^

Egészség

A
A
A

Galactorrhea: okok, tünetek, kezelés

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Ellentétben a sokak, galactorrheában - ez nem egy betegség, hanem egy tünet valamilyen, vagy olyan állapotban, amelyben van egy válogatást emlőmirigyek mellkasi folyadék, hasonló összetételű tej vagy kolosztrum.

Szó szerint a "galaktorrhea" kifejezést a görög nyelvről lefordítják "tejáramlásnak". Leggyakrabban a hormonok nem megfelelő korrelációjának jele a testben, de a fejlődés egyéb tényezői szintén nincsenek kizárva.

A galaktorrhea tünetegyüttese a véráramban fellépő fokozott prolaktinszint következtében alakul ki. Gyakrabban ez a szindróma nőkkel diagnosztizálható, de vannak olyan esetek, amikor a gyermekek vagy a férfiak betegek.

A galaktorrhea-amenorrhoea szindróma

A kombinált amenorrhea-galaktorrea szindróma utal patológiás állapotok, ahol a háttérben a kiválasztása anyatejben hiányoznak menses és a meddőség diagnosztizáltak. Ennek az az oka szindrómát egyre hiperprolaktinémia, amely viszont lehet okozta daganatos folyamatok az agyalapi mirigy rendellenességek a hipotalamuszban, primer hypothyreosis, pszichotrauma, hosszan tartó kezelés bizonyos gyógyszerek.

Beszélhet hasonló tünetegyüttesről, ha amenorrhoea és tejszekréciója van olyan nőtől, aki abbahagyta a szoptatást gyermekének (ez az úgynevezett Chiari-Frommel-szindróma).

Járványtan

Galaktorrhea esetén a tej kiválasztódik az emlőmirigyek csatornáiból, és ez a körülmény nem kapcsolódik a laktáció szakaszához. A váladékok térfogata és súlyossága különbözik - a kis foltok felismerésénél a melltartón vagy a ruházaton, intenzívebb lejáratig.

A patológiás állapot egyoldalú vagy kétoldalú, és elsősorban olyan nőknél diagnosztizálják őket, akik reproduktív korban vannak. Azonban a kivétel nem férfiak - galaktorréával rendelkeznek, bár sokkal ritkábban.

A statisztikák szerint a tehenek kiáramlása a csecsemő etetésen kívüli nőknél a 25-40 év közötti tisztességes szex 20% -ában történik. A férfiak esetében a patológiát az esetek 0,07% -ában diagnosztizálják.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Okoz galaktorei

A galaktorrhea kialakulásának elsődleges okai lehetnek:

 • rosszindulatú, jóindulatú tumoros folyamatok, amelyek az agyalapi mirigyre hatnak;
 • Gyógyszerek, például hormonális gyógyszerek, nyugtatók, antidepresszánsok, narkotikus fájdalomcsillapítók, kardiovaszkuláris gyógyszerek kaotikus befogadása;
 • a hypothalamust érintő tumorfolyamatok vagy a limbikus rendszer szerkezete;
 • elégtelen pajzsmirigyfunkció;
 • rendellenességek a mellékvese működésében;
 • májbetegség (különösen krónikus patológiás formák);
 • mechanikai sérülések, sérülések, égések, műtét, amelyek a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer érzékeny szálainak károsodását okozták;
 • a gerincstruktúrákat befolyásoló tumorfolyamatok;
 • a mellbimbó területének hiperstimulációja (gyakori szexuális érintkezés, szűk alsónemű, allergia stb. Használata);
 • a vezető gerincvelővel végzett műveletek után;
 • bronchogén rákos folyamat;
 • Itenko-Cushing, Addison betegsége;
 • gyógyszerek, alternatívák, édeskömény, ánizs, csalán levél, görögszéna alapján.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11]

Kockázati tényezők

Számos olyan tényező van, amely önmagában nem okoz galaktorréát, de hozzájárul a megjelenéséhez. Ezek a tényezők:

 • Stein-Leventhal-szindróma (PCOS, galaktorrhea és amenorrhoea kíséretében);
 • hólyagoldó;
 • méh koriacarcinoma;
 • gyulladásos folyamatok az emlőmirigyek szöveteiben.

