^

Egészség

Eucabal szirup

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 09.08.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az Eucabal szirup egy gyógynövényes kombinált gyógyszer, amelyet megfázásokhoz használnak köhögéssel.

Az Eucabal szirup készítményt a német gyógyszergyár Esparma GmbH gyártja. A gyógyszertári hálózatban a gyógyszert vény nélkül kapják.

Jelzések Eucabal szirup

Az Eucabal szirup a következő patológiákhoz alkalmazható:

 • különböző etiológiájú köhögés;
 • gyulladásos folyamatok a légzőszervekben (gége, nasopharynx, légcső, hörgők és bronchiolák gyulladása);
 • a fizikai vagy kémiai expozíció által okozott légúti irritációs szindróma;
 • hörghurut, a dohányzás következtében;
 • a bronchopneumonia és a tuberkulózis komplex kezelése.

Kiadási űrlap

Az Eucabal szirup vastag, áttetsző, gazdagbarna színű folyadék formájában kapható. A folyadéknak édes íze és kellemes illata van.

A szirupot speciális, 100 és 250 ml-es, sötét üvegekbe csomagolják, kartonpapír dobozokba csomagolva.

Összetétel 100 g Eucabal szirup: 3 g kivonat a gyeplőből, 15 g kakukkfű kivonat, valamint további anyagok.

trusted-source[1]

Gyógyszerhatástani

A kakukkfű összetétele az illóolaj domináns tartalmú illóolajokat találta meg - ez a timol és a folyékony carvacrol. Kevesebb mennyiségben jelen vannak cimol, terpineol, borneol, terpinene, pinén és más terpén anyagok. A timol baktériumölő hatással van a koccalis patogén növényzetre, és gátolja a Gram-negatív mikroorganizmusok fejlődését és növekedését. Ezenkívül az anyag gombaellenes hatását találták.

A kakukkfűben található galenikus formák miatt a felső légúti csillogó hám stimulációja serkenti, a nyálkahártyák szekréciója megnövekszik, és az expectoráció megkönnyebbül.

A gyógyszer kedvező a gyulladás, a cseppfolyósodás és a hólyagok kiürülésének csökkentésében.

Száraz gyulladásos folyamattal a hatóanyag borítékot és antimikrobiális hatást fejt ki.

A psyllium kivonatának széles biológiai aktivitása van. Ennek köszönhetően a gyógyszer képes növelni a légzőszervek csillogó epitéliumának aktív működését, serkenti a nyálkahártya szekrécióját a hörgőkben, ami a köpet kiürülését és a kiválasztódást elősegíti. A gyógyszer gyógyító és antimikrobiális hatást fejt ki.

Farmakokinetikája

Az Eucabal szirup farmakokinetikai tulajdonságait nem vizsgálták tudományosan, ezért nincs megbízható információ a gyógyszer felszívódásának, metabolizmusának és kiválasztási folyamatának mechanizmusáról.

Adagolás és beadás

Az Eucabal szirupot a következő dózisokban adják be:

 • gyermekek hat hónapról egy évre - naponta egy teáskanálnyi mennyiségben;
 • óvodás korú gyermekek - napi kétszer egy teáskanálnyi mennyiségben;
 • gyerekek-iskolások - egy evőkanálnyi naponta kétszer;
 • felnőtt betegek - egy-két evőkanál-napi 5-szöröse.

Mielőtt használná a szirupot, ne hígítsa meg. A kezelést az orvos határozza meg egyénileg. A légúti gyulladásos patológia nem súlyos formája általában kéthetes kezelést igényel. Miután a betegség tüneteit összegyűjtötték, a szirupot ajánlott további 2-3 napra inni az eredmény rögzítése érdekében.

Ha a kezelés kezdetétől számított 14-20 napon belül nincs pozitív dinamika, akkor konzultálnia kell a kezelőorvosával. 

trusted-source[3]

Terhesség Eucabal szirup alatt történő alkalmazás

A terhesség és a laktáció során az Eucabal szirup készítését nagyon óvatosan alkalmazzák, mivel etilalkohol jelenlétében van jelen a készítményben. A terhesség és az Eucabal Syrup szedésének szükségessége jobb, ha szakemberhez fordul: talán kevésbé veszélyes analógra cseréli le ezt a gyógyszert. 

Ellenjavallatok

Az eucabal szirup használatával szembeni ellenjavallatok:

 • intolerancia egyedi esetei;
 • súlyos májbetegség;
 • az alkoholizmus krónikus formája;
 • epilepsziás rohamok;
 • súlyos kraniocerebrális sérülés;
 • 6 hónapos gyermekek;
 • diabetes mellitus.

Mellékhatások Eucabal szirup

Néha a gyógyszer egyes összetevőire túlérzékenységben szenvedő betegek allergiás reakciót mutathatnak bőrkiütés vagy bőrgyulladás formájában. 

trusted-source[2]

Overdose

A kábítószer-túladagolás esetét nem ismertették.

trusted-source[4]

Kölcsönhatás más gyógyszerekkel

Az Eucabal szirup összetételébe beletartozik az etilalkohol, amely fokozhatja a nyugtatók, barbiturátok és más olyan szerek hatását, amelyek a központi idegrendszer folyamatát csökkentik.

Ne ajánljon más, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek kinevezését egyidejűleg.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Tárolási feltételek

Az Eucabal szirup szobahőmérsékleten, közvetlen napfénytől védett helyen tárolható. Ha a szirupban látható a felhólyagosodás vagy csapadék kialakul, a gyógyszer további alkalmazása nem ajánlott. 

Szavatossági idő

Élettartam Eucabal szirup - legfeljebb 3 év. 

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "Eucabal szirup" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.