^

Egészség

A
A
A

Etilénglikol

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Etilén-glikol (CH 2 ONSN 2 OH) - kétértékű alkohol széles körben használják a hőcserélők, fagyásgátló készítmények és mint ipari oldószer. Lenyelése esetén az etilénglikol gyorsan felszívódik a gyomorba és a belekben. Vese (20-30%) változatlan formában ürül és a májban oxidálódik (kb. 60%). A többi alkoholhoz hasonlóan az etilénglikolt az alkohol alkoholizálja a máj dehidrogenáz glikol-aldehid, glioxál és oxalát képződésével. Az oxalátot a vesék tubulusaiba lehet helyezni, ami ízületi gyulladást okoz. Az etilénglikol felezési ideje megközelítőleg 3 óra, a 100 ml-es adag halálosnak tekinthető.

Az etilénglikol mérgezés klinikai képében három fázist különböztetünk meg:

  • Az I. Stádium (30 perctől 12 óráig) a központi idegrendszeri rendellenességek, például a tranziens gerjesztés, majd az elnyomás, a kábaság, a kóma, a görcsök;
  • Lépés II (12 és 24 óra) abban nyilvánul meg, a szív- és érrendszeri rendellenességek és a légzőrendszer (szapora légzés, cianózis, tüdőödéma) és progresszív elnyomása CNS-aktivitással;
  • A III. Stádiumban (48-72 óra) az akut veseelégtelenség kialakulása jellemezhető, emellett általános görcsök is előfordulhatnak.

Az etilénglikol koncentrációja a szérumban 20 mg felett van mérgezőnek, és 200 mg-ot meghaladó letális.

Megemlítik a súlyos metabolikus acidózist, a megnövekedett mioglobin koncentrációt, a QA aktivitást, az ozmolaritást, a kalciumkoncentráció csökkenését és nagy mennyiségű oxalátot a vizeletben. A fagyásgátló készítmény gyakran tartalmaz fluoreszceint, így kimutathatja a vizelet fluoreszcenciáját, ha azt egy Wood lámpával megvilágítják.

A hemodialízis vezetése minden olyan betegnél kimutatható, akiknél az etilénglikol koncentrációja több mint 50 mg% vérben, veseelégtelenség kialakulásában vagy súlyos metabolikus acidózisban szenved.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.