A Galactorrhea a normát jelenti, ha a laktációs időszak vége után öt hónapon belül megfigyelhető. Ha a kibocsátás legalább hat hónapig jelen van, akkor gyanítható a patológia jelenléte.

A csecsemőkön az újszülött időszakban történő allokációkat relatív normaként is tekintik: ez a betegség a hormonok egyidejű hatásával jár együtt, amely a csecsemőt az anyától elvezette. Egy ilyen jelenség önállóan halad, és nem igényel semmilyen kezelést.

Meg kell jegyezni, hogy körülbelül minden második páciens még az összes diagnosztikai intézkedés elvégzése után sem tudja megállapítani a galaktorrhea megjelenésének okát. Ilyen helyzetben a diagnózisban az "idiopátiás galaktorrhea" kifejezést használják.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16]

Pathogenezis

Patológiai galaktorrea gyakran annak a következménye, társult betegségek egy rendellenességet a hipotalamuszban (gyulladás, trauma) vagy agyalapi (rosszindulatú és jóindulatú daganatok, „üres sella-szindróma”).

A prolaktin fokozott szintézise provokálja duzzanat, duzzanat és fájdalom kialakulását az emlőmirigyekben. Talán a vegetatív jelek megjelenése: migrénszerű fájdalom a fejben, végtagok duzzanata, kellemetlen érzés a hasi régióban. Az állandó emelkedett prolaktinszint krónikus stimuláló ingerré válik az emlőmirigyek számára, ami a galactorrhea tüneteként kialakult. Az elsődleges ok lehet nagyszámú patológia és kóros állapot.

trusted-source[17], [18], [19], [20], [21], [22], [23], [24], [25], [26]

Tünetek galaktorei

Az alapvető tünet, amely meghatározza a patológia nevét - egy másik tejmennyiség, vagy a tejcsatornából származó kolosztrum lejárata. A felosztást folyamatosan, vagy csak alkalmanként lehet megfigyelni. Színük is más - az áttetsző fehérestől sárgás-zöldes árnyalatig.

A patológiát más, a kórokozó betegségtől függő jelek kísérhetik:

 • fejfájás, mint egy migrén;
 • a látás romlása;
 • a bőr romlása;
 • tachycardia;
 • éles változás a testtömegben, egy irányban vagy egy másik irányban;
 • a libidó megsértése.

A lányok egyidejűleg megszakíthatják a havi ciklust, kellemetlen érzés tapasztalható a hüvelyben. Jellemző a túlzott növekedés a szőrzet végtagjain, arcán, mellkasán.

Ha a galaktorrhea férfiakban fejlődik, akkor az első jelek jellemzővé válnak:

 • a potencia megsértése;
 • gynecomastia (az emlőmirigyek duzzanata);
 • az egészségi állapot romlása, fáradtság, fejfájás.

Az újszülöttek esetében a szimptomatológia, kivéve a közvetlen váladékozásokat, nem jellemző.

Galactorrhea serdülőkorban

A folyadékot, amely hasonlít a tejre, időnként a pubertás időszakának megjelenésével oldható meg. A 12 és 16 év közötti életkorot értem. Általánosságban a hormonális fröccsenés provokáló tényezővé válik, mivel általában nincsenek rendellenességek a mirigyes szövetek kialakulásában.

A galaktorrhea kifejlődésének egyéb tényezői a serdülőkben a következők lehetnek:

 • gyógyszereket, gyógynövényeket;
 • az agyalapi mirigyet befolyásoló tumorok kialakulása, a hypothalamus;
 • a pajzsmirigy csökkenése;
 • emelkedett kortizolszint a mellékvese rendellenességek hátterében;
 • a reprodukciós gömb, a vesék, a máj patológiája;
 • rendellenességek a gerincvelőben.

