^

Egészség

A
A
A

Hidrogén-szulfid mérgezés: tünetek, elsősegélynyújtás

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 12.03.2022
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A hidrogén-szulfid egy színtelen gáz, amelynek tipikus rothadt tojásszaga van (bár az ellenkezője igaz: a rohadt tojás hidrogén-szulfidszagú). Nagy mennyiségben ez a gáz mérgező, míg hidrogén-szulfid mérgezés akkor is előfordulhat, ha 0,2-0,3 mg/l koncentrációban van jelen a levegőben. Az 1 mg/l-t meghaladó koncentráció halálos kimenetelű.

Az időben történő cselekvés gyógyíthatja a hidrogén-szulfid-mérgezést, de gyorsan és hozzáértően kell cselekednie, mivel a gáz nagyon mérgező. [1]

Járványtan

A hidrogén-szulfid nagyon mérgező terméknek számít. Belélegzése kómához, görcsökhöz, tüdőödémához, sőt akár halálhoz is vezethet. Magas gáztartalommal a levegőben a halál azonnal bekövetkezik.

Természetes körülmények között a hidrogén-szulfid gyakorlatilag nem fordul elő: jelenléte lehetséges tranzit olajgázokban, természetes és vulkáni gázokban, valamint egyes vízrétegekben oldott formában. Gázképződés a fehérjék rothadása során következik be, ha a fehérjékben jelen vannak a kéntartalmú cisztein és/vagy metionin aminosavak. Az anyag kis mennyiségben jelen lehet az állatok és az emberek belében, valamint a nyersolajban.

A hidrogén-szulfid nehezebb a levegőnél. Emiatt felhalmozódhat a bányákban, csatornákban, szemétmedencékben.

A legtöbb esetben a mérgező anyagok légkörbe kerülése robbanások vagy olaj- és gáztermelő kutak szivárgása során, földrengések, vulkánkitörések során következik be. A végzetes mérgezés gyakran a csatornaaknákba és csatornákba való merüléssel történik.

Szerencsére ritkán fordulnak elő olyan vészhelyzetek, amelyek nagymértékű hidrogén-szulfid-kibocsátással járnak. Az utolsó ismert súlyos baleset 2008-ban történt Kínában, amikor egy gázszivárgás következtében hat ember meghalt, és több mint húszan súlyosan megmérgezték.

Ha a település olyan ipari vállalkozások közvetlen közelében található, amelyek hidrogén-szulfidot használnak a termelésben, akkor krónikus mérgezés alakulhat ki a lakosságban.

A nem szándékos esetek kevesebb mint 1%-a okoz halált, míg a szándékos esetek halálozási aránya meghaladja az 50%-ot. [2]

Okoz hidrogén-szulfid mérgezés

Leggyakrabban a hidrogén-szulfid-mérgezés szivárgások és munkahelyi balesetek során, valamint munkavégzés közben és síkságok, kutak, felhagyott bányák és pincék, csatornák, csatornák látogatása során fordul elő. Folyékony mérgező anyag kiömlésekor gyors párolgás következik be, és gáz halmazállapotúvá alakul át. A gázálarc jelenléte nem minden esetben védi a látó- és légzőszerveket, csak legfeljebb 0,5-0,6 g / köbméter mérgező anyag koncentrációja esetén. [3], [4]

Egyéb valószínű okok a következők:

 • gáz kibocsátása a bányákba a széntelepek kialakulása során, metánt és hidrogén-szulfidot tartalmazó üregek károsodása esetén;
 • a biztonsági óvintézkedések figyelmen kívül hagyása, a gázálarcok és a légzőkészülékek használata olyan laboratóriumokban és iparágakban, amelyek hidrogén-szulfid gáz kibocsátásával kapcsolatos munkát végeznek;
 • a fizioterápia technikájának megsértése, nevezetesen a hidrogén-szulfidos fürdők;
 • szemétlerakók és hulladéklerakók közelében él, szemétlerakókon dolgozik.

