^

Egészség

A
A
A

Heterokróm iridocyclitis Fuchs: okok, tünetek, diagnózis, kezelés

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Fuchs' heterochromic iridociklitisz - inaktív nongranulomatous egyoldalú a krónikus anterior uveitis társított szekunder szemen szürkehályog és a glaukóma a 13-59% -ában.

Az intraokuláris gyulladás következtében iris-atrófia fordul elő, és ennek az állapotnak a heterokrómja jellemző.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Fuchs heterokróm iridocyclitis epidemiológiája

Úgy vélik, hogy a Fuchs heterokróm iridociklitisa viszonylag ritka az elülső uveitisz, az összes uveitisz 1,2 és 3,2% között. Az esetek 90% -ában egyoldalú vereség van. A betegség ugyanúgy találkozik férfiakban és nőkben. Általában a betegséget 20-40 éves korban diagnosztizálják. Az esetek 15% -ában, még ha a heterokróm iridocyclitis Fuchs diagnózisát is diagnosztizálják, gyulladásos glaucomát észlelnek, és az esetek 44% -ában később alakul ki. A teljes incidenciája szekunder glaukóma betegek heterochromic Fuchs iridocyclidis, jelentése 13-59%, de ez a szám magasabb lehet a betegekben, akikben kétoldali betegségben és az afrikai-amerikai népesség.

trusted-source[8], [9], [10]

Mi okozza a heterochromic iridocyclitis fungusokat?

Úgy véljük, hogy a növekedés az intraokuláris nyomást, amikor heterochromic iridocyclidis Fuchs jelentkezik eredményeként zavarainak kiáramlás intraokuláris folyadék elzáródása miatt következik be, a trabekuláris hálóba gyulladás vagy hialinmembrán sejtek.

Fuchs heterokróm iridocyclitis tünetei

A heterokróm iridocyclitis Fuchs tünetmentes, csak egyes esetekben a betegek enyhe kényelmetlenséget és elmosódottságot panaszkodnak. A szisztémás betegségekkel kapcsolatos kommunikációt nem azonosították. A betegek gyakran eljutnak az orvoshoz a látásélesség csökkenése és a szürkehályog előrehaladása miatt.

A betegség lefolyása

Az etofocromás iridociklitisz mellé irányuló uveitisz lassan fejlődik és tünetmentes. Neovaszkularizáció a szivárványhártya és az elülső kamrába szöget, amikor a fény sérülést vezethet enyhe szemen belüli vérzések, de az első perifériális összenövések vagy neovaszkuláris glaukóma nem képződnek. A betegség leggyakoribb szövődményei a szürkehályog és a glaukóma. A szürkehályog kialakulását a Fuchs heterokróm iridocyclitisben szenvedő betegek 50% -ánál észlelték. A katarakta-kivonás általában nem okoz szövődményeket, és az intraokuláris gyulladás posztoperatív exacerbációja kevésbé gyakori, mint más uveitis esetén. Az intraokuláris lencse Zadnekamernaya beültetése biztonságos. A glaukóma, amely Fuchs heterokróm iridocyclitisszel fejlődik, hasonlít az elsődleges nyíltszögű glaukómájához.

Szemészeti vizsgálat

Külső vizsgálattal a szem általában nyugodt, gyulladás jelei nélkül. A szem elülső szegmensének vizsgálata során egyoldalú inaktív, nem granulomátusos elülső uveitiszt mutatnak. A keményítő csapadék a szaruhártya teljes endotéliumában szétszóródik, ami jellegzetes diagnosztikai jellemző. A beültetett gyulladásos folyamat az irissztróma atrófiáját eredményezi, aminek következtében a sötét írisz könnyebb lesz. A stroma atrófia következtében fellépő könnyű irídiumban szenvedő betegeknél az érintett szem sötétebb lesz, az iris pigment hámjának expozíciója miatt. Egy másik fontos diagnosztikai tünet szenvedő betegekben heterochromic iridocyclidis Fuchs - neovaszkularizáció a szivárványhártya vagy az elülső kamrába szög (detektálható gonioszkópia). Az intraokuláris gyulladás krónikus folyamatának ellenére a perifériás elülső és hátsó szemölcsek szinte soha nem alakulnak ki a betegeknél. A hátsó subcapsularis szürkehályog azonban meglehetősen gyakori szövődmény. Általában a hátsó szegmense a szem nem befolyásolja, de az esetekben a képződését chorioretinal gócok betegeknél heterochromic iridociklitisz Fuchs leírták.

A heterogyűrű iridociklit Fuchs differenciál diagnosztikája

Ez differenciáldiagnózis heterochromic iridocyclidis Fuchs szindróma Posner-Shlossmana, szarkoidózis, szifilisz, máj uveitis, hátsó szegmensébe, és a léziókban - a toxoplazmózis.

Laboratóriumi kutatás

Nincs olyan laboratóriumi vizsgálat, amely lehetővé tenné a fuchs heterochromic iridocyclitis diagnosztizálását. Az e betegségben szenvedő betegek intraokuláris folyadékában kimutatták a limfocitákat és a plazmasejteket. A diagnózis a klinikai tünetek: eloszlása csapadékot a szaruhártya endothel inaktív természet anterior uveitis, heterochromia hiánya, összenövések és a rossz szemtünetek.

trusted-source[11], [12], [13], [14]

A heterokróm iridocyclitis Fuchs kezelése

Annak ellenére, hogy a krónikus anterior uveitis, nem ajánlatos a helyi terápia glükokortikoidokkal vagy szisztémás immunszuppresszív kezelés miatt alacsony hatékonysága, amikor heterochromic Fuchs iridocyclidis. A helyi glükokortikoidok alkalmazása ellenjavallt is, mert felgyorsítják a szürkehályog és a glaukóma kialakulását. A glaukóma kezelésére ajánlott, de az esetek 66% -ában sebészeti beavatkozás szükséges. A heterochromi Fuchs iridocyclitis-ben szenvedő betegek kezelésére a legjobb sebészeti beavatkozás nem ismert. Ezekben a betegekben az argon-lézer trabeculoplasztika hatástalan a hyaline membrán kialakulása miatt a trabecularis hálózat felett, ezért ezt a kezelési módszert nem szabad használni.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.