A pontos ok megállapításához diagnózist kell készíteni és konzultálni kell az egyes szakemberekkel.

trusted-source[27], [28], [29]

Galaktorrhea férfiakban

A felnőtt férfiaknak is problémái lehetnek az emlőmirigyek tejének áramlásával. Ezt a patológiát hím hipogonadizmusnak nevezik, és a tesztoszteronhiányhoz kapcsolódik a szervezetben. A galaktorrhea mellett más jelek is vannak:

 • a szexuális vágy felrobbantása;
 • az erekciós funkció megsértése;
 • az emlőmirigyek növekedése és duzzanata.

Továbbá lehetetlen kizárni más tényezők - például gyógyszerek szedését, tumorok, pajzsmirigy betegségek, gerincvelő sérülések,

Galaktorrhea és gynecomastia

Az anyatejmirigyből származó tejfolyadék áramlását nem mindig keltette duzzanat. Gynecomastia gyakran hiányzik vagy jelen van, de enyhe vagy mérsékelt formában. A mirigyek növekedése gyakrabban fordul elő férfiakban: általában kétoldalú, a libidó csökken.

Nőknél a galaktorrhea a mirigyek térfogatának és sűrűségének enyhe növekedésével magyarázható. Egyes esetekben a beteg érzi magát feszültség és gyengeség. Az egyoldalú lézióval a tejszekréció hosszabb ideig megszakadhat, bizonyos megszakítások nélkül, vagy időszakosan. Ez utóbbi rendszerint nem függ a havi ciklus fázisától, vagy néhány nappal a menstruációs vérzés előtt.

Galactorrhoea és terhesség

A terhesség előkészítésének szakaszában a galaktorrhoeát meg kell gyógyítani. Azon a tényen alapul, hogy a kiáramlás a tejet a mell összefüggésbe hozható a megnövekedett prolaktin-kiválasztást, ez az egyensúlyhiány válhat akadálya, hogy megszülethessen a baba, és a jövőben veszélyeztetheti a rendes terhesség.

Ha a galaktorrhoeát már a terhesség idején találták meg, akkor ezt az állapotot nem lehet kritikusnak tekinteni. A nő szervezetének aktívan felkészül a gyermek születésére - beleértve a hormonrendszert is. A születés időpontjában közeledik a hormonok, mint a prolaktin és az oxitocin szintézise, így sok nőnél a tej jól elkezdődik a munkaerő előrehaladása előtt.

Ennek ellenére a várakozó anyának feltétlenül tájékoztatnia kell az orvost, ha a tejéből tejelvonást enged. Végtére is, nem zárhatja ki teljes mértékben a terhesség alatt kialakuló kórtan kialakulását. Ezért nem zárható ki további elemzések.

Forms

Figyelembe véve a galaktorrhea súlyosságát, a patológia következő fázisai kerülnek megkülönböztetésre:

 1. Egyszerű szakasz - egy jellegzetes folyadék csepegtető kiáramlását csak akkor lehet megfigyelni, amikor a parotis zónát összenyomják.
 2. A középső szakasz - a folyadék egy csepegés közben lejár, amikor a parotis zónát összenyomja.
 3. Súlyos szakasz - a folyadékot a tejcsatornákból spontán módon.

Ha a kiáramlást egy mirigyből észlelik, akkor egyoldalú vereségről beszélnek, és ha a két mirigyből kétoldalú vereségről van szó.

Továbbá a patológiák típusát az etiológiai tényezőtől függően határozzák meg:

 • a laktációval társuló galaktorrhea;
 • galaktorrhea, amely nem kapcsolódik a laktációhoz;
 • galaktorrhea fiziológiás (a csecsemő viselése során történik).