Kockázati tényezők

A hidrogén-szulfid-mérgezés kockázati csoportjai a következők:

 • olyan emberek, akik hosszú ideig dolgoznak veszélyes iparágak körülményei között (nyolc éves vagy annál idősebb);
 • vegyi üzemek, hulladéklerakók, tisztító létesítmények közelében élő lakosság;
 • bányászok;
 • a szennyvíz elvezetési, eltávolítási és semlegesítési rendszerének alkalmazottai csatornázási és nem csatornás létesítményekben;
 • hulladéklerakók, hulladékfeldolgozó üzemek alkalmazottai;
 • kémiai laboratóriumok alkalmazottai;
 • kutak, csatornák tisztításával foglalkozó szakemberek;
 • ásók (ásók) - kazamaták, menedékházak, tárolók és más föld alatti objektumok felfedezői.

Azok az emberek, akik egy vagy másik kockázati csoportba tartoznak, rendszeresen részesüljenek kezelésben és megelőző támogatásban rehabilitációs központokban, szanatóriumokban, foglalkozási patológiai klinikákon.

Pathogenezis

A hidrogén-szulfid megtalálható a természetes és vulkáni gáz összetételében, és jelen lehet a gáznemű ipari hulladékban - különösen a viszkózgyártás vagy olajfinomítás után visszamaradó hulladékban. A vizes oldatot hidrogén-szulfid sav képviseli.

A mérgező gáz képződése a fehérjék bomlása során megy végbe, így általában része a csatornákat és szennyvízcsatornákat, ritkábban pincéket, szemétlerakókat megtöltő gázelegyeknek.

A laboratóriumi hidrogén-szulfidot közvetlen szintézissel és savak vas- és mangán-szulfidra gyakorolt hatására állítják elő.

A gáz nehezebb a levegőnél, ezért a kilökődés során nem emelkedik fel, hanem szétterül a felszínen. Robbanásveszélyes keverékeket képezhet. [5], [6]

Gyártási szinten a hidrogén-szulfidot kén, kénsav, fém-szulfidok és szerves kénvegyületek, merkaptánok, tiofén előállítására használják. Az orvostudományban egy gáznemű anyagot használnak gyógytornára hidrogén-szulfidos fürdők formájában: a mikromoláris koncentrációk segítenek megvédeni a sejteket a nekrotikus folyamatoktól és a sejthaláltól, serkentik az antioxidáns védelmet és gyulladáscsökkentő hatásúak. A magasabb koncentrációk mérgezővé válnak a sejtek számára.

Mérgezés esetén a hidrogén-szulfid helyi és általános toxikus hatásait észlelik. Az áldozatoknál a felső légutak irritációja és duzzanata figyelhető meg, nekrotikusan megváltozott területek képződnek. Ha erősen koncentrált kénhidrogént belélegzünk, a citokróm C-oxigenáz gátolt, és az oxidatív foszforilációs folyamatok megszakadnak. A celluláris ATP tartalma csökken, a kifejezett tejsavas acidózis nő. A domináns elváltozás az agyi struktúrákat, a szív- és érrendszert, az idegrostokat és a vázizmokat érinti. 

A légzőközpont depressziós állapotba kerül, ha a mérgező anyag sűrűsége meghaladja az 500 ppm-et, ami a központi idegrendszer megfelelő részeiben a neurotranszmitter termelés kudarcával jár. A hipoxia kialakulásával légzésbénulás alakul ki, amely akut légzési elégtelenség következtében az áldozat halálához vezet.

Alacsony, 30 ppm-nél kisebb koncentrációjú hidrogén-szulfid hatásának kitéve a toxikus hatás elveszik és semlegesül az anyag mitokondriális oxidációja miatt. [7]

Tünetek hidrogén-szulfid mérgezés

A mérgezés klinikai képe nagymértékben függ a mérgezés stádiumától, a hidrogén-szulfiddal való érintkezés időtartamától és mértékétől.

Az első szakaszt fejfájás, szédülés, általános gyengeség és ingerlékenység, valamint a fájdalomérzékenység csökkenése jellemzi. Fényfóbia, szállásgörcs, könnyezés, szemfájdalom, kötőhártya-ödéma és hiperémia figyelhető meg. A szívverés gyakoribbá válik, a vérnyomás mutatói instabilok. A felső légutak szenvednek: az orrnyálkahártya és a garat kiszárad, a hang rekedt lesz. Helyi viszketés lehetséges.

