^

Egészség

A
A
A

A gerinc fizikai terápiája és osteochondrosisa

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A terápiás fizikai képzés hazánkban joggal növekszik nemcsak a mozgásszervi megbetegedések, hanem a belső, idegrendszeri és más betegségek terápiájában is. A célzott és adagolt, strukturált mozgások egy nagyon hatékony eszköz a különböző betegségek rehabilitációjára és rehabilitációjára.

Az előleget a biológia, a dinamikus anatómia, élettan, biofizika, biomechanika az egyik kezét, és a klinikai orvostudomány -, a másik, az alapja az elméleti szempontból a modern fizikai kezelést. Hagyjuk, hogy a megközelítés, hogy megértsék a terápiás következményei LFK eszköz (edzés, masszázs, stb), és elméletileg indokolt alkalmazásuk a különböző betegségek, különösen a gerincbetegségek. Alapján modern fiziológiai, biomechanikai és klinikai fogalmak létrehozott elméleti alapját a fizikai terápia, a testmozgás, és módszeresen meghatározni módszeres pozíciók azok használatát. Így létrejött a szükséges előfeltételek a terápiás fizikai tréning gyakorlati alkalmazására vonatkozó konkrét kérdések módszeres fejlesztéséhez. Mindez együttesen hozzájárult az orosz gyógyító testi kultúra kialakulásához.

A fizioterápia az egyik legbiológiaiabb alapú kezelési módszer, amely a következőkön alapul:

 • megfelelőségét;
 • egyetemesség (ez a cselekvések széles körét jelenti - nincs egyetlen test, amely nem reagál a mozgásokra);
 • a hatások széles skálája, amelyet a sokoldalú cselekvési mechanizmusok biztosítanak, beleértve a központi idegrendszer összes szintjét, endokrin és humorális tényezőket;
 • a negatív mellékhatások hiánya (a terhelés helyes dózisa és a racionális képzési módszerek);
 • a hosszú távú használat lehetősége, amely nincs korlátozva, az orvostudományból a megelőzésre és az általános egészségre való áttérés.

Szinte gyakorolja terápia - mindenekelőtt, szabályozó mechanizmusok terápia a legmegfelelőbb módja, hogy mozgósítsa saját biológiai adaptív, védő- és kompenzációs tulajdonságai a szervezet, hogy megszüntesse a kóros folyamatot. A motoros dominanciával együtt az egészség megújul és fenntartható (IB Temkin, VNMoshkov).

A kábítószerek széles körét a mozgásszervi készülék vezetési értéke határozza meg minden emberi tevékenységben. A motoros tevékenység szükséges feltétele a legfontosabb testrendszerek normál működésének és javításának.

A motorelemző szerkezete a magasabb vegetatív központokkal kapcsolódik az idegrendszer különböző útjai és szintjei (piramis, extrapiramidális utak, retikuláris kialakulás stb.). Kikapcsolása ezek a kapcsolatok - funkcionális vagy morfológiai - vezet ferde motor-visceralis kapcsolatok és a megjelenése a betegségek mind a motoros és autonóm területek a szervezetben.

A szerepe proprioceptorok és interoceptors az irányítást az autonóm funkciók nem megfelelőek (Ukhtomskii). Nem véletlen, reflex terápia jön proprioceptorok (gyógytorna), de nem interoceptors, így lehetséges, hogy módosítsa a funkcionális állapot, a motor elemző és mozgásszervi készülék céltudatosan aktivitását befolyásolják a belső szerveket. Összhangban a vezető szerepet proprioception motilitás keresztül a központi idegrendszer (elsősorban annak suprasegmentar, azaz magasabb szinteken) alkalmazkodik vegetatív gömb a jelenlegi igényeinek vázizmok, mivel csak helyreállítja interoception homeosztázis.

A neuro-szabályozó mechanizmusok patológiája a visszacsatolás zavarával kezdődik. Kóros állapotokban a visszacsatolás típusa megváltozhat, eltorzulhat, ami élettani funkciók éles diszharmóniájához vezet. A fizioterápiás feladatok feladata az ilyen esetekben a mozgékonyság elsőbbségének helyreállítása, amely a szervezet vegetatív rendszereinek alávetését szolgálja. A fizikai gyakorlatok terápiás használatában az autonóm funkciók normalizálódását a motor-visceralis reflexek segítségével biztosítják, amelyek elnyomják a megváltozott interaktív impulzusokat. Ezt a teljes idegrendszer reaktivitásának funkcionális átszervezésével érik el az agykéregből a perifériás vegetatív csomópontokba az uralkodó elv szerint.