A galaktorrhea, amely nem kapcsolódik a gyermekvállaláshoz, nem önálló betegség. A szervezetben fellépő kóros folyamatok eredményeképpen alakul ki - például az endokrin rendellenességek, az onkológia vagy a mellbimbó gyakori és túlzott ingerlése miatt.

Epizodiálisan a galaktorrhea normális prolaktinnal járó másik patológiája. Hasonló helyzetben gyakran utalnak idiopátiára - vagyis a galaktorrhea azonosítására. A provokáló tényezők lehetnek a nyirokcsatornák, a mastopathia, a tumoros folyamatok az emlőmirigyekben.

trusted-source[30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Komplikációk és következmények

Mivel a galaktorrhea csak olyan állapot, amelynek a kiváltó okai vannak, az ilyen vagy egyéb szövődmények kialakulásának valószínűsége a kezdeti patológiától függ:

 • Az agyalapi mirigyre ható tumoros folyamatok esetében nagy a látásvesztés, az agyszöveti vérzés, az iszkémiás stroke veszélye.
 • A daganatos folyamatokban a mellkasban lehetőség van a rákos sejtek terjedésére másodlagos malignus fókusz kialakulásával.
 • A hypothyreosisban előfordulhat hipotireóz kóma, folyadékgyülem a perikardiumban vagy a pleurális üregben.

Ha a galaktorrhoeát hormonális egyensúlyhiány okozza, akkor egy nőnél ez vezethet a meddőséghez vagy a csecsemővel kapcsolatos folyamatok megsértéséhez.

A felsorolt szövődmények elsősorban elhanyagolt esetekben alakulnak ki. Ezért megelőzésük érdekében időben meg kell vizsgálni és meg kell kezdeni az alapbetegség kezelését.

trusted-source[38], [39], [40], [41]

Diagnostics galaktorei

Általános szabály, hogy nem nehéz diagnosztizálni a galaktorrhea szindrómát: sokkal nehezebb meghatározni ennek okait. Ezért minden komplex diagnosztikai eljárás célja a szindróma kiváltó okainak meghatározása.

A diagnózis első fázisa:

 • a beteg megkérdőjelezése és vizsgálata (az orvos megállapítja az összes körülményt, amelyben a patológia felmerült);
 • az emlőmirigyek vizsgálata és tapintása;
 • a nők számára - a terhesség jelenlétének tesztelésére.
 • Az elemzések a következő diagnosztikai szakasz, amely magában foglalja:
 • általános vérvizsgálat;
 • a vér hormonszintjének vizsgálata;
 • biokémiai vérvizsgálat.

A műszeres diagnózis attól függ, hogy milyen betegség gyanús. Így az orvos kijelölheti:

 • a koponya számítógépes vagy mágneses rezonancia képalkotása;
 • a mellkas roentgenogramja;
 • mammográfia;
 • ultrahangvizsgálat, emlőmirigyek és reproduktív szervek ultrahangja;
 • biopszia - ha vannak jelek.

Szűk szakemberekkel való konzultációra lehet szükség: endokrinológus, nőgyógyász, mammologus, sebész.

trusted-source[42], [43], [44], [45], [46], [47], [48]

Megkülönböztető diagnózis

E betegségekkel járó differenciáldiagnózist kell végezni:

 • primer hypothyreosis (tiroliberin magas vérnyomása);
 • a szklerocisztás petefészek szindróma;
 • a mellékvesekéreg veleszületett hyperplasia;
 • tumorfolyamatok;
 • iatrogén állapotokban (vételi fogamzásgátlók, nyugtatók, neuroleptikumok, dopegit készítmények Reglan, rezerpin, cimetidin, valamint a gyakori hiperglikémiás epizódok szenvedő betegeknél I. Típusú diabétesz);
 • mell trauma, mechanikai irritáció;
 • fibrocystikus mastopathia;
 • különböző szomatikus patológiák.

Ki kapcsolódni?