A második szakaszt a toxikus neuraszténia kialakulása jellemzi, amely súlyos kimerültségben és érzelmi instabilitásban nyilvánul meg. Az áldozat súlyos fejfájásra, neuro-érzelmi problémákra panaszkodik. Fájdalom a szemgolyóban (neuroretinitis), szapora szívverés, tompa szag, légzési nehézséggel járó köhögés, mellkasi fájdalom. Az emésztőrendszer részéről gyomorégés, gyomor nehézségi érzése és hasmenés figyelhető meg. A dermatitisz lehetséges jelei.

A hidrogén-szulfid-mérgezés harmadik szakaszának kialakulásával az áldozatban az encephalomyelopathia jelei jelentkeznek: memória- és figyelemzavar, szédülés, hirtelen apátia, hallucinációk (néha rémálmok), a szaglás elvesztése. Tapintási hallucinációk, a felső végtagok erős remegése jellemzi. Van egy polyneuropathia szindróma mély érzékelési zavarokkal (a teljes érzéstelenítésig), fájdalom a karokban és a lábakban, az idegtörzsek mentén tapintás közben. A mozgászavarok között a disztális gyengeség és a diffúz amiotrófia dominál. A vegetatív rendellenességeket fokozott izzadás, kék kezek és lábak, diffúz hiperémiás demográfia jelenti. Csökken a perifériás látás, vizuális illúziók (figurák vagy pontok) jelennek meg, a látómezők beszűkülnek, scotomák és szürkehályog jelei észlelhetők. A szívverés lelassul, fájdalmak vannak a májban, dyspepsia. A dermatitis az ekcémához hasonlóvá válik. [8]

Első jelek

A kezdeti megnyilvánulások kissé eltérhetnek a belélegzett gáz mennyiségétől és koncentrációjától függően. [9]

Általánosságban elmondható, hogy hidrogén-szulfid-mérgezés esetén az ember először erős gyengeséget érez a lábakban és a karokban, apátia jelenik meg, és az étvágy elveszik.

Előfordulhat szemfájdalom, fokozott könnyezés, homályos látás, fényfóbia, folyadékfolyás az orrból, az arc duzzanata.

A hidrogén-szulfid hosszantartó belélegzése esetén tüdőödéma alakulhat ki, a légzés nehézkessé válik, fájdalom jelentkezik a szegycsont mögött és a torokban. Sokan aggódnak a köhögés, a szédülés, a tudatzavar miatt.

A dyspeptikus rendellenességek gyakrabban jelentkeznek hányinger és hányás formájában.

A szívverés gyakoribbá válik, remegés jelenik meg az ujjakban, görcsök a karokban és a lábakban.

A mentális megnyilvánulások ingerlékenységben, neuraszténiában, fokozott fáradtságban, csökkent koncentrációban fejeződnek ki.

Bonyolultabb esetekben ájulási epizódokat észlelnek, és amikor nagy adag mérgező gázt lélegeznek be, kóma és halál következik be a légutak bénulása és a szívmegállás miatt. [10]

Forms

A hidrogén-szulfidos mérgezés különböző kategóriákra és szakaszokra osztható - különösen a mérgezés okaitól függően (szakmai, katasztrofális, háztartási), a kóros folyamat lefolyásától (akut vagy krónikus), szövődmények jelenlététől függően (komplikációmentes vagy bonyolult). ). A mérgezés patogenetikai jellemzői is fontosak:

 • a légzőrendszer domináns károsodásával;
 • a központi idegrendszer károsodásával;
 • a szív- és érrendszer károsodásával.

