^

Egészség

Galagonya cukorbetegséggel

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 16.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A Hawthorn egy másik nagyon vitaminos bogyó. 

A galagonya friss, szárított és fagyasztott formában fogyasztható. A skarlát gyümölcsökből elkészíthet teákat, infúziókat, főzeteket, alkoholtartalmú tinktúrákat, amelyek segítik a testet hasznos anyagok felhasználásával és a vércukorszint szabályozásában. De még mindig nem szabad visszaélni ezt a hasznos bogyót.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Előnyök

Vitamin összetétele hasonló a ribizlihez. Ezen kívül a bogyó több mint 15 mikroelemet tartalmaz, beleértve a káliumot, a magnéziumot, a kalciumot, a vasat, a rézet, a cinket és a jódot. A magas kálium- és glikozidtartalmak miatt a galagonya pozitív hatással van a szív- és érrendszeri állapotra, amely cukorbetegségben szenved. Ugyanaz a bogyó tekinthető gazdag kalciumforrásnak, amelyet a cukorbetegek naponta nagy mennyiségben veszítenek el.

A Hawthorn, mint sok más bogyó, flavonoidokat tartalmaz, amelyek meggátolják az ateroszklerotikus plakkok képződését, megerősítik az edényeket és segítenek megőrizni a fiatalokat. A pektin a bogyók összetételében hozzájárul a szervezet metabolikus folyamatainak normalizálásához, és gyulladáscsökkentő hatása van a sebek folyamán a cukorbetegség hátterében. A szerves savak többsége fenntartja a savas-bázis egyensúlyt és javítja az emésztőrendszer működését, különösen a bélben és a hasnyálmirigyben. A kolin egy ritka összetevője táplálja az agyat, és megakadályozza az elhízás kialakulását, ami gyakran a cukorbetegséggel történik.

trusted-source[7], [8]

Ellenjavallatok

Ezek a bogyók, amelyek hihetetlenül hasznosak szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek, bizonyos óvatosságot igényelnek az alkalmazásban. Például, a stroke utáni állapotban, bradycardiával és az artériás nyomás csökkentésével a bogyók felvétele miatt jobb megtagadni. És a szív és az erek egyéb betegségeivel, nem érdemes visszaélni a gyümölcsökkel, napi 1 üvegre korlátozva, amely a cukorbetegség normája. A bogyók visszaélése szintén veseelégtelenséghez vezethet.

Bár a skarlátvörös bogyós gyümölcsöknek nincs savanyú ízük, serkenthetik az epének termelését és szekrécióját, ami az akut gasztrointesztinális patológiában veszélyes. A gyümölcsök üres gyomorban történő fogyasztása gerjesztheti a test edényeit és izmait, hányásreakciót, és ha hideg vízzel történő gyümölcsöt fogyasztanak, fennáll a fájdalmas bél kólika veszélye.

A Hawthorn kimondottan nyugtató hatást fejt ki, aminek köszönhetően képes stabilizálni a központi idegrendszert és javítani az alvást. De ez a tulajdonság nem biztonságos azok számára, akik tevékenysége nagy figyelmet igényel. Egy kis maroknyi bogyó használatából nem lesz semmilyen kár, de egy pohárból és még sokszor álmosságról lehet szó.

A terhes nők és az ápoló anyák csak könnyű infúziókat és teákat adhatnak a növény gyümölcseiből.

trusted-source[9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.