Kezelés galaktorei

A galaktorrhea fő terápiája ennek az állapotnak a kiváltó okának kiküszöbölésére irányul - például a prolaktin normalizálására.

 • Előírt gyógyszerek, amelyek lelassítják az agyalapi mirigy szekréciós aktivitását
 • Sebészeti kezelést írnak elő, vagy sugárkezelést, ha ez a daganatfolyamatokra vonatkozik.
 • Ha a pajzsmirigy sérülése van, akkor az endokrin patológiát kezelik.
 • Javítsa az étrendet, az életmódot, vizsgálja meg a páciens gyógyszereinek bevételét, amelyek galaktorréát okozhatnak.

Továbbá a patológia okaitól függően megfelelő kábítószer-helyzeteket írnak elő:

 

Adagolás és adminisztráció

Mellékhatások

óvintézkedéseket

brómkriptin

A helyzet függvényében naponta 2,5-7,5 mg-ot adjon.

Ritka tünetek: dyspepsia, alacsony vérnyomás, fejfájás.

A kábítószert nem kombinálják az alkohollal, de nem használják az alacsony vérnyomás melletti tendenciát.

pergoliddal

Vegyünk 50-250 mcg naponta. A pontos adagot az orvos határozza meg.

Néha - fejfájás, szédülés, vérnyomáscsökkenés, emésztési zavar.

A gyógyszer nem kombinálható neuroleptikumokkal, a Metoclopramide-szel.

Kabergolin

A kezelési ütemtervet egyedileg hozzárendeljük. A gyógyszer mennyisége nem haladhatja meg a napi 3 mg-ot.

A vérnyomás csökkentése, perifériás érbetegség, görcsök, izomgyengeség, depresszió, álmatlanság.

A gyógyszer nem kombinálható makrolid antibiotikumokkal.

mastodinon

Vegyünk 30 cseppet vagy pirulát naponta kétszer, 3-4 hónapig.

Ritkán - allergia, dyspepsia.

A myocardium onkológiájában a gyógyszer nem alkalmazható.

Tsiklodinon

Vegyünk 40 cseppet vagy egy pirulát reggel 3-4 hónapig.

Allergia.

A gyógyszert terhesség alatt nem alkalmazzák.

Vitaminok

Az emlőmirigyekben a legtöbb folyamat a hormonok közvetlen hatása alá esik. Ebben az esetben a hormonális egyensúly bármely változása megválaszolhatja a mellkast. Vitaminok is részt vesznek ilyen mechanizmusokban. Például az A-vitamin anti-ösztrogén hatású, ami csökkenti az epithelialis szöveti proliferáció kockázatát.

Az A-vitamin gyógyszerészeti készítmények formájában, de nagyon óvatosan vehető igénybe. A felesleges retinol felhalmozódik, ami növeli a máj terhelését. Emiatt biztonságosabb az adalékanyagok béta-karotin-provitaminnal történő használata.

A galactorrhea napi 50 ezer NE vitamint nevez ki több hónapra.

A tokoferol olyan antioxidáns, amely komplex hatással van a szervezetre. Beleértve, ez a vitamin elősegíti a progeszteron termelését, megteremti a zsíranyagcserét, normalizálja a havi ciklust, és gyengíti a premenstruációs szindróma jeleit.

Galaktorrhea esetén a tokoferolt napi 50-100 mg mennyiségben, több hónapig kell bevenni.

Az aszkorbinsav antioxidánsként is szolgál, és egyidejűleg fokozza más antioxidánsok hatását is, védelmet nyújtva a megsemmisítés ellen. Ezenkívül az aszkorbinsav tökéletesen stimulálja a szervezet immunitását. A C-vitamin galaktorrhea adagolását egyedileg határozzák meg.