A mérgezés súlyosságától függően a következők vannak:

 • Enyhe hidrogén-szulfid-mérgezést kaphatunk, ha viszonylag kis mennyiségű kénhidrogént hosszú ideig inhalálunk. Ilyen mérgező fokú gyakran alakul ki a kedvezőtlen területeken élőknél, a vegyiparban dolgozók körében. A mérgezést látásromlás, felső légúti zavarok jellemzik. A szisztémás jelek általában finomak vagy hiányoznak.
 • Mérgező gázok kibocsátása esetén mérgező mérgező gázok kibocsátása esetén mérsékelt mérgezés lehetséges a laboratóriumi dolgozóknál, valamint a bányákban és az ipari olajtermelésben dolgozóknál. A vereséget a közérzet hirtelen romlása, majd a mérgezés teljes képének kialakulása jellemzi.
 • Súlyos mértékű a hidrogén-szulfid intenzív felszabadulása a tároló létesítményekből, ha bányákba és csatornarendszerekbe merül. A légzőrendszer erős depressziója van, a halál gyorsan bekövetkezik. Az áldozatok időben történő evakuálása gyakran nem lehetséges.

A hidrogén-szulfid gáz a harmadik veszélyességi osztályba tartozik. Az átlagos napi maximális megengedett tartalom a talajon 0,008 mg köbméterenként, beltérben pedig 0,01 mg köbméterenként. A mérgezés első jelei akkor jelentkeznek, ha 0,006 mg/liter koncentrációt több mint négy órán keresztül belélegeznek.

Akut kénhidrogén-mérgezésről akkor beszélünk, ha annak tartalma a levegőben 0,2-0,3 mg/liter. Az 1 mg/liternél nagyobb mennyiségben történő jelenléte végzetes, és halálos kimenetelű közvetlenül a belélegzés után következik be. A levegőben lévő gáz robbanásveszélyes tartalma 4,5-45%.

A hidrogén-szulfiddal történő krónikus mérgezés mérgező folyamat, amely a megnövekedett gázkoncentrációnak (a megengedett maximális koncentrációt meghaladóan) való hosszan tartó expozíció eredményeként következik be. A patológiát a felső légutak, a szív- és érrendszer, az emésztőrendszer, a vérképzőszervek, a szem és a bőr károsodásának tünetei jellemzik.

Komplikációk és következmények

A mérsékelt, súlyos és krónikus kénhidrogén-mérgezés az áldozatok több mint felénél mentális károsodáshoz vezethet. Ez a szövődmény a hipoxia és a mérgezés elhúzódó állapotával jár, ami negatívan befolyásolja az agyszövetet. A károsodás mértéke a mérgezés mértékétől, az áldozat általános egészségi állapotától, az egyidejű patológiák jelenlététől függ.

A gáz mérgező hatásának kitett betegek hozzávetőleg 6-7%-ánál alakul ki pszichózis és neurózis, az emberek 1,5%-a pedig rokkanttá válik a végtagok zsibbadása vagy bénulása miatt.

Nem kizárt az emésztőrendszer és a szív-érrendszer patológiáinak kialakulása. Viszonylag gyakran az orvosok a szívizom disztrófiás folyamatait regisztrálják a szívelégtelenség további fejlődésével.

Enyhe mérgezés (fejfájás, szédülés) esetén orvosi segítségre nincs szükség, a beteg állapota 24 órán belül normalizálódik (a hidrogén-szulfid ismételt belélegzése hiányában). Ha az áldozat gyermek vagy terhes nő, akkor orvosi konzultációra van szükség.

A mérgezés akut formáján átesett beteg kezelése után a vegetatív-aszténiás szindróma (krónikus fáradtság szindróma) távoli következményévé válhat. Van még a memória gyengülése, polyneuritis, a vesztibuláris apparátusért felelős extrapiramidális rendszer rendellenességei. [11]

Diagnostics hidrogén-szulfid mérgezés

A diagnózist magától az áldozattól vagy az eset szemtanúitól kapott információk alapján végzik. A jelenlegi helyzet tisztázása is szerepet játszik: az orvosnak meg kell vizsgálnia azt a helyet, ahol a beteget megtalálták (főleg, ha eszméletlenül került be). Kénhidrogén-mérgezésre gyanakodhatunk, ha kútból, pincéből, bányából, gyűjtőből vitték el az áldozatot. A diagnózist toxikológus szakorvosnak kell megerősítenie.

A szervezet súlyos mérgezésével a kilégzés során specifikus kénhidrogén szag is származhat a páciensből. Vannak a mérgezésre jellemző tünetek is.