A gerincben jelentkező fájdalom izomfeszültséghez vezet, a mobilitás korlátozásával, az érintett terület merevségével és végül a hipokinesiához. Ez utóbbi súlyosbítja a betegséget, és az egész neuromuszkuláris rendszer patológiájához vezet, a test idegi trofizmusának megsértésével. Patogenezise ez a feltétel propriocepciót hiány, vagy a „Motor éhség” eredményeként a veszteség a legerősebb természetes reflex serkentője fiziológiai funkciókat, és neuro-pszichológiai hangot. Ezért egyértelmű, és a mechanizmus a terápiás hatás fizioterápia: szükség van, hogy ki a hiány proprioception aktiválása révén mozgékonyságát, és így visszatérhet ő szerepe, mint vezető szabályozó az élet.

Propioceptorok, azaz. A motorelemző általában trofiás jelentőséggel bír. Ezt bizonyítja a negatív módon - az a tény bekövetkeztének hypokinetikus szindróma, amikor kikapcsolja a proprioceptív afferens és pozitív - a megjelenése proprioceptív hatások segít visszaállítani a normális fiziológiai működést. Ez az optimális motorrendszer megelőző szerepe, valamint a fizioterápia számos idegbetegséggel járó gyógykezelésének hatásmechanizmusa.

Az ADSperansky azon pozíciója, hogy "az idegrendszer beidegzi a szövetet, amelybe a szövet" innerválja az idegrendszert ", az a legmegfelelőbb az izmokhoz és a befogadáshoz. A proprioceptus elsősorban az anyagcserét stimulálja a motorelemző neuronjaiban, megfelelő módon adaptálva és vaszkularizálva őket. Ezek révén a propriocepció trófikus hatással van a test izomzatára és a belső szervekre, azaz végül az egész testen. Anélkül, hogy a központi idegsejtekben a táplálkozás és az anyagcsere folyamatainak megfelelő afferens stimulálása nélkül a szervezet minden szervének megbízható reflex-trofikus szabályozása lenne.

Alapvető fontosságú, hogy a fizikai gyakorlatok természetesen megváltoztathatják (erősíthetik vagy gyengíthetik) a gerjesztés és gátlás központi folyamatai. Jelenleg a fizikai gyakorlatok neurodinamikára gyakorolt hatására vonatkozó tudományos adatok felhalmozódnak, és a terápiás fizikális tréning szakemberei praktikus anyagokkal rendelkeznek ebben a kérdésben. Tehát ismeretes, hogy az elegendő izomfeszültséggel végzett aktív gyakorlatok növelik a stimuláció folyamatát; a légzőgyakorlatok és a vázizmok önkéntes relaxációjában végzett gyakorlatok, éppen ellenkezőleg, hozzájárulnak a gátló folyamat fokozásához. Nemrégiben vált lehetővé, hogy alapvetően új pozíciókat, hogy értékelje a szerepe serkentés és a gátlás elvét, és fogalmaz védő gerjesztés, amelynek fontos probléma lényegében biológiai szervezet ellenállását (M.R.Mogendovich). Az aktív motoros üzemmód és a pozitív érzelmek energiaforrásként szolgálnak a szervezet önvédelmének minden életfunkciójának szintjén.

A siker a klinikai és fiziológiai tana motor-visceralis szabályozása teljes mértékben támogatja a gyakorlati értéke a fizikai terápia, mint biológiai faktor reflex terápia Neuroorthopedic betegségek, valamint a megelőzés a hipokinetikus betegségek.

A terápiás fizikai kultúra viscerális-vegetatív szférára gyakorolt hatásának lényeges fogalmai a következő rendelkezéseken alapulnak:

 • A terápiás testnevelésnek a páciensre gyakorolt stimuláló hatását a reflex mechanizmus végzi. Ez a befolyás képzési és trófikus;
 • minden reflex reakció a receptor irritációjával kezdődik. A fizikai gyakorlatok végrehajtásának fő szabályozója a propriocepció (kinesthesia);
 • Az általa okozott motor-viszcerális reflexek mind feltétel nélküli, mind kondicionált reflex természetűek;
 • a testmozgás folyamatában új dinamikus sztereotípia van, amely a patológiai sztereotípiát reaktív módon kiküszöböli vagy gyengíti.

A normál sztereotípiát a motilitás dominanciája jellemzi; a helyreállítás és a terápiás kezelés általános feladata.

A fizikai gyakorlatok fokozzák az idegrendszer minden részének funkcionális "átszervezését", stimuláló hatást gyakorolva mind az efferens, mind az afferens rendszerekre. Annak a ténynek köszönhetően, hogy az alapján a befolyása a testmozgás mechanizmus rejlik folyamat uprazhnyaemosti dinamikus „átalakítása” felöleli mind az idegrendszerben sejtek az agykéreg és a perifériás idegrostok.

Edzés közben amplifikálására különböző reflex csatlakozás (kortiko-muszkuláris, kortiko-kortikális vaszkuláris és visceralis, valamint az izom és izületi-kortikális), és ezáltal több, következetes működésének fő rendszerek a szervezet. A páciens aktív részvétele a tudatos és adagolt testmozgás folyamatában az alárendelt hatások erőteljes ösztönzésére szolgál.