Fizioterápiás kezelés

A fibrotikus patológiákkal, cisztákkal vagy tumoros folyamatokkal járó galaktorrhea betegek esetében nem kívánatos a fizioterápia, és különösen a melegítő eljárások és tömések alkalmazása. Ez az óvatosság kapcsolódik az anyagcsere-reakciók stimulációjához a károsodott zónában, ami káros hatások kialakulásához vezethet. A fizioterápiás emlőmirigyeknél nincs közvetlen veszély, de az eljárások kóros folyamatok romlását és súlyosbodását okozhatják.

Mondjuk pontosan, galaktorrhoeával, az orvosi szakemberek ritkán írják le a fizioterápia irányát. Az ilyen típusú kezelés figyelmen kívül hagyása elsősorban azzal jár, hogy gyakran a fizioterápia termikus és stimuláló hatást fejt ki, ami rendkívül kellemetlen a galaktorrhea esetében. Ugyanezen okból a nőknek nem ajánlott a szaunát meglátogatni, vagy hosszú ideig tartózkodni a napsütésben.

Az ultrahang, az elektroforézis, a lökéshullámkezelés, az iszapkezelés csak olyan helyzetekben megengedett, ha ez valóban hozzájárul a betegség sikeres megszüntetéséhez.

Alternatív kezelés

Amikor a galaktorrhea alternatív kezelésére kerül sor, a szakértők javasolják, hogy fordítsanak figyelmet a phytohormonokat tartalmazó növényekre. Ezek a gyógynövények segítik a hormonrendszert stabilizálni, és összességében visszaállítják a testet.

 • A periwinkle növény szabályozza a prolaktin szintjét, így megakadályozhatja a galaktorrhoeát. Ugyanakkor a perwinkle gyógyítja mind a férfiakat, mind a nőket. Este, öntsünk 2 evőkanál. L. Gyógynövények 0,5 liter forró vizet, fedje le a tartályt egy meleg kendővel, és hagyja, hogy bejuttassa a reggelig. Az összegyűjtött infúziót a következő napon - a napi háromszor körülbelül 150 ml-re - étkezés közben részesíteni kell. Este elkészül a készítmény egy új része - és így 1-2 hétig kezelik őket.
 • A Sage-t a szoptatás befejezése alatt álló nőnél a galaktorrhea eliminálására használják, de a tej továbbra is ürül. Sok recept van a zsálya alkalmazásához. Például, csak egy teáskanál őrölt zsálya nyírhat reggel (evés előtt), meleg vízzel vagy teával mosson. Az infúziót felkészítheti: 1 evőkanál. L. A növényeket 250 ml forrásban lévő vízben főzik, egyszerre részegek a tea helyett. Az ilyen italokat naponta 2-6 alkalommal kell elfogyasztani, a patológia súlyosságától függően.
 • Sóska - vagy inkább a gyökér a növény, őrölni, öntsük ivóvíz szobahőmérsékleten (1:20), és ragaszkodnak az éjszaka folyamán. Reggel a kábítószert felforraljuk, majd a tüzet eltávolítjuk, lehűtjük és szűrjük. Inni 3 evőkanál. L. Gyógyszerek naponta háromszor étkezés után.
 • Frissen vágott jázmin virágokat rögzítenek az emlőmirigyek és tartják egy óra. Az eljárást naponta 2-3 alkalommal megismételjük. A jázmin szűkíti a tejcsatornákat és segít megállítani a galaktorrhoéát.

trusted-source[49], [50], [51], [52], [53], [54]

Gyógynövényes kezelés

Hasznos a gyógynövények keverékét az általános kezelési rendszerhez adni. A többkomponensű készítmény hatékonyabban működik, kiküszöbölve számos olyan problémát, amelyek a galaktorrhea kialakulásához vezethetnek.