Az elemzéseket általános vérvizsgálat (hipokróm vérszegénység, limfocitózis leukopéniával, anizocitózis, gyorsított ESR, bazofil eritrocita granularitás) és biokémiai vérvizsgálat (az ALT, AST és alkalikus foszfatáz májenzimek emelkedett szintje, valamint megnövekedett szint) mutatja be. Bilirubin).

A hidrogén-szulfid-mérgezés műszeres diagnosztikája a következő vizsgálatokat tartalmazza:

 • elektroencephalográfia (a középagyi struktúrák diszfunkciójának tünetei, a ritmikus agyi aktivitás egyensúlyhiánya);
 • spirográfia (csökkent vitálkapacitás, kényszerkilépési térfogat (1) és Tiffno index);
 • sav-bázis egyensúly mérése (pO2 csökkenése és pCO2 növekedése);
 • bronchoszkópia (katarrális jelek mindkét oldalon, az endobronchitis atrófiás vagy szubatrofikus formája);
 • áttekintő röntgen a tüdőből (pneumoszklerózis jelenségei, tüdőtágulás, néha - bronchiectasis kialakulása);
 • fibrogastroduodenoscopy (az emésztőrendszer eróziós elváltozása);
 • elektrokardiográfia (miokardiális disztrófia jelei);
 • echokardiográfia (miokardiális hipokinézia jelei);
 • a máj ultrahangvizsgálata (diffúz változások a máj parenchymában);
 • számítógépes tomográfia (agyi sorvadás jelenségei, megnagyobbodott agykamrai rendszer, kis hypodenz gócok);
 • a szemfenék vizsgálata (a retina ereinek hiperémiája, a mellbimbók sápadtsága atrófiába való átalakulással);
 • elektromiográfia, elektroneuromiográfia (csökkent ingerlékenység és idegvezetés).

A műszeres és laboratóriumi diagnosztikát az orvos az indikációktól, a mérgezés stádiumától és a további betegségek és állapotok jelenlététől függően módosíthatja. [12]

Megkülönböztető diagnózis

A hidrogén-szulfidos mérgezést meg kell különböztetni az alkoholmérgezéstől, a krónikus olajmérgezéstől, az akut cerebrovascularis balesettől, a kábítószer-túladagolástól, a hypertoniás encephalopathiától és az epilepsziától.

Az egyéb gáznemű anyagokkal való fertőzést az észlelt klinikai tünetek elemzésével ki kell zárni.

Az alkoholmérgezést az alkoholos italokkal való visszaélés jelzése jellemzi. A diagnózis során mérgező alkoholos hepatitis, elvonási tünetek, hepatikus encephalopathia észlelhető. Jellemző a gyomorhurut és a gyomor- és nyombélfekély.

Hipertenzív encephalopathia esetén artériás magas vérnyomásra és a mérgező gázokkal való érintkezés hiányára utal az anamnézis. Az emésztőrendszer veresége nem jellemző.

A narkotikus állapot kizárása érdekében a beteg toxikus-kémiai vérvizsgálatot végez.

Kénhidrogén-mérgezésben szenvedő beteg értékelésénél a következő különbségeket kell figyelembe venni.

 • A szénhidrogének általában légszomjat és köhögést okoznak, és légzési nehézséget is okozhatnak. A mellkas röntgenfelvételén infiltrátumok láthatók. A központi idegrendszer depressziója és a szívizom diszfunkciója is előfordulhat. [13]
 • A cianid hatásmechanizmusa megegyezik a hidrogén-szulfiddal, és egyes tünetek átfedhetik a betegeket, ideértve a görcsöket, a tachypnoét és a kómát. A cianid azonban gyakrabban jár együtt fejfájással, hányingerrel, hányással, aritmiával, cianózissal, valamint vese- és májelégtelenséggel. A cianid általában mandula szagú, nem rohadt tojás. [14]
 • A szén-monoxid-mérgezésben és methemoglobinémiában szenvedő betegeknél fejfájás, légszomj és zavartság is előfordulhat, de nagyobb valószínűséggel jelentkeznek mellkasi fájdalom, hányinger és hányás tünetei is. [15], [16]

Kezelés hidrogén-szulfid mérgezés

A hidrogén-szulfid-mérgezésben szenvedő betegek kezelését gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelésben is előírják.