A fizikai gyakorlatok során nagy mennyiségű vér áramlik a munka izmaiba, és ennek következtében több tápanyagot és oxigént. A fizikai gyakorlatok szisztematikus alkalmazásával az izmok erősödnek, kapacitásuk és hatékonyságuk nő. Annak a ténynek köszönhetően, hogy az alapján a befolyása a testmozgás mechanizmus rejlik hatása mozgások minden részében az idegrendszer, a fizikai terápia javallott betegségek a központi és a perifériás idegeket. A mozgásfunkció alkalmazása az érintett rendszer képzési folyamatában lehetővé teszi neuromuszkuláris mechanizmusok kifejlesztését a motorfunkció zavaraiban, azaz. A regeneratív terápia feladatait az idegrendszer vereségében végezni.

A mozgásvezérlés a CNS és a végrehajtó készülék kölcsönhatásának eredménye, amelyet a motorelemző induló és efferens részei közötti kölcsönös információcsere alapján hajtanak végre.

Az önkéntes motoros tevékenység irányításának vezérelve az érzékszervi javítások elve. Változások a funkcionális állapot proprio-receptorok az izmok mozgása során jelzéseként szolgál előállító korrekciós impulzusok központi motorvezérlő (visszajelzés, NA Bernshtein).

A mozgásszabályozás gyűrűs rendszerében nincs gyűrű idegi folyamat, azaz reflex gyűrű. Nincs morfológiai kapcsolat az izom motívumának vége és a pro-koncepció eszköze között, de van egy erős funkcionális kapcsolat.

Az önkéntes mozgások irányításában a központi idegrendszer különböző szintjei voltak, a gerincvelőtől a motorelemző magasabb kortikális nyúlványaiig. A központi idegrendszer alsó és felső részének alárendeltségének komplex hierarchiája a motorkoordináció egyik előfeltétele. A komplexitás különböző szintjeinek élettani funkcióinak összehangolása a mozgásvezérlő folyamat belső tartalma.

A koordináció lényege a holisztikus motoros cselekmény teljesítése során a test tevékenységének egyes típusainak összehangolása. Bizonyos konvencionizmussal háromféle koordináció létezik: 1) ideges; 2) izmos; 3) motor.

Az idegrendszeri koordináció az idegrendszeri folyamatok kombinációját eredményezi, amely a motorprobléma megoldásához vezet.

Az izmok összehangolása megvalósítja az összehangolt feszültséget (összehúzódás) és az izmok relaxációját, aminek következtében mozgás válik lehetővé.

A motorkoordináció a szerv egyes részeinek térben és időben történő mozgásának egyeztetett kombinációja, amely megfelel a motor feladatának, a jelenlegi helyzetnek és a szervezet funkcionális állapotának.

Az önkényes mozgások helyességét és pontosságát a motorelemző biztosítja. A rengeteg asszociatív kapcsolatok a motor analizátor agykérgi központok egyébek lehetővé teszi elemzésére és ellenőrzésére a mozgás a vizuális, hallási, bőr analizátor, a vesztibuláris apparátus. A mozgások végrehajtása kiterjed a bőrre és a nyomásra bizonyos területeken. A feltételes átmeneti kapcsolat mechanizmusán lévő tapintható receptorok szerepelnek a mozgások elemzésében. Ez a funkcionális kapcsolat a mozgások komplex kineszetikai elemzésének fiziológiai alapja, amelyben a tapináris receptorok impulzusa kiegészíti a proprioceptív érzékenységet.

A NA Bernshteyn koordinációját a szabad mozgás túlzott mértékű leküzdésének tekinti. A belső reaktív erők hatása a zavaró elemet a mozgás kezdeti jellegébe hozza. A szervezet a mozgás során keletkező reaktív erőkkel kétféle módon küzd:

 • fékezésük;
 • a fő motoros cselekménybe való felvétel.

LH-munkamenetek során végzett fizikai gyakorlatok során mindkét utat szoros egységben használják. Az egyik motorkapcsolatban keletkező reaktív erők gátlása biztosítja a mozgásszervi készülék csontlengőkének merev rendszeren keresztüli átvitelét a test többi kapcsolatához.

A motorhelyzet hirtelen megváltozása külső ok, amely azonnali mozgást igényel. A súrlódási erők változása, az izmok viszkozitása, rugalmassága, kezdeti hosszúsága - olyan belső körülmények, amelyek korrekciót igényelnek a cselekvés motorszerkezetében.

Az önkényes mozgás kivitelezésének minőségét és a megcélzott telepítéshez való megfelelését a központi idegrendszer irányítja az izomrendszer hátsó afferensjének köszönhetően.

A koordináció vezető mechanizmusainak meghatározásakor figyelembe kell venni az összetett fiziológiai és biomechanikai szabályszerűségeket, amelyek az önkényes mozgások alapját képezik. A mozdulatok koordinációjának általános tendenciája a vázizomrendszer biomechanikai tulajdonságainak legmegfelelőbb alkalmazása.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.