 • Gyűjtsön össze 100 g diólevelet, 50 g gerbil füvet, geránium leveleket és citromfűvet. Öntsünk egy termosz 1 ½ evőkanál. L. Gyűjtsön össze 0,7 liter forró vizet, ragaszkodjon hozzá egy éjszakán át. Reggel a gyógyszer három részre oszlik, melyek mindegyike egy másik étkezés után részeg. A kezelés időtartama a tünetek intenzitásától függően változhat.
 • Gyűjtsön össze 100 gramm bazsalikomos és petrezselyemgyökérből álló gyógynövényeket, 50 gramm menta levelét, zsálya és pergamen. Sült 2 tk. Keveréket 0,7 liter forró vízben, ragaszkodjon 10-15 percig, szűrjük. Vegyük az étkezések között 1 pohár.
 • Gyűjtsön össze 100 g rizóma, 50 g levél borsmenta, kakukkfű, cérna, valamint 25 g méh méh. Mielőtt lefeküdtél, öntsön 30 gramm 0,7 liter víz keverékét szobahőmérsékleten. Reggel a kábítószert forraljuk tűzbe, lehűtjük, szűrjük. Ital egész nap. Az ilyen terápia időtartama 2-3 hét.

Homeopátia

A homeopátiás kezelést akkor lehet összekapcsolni, ha a galaktorrhea oka nem különböző tumorfolyamatok. Ha a daganat ki van zárva, akkor kipróbálhatja a következő homeopátiás gyógymódokat:

 • Allium sativum - segít a galaktorrhea eliminálásában a szoptatás időszakának vége után.
 • A kalcium-karbonát 6, 12 - javítja az állapotot duzzadt emlőmirigyekkel a vizes tej felszabadításával.
 • Cyclamen europeum - megszünteti a galaktorrhoeát lányokban vagy nőkben, terhesség hiányában.
 • Crocus sativus - megkönnyíti az állapotot az úgynevezett "hamis terhességgel".
 • Mercurius solubilis - a galaktorrhoeát gyógyítja a macskákban, vagy a lányoknál a menstruációs vérzés során.
 • Phytolacca decantra 3 - leállítja a galaktorrhea-t, amely az emlőmirigyekben előforduló gyulladásos folyamatok kialakulásához kapcsolódik.

A gyógyszerek adagjait egyedileg határozzák meg, figyelembe véve a beteg alkotmányos jellemzőit. A kezelés során a mellékhatások rendkívül ritkák, mivel a gyógyszerek kismértékű hígításai miatt.

Sebészeti kezelés

Segíteni a sebész csak kivételes esetekben. Úgy gondolják, hogy még tumoros folyamatok jelenlétében is a művelet nem mindig érdemes: a legtöbb daganat - beleértve az agyalapi mirigy adenomait - jól illeszkedik a gyógyszeres kezeléshez. Ha a páciensnek macroadenoma diagnosztizálására van szükség, amely rosszul reagál a gyógyszerek szedésére, akkor lehetőség nyílik a sebészre.

Megelőzés

A galaktorrhea megelőzése érdekében szisztematikusan vizsgálatokat kell végezni és megelőző vizsgálatokat kell végezni. Ha lehetséges, kizárja azokat a tényezőket is, amelyek hormonális kudarcot okozhatnak a szervezetben:

 • hangsúlyozza a túlzott érzéseket;
 • egészségtelen életmód;
 • helytelen táplálkozás;
 • elhízás;
 • a reproduktív rendszer betegségei.

Kellemetlen tünetek esetén az orvosnak azonnal kapcsolatba kell lépnie, mivel a hormonális egyensúly helyreállítása néha sokáig tart, és nemkívánatos és súlyos következményekhez vezethet.

trusted-source[55], [56], [57], [58], [59]

Előrejelzés

Az ilyen állapot, mint a galaktorrhea, önmagában nem jelent veszélyt a páciens életére. Ennek okai - például a hormonális kudarcok - különböző káros következményekkel járhatnak, beleértve a meddőséget is. Ezért a galaktorrhea betegek prognózisa minden egyes esetben megfontolandó.

trusted-source[60], [61], [62]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.