A nem kábítószeres intézkedések a következők:

 • ágy vagy félig ágynyugalom kijelölése (a hidrogén-szulfid-mérgezés súlyosságától függően);
 • diétás étel az 5. Vagy 15. Számú táblázat szerint;
 • légzőgyakorlatok végrehajtása a hörgő stagnálásának megszüntetésére;
 • mellkasi masszázs a regionális keringés optimalizálására és a hörgők működésének javítására;
 • elektroforézis galvanikus gallér formájában a Shcherbak No. 10 szerint, hogy javítsa a vérkeringést és az agy trofizmusát, csökkentse az agykéreg ingerlékenységét.

A gyógyszeres terápia a következő lépéseket tartalmazza:

 • méregtelenítés - védi a sejteket a szabad gyökök negatív hatásaitól és semlegesíti az exogén toxikus anyagokat;
 • antioxidáns kezelés - a szervezet immunvédelmének és nem specifikus válaszának stabilizálására;
 • szorongásoldó kezelés - a szorongás enyhítésére, az alvásminőség javítására, a határrendellenességek megszüntetésére;
 • hörgőtágítók szedése - a hörgőgörcs megszüntetésére, a légzésfunkció javítására;
 • mucolitikumok szedése - a köpet reológiai tulajdonságainak optimalizálása, a vízelvezető funkció javítása;
 • olyan gyógyszerek szedése, amelyek támogatják és javítják a hepatobiliaris rendszer működését - a toxikus hepatitis jeleinek enyhítésére;
 • protonpumpa-gátlók és H 2 -antihisztaminok szedése - ha az emésztőrendszerben fekélyes-eróziós kóros folyamatokat észlelnek;
 • gyulladáscsökkentő terápia - a polyneuritikus tünetek megszüntetésére;
 • szisztémás antihisztaminok szedése - a hidrogén-szulfid-mérgezés dermatológiai jeleinek kezelésére;
 • vastartalmú készítmények - hipokróm vérszegénység korrekciójára.

A kénhidrogén-mérgezés áldozatát neuropatológus, terapeuta, szemész kötelező felügyelete mellett tartják nyilván a rendelőben. A rehabilitációs tevékenységekre évente kétszer kerül sor, és gyógyfürdőkezelést, mérsékelt fizikai aktivitást, gyógytornát, masszázst, reflexológiát és mozgásterápiát foglal magában.

Elsősegélynyújtás hidrogén-szulfid-mérgezés esetén

 • Az áldozat friss levegőhöz jut, a gallért és az övet meglazítják, szükség esetén mesterséges lélegeztetést végeznek.
 • Mentőt hívnak.
 • Ha a látásszervek érintettek, akkor a személyt egy sötét helyiségbe kell vinni, és szódabikarbóna-oldattal vagy 5% -os bórsavoldattal átitatott testápolószert kell felvinni a szemére. Mindegyik szembe csepegtethet "adrenalin-novokain" keveréket.
 • Ha az áldozat elvesztette az eszméletét, akkor nem ajánlott ammóniaoldatot használni: klór használata megengedett. Szükséges ellenőrizni a légzés és a szívverés gyakoriságát és mélységét. A javallatok szerint közvetett szívmasszázst kell végezni.
 • Az áldozatnak sok tiszta vizet (ásványvíz lehetséges) vagy tejet kell inni.

Elsősegélynyújtás hidrogén-szulfid-mérgezés esetén

A hidrogén-szulfidos mérgezés otthoni kezelése nem ajánlott, és azt orvosi szakembernek kell elvégeznie. A kezelés általában összetett és meglehetősen bonyolult, a gyógyszereket a mérgezés tüneteitől és súlyosságától függően írják fel.

A hidrogén-szulfid ellenszere a methemoglobin, ezért az áldozatot 1%-os metilénkék glükózoldattal fecskendezik be, ami hozzájárul a methemoglobin képződéséhez és a hidrogén-szulfid későbbi megkötéséhez.

