymen-helyreállítási műveletek gyakorisága a házasság előtti szexuális nők számának növekedése miatt. [5]

A hymenoplasty-t nem szabad összekeverni a női nemi szervek megcsonkításával - amelyet korábban női nemi szerv megcsonkításának hívtak . A körülmetéléssel ellentétben a hymenoplasztikát a házas életkorba lépett nők esetében végezzék el, akik önként műtéten esnek át, ezért az FGM elleni orvosi, etikai és emberi jogi érvek nem vonatkoznak az újbóli felhasználására, mivel ez egy másik kozmetikai műtét, például mammoplastia stb.. [6]

Először több mint 60 évvel ezelőtt egy olasz nőgyógyász készítette, és azóta - annak ellenére, hogy a legtöbb férfi távol áll a szigorú erkölcstől - ebből az európai lányból több tízezer alkalmazta ezt az eljárást.

A himmen, annak etimológiai származéka ellenére, a Mueller-csatorna maradványa, amelynek alakja változó. A megjelenés a hormonális változásoktól és az életkor függvényében változhat és változhat; A himmen vékonyává válhat, és néhány esetben szinte átlátszóvá.

A himmen az a szövet, amely bezárja a hüvely külső nyílását; felborul a penetráció alatt. A szexen keresztüli behatoláson felül a szűzvíz szakadhat olyan tornaórákon, mint torna, lovaglás, kerékpározás vagy tampon viselése. A himmen hiánya a hüvelyi agenesishez kapcsolódik, [7] míg a himmen teljes hiánya gyakorlatilag hiányzik. [8]

Az eljárás indikációi

A szüzesség helyreállításának egyetlen jelzése a beteg saját vágya, hogy elrejtse korábbi szexuális tapasztalatait. Időnként erőszakos cselekedetek, amelyek ártatlanság elvesztéséhez, az új érzés vágyához, traumahoz és nemi műtéthez vezetnek, a műtétet indítják.

Készítmény

A műtét eldöntése után nőgyógyász által végzett vizsgálat szükséges, valamint egy konzultáció a terapeutával. A nőstény nőgyógyászati kenet kötelező, szifilisz, HIV, hepatitis B és C vérvizsgálata. A terapeutát radiográfiára, elektrokardiogramra irányítja. A döntést az eredmények alapján hozzák meg.

Ki kapcsolódni?

Technika hymenoplasty

A hymenoplastia számos típusa létezik:

 • rövid távú - refloration, megtartja az eredményt 1-2 hétig;
 • hosszú távú vagy háromrétegű - teljes szomorúság alakul ki, még a szakember által is megkülönböztethetetlen az igazi szűkületből.

A műtétet 4-5 nappal a menstruáció kezdete előtt hajtják végre. Fejlődése a választott hymenoplasty típusától függ. Rövid időtartamú, ha szükséges, gyors eredmény elérése érdekében (1-2 hét). A saját sérült himbéből a sebész újat képez, varrással, felszívódó varróanyaggal. A rövid távú hymenoplasty legfeljebb kétszer elvégezhető, mivel a himmen maradványai idővel vékonyodnak.

A hosszú távú vérnyomáscsökkentés a technika szerint összetettebb, és hosszabb ideig elvégzi a szüzesség megőrzésének feladatát. Ez magában foglalja a háromrétegű vérnyomáscsökkentést, és a szűzvédő maradványainak felhasználását, új szövetek kialakítását a hüvelyi nyálkahártyából (3 réteg) (STSI módszer), mozgatását és varrását előcsarnokában. A himmen helyreállítása egy hónapot vesz igénybe, ezt követően nem különböztethető meg a természetestől. [9]

Mindkét műtét elvégezhető mind helyi érzéstelenítés, mind általános beavatkozás mellett, de a második költségesebb.

Lézeres hymenoplastia

A hymenoplastia meglévő módszerei közül a legmodernebb a lézer. Pontosabb, kevésbé traumatikus, csökkenti az erek károsodásának és a vérvesztés kockázatát. Fontos előnye, hogy a szövetek "hegesztése" lézerrel történik, és nincs szükség varratokra, ez csökkenti a helyreállítási időt. A széndioxidon (CO 2) alapuló frakcionált lézerek 10 600 nm hullámhosszúságú fényt bocsátanak ki. A penetráció mélysége a szövetek víztartalmától függ, függetlenül a melanintól és a hemoglobintól. Stimulálja és elősegíti a kollagénrostok regenerálódását, helyreállítja a hüvelyi nyálkahártya hidratációját és rugalmasságát. [10]

Ellenjavallatok az eljáráshoz

Mivel a műtét során érzéstelenítést alkalmaznak, a súlyos egészségügyi problémák, beleértve a vér koagulációval és a mentális rendellenességekkel kapcsolatos problémákat, ellenjavallatok lehetnek annak végrehajtására.

Az eljárás utáni következmények

Mint minden műtéti beavatkozás, a hymenoplasty kellemetlen fájdalmat fog okozni néhány napig, esetleg egy kis vérzést. Először érezhető a zsibbadás az intervenció területén (érzéstelenítésből), kisebb hematómák alakulnak ki. A műtét utáni szexuális kapcsolat ugyanolyan fájdalmas lesz, mint az első alkalom.

Komplikációk az eljárás után

Ellenjavallatok hiányában a nőgyógyász-sebész professzionalizmusa megóvja a lehetséges szövődményeket, helytelen cselekedetei:

 • a hüvelybejárat erős összeolvadása, ami nehézségeket okoz a közösülés során;
 • vérzés egy nagy erek péniszének sérülése miatt;
 • a menstruációs vér kifolyásának lehetetlensége, ha nincs lyuk.

Az eljárás után gondoskodni

A műtét utáni gyógyuláshoz be kell tartani bizonyos rehabilitációs és ápolási szabályokat. Ide tartoznak:

 • a fürdés és a szauna látogatásának tilalma;
 • nem használunk tamponokat az első szexuális intimitásig, ami legkorábban két héttel az eljárás után lehetséges;
 • az intim higiénia megfelelő betartása;
 • az első néhány napban csak álló vagy ülő helyzetbe kell maradni;
 • A fizikai aktivitás kizárása;
 • douching használata az előírt gyógyszerekkel.

Vélemények

A nők szerint a himmen visszaállítása vezetett számukra a belső világ harmonizációjához, mert a partnerükbe vetett bizalmukba ösztönözték integritásukat, kapcsolataik nem szenvedtek, csak erősödtek. A férfi fizikailag nagyon természetes érzéseket kapott az első nemi közösülés során. A hymenoplastia utáni orgazmus nem tűnt el.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.