A nátrium-nitrit elősegíti a szulfid szulfmethemoglobinná történő átalakulását, amely kevésbé mérgező, mint a szulfid. Ez a gyógyszer akkor a leghatékonyabb, ha a hidrogén-szulfid-mérgezést követően perceken belül adják be. A nátrium-nitrittel végzett kezelés után 30-60 percen belül ellenőrizni kell a methemoglobin szintjét. Ha a methemoglobin szint veszélyessé válik, metilénkék adható. A hidrogén-szulfid kezelésére szolgáló nátrium-nitrit beadása mellett van néhány bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a hiperbár oxigén segíthet javítani a szervek oxigénellátását. Egy másik gyógyszer, a kobinamid ígéretesnek bizonyult állatmodellekben. [17].  [18]_ [19]

Az elsősegélynyújtás általában szakaszosan történik:

 1. 100%-os oxigén belélegzése 1 atm nyomáson.
 2. 1%-os metilénkék 25%-os glükóz oldatának intravénás beadása (Chromosmon gyógyszer).
 3. Amil-nitrit inhalációs beadása.
 4. További tüneti kezelés megfelelő gyógyszerekkel.

Gyógyszerek

Méregtelenítők:

 • Dextróz - 500,0 intravénás csepegtetés 10 napig. Óvatosan, az infúziókat károsodott vesefunkció esetén adják be.
 • Izotóniás nátrium-klorid oldat - 150,0 intravénás csepegtető, 10 napos kúra.

Vaszkuláris jelentése:

 • Pentoxifillin - intravénás csepegtetés 5,0 per 150 ml izotóniás nátrium-klorid oldat 10 napig. Egyes betegeknél a gyógyszer mellékhatásai remegés, paresztézia, allergiás bőrreakciók, az arc bőrének kipirulása és tachycardia formájában jelentkezhetnek.

Antioxidáns terápia:

 • Tokoferol-acetát - 200 mg-os kapszulákban szájon át, 1 darab naponta kétszer, 10 napig. A kezelést 2-3 hónap múlva javasolt megismételni.

Szekretolitikus, stimuláló légúti terápia:

 • Ambroxol - 30 mg-os tablettákban, 1 darab naponta háromszor, 10 napig. A gyógyszert nem írják fel a hörgők mozgékonyságának és a fokozott nyálkakiválasztásnak, súlyos vese- / májelégtelenség, gyomorfekély és nyombélfekély esetén.

Hörgőtágítók:

 • Fenoterol-hidrobromid vagy ipratropium-bromid 1-2 inhaláció naponta háromszor 10 napig. Ellenjavallatok: hypertrophiás obstruktív cardiomyopathia, tachyarrhythmia.
 • Teofillin - 200 mg-os tablettákban, 1 darab naponta kétszer, 10 napig. A gyógyszert nem alkalmazzák, ha a beteg hajlamos görcsrohamokra (kivételt képez az antikonvulzív kezelés). A teofillin kiválthatja vagy súlyosbíthatja a szívritmuszavart, amely további orvosi ellenőrzést igényel.

Szisztémás antihisztaminok:

 • Cetirizin - 10 mg-os tablettákban, naponta 1 tabletta 10 napig. A fogadás során a beteg álmosságot, szédülést, fejfájást tapasztalhat.

Nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek:

 • Meloxicam - intramuszkulárisan 15 mg / 1,5 ml naponta 10 napig. A gyógyszert nem írják fel túlérzékenység esetén. Gyomorfekély, gyomorhurut, veseelégtelenség esetén a Meloxicamot nagy körültekintéssel írják fel.

Anxiolitikumok:

 • Tofisopam - 50 mg-os tablettákban, egy darab naponta kétszer, 10 napig. Óvatosan írják fel dekompenzált krónikus légzési nehézség, akut légzési elégtelenség, epilepszia, zárt szögű glaukóma esetén.

Májvédő szerek:

 • Ursodeoxycholic acid - 250 mg naponta háromszor 10 napig. A kezelés kezdetén hasmenés fordulhat elő, ritkábban - bőrviszketés.

Metabolikus szerek:

 • Tiamin-klorid - intramuszkulárisan 1,0 naponta egy hétig.
 • Piridoxin-hidroklorid - intramuszkulárisan 1,0 naponta egy hétig.

Protonpumpa inhibitorok:

 • Omeprazol - egy tabletta naponta kétszer 10 napig. A gyógyszer enyhe hipomagnéziát okozhat, amely a neuromuszkuláris ingerlékenység fokozódásában, tachycardiában, megnövekedett vérnyomásban, aritmiában nyilvánul meg.

Megelőzés

Balesetek és nagymértékű gázkibocsátás esetén a hidrogén-szulfid mérgezés megelőzése érdekében közönséges gézből álló pamut-géz kötést javasolt viselni, amelyet négy rétegre hajtanak össze, a rétegek közé pedig vattát helyeznek. Ne legyen túl sok pamut, különben nehéz lesz lélegezni. A kötést 2%-os szódaoldatban megnedvesítjük és felvisszük az arcra, hogy jól illeszkedjen és jól fedje a száj-orr területet. A nyakkendőket rögzíteni kell.

A megelőzés általában a biztonsági előírások betartásából áll a laboratóriumokban, vállalkozásokban és bányákban végzett munka során. Légzőkészüléknek, gázálarcnak és egyéb védőfelszerelésnek mindig könnyen elérhetőnek kell lennie a dolgozók számára a megfelelő laboratóriumokban és létesítményekben.

A mérgező hidrogén-szulfid gáz szervezetre gyakorolt káros hatásainak csökkentése vészhelyzetekben:

 • zárja be a bejárati ajtókat és ablakokat, zárja el a szellőzőnyílásokat, akasson fel nedves lepedőt vagy takarót az ajtókra, ragassza fel az ablakkereteket ragasztószalaggal;
 • Az utcán csak a szél irányába haladva haladjon, és lehetőleg minél hamarabb a szennyezett területet közlekedési eszközzel hagyja el.

Ha továbbra is észlelik a mérgezés jeleit, akkor orvoshoz kell fordulni, és nem kell önállóan kezelni.

Előrejelzés

A hidrogén-szulfid erősen mérgező anyag, amely hatással van a központi idegrendszerre. Ez a gáz a potenciális veszély skáláján a harmadik osztályba tartozik. Ezt az információt mindig meg kell jegyezni, ha tiszta hidrogén-szulfidszagot érez. A legkedvezőtlenebb azonban az, hogy a hidrogén-szulfid gátolja a szaglóideg reakcióját, így az ember nagyon gyorsan megszűnik kellemetlen szagot érezni, bár a mérgezés folyamata folytatódik és növekszik.

Az anyag halálos levegőkoncentrációja 0,1%: ennél a gáztartalomnál a halál 10 percen belül bekövetkezik. A hidrogén-szulfid magasabb koncentrációja szinte azonnal halálhoz vezet, elég egyszer belélegezni a mérgező anyagot.

Az enyhe mérgezést nem lehet azonnal észrevenni, de a súlyos mérgezés gyorsan megnyilvánul: tüdőödéma, idegbénulás, görcsök, majd kóma. Alacsony hidrogén-szulfid koncentráció esetén a mérgezés nem annyira veszélyes, de nagyon kellemetlen: az áldozat szédülést, fejfájást és hányingert okoz. Kis dózisú mérgező gáznak való hosszan tartó expozíció krónikus fejfájáshoz, cachexiához, időszakos ájuláshoz, látásromláshoz és fotofóbiához vezet.

A hidrogén-szulfid mérsékelt expozíciója kedvező prognózisú. A nagy dózisú expozíció súlyos szövődményekhez és halálhoz vezethet. Vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a hosszú távú expozíció krónikus neurokognitív zavarokhoz vezethet, valószínűleg az eszméletvesztés utáni oxigénhiány miatt. 

A hidrogén-szulfid-mérgezés semlegesíthető, ha időben meghozzák az intézkedéseket: biztosítsa a friss levegő hozzáférését, telítse a légutakat oxigénnel, orvosi támogatást nyújt a szív- és légzőrendszer számára, vitamin- és ásványianyag-készítményeket, glükózt vezet be.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.